Zoals de titel al zegt, hoe kun je een hond of puppy de commandos "zachtjes" of "rustig" leren?
Zachtjes wil ik bijvoorbeeld gebruiken als hij te hard bijt of om bijvoorbeeld de post of de krant (of iets anders) ergens heen te brengen.
En met rustig bedoel ik dat hij rustiger moet lopen, want hij heeft soms neiging om aan het einde van de dag als we naar het park zijn geweest overal heen te stuiteren (letterlijk, hij vliegt soms echt omhoog) terwijl dat niet echt de bedoeling is.
Ik realiseer me natuurlijk dat ik een pup heb van bijna 14 weken die logischerwijs door de kamer of door het gras zal stuiteren maar het lijkt me gewoon handig om hem een commando te kunnen geven (niet alleen nu, ook in de toekomst) om hem op wat voor manier dan ook te kalmeren. En hij hoeft echt niet elke dag de krant of de post op te halen (dat kan ook niet want soms is de post gewoon te zwaar voor hem om te dragen, de arme kleine frummel!)
Groetjes!
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Hoe een hond "zachtjes" of "rustig" leren?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Onze pup kent "zachtjes", maar dat heeft ze eigenlijk geleerd doordat we dat woord gewoon iedere keer gebruikte als ze een snoepje aan mocht pakken. Als ze dat te hard deed kreeg ze het snoepje niet. Als ze het zachtjes en rustig aanpakte wel. Ze had het echt razend snel door!
Ja hoor dat kan. Eerst beet mijn hond mijn halve hand eraf van enthousiasme bij een snoepje. En nu kan ik zelfs een snoepje tussen mijn lippen doen en dan pakt hij het heel voorzichtig.
volgens mij kan je bij veel situaties wel veel commando's aanleren. Ben nu een beetje inspiratieloos, dus leer ik mijn hond nu beetje onzinnige dingen zoals "dump" = iets in een emmer gooien die ik hem aangeef. Gewoon als spelletje dus.
je moet soms alleen wel wat geduld hebben met dingen aanleren
Ah ok, duidelijk! En op een gegeven moment begrijpen ze wat zachtjes is, ondanks dat ze in het begin het tegenovergestelde doen? Dan ga ik gewoon door met hoe ik dat nu probeer aan te leren want had geen idee of het effectief was
Nu alleen rustig nog.. Ik zeg elke keer namelijk rustig als hij zo wild doet, gaat hij dan niet het verkeerde leren?
Inderdaad, met veel geduld, en constante herhaling van het woord dat je wil gebruiken om hem aan te leren rustig te doen.
Een pup heeft toch wel vaak heel snel door wat de bedoeling is. Door steeds maar te herhalen beklijft het meestal vrij goed.
Wat Sanne zegt werkt echt. Ik heb het ook zo gedaan. Swift heeft zelf de link gelegd tijdens het spelen. Doet hij dit na twee keer nog niet, dan stop ik het spel. Komt overigens zelden voor en geeft eigenlijk aan dat hij gewoon moe is en daarom klierig gaat doen.
Ik heb zelf eigenlijk het idee dat je het met commando's aanleren niet heel gauw fout kan doen. Mijn ervaring is dat een hond op een gegeven moment wel weet wat je intenties zijn. Belangrijk is wel dat je natuurlijk consequent en geduldig blijft. En vooral belonen bij goed gedrag.
Het commando "rustig" is denk ik best wel pittig, zeker omdat jouw hond nog echt een speelse pup is. Maar zeer de moeite waar om dat haar te leren. In welke situatie wil je haar rustig hebben?
Als er bijvoorbeeld visite komt had mijn hond er een handje van om tegen mensen op te springen, als mijn hond overenthousiast springerig doet dan zeg ik "Halt" als hij rustig is maar alsnog erg opdringerig doet en wil dat jij weg gaat of daarmee ophoud dan zeg ik "Mars". En zo zijn er nog veel meer dingen dus die ik hem ondertussen geleerd heb
Succes!
Ook wij hebben het commando rustig gedaan zodat er een arm aan blijft zitten bij het wandelen. het heeft wel tijd nodig. Hier heb ik het gedaan door als ze trekt stil te staan en dan achteruit te lopen en steeds rustig te zeggen. komt ze dan naar me toe en is de lijn zonder spanning ( hoeft niet naast te wezen dat is een ander commando) dan kreeg ze een beloning.
Maar het heeft heel lang geduurd, ze is nu 1 1/2 en nu gaat het wandelen geweldig
Bedankt allemaal! We gaan ermee aan de slag
Lindsay, het gaat dan vooral om momenten dat hij aan de lijn stuiterd of door de kamer met zijn speelgoed met veel passie en geluid hahaha gelukkig doet hij geen van bovenstaande dingen al heeft hij er wel een handje van om met zijn voorpootjes op de rand van de tafel te gaan staan om te zien wat er gebeurt, maar daar hebben we "laag" voor
Hondenschool is echt geweldig voor deze 2 commando's !!!
