Conflict met één persoon

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel EvaEva

honden foto van Eva

Raaf, herdershond als hij is, blaft als er een vreemde bij ons op het terrein komt. Dat is het. Bij ons is in dit geval bij mijn vader. Niet meer de plek waar ik woon, maar ik kom er wel graag.

Nu ben ik er ook. Ik ben hier het hele weekend om te helpen met de voorbereidingen voor kerst. Mijn vader is dol met Raaf. Omdat het een groot terrein is, mag Raaf lekker buiten banjeren.

Op ons terrein woont nog iemand in een ander huisje. Elke keer als hij zijn huis uit komt, begint Raaf tegen hem te blaffen en zelfs bijterig te doen. Het blaffen gebeurt bij vreemden, maar dat houdt heel snel op. Dat bijterige ken ik helemaal niet van Raaf, dus heb ik het voorgelegd aan mijn trainer.

Ervaren als ze is, vroeg ze waar het vandaan kwam. Dat wist ik wel. Al sinds Raaf hier als pup komt, heeft deze man de houding aangenomen dat hij 'boven' Raaf staat. Hij wilde zich als een leider/alfaman neerzetten. Daar komt het vandaan volgens mijn trainer. De man heeft een strijd opgeworpen die er nog niet was en daarmee Raaf onzeker gemaakt. Dit conflict is nooit opgelost. Maar dat kan redelijk makkelijk. Laat de man Raaf bij hem roepen, laat hem Raaf belonen met wat lekkers, herhaal dit een aantal keer en Raaf heeft snel genoeg door dat er niks aan de hand is en dus geen reden heeft om aanhoudend te blaffen of te happen.

Dat heb ik dan ook net voorgesteld, maar nee. Hij wil dit niet doen. Volgens de man heeft Raaf het gevoel dat hij mij moet beschermen en daarom vertoont hij dit gedrag. De man gaat Raaf absoluut geen eten geven. In plaats daarvan wil hij met Raaf aan de lijn lopen om zo zijn energie door te geven aan Raaf.

Mij lijkt dit niet zo'n heel goed idee. Ik weet niet wat die man doet met de lijn en ik weet niet wat Raaf zal doen. Ik heb meteen mijn trainer opgebeld. Helaas werkt ze tot 13.00 uur in het asiel, dus zoek ik ook bij jullie raad.

Wat denken jullie dat er aan de hand is? Wat moet ik volgens jullie doen en wat is wijsheid? Het vertrouwen winnen door in rust en met voertjes te werken of de man met de lijn laten wandelen? Ik wil niet dat dit uitloopt tot een conflict waarbij het helemaal spaak loopt.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Conflict met één persoon" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel IneIne 3 doggies

honden foto van Ine

Ik zou hem niet laten lopen met jouw Raaf. Die man heeft niet de juiste houding naar je hond, ook niet aan de lijn. Dit klinkt heel erg naar de ouderwetse opvoedmethode.Het idee van je trainster lijkt mij veel verstandiger. En als hij dit niet wil heeft hij elke keer een blaffende hond voor zich. Het klinkt alsof hij een behoorlijke verkeerde houding aanneemt naar honden toe. Honden voelen dit feilloos aan. Alleen kan Raaf dit op zijn leeftijd niet gebruiken.

honden page profiel EvaEva

honden foto van Eva

Ine, bedankt voor je antwoord. Wat jij zegt, denk ik dus ook. Maar dit moet opgelost worden, anders kan Raaf helemaal niet meer buiten lopen. En dat is juist wat hij zo lekker vindt en ik ook. Ik zal dus toch iets met deze man moeten. Ik heb al aangegeven dat ik het wil oplossen en zeker geen problemen heb of wil met hem. Dat ik daarom ook dit voorstel doe.

Hij toont zich bereid om mee te werken, maar liet weten dat we verschillend denken over het waarom van het gedrag van Raaf. Vandaar dat hij ook geen voertjes wil geven. Hij wil gewoon rustig lopen met Raaf en zo zijn energie doorgeven. Meer niet. Alleen ben ik het met je eens: Raaf reageert niet zo positief op deze man en ik weet dus niet of het daarmee verstandig is om alleen maar te lopen aan de lijn.

Aan de andere kant valt er wel wat voor te zeggen. Als ik Raaf vast hou aan de lijn, heeft hij niet de vrije ruimte zoals hij dat heeft met het loslopen. Is hij rustig, dan kan ik rustig de riem aan de man geven en zo de rust overgeven. Maar daar zie ik dan ook meteen het struikelpunt. Dit lost het niet op met loslopen, of wel?

honden page profiel SiberienneSiberienne 3 doggies

honden foto van Siberienne

Bij mijn honden kreeg hij niet de lijn in handen. Het is zijn hond niet, dus hij hoeft niet de leider te zijn. Als hij niet mee wil werken, aan jou de schone taak om Raaf (leuke naam trouwens) te leren de man te negeren..

