ik geef zo toe dat zelfs een hond van 9 jaar niet perfect luistert
en eerlijk gezegd ken ik maar weinig honden die dat wel doen
het zijn namelijk ook nog levende wezens, die zelf hun ideeen hebben, en geen op afstand bestuurbare robotjes
Dat geeft niks, ik vind van niet tenminste, als je maar als baas zo reeel bent, dat je weet waar de grenzen van die gehoorzaamheid liggen, daar mee bezig bent, en ondertussen zorgt voor de veiligheid van de hond zelf en van de mensen die met de hond te maken hebben.
Ons uitgangspunt is altijd dat onze hond niemand tot last mag zijn (laatstaan tot schrik), anderzijds is het redelijk dat mensen wel accepteren dat je een hond hebt.
Ik ken heel wat honden die in trainingssituaties heel "gehoorzaam" zijn, maar buiten dat veld er totaal ander gedrag op na houden, dat is een valkuil vind ik, je moet altijd juist in de normale dagelijkse situaties volop bezig zijn met het gedrag, niemand is onfeilbaar, maar als er gedrag is wat zelfs tot heel gevaarlijke situaties kan leiden (want owww, TS zou bij mij een probleem hebben als die hond in de kinderwagen springt waar ik achter loop, of ongevraagd mijn kind gaat staan likken) moet je zeker hard aan de slag
Dat betekent dat deze hond nu NIET los kan in mijn ogen, dan is het namelijk niet meer te controleren.
En Ts moet ook niet wanhopen hoor, het is een jonge hond, van een ras wat heel uitbundig kan zijn.
Dat is niets verkeerds, maar wel een groot punt van aandacht waard om rust in de hond te gaan brengen in situaties waarin dat zeer wenselijk is. Die rust begint bij haar zelf, en 1 ding wat ook rust brengt is een (lange) lijn, het zeker weten dat je het gedrag kan controleren, voor zijn het liefste, voor het tot uiting komt, dan kan je ook gaan belonen op de juiste momenten.
Nogmaals, ik vind het gevaarlijk gedrag, waar TS en haar hond makkelijk door in de problemen kunnen komen, want er komt een keer een ouder die zegt "dit pik ik niet", of het dan losloop gebied is, doet er totaal niet toe, je bent altijd verantwoordelijk voor wat de hond doet, los, losloopgebied of niet, of aan de lijn.
Jemig Judith, jij leest volgens mij ook echt alleen maar wat je wilt lezen en hoe je het wilt lezen.
nee hoor, ik probeer je enkel advies te geven, maar als dat niet gewenst is, is dat ook prima. Succes er verder mee.
Ik begrijp wel wat je bedoeld.
Hier heb ik ook wel eens ergenis als mensen door een losloopgebied lopen met bijv. bange kinderen die dan gaan schreeuwen en hierdoor juist de aandacht trekken van mijn hond. Die er dan misschien niet tegenaanspringt, maar toch wel even gaat kijken wat er allemaal aan de hand is. :( En dan de opmerking krijgen 'hou je hond bij je' daar heb ik ook soms moeite mee.
Natuurlijk is een losloop gebied voor iedereen, maar ik heb ook wel eens dat ik denk van, op dit ENE stukje waar mijn hond mag lopen, moeten jullie dan perse hier lopen? (Dan heb ik het echt over degene die moeite hebben met honden en een probleem van maken) Er zijn zoveel plekken waar ik niet mag met mijn hond, al zeker niet los, en zij wel en dan op dat ENE mini stukje mij verwijtend aankijken dat mijn hond lekker heen en weer rent en ja ook soms even in de buurt komt.. Pff.. Maar goed.
Maar ook juist daarom zo goed mogelijk proberen je hond bij je te houden in dat soort situaties. Ik probeer dat ook en gelukkig werkt het nu 9 van de 10x prima! (Lang geoefend, maar het is niet onmogelijk hoor )
Helaas kun je je omgeving niet controleren. Maar wel zo goed mogelijk het gedrag van je eigen hond.
