Wij hebben 2 bull-mastiffs zusjes van 1 jaar oud en een Old English bulldog van 2 jaar oud, nou begint de laatste tijd de Bulldog Babs, de mastiff Miepie aan te vallen, ze is al 2x flink gegrepen door Babs, Babs is vrij dominant en Miepie laat zich niet op de kop zitten, de ander Mastiff Kate, die gaat altijd op haar rug liggen.
Nou denken we er over om Babs te laten steriliseren dat ze wat rustiger word, want ze is ook tegen andere honden nogal grommerig wat ze eerst niet was, heeft iemand ervaring met steriliseren en rustiger worden of niet?
Babs is een heel erg drukke hond, de hele dag spelen en rennen en bezig zijn, ze hebben alledrie voldoende ruimte rond huis en ze gaan iedere dag mee naar het bos of ff d'r eigen uitleven tussen de paarden op de wei.
ik volg even mee
Okey Thanksss ja ik was er ook al niet zeker van.....Babs is als pup hier gekomen en ging altijd op de vrachtwagen mee met mijn man, vorig jaar zijn Miepie en Kate er bij gekomen als puppies, en dat ging heel goed samen, alleen ging Babs niet veel meer mee met mijn man op de vrachtwagen, ze bleef thuis bij de rest, ze gaat heel graag mee met de auto of wat dan ook, dus ik had het idee dat ze daarom wat chagerijnig was tegen Miepie, en och arm die snapt er niks van dat Babs zo lelijk tegen haar doet af en toe, die is dan helemaal van slag.
Maar af en toe lopen die 2 met de staarten omhoog rond elkaar te draaien en als ik dan zeg niet doen, is het ook over.
Babs gaat nou weer meer mee met de vrachtwagen, kijken of dat het beter gaat.......
Castreren om een gedragsverandering teweeg te brengen is niet de oplossing die jullie zoeken lijkt me. Ten eerste is niet gegarandeerd dat het een verandering teweeg brent en ten tweede weet je niet welke kant een eventuele gedragsverandering op gaat.
Ik ken de situaties niet en zonder die situatie te weten is het nauwelijks mogelijk echt inhoudelijk te reageren. Ik zou in ieder geval zeker niet uitsluiten dat dominantie hier niet zo heel veel mee te maken heeft. Ik lees over veel veranderingen in het leven van Babs. Nieuwe honden, niet meer mee op de vrachtwagen en daaruit voortkomend een gedragsverandering naar honden, niet alleen die andere 2 bij jullie thuis maar ook honden buiten.
Gevoelsmatig denk ik dan niet aan dominantie maar aan onzekerheid. Een hond die gewoon nog altijd moeite heeft haar rol te vinden in een situatie is flink is veranderd. Misschien is het een uiting van frustratie, frustratie die weer leidt tot onrust die weer leidt tot frustratie... nou ja, je snapt dat ook wel.
Het beste advies dat ik je zou willen geven is observeren. Goed kijken op welke momenten de spanning ontstaat. Welke hond doet wat, wat gebeurt er in huis, wat doen de mensen op die momenten. Dat is de basis waar vandaan je verder kan zoeken.
sterilisatie sluit ik nooit uit, het kan zeker een ondersteuning zijn maar het moet altijd een én én situatie zijn. Dus en aan het probleem zelf werken en sterilisatie/castratie om de 'scherpe randjes' er vanaf te halen. In alle gevallen waarin ik voor castratie/sterilisatie gekozen heb is het het gedrag ten goede gekomen, de scherpe randjes waren er af (zowel angst, onzekerheid, hormoongedoe) en de rest is dan als jou aan baas om te coachen.
Ik denk dat dit meer een roedelprobleem is dan het probleem van Babs, zoals je zelf al zegt de ene hond geeft zich over en de andere niet. Ze zijn aan het uitmaken wie bovenaan staat en aan jou de taak om dit in banen te leiden en te laten zien dat jij dit kan zodat ze hier vertrouwen in krijgen.
wat je ook besluit, Succes!
Misschien doe je zelf iets onbedoeld fout. Wanneer de ranghoogste zich bedreigd voelt in haar rang zal ze zich willen bewijzen. Is het een idee een tolk vertaler in te schakelen? Een gedragstherapeut die jullie eens kan uitleggen hoe je moet handelen?
Ik heb veel gehad aan het boek van Koeman en van Alphen, uw hond gehoorzaam in 9 lessen. Het eerste deel legt heel veel uit over rangordes. Misschien kunen jullie er wat mee?
Heel veel dank voor alle goeie tips!!
Ik kom er morgen even op terug, d'r is het een en ander veranderd hier inmiddels, maar m'n pc loopt iedere keer vast.
Ja inderdaad observeren.........vrijdag was ik vrij, en Babs de Bulldog en Kate de Mastiff lagen buiten in het mega grote hondenhok en Miepie(Mastiff) in het kleine hondenhok.
Babs komt uit haar hok en loopt naar Miepie en wil haar uit het hok verjagen, en ja hoor het begint al te vechten in het hok en rolt al vechtend naar buiten, ik heb ze uit elkaar gehaald en Miepie was deze keer niet van streek, maar ging midden in de tuin zitten en maakte zich heel groot.