Mireille

honden page profiel Marjo en KibaMarjo en Kiba 3 doggies

honden foto van Marjo en Kiba

Poeh lastige situatie zeg! Zou het anders een idee zijn dat jullie samen gaan wandelen. Dan geef je tijdens het wandelen de lijn aan die man en blijf je er bij. Mocht die man dan toch rare vratsen uithalen kan je gelijk ingrijpen. (Zou het wel eerst nog net je trainster bespreken!)

honden page profiel Waka, Robi, Joy, Abby en het vrouwtjeWaka, Robi, Joy, Abby en het vrouwtjegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Waka, Robi, Joy, Abby en het vrouwtje

ik zou die man niet aan de lijn laten lopen met raaf. vanuit jouw verhaal heb ik namelijk niet het vertrouwen dat die man rustig met de lijn gaat lopen. hij gaat waarschijnlijk toch proberen boven raaf te staan op de ouderwetse manier, en als raaf het daar niet mee eens is, is de kans groot dat hij raaf gaat 'corrigeren'.

ik zou raaf gewoon aan een grondpin leggen met een 10 of 20 meter lijn eraan, dan heeft hij genoeg bewegingsvrijheid en heeft die man geen last van hem. van de zomer kan je raaf dan trainen om niet te blaffen naar die man en hem gewoon te negeren.

honden page profiel EvaEva

honden foto van Eva

Omdat ik hier nu een heel weekend ben, denk ik dat ik inderdaad 1 op 1 met Raaf ga trainen om de man te negeren. Het feit dat hij niet wil meewerken met de tip die mijn trainer meegaf, geeft aan dat hij ook geen respect heeft voor hoe ik het graag wil doen. Dat geeft hij nog eens dubbel aan door het niet eens te zijn over onze visie over het gedrag van Raaf.

Vandaag, morgen, maandag, dinsdag, woensdag met Raaf aan de lijn trainen en in de buurt van het huis komen. Alle aandacht op mij en belonen als hij het goed doet.

Ik ga zo gelijk naar de Welkoop voor een grondpen en lange lijn. Dan kan Raaf lekker buiten banjeren en is er helemaal geen kans op escalatie. Dat zijn goede tips!

Toch, het liefst wil ik eigenlijk dat Raaf ten volste kan genieten van de vrijheid die hij hier wel heeft en in Utrecht niet en dat er helemaal geen conflict is met deze man.

Ik wacht ook het antwoord van mijn trainer af. Ik zal haar antwoord posten en een update geven van de komende dagen.

honden page profiel SuzanSuzan 3 doggies

honden foto van Suzan

Jammer dat deze man er zo star tegenover staat. Wij hebben hier een soortgelijke situatie gehad met een medewerker van ons bedrijf, die bij ons haast niet meer naar binnen durfde vanwege Rocky. Iedereen kon zo doorlopen, behalve hij!
Deze jongen stond met geknepen billen en kon zich amper verroeren of Rock stond al weer met dikke borstels op de rug, grommend en luid blaffend om hem heen te cirkelen.
Onze mazzel was dat deze jongen niet hysterisch reageerde, het kwetste hem eerder dat Rock om de een of andere reden zo'n aversie en argwaan tegen hem had.
Dus gingen wij ook aan de gang met de jongen wat lekkers in zijn jaszak te geven, hem Rock bij zich te laten komen en voorzichtig wat lekkers toereiken. Je zag Rock compleet ontdooien, het probleem was heel snel verholpen.

Jouw Raaf meegeven aan die man? Als het mijn hond was gebeurde het absoluut niet. En wat bedoelt hij met: ''zijn energie doorgeven?''
bedoelt hij dat hij Raaf wil laten voelen wie hier de baas is?
Heel jammer dat hij zo eigenwijs is. Is hij op de een of andere manier bang dat hij zich met een snoepje te onderdanig opstelt naar Raaf? Dat is allemaal al zo achterhaalt.

In een gespannen situatie tussen beide, is het toereiken van een stukje voedsel een zeer groot en kalmerend gebaar voor een hond. Het heeft niks met onderdanigheid of slijmerij te maken.
Het betekend in optiek gewoon ''I meen no harm'' want wie bezig is met ruzie zoeken of een strijd leveren,, komt niet met voedsel aanzetten.

honden page profiel EvaEva

honden foto van Eva

Wauw, wat een topantwoorden! Ik heb het net ook met mijn vader overlegd. Hij vindt het ook onzin om Raaf aan de lijn over te geven zodat de energie overgegeven kan worden. Na jullie reacties heb ik sowieso besloten dat ik het niet wil, tenzij mijn trainer zegt dat het wel kan (kan het me haast niet voorstellen).

