Halloo,
Ik twijfel een beetje of ik wel een puppycursus moet volgen. Niet alleen om het geld, maar ook omdat ik thuis studeer en dus de hele dag thuis ben en veel tijd kan besteden aan t pupje, en naar veel plekken kan om te socialiseren.
Maar het is me wel aangeraden om toch te doen, wat is jullie mening hierover?
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Puppycursus: must of niet perse??" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Ik zou het doen..zeker als je een beginnende honden eigenaar bent?
Sowieso is cursus ook socialisatie natuurlijk
Mijn mening is hierover dat het voor je pup erg leuk kan zijn met al die kleine hummels maar zeker geen must.
Je leert je pup niet in 1 uurtje per week socialiseren dat gebeurt 7 dagen in de week.
Maar als baas kan het juist heel erg leerzaam zijn, je leert heel veel praktische dingen maar krijgt bij een goede hondenschool ook heel veel informatie over het de do's en don'ts voor de opvoeding van je pup.
Je kunt er goed terecht met je vragen en omdat de instructeur jou en je hond persoonlijk kent je gericht goed advies geven.
Je kunt ervaringen delen met mede pup-eigenaren wat ook heel leuk kan zijn.
En daarnaast ben je ook 1x per week heel bewust en intensief met elkaar bezig.
En trainen met je hond kan zo onwijs leuk zijn en zelfs verslavend
Er zijn genoeg hondenscholen te vinden in Nederland van hele dure tot goedkopere.
Zelf train ik bij een kynologische vereniging en ben ik een stuk goedkoper uit dan bij andere honden scholen in de buurt.
http://www.raadvanbeheer.nl/verenigingen-en-activiteiten/kynologen-clubs-diensten/
Moeten? nee.Is het leuk? jaah !
Lekker met je pup samenwerken, pup maakt veel vriendjes en krijgt goede socialisatie én als je na een paar jaar terugblikt zie je wat een prachtig parcours jullie samen hebben afgelegd
Ik ben voorstander
Je kan een cursus volgen maar ik ben geen voorstander om na de les, een groep pups los te laten en te laten spelen. Hier kan veel fout lopen.Ik ben met mijn hond nooit naar een traditionele hondenschool gegaan, maar heb iemand gezocht die een paar volwassen stabiele honden had. Daar ben ik dan wekelijks naartoe gegaan met mijn pup, en heb hem daar dan telkens een halfuurtje laten ravotten. Regelmatig werd hij daar ter order geroepen door de volwassenen en zo heeft hij zijn hondentaal heel goed en stabiel geleerd. Maar niet iedereen heeft wss de kans om dit te doen. Aan de socialisatie moet je natuurlijk zelf heel hard werken, en daarvoor is een hondenschool natuurlijk voor een stuk een goed hulpmiddel.
Ik zou het ook aanraden. Al is het maar voor jezelf ( Ik denk dat ik op onze puppycursus meer heb geleerd dan Mikey.)
Daarbij is het ook fijn om meningen te horen van ervaren mensen die ook daadwerkelijk het gedrag van je pup kunnen zien. Die kunnen je vragen beantwoorden en inschatten waar eventueel aan gewerkt moet worden.
Gr. Alexandra
Dat is zeker waar! Heb het helemaal niet van die kant bekeken. Ik gun het hem ook van harte om lekker met vriendjes en vriendinnetjes te spelen. Heb gelijk gebeld naar een kynologische vereniging in de buurt en kan als het goed is over een maandje beginnen met een welpjes cursus. Heb er toch stiekem wel heel erg zin in, haha!
Ik vind een puppycursus een aanrader, maar geen must. Het is super leuk om bezig te zijn met je pup en samen aan de band te werken. Ook leer je er zelf heel erg veel over het gedrag van je pup en als je tegen "problemen" aan loopt kun je daar je vragen stellen.
als je zo iemand had als KOEN met een paar stabiele honden, dan zou ik daar voor kiezen,maar... als het je eerste hond is, mooi naar cursus gaan.
voor jezelf voor raad advies als je ergens tegen aan loopt. en voor je pup is het leuk en leerzaam.
socialiseren is een must, dat leer je niet op de hondenschool, dat moet je zelf doen, hierboven zijn al wat dingentjes genoemd wat goed voor je pup is.
