Ik had al een vorige topic geplaatst: http://www.hondenpage.com/hondenforum/155042/hoest.php maar ik wil hier graag op verder gaan.
Saffira is dus mijn Engelse Cocker Spaniël van 10 jaar oud, en zij is gediagnosteerd met een vergroot hart, vocht in de longen en een luchtpijp die te hoog zit. Dit is op 30 mei gediagnosteerd, en toen kreeg zij een spuit om de genezing van de longen te versnellen. Deze spuit mag niet te vaak gegeven worden, weet niet juist waarom maar de dierenarts vertelde dit.
Op 12 juni moesten we dan op controle, en hij hoorde niets slecht meer. Voor alle zekerheid toch nog een radiografie gedaan, om zeker te zijn dat alles weer beter was. Maar uit de radiografie bleek dat haar longen nog altijd vol zaten met vocht, kortom geen verbetering. Dosis medicatie verhoogd, en wanneer ze weer begon te hoesten moesten we meteen teruggaan. Vorige week woensdag had ze weer de hoest, dus dan maar weer naar de dierenarts gegaan. Ze kreeg dan weer dat spuitje om sneller te genezen, en dan zou de hoest moeten verdwijnen.
Vandaag hoest ze weer, en ik maak me nu weer zorgen. We zijn al elke week naar de dierenarts moeten gaan, dacht deze week eindelijk eens een dierenartsvrije week te hebben, maar het ziet er naar uit dat we weer zullen moeten gaan. Ik vind het zo stom dat er maar geen verbetering komt, terwijl ze ondertussen al 2 spuitjes heeft gehad om het genezingsproces te versnellen, en nu neemt ze al 4 pillen per dag in.
Is er iemand die iets soortgelijks heeft meegemaakt, en mijn hoop weer een beetje kan laten terugkeren? Ik zou alles doen om haar beter te kunnen maken, maar hoe het nu gaat komt er geen verbetering. En dat is zo jammer, want verder is ze nog perfect gezond en gelukkig. Elke dag wandelen, samen spelen, zelfs vorige week nog gaan zwemmen (bij 2 dierenartsen gevraagd of het zwemmen geen kwaad kon met het vocht in haar longen, en allebei zeiden ze dat het geen probleem was)
Graag jullie advies hierover!
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Geen beterschap.." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
zou je haar niet even wat extra rust geven, zodat er geen energie verspild wordt, zoals wandelen en zwemmen, geef haar even wat extra rust in de vorm van, kleine stukjes wandelen, even maar uitlaten en dan naar huis, rust doet meestal goed, zodat de genezing misschien doorzet, zwemmen is toch energie vol en die kan ze nu beter besteden aan haar longen met rustig aan doen..
Wel het stomme eraan is dat ik gisteren juist heel rustig geweest ben met haar.. We hebben maar 1 keertje gespeeld buiten (5minuutjes), en we zijn niet eens gaan wandelen gisteren (omdat ze gister al wat kleine verslikgeluidjes maakte). Vandaag heb ik haar ook verder met rust gelaten, omdat ze het vanochtend al had (zowel hoesten als verslikken).
Ben nog niet met haar gaan wandelen, maar ben wel van plan om straks een kwartiertje te gaan wandelen (wil haar wat sparen, maar wil haar ook niet opsluiten ofzo). De laatste weken ga ik trouwens zowiezo minder wandelen, ik ga vooral met de auto weg naar mijn oma, mijn zus ophalen en dergelijke. Zodat ze toch buiten komt, maar wel op haar gemak in de auto zit of bij iemand thuis. Het zwemmen is trouwens vorige week woensdag gebeurt, en het lijkt me dan ook te lang geleden om vandaag weer de oorzaak te zijn van het hoesten. En het zwemmen zelf is niet heel intensief, het is niet zo dat ze achter een bal springt en dergelijke. Ze gaat soms gewoon uit zichzelf het water in, zwemt enkele meters en komt er weer uit.