Nu nog die man overtuigen. Hij is nu weg. Wanneer hij terug komt, zou hij dit wel met me op willen lossen. Daar is in elk geval de ingang. Ik denk dat ik sterk genoeg sta na jullie antwoorden en een gesprek met mijn trainer om voet bij stuk te houden over het geven van beloningen. Want zo werkt het immers: Raaf wordt door hem beloond door (rustig) naar hem toe te komen.

Suzan, was het daarna ook nooit meer strijd of hebben jullie dit enkele dagen moeten herhalen met die jongen?

honden page profiel SuzanSuzan

honden foto van Suzan

Nee, strijd was er niet meer. Soms nog een beetje argwaan van Rock's kant (maar dat kan ook komen doordat de jongen toch wat nerveus werd wanneer hij binnen kwam) Hij geeft Rock altijd even een snuffel moment terwijl hij zelf rustig blijft staan. Dan wat lekkers geven (al is het maar een eenvoudig brokje)

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

Nooit zou ik Raaf met die man meegeven, hij heeft juist de foute energie tegenover honden als ik het zo lees. Jammer dat de man het niet gewoon simpel wil oplossen en blijkbaar iets wil gaan bewijzen..

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

Ik ga mee met Mireiile (Janouk). Die man heeft jouw hond niks te leren. Maar je kan de man ook niet dwingen voertjes te gaan geven. Dus: leer je hond die man negeren.En je eigen houding naar de man toe? Als hij toch zo gek is vd dominantietheorie, mag je best wat assertiever zijn naar hem toe. Je legt hem uit dat dit jouw hond is, jouw regels. Als het hem niet zint, moet ie de hond met rust laten. Punt.

honden page profiel Landseer ectLandseer ect 3 doggies

honden foto van Landseer ect

Een hoop goede tips...
De hond blaft om iets, dus dat "gevaar" gewoon wegnemen.
Weet niet wat voor strijd de man heeft opgeworpen..
Maar zou nevernooit zo iemand met mijn hond rond laten hobbelen..
Geen enkel idee wat hij je hond denkt te gaan leren, wat hem dus nu ook duidelijk niet is gelukt.

honden page profiel EvaEva

honden foto van Eva

Gek genoeg ben ik wel zeker over mezelf met Raaf, maar gaat het over anderen dan ben ik voorzichtig. In dit geval in verband met mijn vader. Ik wil hem geen problemen geven door mijn hond. En het is dan lastig als een vreemde zo stellig zegt dat ik niet de baas ben over mijn hond omdat Raaf dit gedrag naar hem vertoont.

Vandaar dat ik mee ga in het advies: trainen met Raaf om die man te negeren en hem vooral niet de lijn geven. Als ik dat doe, wat zegt dat over mij tegenover Raaf? Dan stel ik me helemaal niet op als verantwoordelijk want ik geef hem over aan een energie waar ik al heel onprettig van word en waarbij ik zie dat Raaf heel anders reageert dan bij wie dan ook.

Dan sta je daar toch maar mooi alleen. Wel mijn ouderlijk huis, maar niet meer mijn permanente thuis en dan zegt iemand zo iets. Daarom ben ik erg blij met jullie tips en adviezen.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

Vandaar dat ik mee ga in het advies: trainen met Raaf om die man te negeren en hem vooral niet de lijn geven. Als ik dat doe, wat zegt dat over mij tegenover Raaf? Dan stel ik me helemaal niet op als verantwoordelijk want ik geef hem over aan een energie waar ik al heel onprettig van word en waarbij ik zie dat Raaf heel anders reageert dan bij wie dan ook.

ja precies, dat zou ook nog eens heel slecht zijn voor Raafs vertrouwen in jou als jij hem aan die man zou meegeven.

Het lijkt me moeilijk om Raaf meteen te leren de man te  negeren, misschien stap voor stap, als Raaf blaft, hem vriendelijk bij je roepen en dan belonen? Dat Raaf gaat leren dat als hij die man ziet dat hij naar jou moet komen?

honden page profiel SiberienneSiberienne 3 doggies

honden foto van Siberienne

http://www.clickersolutions.com/articles/2001/leaveit.htm

Misschien heb je hier wat aan :-)

Mireille

honden page profiel SuzanSuzan 3 doggies

honden foto van Suzan

Wat voor een hond is Raaf?
kruising herder zag ik?
Bedoel je daarmee dat je weet dat zijn vader of moeder een Herder zijn of is hij een echte bastaard die qua uiterlijk sterk op een specifiek ras lijkt?

honden page profiel EvaEva

honden foto van Eva

Raaf kent de klikkertraining en ik heb de klikker bij me. Die wil ik meteen inzetten.

