Honden toch graan nodig voor Vitamine B1 - Thiamine

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel DIESELDIESEL

honden foto van DIESEL

Goedenavond,

bijna allemaal hebben jullie het verhaal van Fedor en Yuna (van Inge) kunnen lezen. Nu hadden wij het gisteren over een vitamine B1 - Thiamine tekort wat hij (eventueel, weet het niet meer zeker) zou hebben.

Nu kwam het vanmiddag ook weer ter sprake, aan aan de hand daarvan kreeg ik een link toegestuurd:

http://www.kruidenvrouwtje.nl/vitaminen/B1.htm

In gemalen 'prooidieren' zonder toevoegingen zit dus geen extra vitamine B1, carnibest voegt rijst toe dus daar zit het wel in.

Maar ik heb eigenlijk nog nooit gehoord van een vitamine B1 - Thiamine tekort. Het zet me/ons dus wel aan het denken. Verschillende leveranciers van KVV merken heb ik ook al gemaild, en ik wacht op antwoord.

Weet iemand hier iets over? Of ooit gehoord van een Thiamine tekort bij honden? Hoe krijgen ze dit binnen met KVV als ze een graanallergie hebben bijvoorbeeld? Het houd me bezig...

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Honden toch graan nodig voor Vitamine B1 - Thiamine" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel L, K & PL, K & P 3 doggies

honden foto van L, K & P

Ik weet er helemaal niets van af hoor, maar lees wel dat het ook in erwten en bonen zit. Dus wellicht is dat een optie voor honden met een granenallergie? Maar vraag me wel af waarom honden die graanvrij gevoerd worden dan niet massaal een tekort aan B1 hebben. Wel interessant dus ik volg even.

honden page profiel DIESELDIESEL

honden foto van DIESEL

Ik vond nog een stuk op voerwijzer.com:

Geef niet teveel rauwe vis. Veel vissoorten bevatten thiaminases, dit zijn enzymen die Vitamine B1 (thiamine) inactief maken. Thiaminase zit in het vlees, maar vooral in de organen van vis (milt, lever, darmen, hart). Bij het voeren van veel vis kan er dus een tekort aan vitamine B1 ontstaan, maar hiervoor moet je wel veel vis over een langere periode voeren. In het artikel Thiamine deficiency in a team of sled dogs is te lezen dat een roedel sledehonden na 6 maanden enkel vis (zonder ingewanden) gegeten te hebben ernstig ziek werden. Onderaan het artikel vind je meer links met informatie hierover. Daarnaast bevat vis door milieuverontreiniging vaak ook schadelijke stoffen (zware metalen, dioxines, PCB’s en toxafeen), dit geldt vooral voor gevangen roofvissen, maar ook gekweekte vis kan schadelijke stoffen bevatten door het voer wat ze krijgen. 5% tot 10% rauwe vis is een prima hoeveelheid.

honden page profiel L, K & PL, K & P 3 doggies

honden foto van L, K & P

Ik heb net dit gevonden:


Tekort door eenzijdige voeding
Evenwichtige voeding voorkomt een thiaminedeficiëntie. Vitamine B1 komt in veel voedingsmiddelen slechts in geringe hoeveelheden voor. Denk vooral aan:

volkoren granen zoals volle tarwe (bijvoorbeeld in de vorm van volkorenbrood) of zilvervliesrijst; hoewel deze voedingsstoffen relatief weinig vitamine B1 bevatten, vormen ze in de praktijk toch een belangrijke bron van thiamine, aangezien we relatief vaak brood en rijst op het menu zetten;
(gedroogde) gist of gistextract; denk bijvoorbeeld aan marmite (een broodbeleg dat rijk is aan gist); gist is de rijkste bron aan thiamine;
noten: vooral paranoten of pecanoten;
peulvruchten, bijvoorbeeld bruine of witte bonen of sperzieboontjes;
groenten: vooral in asperges, spinazie, en spruitjes;
sinaasappels;
zuivel: eieren; melk en melkproducten;
sommige soorten vlees en gevogelte.

Van de in de voeding voorkomende thiamine gaat een deel tijdens het koken verloren, onder meer omdat deze in water oplosbare vitamine met het kookvocht wordt weggegooid. Dit kun je deels vermijden door de groente niet al te fijn te snijden en deze in zo min mogelijk water te koken. Thiamine is ook slecht bestand tegen ultraviolet licht (zoals van zonlicht) en gammastraling.


(http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/90467-moe-prikkelbaar-lusteloos-hoe-zit-het-met-je-thiamine.html)


Ik zou dan denk ik bij bijv. Fedor van Inge eerder denken aan een verstoorde opname van B1. Maar goed, ik ben geen arts natuurlijk.

honden page profiel Nikki & JetNikki & Jet 3 doggies

honden foto van Nikki & Jet

Ik volg even! ;-)

honden page profiel DIESELDIESEL

honden foto van DIESEL

Veel mensen die vers vlees geven, die geven ook soms ei, sperziebonen, spruitjes, spinazie. Maar ik had er nog nooit van gehoord bij honden, een tekort.

honden page profiel L, K & PL, K & P 3 doggies

honden foto van L, K & P

" Veel mensen die vers vlees geven, die geven ook soms ei, sperziebonen, spruitjes, spinazie. Maar ik had er nog nooit van gehoord bij honden, een tekort. "


Ja, vandaar dat ik dan ook eerder zou denken aan een verstoorde opname ipv dat een hond echt te weinig binnen krijgt. De meesten krijgen ook wel zoveel verschillende diersoorten en gevogelte binnen dat de kans vrij klein is dat daar dan ook geen B1 in zit. Maar goed, weet niet om welke diersoorten en gevogelte het precies gaat dus misschien heb ik het wel mis hoor. En dan idd nog de zuivel, ei etc etc...

honden page profiel S&F.S&F. 3 doggies

honden foto van S&F.