Wat als die host nooit is weggeweest enkel onderdrukt? En ook in de auto zitten, op visite gaan etc lever stress/ spanning op. Met rust wordt bedoel rust.. Et als dat je doet als jij ziek bent. Thuis lekker liggen, af en toe een rondje voor der behoefte, misschien een klein spelletje binnen, een gevulde kong oid..
Maar je geeft op jouw manier dus geen rust. Zwemmen zou ik sowieso nu niet doen. Hartklachten, vocht achter de longen en zwemmen dat is geen goede combinatie...
heeft de dierenarts gezegd dat dit te genezen is?
of kan het verbeteren?
een vergroot hart, wordt volgens mij geen gezond hart meer
een niet goed meer liggende en beschadigde luchtpijp wordt niet normaal meer
het hoesten ontstaat door de benauwdheid, en dat gaat geleidelijk aan
het warme weer van vorige week kan hier ZEER schuldig aan zijn geweest
met warme dagen zou ik zo'n hond op een koelmat binnen houden en alleen
op de dag naar buiten voor het hoognodige
wat zijn die spuiten?
is dat prednison of vochtafdrijvers??
en pas op, dit is echt wel een valkuil, honden gaan door met hun baas mee tot ze er letterlijk dood bij neervallen, de ene hond meer als de ander, maar velen wel, zo graag doen zij hun baas een plezier en zelf denken ze niet aan de gevolgen van hun daden.....
als het koel is lekker wandelen lijkt me prima, maar spelen, piek inspannigen dus, koud water in.....en dan vorige week die warmte, dat lijkt me heel zwaar voor een hond met een probleem aan het hart en de longen.
maar het is niet dat je de ene dag wat meer doet en de hond de dag erna hoest
dit bouwt zich heel langzaam op tot de hond niet anders kan dan hoesten en slikken
om te proberen de benauwdheid weg te krijgen, ik zat eerlijk gezegd vandaag nog bij de da
en zou heel intensief overleggen wat voor de hond echt nog goed en leuk is, en voor hoelang nog.
Wel ik had naar de dierenarts gebeld, en deze zei dat het niet erg was dat ze hoestte, zolang het geen dagen blijft duren. Aangezien het van gisteren is dat ze weer hoest kan het volgens hem dus geen kwaad, en moeten we het weer even aankijken. Ik weet niet wat de spuit juist was, weet enkel dat het voor de longen was om het genezingsproces sneller te laten verlopen en dat het niet te vaak gegeven mag worden. Daarom zat er bijna een maand tussen voor ze de tweede kreeg.
Dus het hoesten dat ze nu heeft kan dan zijn omdat het vorige week zo warm was?
De longen moeten nog kunnen genezen, maar het hart valt niet te genezen. Ze moet hier levenslang pillen voor slikken om het onder controle te houden. En hij zei dat het vocht in de longen waarschijnlijk door het hart komt.
kunnen ze niet met een spuit het vocht weg zuigen?
Anders misschien een 2nd opinion aanvragen bij een andere dierenarts praktijk
Zal geen 2nd opionion zijn, maar een 3th opinion.. De eerste dierenarts beweerde namelijk dat het een bacterie was, beetje verkoudheid zoals mensen dat ook konden krijgen. Toen heeft ze 2x antibioticakuur gehad en bleef het natuurlijk verder gaan
Tot nu toe is deze dierenarts wel goed hoor, we zijn meteen overgestapt naar deze dierenarts met ons andere hondje ook (baarmoederontsteking en al bijna 15jaar, gelukkig genezen nu).
Ik weet niet of dat vocht wegzuigen met een spuit kan.. zal er eens naar vragen maar vind het raar dat hij dit dan zelf niet voorgesteld heeft de laatste keer.
