Beste mensen, overlaatst las ik iets over het gedrag van wolven. Het bleek dat er geen alphawolf is in het echt , maar dat wolven dit soort gedrag alleen vertoonden in kunstmatig samengestelde roedels op een klein terrein, en dat ze elkaar daarom probeerden te domineren, maar dat een normale roedel uitmoeder, vader en jongen bestaat? Wat is hiervan waar en heeft dit invloed op het opvoeden van de honden, want het is toch wel een verschil tussen de leider/alpha voor je hond(en) zijn of als een vader/moeder , of niet?
http://www.puppies-en-honden.com/dominantietheorie.html
dit is de site waar ik de info vond
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "De alpha-hond/dominantie theorie" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
ik lees mee, mooie theorie ik ben benieuwd!!
Nee, ik geloof niet zo in die oudersstructuur e.d. Binnen een roedel dat bij elkaar gezet word zijn rangen en standen helemaal niet duidelijk en die moeten eerst bepaald worden. Terwijl in het nest de moeder van begin af aan al bezig is met stapje voor stapje respect creeeren bij haar pups en dan krijg je dus hele andere situaties dan in een samengesteld roedel. Maar ook in een roedel dat bestaat uit ouderdieren en jongen zit zeker een rangorde.
Waarom moet ik een moeder zijn voor Dobber? Ik ben mens en Dobber is hond, dat betekent dat een menselijk begrip met bijbehorend menselijk gedrag van het moeder zijn niet van toepassing is op Dobber. Ik profileer me richting Dobber als een leider, of alpha als je het zo wilt noemen. Anderen noemen het misschien 'ouderschap' maar ik geloof niet zo in die term. Voor mij betekent het leiderschap dat ik de verantwoordelijkheid van alles van Dobber haar schouders neem en zelf op me laad en dat ik werk aan een band die berust op respect voor elkaar en het vertrouwen dat met dat respect mee komt. Maar ik zie mezelf niet als mensenlijke moeder van Dobber. Op het moment dat je een pup van 8 weken oud bij je thuis krijgt is deze pup fysiek al veel verder als een baby maar nog belangrijker, heeft 'ie van zijn moeder alles al geleerd om zich als hond te gedragen en om andere honden te 'lezen'. Een pup in het nest kan bijvoorbeeld al op commando zitten en volgen. Dat heeft de moeder al geleerd, zonder koekjes of snoepjes. Ze legt gewoon een poot op de pup en hij heeft maar te zitten. En later hoeft de moeder alleen naar de grond te gaan staren om de pup te laten zitten. Volgen leert de moeder de pup ook al aan.
Waarom laat de pup dat bij ons dan niet zien? Simpel, wij hebben nog geen band met de pup en we hebben zeer zeker nog niet het respect van de pup verdient. Moeder heeft 8 weken lang voor de pups gezorgd, van hun meer afhankelijke begin tot het moment dat ze zich aardig kunnen redden en in die tijd heeft ze hun respect gekregen. En op basis van dat respect gaan ze zitten als de moeder daar het 'commando' voor geeft. Wij mensen menen dat we een pup nog van alles moeten leren maar we gaan in dezelfde tijd voorbij aan een aantal hele belangrijke dingen. En dat is dat een pup een hond is die in acht weken van een totaal afhankelijk beestje gegroeid is tot een wezentje dat interacteert en sociaal is. Die hondentaal kent en zich gedraagt naar die taal. Waarom zou ik dan menselijk moeten doen tegen een wezentje dat die mensentaal niet kent?
Als je die definitie zo wilt stellen, ja. Dan kun je in principe jezelf net zo goed vader of moeder noemen. Net zoals je jezelf ook ranghoger kunt noemen of alpha. Of dominant voor wat het uitmaakt. Maar aan die laatste drie hangt dan vaak weer een air van 'onderdrukken die hond' terwijl dat dus niet zo is.
Voor mij hangt rond die bewoording van vader of moeder een heel negatief gevoel omdat ik geen moeder ben voor Dobber. Zij is hond, ik ben mens, niks meer en niks minder. Ik zie haar ten allen tijde als hond en niet als mens. En in dat geval moet ik mezelf ook verplaatsen in Dobber en haar gedrag niet met mijn menselijke bril interpreteren maar met een 'hondse' bril die ik opzet vanuit kennis over honds gedrag. Dobber kan geen menselijke bril op zetten, zij laat honds gedrag zien en interpreteert mijn menselijk gedrag op een hondse manier. En daarom moet ik me verplaatsen in haar want andersom kan het niet. En de benaming moeder vind ik in dat geval niet van toepassing.
Ik vind uberhaupt de benaming moeder alleen van toepassing in een ouder-kind relatie en niet binnen een hond-mens relatie .
Er komt steeds meer wetenschappelijk bewijs dat de dominantie theorie achterhaald is. Deze studie is ook gedaan bij wolven in gevangenschap. Veel wolven experts zijn van mening dat dit in de natuur heel anders gaat.