Probeer echt met alle eerder gegeven tips aan de slag te gaan en te kijken wat er goed gaat werken. Probeer je hond op een positieve manier te leren dat rustig begroeten, rustig blijven, of zelfs gewoon negeren haar heel veel oplevert en dan zul je zelf ook prettiger lopen wanneer je vooruitgang ziet
Gr. Alexandra
9.5 maand, geen pup meer, een jonge hond die nu wel moet weten wat wel en niet mag.
zolang je hond zo enthousiast is hou je hem vast, het risico dat er een kind valt is heel erg groot, als jij je hond niet terug kan roepen, dan aan de lijn houden.
begeleiden met kinderen obstakels, zoals kinderwagens, dat alles is taboe voor je drukke hond, lange lijn gebruiken, terug naast je als er kinderen zijn.
zijn erkinderen die toch bij je hond willen komen, het is een lieverd beschrijf je, laat je je hond zitten, en alleen als tie rustig is mag er geaaid worden anders niet, zo ook met kinderwagens, aan de lijn houden, erlangs lopen, hij mag niet eens er in kijken, leer dat je hond, zich rustig gedragen, 9.5 oud wordt tijd dat de hond zich gaat gedragen, aan de lijn houden, en blijven oefenen, zodat als tie volwassen is weet dat er niet meer naar kinderen gerend mag worden en geen kijkje meer mag nemen in kinderwagens.
ik heb pas later alle berichtjes gelezen, ik heb gelijk gereageerd op je openings topic. mijn hond Bamse, deed het ook, precies het zelfde, en ja dat is dan oefenen, het zal tijd en inspanning nodig hebben, maar ik heb nu een hond die toch wat meer negeert, kinderen enz. ze blijven lomp en enthousiast, ook dat hoef je er niet uit te halen, maar je zal dan toch wat meer alerter moeten zijn dan een hond die dit niet heeft, kind vriendelijk, en mensvriendelijk, over enthousiast zijn, altijd alert zal je moeten zijn. van te voren het al inschatten. en ingrijpen voor het te laat is, terug roepen, en even aanlijnen, zijn de kinderen dichtbij, en is de hond rustig zal die al anders reageren, dan dat ze op een afstand lopen en roepen en gillen. succes , en blijf oefenen.
laten we aub netjes en beleefd blijven zeg aub, 9 maanden is nog wel een pup, en niemand moet vergeten dat het ras wat ze heb vaak langer duurt voordat die geestelijk volwassen zijn. ze vraagt tips en word wel heel erg afgebrand hier hoor. hoe jagen we nieuwe mensen weg. op zo een manier dus . ze wil eraan werken, zegt ze toch. nou dan heeft ook zijn tijd nodig en het is geen moordmachine wat ze heb. maakt alleen meer indruk dan een kleine shih tzu.
Jammer dat er gelijk weer wordt uitgegaan dat we zo reageren vanwege het ras.
Steeds maar weer wordt dat erin gehamerd, ik kan je vertellen: als je een maltezer had, had ik net zo gereageerd, maar je kan je toch wel voorstellen dat een hond van 32 kg of een hond van 5kg toch wel een heeeel groot verschil is voor een kind. Maakt dan niets uit qua ras.
Ik heb toevallig een maltezer die ook naar kinderen toe gaat, en ja.. zij blijft dus aan de lijn.
Je kunt blijkbaar hier op HP geen advies geven als het om een stafford (of een ander hondenras wat snel veroordeeld wordt) gaat, want dan worden er gelijk weer opmerkingen geplaatst dat we anders zouden hebben gereageerd als het een kleine hond was.
Kijk gewoon naar je eigen hond en wijs niet gelijk naar die van een ander.
Jeetje Judith...dat zegt ze toch helemaal niet !!
En trouwens, ik ben er wel eentje die me kan ergeren aan kinderen..mag ook niet van jou zeker ! Want heel eerlijk, ik heb tegenwoordig meer last van onopgevoede kinderen dan van honden ! Beiden moeten voor mij luisteren, punt uit. En een jonge hond kan al eens enthousiast zijn, dat heeft niets met onopgevoedheid te maken. Mijn Labrador ging soms ook uit de bol.