Haar hoest lijkt erger en erger te worden nu..
ik vind een da die zegt dat hoesten niet erg is, terwijl de hond medicatie krijgt
omdat het hart faalt en de longen (achter de longen) vocht zit........ niet zo sterk
maar goed, ik ken natuurlijk jouw dierenarts niet
ik vind het wel zorgelijk, en het is hevig benauwd voor de hond
en om dat belang gaat het
de warmte doet zeker echt veel kwaad, of liever gezegd, warmte trekt een enorme
wissel op het hart, zowel bij mens als dier.
mocht het weer warm worden, hou haar dan echt rustig op een heel koele plaats
tja.... ik geloof dat ik ook een andere da zou bezoeken
spuiten die "de longen genezen" ..... terwijl ze dus vollopen door hartfalen
vind ik echt heel vaag, maar dat komt misschien omdat je hier niet in de gelegenheid
bent alle (medische) gegevens neer te zetten (en dat hoeft natuurlijk ook niet)
ik zou zeggen: volg je gevoel
als jij het gevoel hebt...... ze voelt zich niet goed, ze is benauwd, ze slaapt slecht etc
zoek dan een andere da (of toch terug naar deze)
jij ziet en leeft met deze lieve hond, en als je dan eerlijk kijkt naar haar, kom je ook meestal
tot een goed besluit.
sterkte ermee, het klinkt heel naar
Dat vocht op de longen is (quasi) zeker een gevolg van het vergrootte hart.
'pulmonale hypertensie'; teveel aanvoer en te weinig afvoer, resultaat, water uit de bloedvaatjes sijpelt weg in de longblaasjes, doordat het hart het bloed niet snel genoeg wegpompt.
Diuretica (plaspillen) kunnen verlichting brengen,
én een uitgebreid consult bij een cardioloog in een gespecialiseerde dierenkliniek!.(hoesten en ademnood zijn symptomen die zeer zwaar zijn voor mens en dier)
Waren er geen hartproblemen geweest, dan had ik zeker eens een goede ontwormingskuur aangeraden.
Wormen geven veel afval en spoelwormen irriteren soms de luchtwegen (ophoesten van larven)
Mja ik ben ook niet gerust met dat gehoest hoor, ze hoest echt veel te veel naar mijn zin. Soms een hoest, legt ze haar weer neer en 2 minuten erna wordt ze weer wakker en weer een hoest. Het is nu wel zo dat haar hart de tijd nodig heeft om weer op orde te komen, en hij zei ook vorige keer dat het hart nog niet op normale grootte zou zijn, maar dat de longen normaal wel genezen zouden moeten zijn. Helaas was dat dus niet het geval. Mijn moeder wil graag tot morgen afwachten om naar de dierenarts te gaan, maar dat zie ik dan weer niet zitten omdat ze veel te vaak hoest. Ben dan misschien een aansteller in de ogen van de dierenarts en van mijn moeder, maar ik wil geen enkel risico nemen..
zijn jullie met haar bij een cardioloog geweest voor een hartecho?
ik denk toch echt dat er wat verder doorgepakt moet worden nu
hartproblemen zijn geen kleinigheid en grijpen diep in het systeem
en het is eigenlijk wel belangrijk als je het serieus wilt behandelen om ook te weten
waarom het hart zo vergroot is (meestal zijn er 1 of meerdere lekke hartklepjes, en welke
het zijn, doen er ook toe voor de behandeling en het vooruitzicht)
hoesten van benauwdheid vind ik geen goed teken
en het is voor de hond heel on-comfortabel
morgen zal best lukken
wat haar kan helpen, ik weet niet hoe koel het op haar plaats is, maar haar echt
koel te laten liggen, plavuizen bv en hou haar echt rustig, lekker mee stappen als ze dat wil
is prima, snuffeltjes doen is heel belangrijk, maar laat haar geen inspanning doen totdat
de da weer goed geluisterd heeft en eventueel een verwijzing heeft gegegen.
met de juiste medicatie en op de juiste manier laten bewegen en inspanning laten doen
kan er vaak nog heel veel, maar dan zal eerst het vocht echt weg moeten zijn
Jouw da zegt dat het hart nog niet terug normaal is; dus hij verwacht dat het hart gaat herstellen?