Later ging ik de paarden op de wei zetten en de honden gaan altijd mee naar achter, ik loop met een kruiwagen hooi naar de wei en neem een sprintje zodat de paarden niet al het hooi eruit trekken, de honden sprinten mee, en meteen hoor ik het achter mij fout gaan en Babs en Miepie weer aan het vechten.
Ik probeer ze uit elkaar te halen, maar dat lukt niet, dus ik denk okey dan vecht het maar uit en zolang de "lappen vlees"nog niet om mijn oren vliegen kan het nog wel......en even later was het beslist, Miepie stond met haar poot op Babs en die deed niks meer.
Verder die dag niks meer gebeurd, ze hebben zelfs samen gespeeld en in het bos zoals gewoonlijk met 3-en tegelijk de stok halen en terug brengen.
Nou heeft Babs wel altijd de gewoonte gehad om de "puppies"weg te jagen en er zelf te gaan liggen of zitten, eigenlijk heeft Babs het eerste jaar van haar leven helemaal geen opvoeding gehad, pas toen ik er bij kwam wonen en de puppies erbij kwamen heeft Babs ook leren luisteren, t heeft wel ff geduurd....
De "puppies"luisteren perfect!!ook aan de riem en in het bos en los.
Enfin gisteravond gaan we slapen en de honden blijven binnen, even later word er weer gevochten beneden, dus ik eruit en heb ze uit elkaar gehaald, dit keer was het wel menens, allebei wat wonden....
Dus de strijd is buiten beslist?maar nou binnen nog? Als Babs wat "hanig" loopt te doen gaat bij Miepie de staart ook omhoog en Miepie heeft ook een andere blik in haar ogen, zeer oplettend en constant gericht op Babs wat die doet.
Maar zijn ze samen buiten dan word er gespeeld zoals eerst alhoewel Babs Miepie wel een beetje negeert.
Ik denk dat de puppies volwassen zijn geworden en Miepie ook een baasje aan het worden is, zij werd nml het meest door Babs weggejaagd uit haar hok of van de bank...
De pups zijn idd volwassen aan het worden. Zijn ze al loops geweest?
Uit laten vechten vind ik vaak geen optie. Monique Bladder heeft hier eens een goed artikel over geschreven zie: http://www.moniquebladder.nl/blog/2013/07/08/verliezers/
Ik ga met Frank mee.
En voorlopig zou ik Babs wat meer aanhalen; een knuffel op een onbewaakt moment, zomaar.
Dat sterkt haar vertrouwen.
De jonge dames zullen zich aan elkaar wel optrekken.
en....controleer jezelf; wat doe je, hoe doe je...kleine dingetjes.
ook Babs eens terug mee op de vrachtwagen, kan haar plezier doen en rustiger maken; 'old times'glory'
succes
steriliseren is voor een teefje zeker geen garantie dat ze rustiger wordt.(je neemt de oestrogeenproductie weg- vooral de schijnzwangerschapslast-)
Bij een reu remt een castratie de testosteronproductie (hevig, agressie, territoriumdrift), maar bij een sterilisatie van een teef komt er dus in verhouding meer testosteron (teefjes hebben ook testosteron!)in het lichaam.
Ja de "pupppies"zijn al loops geweest, Kate 1x en Miepie 2x
En als Babs thuis is dan valt Miepie buiten de boot om het zo maar te zeggen, zijn de "puppies"samen thuis dat versterkt hun band weer.
Kate loopt altijd achter Babs aan als die thuis is en Babs gaat ook altijd boven op Kate liggen of zitten.
Het is nou al 2 dagen rustig en ze liggen nou samen in de bank Miepie en Babs.
En Babs is ook wat rustiger, niet meer zo onbezonnen lomp, hihi.
En ze krijgen van mij alledrie evenveel aandacht,knuffels etc etc
Ik ga mezelf er eens meer in verdiepen, dank je voor de link naar het artikel!!
En voor goeie tips sta ik nog steeds open!
Thanksss allemaal!
Ik zou het doen!
Onze dogo argentino Niké, had ook een probleem met andere honden... Ze viel snel aan en loste ook niet zo gemakkelijk.
Nu moet ik er wel bij vertellen dat wij al onze dames hebben laten steriliseren, bij Niké kwam het gewoon zo aan dat Athena (die een half jaar jonger is) eerst moest geopereerd worden aan haar elleboog en daardoor kwam Niké's sterilisatie te verschuiven.
Om een lang verhaal kort te maken : toen we Niké binnenbrachten bij de DA was zij al wat ouder dan wij voorzien hadden (ongeveer 18 maanden), zij was net 3 maanden daarvoor loops geweest, dus die timing was perfect.
Als we haar later gingen ophalen vroeg de DA of we zeker waren dat ze niet loops was of ging worden, haar organen (eierstokken, enz) zagen eruit alsof ze al loops was. Ze vertelde dat er honden zijn die dus, ongeacht of ze de uiterlijke tekenen vertonen of niet, hormonaal loops blijven, die hormonen maken dat ze veel opvliegender zijn dan ze anders zouden zijn.