Als je in een losloopgebied gaat wandelen is er kans dat er eens een gekke hond op de kinderen afkomt. Mag dat ? Neen, hond moet normaal bij het baasje blijven, maar ongelukjes gebeuren. Als je dan als ouder hysterisch gaat doen, ga je toch beter ergens anders wandelen !
Mijn Labrador woonde vroeger bij 4 kleine kinderen, hij heeft heel wat geleden door hen. En soms sprong hij ze, in al zijn enthousiasme, zo omver. Zijn ze er van dood gegaan ? Neen hoor, ze zijn allen opgegroeid tot sterke jongelui.
Ikzelf ga dan weer gebieden, waar veel kinderen komen, uit de weg. Dit omdat velen het leuk vinden om mijn hond lastig te vallen. En dat vinden de ouders het leuk hoor, want een hond moet maar alles goed vinden !
Wat het opspringen en gek doen betreft, deze hond is nog een pup eigenlijk, zoveel leuks te beleven. Dus oefenen en nog eens oefenen. Je komt er heus wel !
Ik heb niet alle reacties gelezen dus het kan zomaar zijn dat dit al gezegd is.
Inderdaad zoals eerder genoemd, oefenen met de lange lijn.
Maar je zou ook een tuig om kunnen doen met niet aaien erop, of in training iets op die manier.
Als de kinderen en volwassenen niet reageren op je hond.
Daarmee bedoel ik niet alleen het negatief reageren zoals het eventuele gillen of zelfs wegrennen.
maar juist ook het positieve reageren, hoge stemmetjes opzetten, aaien of zelfs beloningen geven.
Als je zorgt dat die mensen haar negeren zal het enthousiast erop af stormen ook minder zelf belonend werken.
Ik hoop dat je er wat mee kunt.
@Geja: mijn hond is een obsessief typje. Vindt hij eenmaal iets wat leuk is, berg je dan maar. Hij heeft in het park bij ons vorige huis ontdekt dat mensen je zomaar aandacht geven. Vooral mensen die op een bankje zitten, mensen met andere honden en mensen die stil staan te praten. Even zeer heeft hij geleerd dat mensen in sportkleding nou echt nóóit aandacht geven.
Hij is zéér gewiekst geworden in uit te vogelen wanneer zijn aandacht naar de mens gewenst is. En hij heeft het 19 van de 20 keer goed en dan krijgt hij weer een aai. Dáár is niet tegenop te trainen omdat de omgeving gewoon niet meewerkt. Maar hij gaat nu wel beheerst tegen de mensen aan zitten voor de aandacht.
Ik heb dus alleen pech als mensen die bang zijn voor een hond op een bankje zitten. Maar dan hoort of ruikt Dobby dat zelf al snel genoeg, merkt dat hij niet gewenst is en reageert hij gewoon als ik hem roep.
Maar hij is nu wel rustig als hij mensen benadert.
Hierboven zijn al super tips gegeven.
Een eventuele aanvulling:
Wanneer je 'denkt' dat je hond eenmaal rustig is bij kinderen.
Probeer dan heel langzaam de afstand ten opzichte van kinderen te verkleinen.
En zo kans op rustig blijven/lukken te vergroten.
En kans op mislukken te verminderen.
Ik neem aan dat het ook jou het beste lijk om eerst op afstand te oefenen.
Ook voor jouw hond kan een ongecontroleerde begroeting met een kind traumatisch of simpelweg vervelend zijn. Omdat hij het gedrag van het kind (en zijn ouders) niet goed kan interpreteren. Omdat zijn taal volledig anders is bedoeld. Hoe jij dan weer (eventueel) naar je hond reageert als reactie op hoe en kind of ouders reageren op jouw hond kan voor behoorlijk wat verwarring zorgen. Bij alle betrokkenen.