""hij zei ook vorige keer dat het hart nog niet op normale grootte zou zijn,""quote.
Wat is volgens je da de oorzaak van het hartprobleem?
Daar zul je toch moeten beginnen, dus denk ik dat een goed cardioloog aangewezen is.
let op met inspanning, let op temperatuur en geef voldoende drinken. (ook met plaspillen)
Het hart zou weer kleiner moeten worden, dat is zeker. Echt genezen zit er niet in, als je stopt met de medicatie gaat het weer fout. Daarom is het belangrijk dat ze levenslang medicatie slikt. We hebben dan ook meteen een lijst omhoog gehangen, en zijn er zeer strikt in dat ze haar medicijnen op tijd slikt.
Drinken krijgen ze hier genoeg, we hebben zo een bak waar 1,5 liter in kan waarbij het water geleidelijk aan naar beneden loopt. Ik ververs het water dagelijks 2keer, ook al is de bak nog niet leeg. Ze drinkt nu zowiezo meer met die pillen heb ik gemerkt, en het warme weer natuurlijk.Heb zelf zo wat rond gezocht naar mogelijke oorzaken (want dierenarts was hier maar vaag over, toen ik vroeg waardoor dat kwam zei hij dat dat kan gebeuren bij bepaalde honden), en het kan aan de kleppen liggen (en dan krijg je inderdaad groter hart en vocht in de longen) of gedilateerde cardiomyopathie (maar die symptomen kloppen niet helemaal).
Wat de oorzaak ook mag zijn, helaas zijn de opties bij honden maar beperkt.
Wij hadden naar 2 dierenartsen gebeld, voor we definitief bij deze gingen, en allebei zeiden ze dat radiografie beter was dan een echo.
Blijkbaar komt dit bij bepaalde rassen regelmatig voor, hij had onder andere in diezelfde periode een Beagle die hij al een lange tijd behandelde. Het was kijken welke dosis goed was, en bij de Beagle moest het blijkbaar de maximale dosis zijn, en nu is deze stabiel. Ze ligt zeker en vast koel, binnen is het nu bijvoorbeeld 22 graden, en de vloer is hier zowiezo altijd kouder.
Tot mijn verbazing heeft ze trouwens vorige week niet veel gehijgd, met dat warme weer. Soms zat ze gewoon buiten en dan zat ze onder de parasol, beetje rond te kijken en met gesloten bek.
Beste Silvia,
Ik zou je willen aanraden om het advies wat hierboven al een paar keer is gegeven (om naar een cardioloog te gaan) z.s.m. op te volgen.
Het is heel belangrijk om te achterhalen wat de oorzaak van de hartproblemen is.
Dan kan er gekeken worden naar wat de best mogelijke behandeling is.
Uit eigen ervaring weet ik dat het hoesten van een hond met hartproblemen heel erg serieus genomen moet worden. Ik wil je niet bang maken maar de situatie van mijn hond veranderde ineens razendsnel. Dus als je de mogelijkheid hebt, ga dan echt naar een specialist.
Is het goedgekomen met hem/haar? En wat had jouw hond dan juist?
Iemand dan een idee waar een goede cardioloog is, in de buurt van Vlaams-Brabant?
Hoi Silivia,
Ik heb je een PB gestuurd.
bij onze hond is een cardioloog uit Merelbeeke in de kliniek geweest
(bij Rotterdam, dus voor jou veel te ver weg)
maar destijds deed zij door het hele land consulten..... moet ff broeden op haar naam hoor
Nog een kleine aanvulling over zwemmen en beweging.Mijn hond is over het algemeen goed geluimd en heeft er 'zin' in. Ondanks dat ik hem in een periode dat hij net vocht achter de longen had juist rustig wilde houden, maar wel een grote aanlijnronde wilde doen, had hij de pest er in en dwong mij af zijn ronde nog langer te maken, door gewoon een andere route te nemen. Dus in plaats van 'zijn' zwemwater achter ons huis, dan wil hij daar zelf compensatie voor. Hij kan dus redelijk zelf goed bepalen hoe de staat van zijn functioneren is.