Rustig lopen is bij ons een standaard oefening.
En zachtjes heb ik ook dankzij de hondenschool kunnen aanleren aan Taiko.
Hij was helemaal in het begin echt veel te bruut, maar nu is hij al veel kalmer.
+ je leert er nog veel meer dan alleen dat !!!
Ik zou iedereen echt hondenschool aanleren
We zitten ook op een hondenschool maar we beginnen maandag pas aan de derde les dus dat soort dingen leren we allemaal nog niet, vandaar dat ik het alvast vraag. En bijna altijd loopt hij netjes mee, alleen aan het einde als we iets "spannends" (park) gedaan hebben is hij moe en loopt hij niet meer netjes mee
Ik lees even mee, 'rustig' mag hier ook wel tot de hersentjes gaan doordringen
Max, van mijn ouders, kende 'zachtjes' wel. Had ik een heel klein snoepje voor hem, hield dat tussen mijn vingers en dat pakte hij steeds zachter. Op een gegeven moment kon ik het zelfs tussen mijn lippen houden, dan voelde ik heel zachtjes zijn prikhaartjes tegen mijn mond en pakte hij het snoepje
Het commando "rustig" heb ik er hier ook nog niet in....
Echter, "genoeg" werkt hier wel supergoed. Ik heb dat aangeleerd door tijdens het spelen ineens te stoppen, "genoeg" te zeggen en het speeltje weg te leggen en rustig te gaan zitten. In het begin was Denzel helemaal afgebluft . Zijn ogen vielen er bijna uit, WAT doe je nu vrouwtje, je stopt met spelen tijdens het leukste stuk.........
Maar nu begrijpt hij dat "genoeg" betekend dat je moet stoppen met waar je mee bezig bent. Erg handig...... En werkt niet alleen tijdens het spelen maar met eigenlijk alles waarvan ik wil dat hij stopt waar hij mee bezig is.......
aah zo bedoelje, was even nie mee
wij hebben Kyra 'sssssssssssht' aangeleerd, ging beter dan 'rustig'.
Hoe? wel, een vleesjegeven hier ging bijna altijd gepaard met net niet de vingers mee opeten
dus ze moet gaan zitten, ik breng een vleesje bij haar (langaam naar beneden), zeg rustig 'shhhtt'. Als ze ernaar hapt, vleesje weer omhoog. En even laten opnieuw hetzelfde doen. Hebben ze vlug door hoor, nu neemt ze het rustig.
Groetjes
Het heeft niet mijn voorkeur om de hond een stukje beheersing op te leggen dmv commando's. Een commando als bv 'rustig' zegt een hond niet zoveel als hij zich helemaal niet rustig voelt. Het is waarschijnlijk nog een gebrekkige impulscontrole en zelfbeheersing.
Puppy's kunnen nog aardig doorstuiteren en sommige honden kunnen behoorlijk hoog in hun driften zitten, zeker als ze al een best vol koppie hebben (en hoog in de adrenaline). Voor mij zijn twee dingen van belang, het een is zelf een en al rust en kalmte zijn en het ander is dat je ervoor waakt dat je je hond niet onbedoeld beloont.
Voor mij geen commando's/opdrachten om beheersing op te leggen dus, maar de hond juist helpen in het leren beheersen/reguleren van zijn impulsen en een stuk zelfcontrole. Hier heeft de hond zelf ook het meeste profijt van in zijn algehele functioneren en in sociale omgang/interactie met omgeving.
Dat kan door vanuit opwindende aktie ineens 'stil te vallen'... half afdraaien (hurken eventueel) en niet reageren op de stuiterende hond (je kunt dit zelfs in scene zetten). Op deze manier leert de hond steeds beter om zelf zijn impulsen te voelen en te controleren, aan/uit te zetten. Staat de hond 'uit' kom je langzaam weer in beweging.
Idem met het bekende brokje. Een hond die hoog in z'n drift zit of opgewonden is kan heel moeilijk zachtjes een snoepje aanpakken (simpelweg omdat hij op dat moment 'vol vuur' is). Dus stil vallen, lekkers in gesloten vuist naar boven en de hond de kans en de tijd geven om zichzelf weer kalmer te krijgen en te leren reguleren (ik doe dit hurkend en kijk daarbij schuin naar de grond). Als de hond zichzelf gekalmeerd heeft pak je het lekkertje pas uit de gesloten hand en kun je het aan de hond geven.