Ik vond het ook vooral leuk om te doen (de laatste cursus uitgezonderd ), een uurtje écht samen bezig zijn. Het is gewoon zo anders dan wanneer je thuis bent of gewoon een uur gaat wandelen.
Dus ik zou het ook wel aanraden, gewoon omdat het leuk is voor jullie allebei.
In mijn ogen ligt het helemaal aan de soort hondenschool waar je naar toe zou gaan.
Er zijn veel "grote" hondenscholen,met verschillende trainingsveldjes naast elkaar,waar tegelijkertijd meerdere groepen getraind worden,waar iedere groep bestaat uit 10 of meer cursisten,op dit soort scholen wordt ook vaak met fysieke correcties en achterhaalde methodes gewerkt.
Ten eerste is dit te massaal en te onpersoonlijk,teveel gericht op het hebben van zoveel mogelijk cursisten,in een korte tijd zoveel mogelijk trainingen geven en gelijk achter elkaar door,waardoor er geen tijd is voor wat persoonlijke vragen en begeleiding.
Een pupcursus hoort voor pup en eigenaar leerzaam te zijn,wanneerb je iets niet begrijpt,moer er gelegenheid zijn om te vragen,het hoort een moment samen te zijn voor pup en eigenaar,op een positieve manier!
Ten eerste is het voor een pup meestal erg spannend,zo'n cursus,er zijn veel afleidingen en de pup is gevoelig voor alle indrukken op hem heen,daarnaast is een pup meestal ook nog niet helemaal gewend aan zijn nieuwe woonsituatie en nieuwe baasje.
Dus bv na een paar dagen na thuiskomst al gelijk naar cursus vindt ik niet handig en nodig,de pup moet eerst een beetje wennen en tot rust komen,dan moet hij ook nog wat vertrouwen krijgen in het nieuwe baasje,na een week,misschien 2 week,is de pup al een beetje gewend en kan dan naar cursus.
Er zijn zoveel mensen die gelijk na een paar dagen dus al naar cursus gaan en dan ook nog verwachten dat de pup alle commando's snel kan leren,met 10 andere pups en baasjes op een kluit bij elkaar,uhuh,gaat nie werken,nie he!
Gelukkig zijn er ook steeds meer hondenscholen die het wat kleiner en ruimer aanpakken,dus rekening houden met de pups/honden en niet alleen maar aan het geld denken!
Deze hondenscholen werken meestal met gemiddeld 5 cursisten per les
en zorgen voor voldoende ruimte voor ieder koppel,zodat de pups minder afgeleidt worden en minder gespannen zijn.
Er wordt gewerkt op een positieve manier,zonder fysieke correcties,zonder hulpmiddelen,zonder dwang,puur op positieve en belonende manier.
Er worden oefeningen gedaan waarbij vertrouwen,in elkaar,en samenwerking een grote rol spelen maar ook zelfvertrouwen,zelfbeheersing,aandacht krijgen en vasthouden van de pup,ook belangrijke onderdelen!
Wanneer een pup een oefening niet aandurft,wordt er nog een keer aangemoedigd maar er wordt zeker niet gedwongen!
Wanneer een pup een oefening maar half kan doen,is dat al heel erg knap,in de omstandigheden van dat moment en mag de pup goed beloond worden!
Er wordt meestal geen commando's aangeleerd,mogelijk in een vervolgcursus wel,maar niet gelijk,wel zonder trekken aan de lijn meelopen bv.
De laatst genoemde alinea is het creeeren van de basis van een relatie,een band tussen pup en eigenaar.
Wanneer een pup zich kan richten op de eigenaar,wanneer er vertrouwen is,wanneer er een goede samenwerking is,dan,kunnen er andere zaken behandeld worden als,zit,af/lig,blijf,naast,voet,voor,poot,high five,roll over,spreek/luid etc etc etc.