Nadat Niké gesteriliseerd was, heeft ze nooit meer met een andere hond gevochten, wij blijven wel op haar letten, en dat gedrag is eigen aan haar karakter, maar ze niet meer zo opvliegend als ze toen was.
Bij ons is het dus best goed geweest. Ook hormonen kunnen een invloed hebben op het gedrag van je hond.
Ha Dirk dank je voor je reactie, en ja klinkt ook een beetje als Babs dat opvliegende, en Babs is een tijd terug ook schijnzwanger geweest.
Babs heeft het ook naar andere honden dat opvliegende, de "puppies" totaal niet die zijn eerder wat bang aangelegd naar andere honden, staart tussen de poten of gaan liggen op de grond en oei oei, gauw naar het vrouwtje, want dat vinden wij wel eng hoor andere honden.........en even later spelen ze er volop mee, terwijl Babs bazig blijft doen.
Ze kunnen het wel samen in het hok liggen!
Babs Miepie en Kate
Niet laten sterreliseren, ongelijke hormoonverhoudingen tussen teven geven vaak alleen maar meer frustratie.
Bij reuen kan castratie nog wel eens helpen, omdat hormonen mee kunnen spelen in agressief/druk gedrag.. Maar bij teven heb je eerder kans dat het erger word.
Ook denk ik niet dat dominantie een issue is, maar dat babs misschien eerder wat onzeker is.. En niet goed weet hoe ze zich moet gedragen in bepaalde situaties..
Ik zou eens overleggen met een goede trainer of gedragstherapeut!
Dank je Lady, dat Babs onzeker is zou best kunnen, maar ik merk het echt niet aan haar, ze is meestal de "aanjager"hier om te gaan spelen,of wat dan ook te gaan doen.
De "puppies"staan dan te kijken, van wat ga jij doen???Ohhh gaan we spelen, en dan hoppa, gaan ze ook mee spelen.
Maar omdat Babs het eerste levensjaar hier alleen was en alle dagen mee op pad was er nou in anderhalfjaar tijd best veel veranderd voor haar.
En de "puppies"zijn nou volwassen.......overigens gaat het vandaag heel goed samen, ook Miepie doet normaal tegen Babs en Babs heb ik vandaag nog niet horen grommen of snauwen en geen staarten omhoog!
Alleen maar slapen tegen elkaar aan en samen spelen, ik merk wel dat Babs rustiger is, voorheen kon ze echt doen alsof er geen Miepie of Kate in de bank lag, dan ging ze er boven op liggen, maar dat doet ze nou niet meer!!
Een ander van een plaats jagen is op zijn zachtst gezegd onbeleefd gedrag. De engelse term is bullying. Het lijkt erop dat Babs je andere honden bullied en dat die er genoeg van hebben.
Wat je in ieder geval moet doen is je honden gescheiden houden tot het probleem is opgelost.
Hier "Babs heeft het ook naar andere honden dat opvliegende," ligt een kern van je probleem. Wat doe je op het moment wanneer zij dit gedrag laat zien? en is dit dan aan de lijn? Of juist niet?
Nou ik zou toch voor een oplossing kijken want hier exact hetzelfde maar op de een of andere manier gaat het toch weer gebeuren en straks zijn het niet twee maar drie honden die vechten want je kan er op wachten dat Katie zich er ook mee gaat bemoeien en dan ligt de gehele onderlinge verstandhouding overhoop. Zou toch goede info aan een trainer DA en eventuele GT vragen want geloof me 3 vechtende teven is erger dan 3 vechtende reuen.
Ik heb dit ook meegemaakt namelijk en moet zeggen het gaat nu goed en is echt duidelijk wie de baas is maar jij hebt ook nog eens twee zusjes en geloof me die komen ook nooit er uit wie de baas is in deze rangorde
bij reutjes kan dit het probleem verhelpen, bij teefjes is dit niet zo. Romi was voor haar sterilisatie redelijk dominant, na haar sterilisatie is die dominantie enorm toegenomen. ik denk dat een gedragstherapeut in jou situatie de beste oplossing is
Ik zou ook niet een van de honden laten castreren/steriliseren... Bij reuen, als je de ballen e.d. weghaalt krijgen ze meer vrouwelijk hormoon (oestrogeen) waardoor ze rustiger en vriendelijker kunnen worden. Bij teven is dit juist andersom, die krijgen na de operatie vaak meer testosteron en worden dus vaak alleen maar feller. Ik denk niet dat je dat risico moet willen lopen. Bovendien hoor je wel vaker dat teven het niet met elkaar kunnen vinden, het zijn echt vrouwen wat dat betreft . Als ze ruzie hebben, is het ook ECHT ruzie .
Ik denk dat je dit probleem met goede begeleiding wel op kunt lossen. Het is belangrijk dat alle honden weten dat jij baas bent en dat jij geen ruzie in de roedel wilt. Maar dat is een heel proces en in dit geval zou ik daar een deskundige bij halen.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?