In scene zetten kun je prima doen door de hond op te winden ('aan' te zetten door samen op een leuke manier in actie te zijn) en vervolgens jezelf weer 'uit' te zetten en de hond de kans geven om ook zelf zijn uitknopje te vinden. Je zult merken dat je zelf steeds beter wordt in het timen en je hond steeds makkelijker en sneller zijn impulsen weet te beheersen en een wat meer gemanierde hond wordt ' Het is een leerproces he (wat je in veel verschillende situties kunt oefenen), niet van de ene op de andere dag geklaard. Het is een nog jonge hond die nog veel mag leren en stuiteren hierin. En heel belangrijk hierin is jouw rust en kalmte. Alertheid en inzicht dat je juist niet de opwinding beloont...en geduld.
Nog een aanvulling.
Train jezelf ook in het leren zien wanneer je hond van 'gezonde' en vrolijke aktie gaat 'doorslaan'. Wordt meer hyper, spieren spannen meer aan, bewegingen worden feller, harder en ongecontroleerder (denk aan snoepje uit je hand ratsen). Dat is het moment waarop je jezelf 'uit' zet. Je hond gaat richting uitknopje als beweging weer rustiger en meer beheerst worden, ogen zachter gaan staan, soms zucht de hond even diep.
Ik zelf gebruik het commando Rustig niet, maar ZACHTJES.
Dus zachtjes, als de hond een koekje uit je hand pakt, of zachtjes als er een klein kindje aankomt.
Wel geoefend met dat de hond dan ook zelf rustig is en niet nerveus/enthousiast omdat hij een koekje krijgt. Dus eerst rust inbouwen en daarna het commando zachtjes.
Werkt perfect.
Rustig is in mijn ogen het verkeerde commando, wat Petra ook zegt, als de hond zelf niet rustig is, dan weet hij ook niet wat het commando inhoudt.
Met het volgen op les, heb je verschillende soorten passen: de gewone pas, de loopas, de draf en de langzame pas. Ik zelf zou dus niet voor de langzame pas het commando rustig geven., vanwege dezelfde reden als hierboven.
Kortom, Petra doet wat iedereen doet, maar dan zonder commando eraan te koppelen, ze heeft wel even de moeite genomen om de oefening(en) gedetailleerd voor jou te verwoorden.
Wat hier goed werkt is als ik zelf ook rustig ben,eventueel rustige bewegingen maak en met zachte stem "rustig"of "zachtjes"zeg.
Oei, het lijkf erop dat ik bij iemand " kwaad bloed" heb gezt? Dit was allerminst de bedoeling. Ik heb het alleen samengevat en zelfs petra geprezen voor haar gedetailleerde uitleg. Er staat zelfs een engeltje bij :( Misschien heb je zelf iets teveel ingevuld?...
Petra, en ook alle anderen, bedankt voor de uitleg!
Petra, zeker met jouw stuk kan ik iets! Dit is niet negatief naar alle andere want ik waardeer jullie bijdrage ook zeer, maar voor mij persoonlijk was het zo op de meest duidelijke manier uitgelegd en hiermee kan ik ook zelf aan de slag.
Het is nu ook inderdaad duidelijk dat rustig niet per se een commando is dat hij moet opvolgen (omdat ik het zeg/omdat hij iets krijgt) maar meer een "state of mind" die hij zelf moet krijgen.
Thanks guys!! Op les zal ik hier vast nog wel meer mee gaan oefenen omdat ik natuurlijk pas twee lessen (van de 16 geloof ik) heb gehad maar het is fijn om dit soort dingen alvast te kunnen oefenen
*daar moest nog wat bij......
Oefenen en toepassen als dat nodig is! Overigens denk ik dat hij meestal speels blij aan het rennen en springen en huppelen is. Want ik zie niet aan hem dat hij gespannen staat oid.
Super Silla Wat ik bedoel is inderdaad 'state of mind', maar ook vooral de pup begeleiden in het leren reguleren van zijn impulsen.
Pups zijn gewoon heerlijk dartel en springerig en hebben nog een boel te ontdekken en te leren. Ook hoe ze hun kracht gebruiken.
Een puntje van aandacht nog.
Als je merkt dat het de pup niet lukt om te kalmeren, en/of doorslaat kan het ook zijn dat het koppie gewoon te vol zit. Een pup heeft voldoende slaap op een dag nodig om prikkels te kunnen verwerken. Ook juist onvoldoende uitdaging kan een pup drukker/feller maken. Probeer daarom ook voor jouw pup een goede balans te vinden tussen voldoende uitdaging en rust zodat het een heerlijke vrije dartele pup blijft.
@Kevin, waarschijnlijk wat verwarring over het 'engeltje' '. Het kwam daardoor wat schertsend over.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Hoe een hond "zachtjes" of "rustig" leren?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?