Een cursus is een keuze. De voordelen zijn dat je andere pups tegenkomt, je pup op een simpele manier wat basiscommandos leert en je een band kan opbouwen met je pup omdat je even 100% op hem gefocust bent buiten huis.
Toen Ben een pup was was ik nog te jong om zelf met hem op cursus te gaan. Ik was 15, misschien 16. Ik had geen baan en zat nog op school. Mijn ouders hebben wat geholpen met de opvoeding en vooral in het begin het grootste deel van de verzorging gedaan. Omdat ik geen baan had zat een cursus er gewoon niet in op die leeftijd.
Ben luisterd goed, kan bij andere honden.. Wel is het bij Ben zo dat hij het aan de riem niet fijn vind als er loslopende honden in de buurt komen. Dan slaat hij aan. Dit heb ik echter opgelost door hem af te leiden met een balletje.
Voor ik Bryan kreeg ben ik wel wezen kijken voor een cursus. Ik had inmiddels zelf al wat boeken gelezen over honden opvoeden en ik had ondanks dat mn ouders geholpen hadden de ervaring van Ben en een aantal andere honden.
Toen ik Bryan eenmaal had vond ik dat hij geen cursus-karakter had. Bryan heeft absoluut geen will-to-please. Voor Bryan was het leuker om gewoon op te groeien tussen andere honden en zo veel mogelijk (binnen zijn kunnen) uitgelaten te worden en te spelen.
Daarom ben ik ondanks dat ik het wel overwogen heb (geld was er ook voor) met Bryan niet naar een cursus gegaan. Aan de ene kant goed voor Bryan. Hij kan alsnog zit en af, kan heel goed met andere honden, is zeer sociaal. Aan de andere kant denk ik dat de cursus wel had kunnen helpen bij de band tussen mij en Bryan. Bryan en ik zijn dol op elkaar.. Maar op de een of andere manier voel ik bij Ben een soort voorrang. Ze krijgen uiteraard de zelfde dosis aandacht, zelfde behandeling..
Als dit je 1e pup is raad ik je aan een cursus van 10 weken te doen. Dit hebben we toen met mijn moeder's golden retriever gedaan (die er wel t karakter voor had!) en dat heeft de band tussen de hond en mijn moeder erg versterkt. Ik was zelf veel lessen mee. Bij die hond zijn we toen na 20 weken ofzo gestopt.
Deze golden retriever kan niet bij grote honden, al helemaal niet bij reuen. Tegen kleine hondjes is hij echter tolerant en lief.
Ik raad sowieso aan om even wat boeken te lezen. Wat voor hondje je ook neemt hem sowieso enkele basiscommandos te leren en goed te kijken hoeveel hij kan lopen.
Bryan is nu 11 maanden en loopt mij als baas er helemaal uit. Hij heeft energie voor 10. Eerder remde ik dit door te zeggen van zo heb je genoeg gelopen. Hij sliep daardoor veel in zijn bench. Toen ik dat opgaf en dacht, zodra hij moe oogt til ik hem op (sinds 9.5 maand) is hij zijn energie makkelijker kwijt en ligt hij thuis keurig te slapen. Dit was bij Bryan overigens ook de sleutel naar volledige zindelijkheid. Hiervoor was hij ook wel basiszindelijk, maar kon hij nog geen hele nacht door. Nu hij echt word aangezet om zijn energie eruit te gooien doet ie echt nooit meer iets in huis. Hij geeft het zelfs aan als ie eigenlijk moet.
Ik heb Ben en Bryan tijdens Bryan zijn puppietijd wel een aantal keer meegenomen met de hondenuitlaatservice. De eerste keren ging ik zelf ook mee. Dit heeft natuurlijk ook meegewerkt in de socialisatie van Bryan. Maar ook Ben is hierdoor wat rustiger geworden tegenover vreemde honden.