Wanneer jouw hond zo ver is dat je denkt dat hij rustig blijft bij kinderen/vreemden vraag dan wat kinderen (met toestemming van hun ouders) die niet bang zijn van honden en weten hoe ze ermee om moeten gaan om je te helpen met de training van jouw hond
Succes!
ps. het mag dan zo zijn dat er mensen/kinderen racen met felgekleurde (wandelwagentjes).
Het is feit dat jij daar geen controle of zeggeschap over hebt.
Het enige wat jou helpt in zo'n situatie is controle over je hond.
Ik denk dat jouw ergernis meer duidt op de algehele situatie en onmacht.
Ook al kunnen kinderen van anderen nog zo onopgevoed overkomen. Helaas heb je er als buitenstaander in de meeste gevallen geen controle over.
De tuigjes zijn van K9.
Ben de site kwijt waar je die klittenbanden kan bestellen. Maar wellicht kan je het vinden via google.
Er zijn ook felgekleurde gele dekentjes op de markt met opdruk.
Naast alle tips die al gegeven zijn wil ik nog iets delen met je.
Je mag uitgaan van de "domme" mens die je tegenkomt. Zij weten niet hoe zij zich moeten gedragen bij een drukke jonge hond. Wij als "wijze" hondeneigenaren mogen leren dat de hond met 4 pootjes op de grond blijft in elke drukke situatie. Dus bij bv. kinderen die rennen en gillende moeders.
Dit kun je trainen met een lijn eraan. Eerst rust dan pas de afstand gaan verkleinen. Als je dichterbij bent en je hond is nog rustig dan krijg je zeer positieve reacties van de ouders en kinderen.
Amen!
Eigenaren van bepaalde rassen, zo ook ongetwijfeld van Dobers, Herders, Rottweilers.. zullen meer op hun passen moeten letten.
Onzin om te zeggen dat voor een Maltezer dezelfde beoordeling geldt als voor een Pitt. Alleen al vanwege de massa's verschillen in kilo's, sla je daar in de praktijk de plank mee mis!
ken je hond, niet alleen zijn karakter,, ook zijn ras inclusief daarbij behorende eigenschappen.
Alsof ik het verschil niet zie tussen mijn Retriever en mijn Terrier.. daar kan, en mag je niet aan voorbij gaan!
(je omgeving zal het in ieder geval 9 van de 10 keer niet doen)
En ik ben het ook met Esther eens. Houd rekening en leer te anticiperen op verkeerd gedrag van een ander. Zo als je dat ook in het verkeer wel eens moet doen.
.
Hier wat anders. .herken het...loop ook in gebied waar eigenlijk alleen maar mensen met honden wandelen en dus is dat met de wandelwagen mij ook een keer overkomen..
Ben met haar naar kinderverjaardagen gegaan, aan de riem vastgebonden in de huiskamer dus kon ze niet naar de kinderen toe gaan maar wel observeren en af en toe kwam een kindje naar haar toe ( die dus niet bang was) haar een aai gegeven, ze vond en vind nog steeds kinderen een stuk minder interessant worden, ze is nog steeds heel lief naar kinderen toe, maar dat "dolle "is voor 90% weggevallen en loopt ze rustig naar de kinderen toe om te groeten.
Mijn hond is nu net 1 jaar oud en een prachtig op gevoede hond, maar kinderen en andere honden, moet ik nog steeds aan werken.
Dat je je hond binnen een jaar perfect is, kan volgens mij niet, de hulphonden krijgen ook pas na 1,5 jaar hun training.
Succes met ozo leuke hond.
Mijn tekst hoorde bij een Quote van Bassie... maar er ging iets mis?
Deze 2 horen dus niet bij elkaar in ieder geval...
Ras speelt ook mee. Hiervoor had ik een golden retriever en die ging ook altijd overal mee naar toe. Nooit iets raars over gehoord. Nu heb ik dus een zwitserse herder, en heb al van 2 mensen de vraag gekregen: "Hij bijt toch niet of wel?" Tuurlijk bijt Obi niet... *zucht*. Maar goed heb dat soort vragen in al die jaren met de golden nooit gehad...
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?