Even ter informatie, ik zou het niet erg vinden om in Nederland een cardioloog op te zoeken. Ik reis zelf regelmatig naar Nederland, en ik heb om de een of andere reden ook meer vertrouwen in Nederlandse dierenartsen (omdat Nederland een diervriendelijker land is dan België, en ik hier al heel veel slechte ervaringen gehad heb met dierenartsen). Dus mensen met goede ervaringen met Nederlandse cardiologen, deze namen zijn ook zeker welkom.
@Goldendelicious: als ik het zo bekijk is er echt wel meer onderzoek naar jouw hond gedaan dan bij onze hond.. Ik vroeg mij ook zelf af waarom radiologie beter was dan echo (heb ik in mijn vorige topic ook gezegd) omdat je maar 1 vast beeld hebt, en geen idee hebt of het hart op die foto juist samentrekt of niet. Dus daarom, ik wil zeker verder onderzoek doen, hoeveel moeite en tijd het ook mag kosten, want ik zou niet met mezelf kunnen leven als ze vandaag of morgen zal sterven..
Dus bedankt voor de informatie, nu heb ik zelf ook meer een idee welke mogelijke onderzoeken er nog gedaan kunnen worden om haar beter te kunnen helpen.
Nog een vraagje, ik lees op sommige sites dat je doorverwezen moet worden door je eigen dierenarts, om een afspraak te kunnen krijgen bij een cardioloog. Is dat echt waar, of kan je ook zo langsgaan?
Dat is specialist afhankelijk. Er is niet altijd doorverwijzing nodig.
Ik zou zelf bij mijn dierenarts doorverwijzing eisen, dus niet de afwachtende houding aannemen en je dierenarts laten bepalen of doorverwijzing nodig is of niet. Het gaat om het belang van jouw hond, dat heb jij helemaal zelf in de hand. Jij bepaalt. '
Ik zou met een hond van 10 jaar met deze klachten niet te lang wachten om naar een specialist te gaan.
Onderaan volgende pagina kan je een kaart van Nederland downloaden opgesteld door de KNMvD met specialisten gezelschapsdieren
www.knmvd.nl/actueel/dierenartsspecialist
Is het normaal dat enkel nummertje 8 oranje gekleurd is? Zou denken dat er toch meer cardiologen zouden zijn, of zijn zij gewoon de beste?
je hebt gelijk; alleen nr. 8 universiteitskliniek Utrecht geeft cardiologie aan.
Dat is niet juist. Intussen heeft Goldendelicious al meerdere links met adressen geplaatst.
In Nederland is Dierfaculteit Utrecht de afdeling voor Cardiologie gezelschapsdieren en paarden. De hoofd specialist aldaar kan zeg maar verbonden zijn aan specialistische klinieken elders in het land voor een aantal uren per week, waar ook interne geneeskunde mogelijk is. Persoonlijk denk ik dat de dierfaculteit echt alles bij de hand heeft om goed hartonderzoek te kunnen doen.
Ik heb even gezocht voor je, maar in België is een vergelijkbare specialist:
http://www.acapulco-vet.be/presentation/qui-sommes-nous.htm?lng=nl
Lijkt me nuttig om daar eens contact mee te hebben.
Dank je wel. Is uiteindelijk even ver als Utrecht voor mij, dus verder maakt het niet veel uit welke van de 2 ik neem. Ik ga zelf ook eens bij mijn eigen dierenarts informeren of hij goede cardiologen weet, en of hij indien nodig dan ons kan doorverwijzen (want als ze dan een doorverwijzing vragen van een dierenarts). Denk dat ik dan eerder naar Utrecht ga gaan, ook al is Utrecht een hel om met de auto te rijden heb ik al gehoord, zo druk. Maar alles voor mijn Saffiratje.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Geen beterschap.." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?