Kortom: Als je hondje er geschikt voor lijkt raad ik sowieso een cursus van 10 weken aan. Zoals je in mijn ervaring kunt zien zal dit niet garanderen dat hij later met andere honden kan. Is je hondje niet geschikt voor een cursus, neem dan sowieso de tijd om hem enkele basiscommandos te leren. Een hond is geen clown, hij hoeft geen kunstjes te doen. Maar als hij keurig naast je gaat zitten als je het vraagt dwing je ook van andere hondeneigenaren altijd een stukje respect af, helemaal bij kleine hondjes.
Laat de hond niet teveel alleen en probeer hem zo min mogelijk in de bench te doen. Hoe vrijer de opvoeding hoe rustiger de hond. Bryan is echt veel makkelijker sinds de bench niet meer dicht gaat. Hier staat de bench al ruim een maand klaar om naar zolder te verwdijnen.
Als je hond klaar is met de bench niet de bench wegdoen. Een hond kan altijd terugvallen in oud gedrag. Dan moet hij opnieuw leren ermee om te gaan en dan is de bench opnieuw nodig.
Ik kan persoonlijk aanraden een goede uitlaatservice te bellen die met groepen loopt en die te vragen of je een aantal keer mee mag als je pup al wat stukjes kan lopen. Bryan was 5 of 6 maanden toen hij voor het eerst mee ging. Hier loopt je pup dan tussen volwassen honden, dat is iets rieler dan alleen maar puppies. Wel liep er bij de uitlaatservice een labradorpup rond die maar 1 dag ouder is dan Bryan. Kinderen stuur je ook niet alleen naar school, die zien ook tijdens de kindertijd vaak volwassen mensen
Verder stuur ik ze nu, als ik een dagje weg wil vaak met de uitlaatservice mee. Stel ik besluit dat ik van 08:00 tot 13:00 weg wil, dan vind ik dit te lang om ze alleen thuis te laten. Ga ik van 08:00 tot 14:00 weg hebben ze nog aan de uitlaatservice genoeg omdat ik kan verzoeken om ze pas rond 14:00 naar huis te brengen.
Ga ik een dagje echt weg en is dat niet te overbruggen door ze mee te sturen met de uitlaatservice dan komt er een oppas langs. Een vaste oppas die ze beide kent en weet wat hij moet doen als er iets gebeurd. Mijn oppas zal als er iets gebeurd mij bellen over de situatie en als het echt nodig is zelf naar de dierenarts gaan. De kosten komen we later wel uit.
Gelukkig ben ik net als jij een huismus en komt dit heel zelden voor. Maar het is wel iets waar je echt goed over moet denken.
ik ben ook thuis de hele dag, heb meerdere honden, zelfs meerdere honden opgevoed, maar het is toch andere socialisatie op puppy cursus, en met vragen kan je er terecht.
En zoals eerder gezegd is,op een school waar de pups voor en/of na de les mogen spelen en hun gaan maar gaan,heeft dus niet bepaalde gunstige invloed op de pups,voor en na een curus is rust heel belangrijk,op een cursusdag geen heel programma doorlopen met de pup,een cursus is heel indrukwekkend en vermoeiend voor een pup!
Het is zeker geen must maar ik raad het toch aan.
Goed voor jullie band, leuk om samen te werken.
Zeker met een Rottweiler vind ik het een aanrader!
Ik heb maar heel even puppycursus gedaan en gestopt en heb spijt dat ik geen betere school heb gezocht en dat ik niet verder heb gedaan.
Ik zeg doen.
ik vind het wel van belang
je hond wordt zo goed gesocialiseerd met veel andere honden en mensen
maar zeker leert hij daar op jou te letten ondanks zoveel afleiding
cursussen helpen ook om zo leuk bezig te zijn met je hond (niet gwn thuis alleen bezig) en je leert zo ook andere mensen kennen.
door cursussen word de band ook veel sterker (tenminste met mij en olly was dat zo)
Voor mij is agility een verslaving ik denk ook dat je elke dag moet socialiseren .. je kan wel bv 2x in de week puppy cursus doen en er thuis op werken ...Zo doe ik dat met de agility
Zeker een aanrader, al is het alleen al voor de socialisatie met andere honden. En het is nog leuk om te doen ook.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Puppycursus: must of niet perse??" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?