Ook zijn honden geen echte roedel dieren. Kijk maar naar wilde honden als dingo's e.d. Ze leven wel in nabijheid van elkaar. Maar niet gestructureerd samen zoals wolven dat doen. Honden zijn oppertunisten en doen wat ze het beste uitkomt om te overleven op dat moment. Ik heb op mijn laptop wel jnteressante links hierover. Ik ben nu alleen helaas niet thuis... Ik zal ze mirgen middag even posten!
persoonlijk vind ik de dominantie theorie ook achterhaalt alhoewel ik wel degelijk zie dat er in groepen honden een alpha is maar niet zoals die omschreven is in die theorie.
Vaak is die alpha dan idd de vader/moeder wolf/hond maar niet altijd. Ook is het niet de aanwezigste agressieve/dominante hond maar vaak degeen die goed in zijn vel zit, weet waar hij staat en weet wat het beste is voor de roedel of deze nu natuurlijk is of samen gesteld. En het beste voor een roedel kan soms dus zijn dat bij het jagen de laagste in rang voorop gaat omdat die betere jagers skills heeft etc
Je vindt het dan misschien ook interessant, Jules, om wat verder uit te pluizen over hond-wolf, en dan blijkt volgens de meest recenste onderzoeken dat de hond waarschijnlijk afkomstig is vd Aziatische wolf (tibetaanse wolf) en die leeft helemaal niet in roedels (zoals de veel bekendere Noordamerikaanse wolf).De Tibetaanse wolf leeft solitair, in echtpaar of hoogstens als gezin (dus met kleintjes erbij). Ze troepen nooit samen in grote roedels. Dus heel die vergelijking met de Noordamerikaanse wolf en hoe die in roedels leeft, slaat dan ook nergens op.
Of de theori nu wel of niet vervalt maakt daarin weinig uit.
Wij mensen zouden nooit zo met honden of welk ander dier dan ook kunnen omgaan dan de honden of die dieren onderelkaar.
Wij hebben een andere taal en hoe goed en kwaad wij ook proberen wij kunnen die van hun nu eenmaal niet 100% lezen en al helemaal niet terug 100% duidelijk maken in een taal/manier die hun geheel snappen wat wij nu van ze willen.
Een hond met een goede achtergrond mankeerd nooit iets mee, het gaat pas fout op het moment dat de communicatie tussen dier en mens fout gaat en dat kan van iets kleins tot iets groots zijn.....
Maar das mijn mening is geen wetenschappelijk feit
Misschien heeft het zelfs met het ras van de hond te maken. BV een Husky is graag binnen een groep (loopt zelfs weg om een groep te zoeken), maar een herder is vaak het liefst bij z'n baas.
Vergelijkbaar met Noordamerikaanse wolf (bv Husky) en de Aziatische wolf (bv herder) ?????
Lijkt mij toch niet dat honden van nature solitair leven; waarom moet je dan zo lang trainen voor ze alleen kunnen blijven..? *nietsnap*
Verder zijn ouders toch ook dominant ten opzichte van hun kinderen? Dat hóóp ik tenminste wel :P
Hier is ook nog een leuk artikel Jules.
http://www.dogcity.nl/0-algemeen/artikelen/watisermetdominantie.pdf
Even offtopic maar ik vind het zelf heel intressant.
Bij ons in de buurt (ik woon in Nedersaksen Duitsland) zijn van de zomer de eerste wolvenwelpjes gezien, heel spannend, de wolven, oorspronkelijk van Polen komen steeds verder het land in. Alles wordt uiteraard nauwkeurig in kaart gebracht en bestudeerd. Laatst was er een reportage op tv over en ook daar waren tot nu toe alleen vreedzame tafreeltjes te filmen. In al die tijd dat er gefilmd is was het niet gelukt een jacht te filmen overigens.
http://www.nu.nl/wetenschap/2868431/wolfjes-in-wild-geboren-in-grensprovincie-nedersaksen.html
ergens staat ook een link met een filmpje
Hier is ook veel informatie te vinden en heb je een overicht waar de wolven leven
https://www.nabu.de/aktionenundprojekte/wolf/woelfeindeutschland/
wat mijzelf aanspreekt in het gedrag van wolven en honden is dat ze conflictvermijdend zijn en dat is ook wat ik met mijn hond probeer te realiseren, op ons eigen hond mens niveau dan.'
Altijd leuk die discussies over dominantie. Helaas heeft iedereen een andere definitie van dominantie en dat maakt een discussie hierover gewoon onmogelijk.
Voor iedereen die meer wil weten over dominantie en vooral het nut ervan:
http://rogerabrantes.wordpress.com/2011/12/11/dominance-making-sense-of-the-nonsense/
Bovenstaand artikel is echt de moeite waard om te lezen
Mijn vriend zou jullie allemaal aanraden om
'dit is de hond' te lezen.
Ik kwam er niet door maar dat is een boek gebasseerd op wetenschappelijk onderzoek wat exact hierover gaat.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "De alpha-hond/dominantie theorie" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?