De man is gisteren niet meer langs gekomen. Ik heb hem ook niet meer gezien. Wel hebben Raaf en ik een lange wandeling door de bossen gemaakt en hij is gewoon zijn vrolijke zelf. Daarin dus niks raars.

Raaf is een kruising herder. Zijn moeder is oud Duits, zijn vader een oud Mechselse herder. Niet 100% puur, er zit nog wat ander bloed in, maar dat weet ik niet en de eigenaren van beide honden weten het ook niet precies. Al met al een bastaard, maar alles van een herder zit er heel sterk in.

Mijn trainer zei meteen: als de buurman zijn energie niet kan doorgeven zonder lijn, dan lukt het al helemaal niet met lijn. Niet geven dus. Hij mag meewandelen, maar hij krijgt de lijn niet vast. Raaf is mijn hond. Verder gaf ze ook het advies om Raaf aan te leren de man te negeren met de klikker erbij.

Al jullie adviezen hebben me echt enorm geholpen in wat ik moet doen. Soms kan een situatie zo afwijken van wat je normaal meemaakt.

Zoals gezegd, laat ik weten hoe het gaat met deze man. Een ding is zeker, hij mag van de energie tussen Raaf en mij leren en niet andersom. :-)

honden page profiel EvaEva

honden foto van Eva

" http://www.clickersolutions.com/articles/2001/leaveit.htm

Misschien heb je hier wat aan :-)

Mireille "



Goede link! Heldere uitleg en leuk om te doen. Hij kent het commando 'terug' en 'nee'. Toch hou ik van dit soort oefeningen. Het is één op één met je hond en daardoor een versterker voor de band. De hond wordt geestelijk uitgedaagd en leert er meteen van. Ik vind vooral in dit artikel de keuze-factor een goede. De hond leert om een keuze te maken die in het voordeel is van wat de eigenaar wil.

Aangezien het toch heel slecht weer is, een leuke om met deze oefening aan de slag te gaan. Bedankt!

honden page profiel SiberienneSiberienne 3 doggies

honden foto van Siberienne

;-) ;-)
Raaf boft met zijn baasje :-)

Mireille

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

" Een ding is zeker, hij mag van de energie tussen Raaf en mij leren en niet andersom. :-)
"

That's the spirit! ;-)

honden page profiel EvaEva

honden foto van Eva

Een update: we hebben de buurman niet meer gezien. En eerlijk toegegeven, ik vind het een beetje laf van hem.

Ondertussen maken we er wel grapjes over. De vriendin van mijn vader, mijn vader, mijn vriend en ik ook. We zijn weer terug in ons eigen huis in Utrecht en bereiden ons voor op oud en nieuw.

Jullie advies en het contact met mijn trainer waren naar mijn idee de juiste en ook de meest praktisch uitvoerbare. Daarvoor alle dank.

Mocht ik de buurman nog eens tegenkomen en het verhaal krijgt een staartje, dan laat ik dat zeker weten. Ik ben nu zelfs nieuwsgierig hoe het gaat aflopen... :-)

honden page profiel Suzan Suzan 3 doggies

honden foto van Suzan

Wat fijn om te lezen dat je goede raad kreeg van je trainer en dat de reacties hier je tot ondersteuning waren.Als de lading over een gebeurtenis weer wat afzakt, kun je er gelukkig vaak wel weer om lachen.
Maar 'in the heat of the moment' staat het janken je vaak nader dan het lachen en kun je zo aan het twijfelen gebracht worden.
Als jij je nu weer sterk in schoenen voelt staan, is het probleem al voor de helft opgelost, moet je maar denken.

honden page profiel sorayasoraya 3 doggies

honden foto van soraya

Hai Eva,
Ook eens met je trainer hoor.En zou ook niet die man met Raaf laten wandelen.

Wat misschien een idee is voor de toekomst(een tussenweg) is samen met die man en Raaf aan de lijn wandelen,samen een praatje maken terwijl je wandelt.
Maar dat moet dan ook vaker dan 1 keer...Dan gaat Raaf leren dat hij meevalt.

Als dat ook niet lukt ,dan Raaf goed bij je roepen en niet meer naar die man laten gaan,want als hij een keer bijt en die man mept/schopt enz ,dan ben je weer (nog)verder van huis.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Conflict met één persoon" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Hond versus paard
^