Heb er onvoldoende verstand van om hier iets zinnigs over te zeggen (heb ook nog helemaal niets gelezen) maar het is wel frapant dat Fedor en Yuna dat dan beide zouden hebben.

Ik ben geen arts of iets maar gezien het feit dat ze nog helemaal niet lang vlees eten en Fedor nu al zo ernstig ziek werd (vind Yuna ook al ernstig genoeg hoor.)

Het lijkt mij sterk. Dan hadden heel veel honden die dat al veel langer doen allang dood neer moeten vallen natuurlijk.

Wel is het iets interessants om over na te denken. Ga eens lezen. :-)

honden page profiel Chantal » Jessy «Chantal » Jessy « 3 doggies

honden foto van Chantal » Jessy «

Met andere worden Jessy loopt ook kans op B1 tekort? Groentes eet ze niet, graan mag ze niet, kippen ei kan ze niet tegen, ganzen ei krijgt ze maar heel soms.Vis heb ik even uitgerekend krijgt ze 14% van....
Ze kan wel tegen melk, yoghurt en kwark maar er staat niet van welk dier dat moet zijn O-)

Ik heb er twijfels over, ze eet op deze manier al sinds November zou ik dan niet ook al symptomen moeten zien?

honden page profiel Roos & PipRoos & Pip 3 doggies

honden foto van Roos & Pip

ik volg! ;-)

honden page profiel DIESELDIESEL

honden foto van DIESEL

Ik denk zelf ook inderdaad niet dat dit alles verklaard. Maar het wekkt wel interesse.

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Angela • Bodhi

Vitamine B1 zit ook in vlees. Hoe verklaren ze dat dan?

Als deze vitamine niet wordt opgenomen door het lichaam, dan is dat een verstoring van het lichaam. Ligt niet zo zeer aan de voeding dan. Hoewel je bij zo'n verstoring wellicht wat meer kunt geven of extra vitamine B1.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

ik schrik er van, maar ben niet zo heel bang wat ik van jullie verder gelezen heb.

hier wordt veel andijvie gegeten, en capucijners, die prak ik, die krijgt ze iedere week, ook oud brood.en wat ik lees zit het in ei , vlees, waar zou dat tekort dan vandaan kunnen komen ?

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

heb nog even gelezen over Fedor en Yuna, de diagnose was volgens de artsen waarschijnlijk toch botulisme of een of ander gif ?

heb nog even verder gelezen, maar kan niets vinden over een tekort van vitamine B1 of heb ik er dan over heen gelezen ?

en het is toch zo dat ze allebei accuut ziek werden de een wat erger dan de ander, is het niet zo dat er een tekort optreed dat dat geleidelijk gaat ?

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

ik denk als er zoiets als een vergifitging plaats vindt, dat het lichaam wil herstellen en daar extra vitaminen en mineralen voor verbruiken moet, en er vandaaruit tekorten kunnen komen en extra vitaminen en mineralen nodig zijn om het lichaam weer in balans te brengen.

honden page profiel floortjefloortje 3 doggies

honden foto van floortje

Ik volg even.

honden page profiel Dominique & Mackenzie Dominique & Mackenzie 3 doggies

honden foto van Dominique & Mackenzie

Ik ook..

honden page profiel lunaloverlunalover 3 doggies

honden foto van lunalover

Net nu ik denk dat ik misschien toch eens TOTW moet gaan proberen (heb berekend wat het me kost per dag) en dan komt dit bericht LOL grappig. Overigens ben ik nog steeds happy met biofood hoor!

honden page profiel DIESELDIESEL

honden foto van DIESEL

" ik denk als er zoiets als een vergifitging plaats vindt, dat het lichaam wil herstellen en daar extra vitaminen en mineralen voor verbruiken moet, en er vandaaruit tekorten kunnen komen en extra vitaminen en mineralen nodig zijn om het lichaam weer in balans te brengen. "


Dit zou heel goed mogelijk zijn inderdaad.

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious 3 doggies

honden foto van Goldendelerious

Een bekend vers vlees producent heeft op ons forum ooit een topic over het toevoegen van rijst omwille van de opname van vit. B in KVV"s over geopend.
http://www.forumwereld.nl/rauwevoedingvoorhonden/index.php/topic,942.0.html

Ja, het is bekend dat diverse B's uit vlees voor een groot deel verdwijnen tijdens langdurige vriesprocessen. Vandaar mijn advies om het deel 'overige' zoveel als mogelijk vers bij te geven en regelmatig ook niet ingevroren vlees en orgaanvlees te geven, dus vers van de slager of slachthuis.
Zelf heb ik niet zoveel met graan, dus dat is geen standaard voeding in het NRF van onze honden en al weinig met KVV. Graan wordt toegevoegd, omdat is gebleken dat bepaalde groentes tijdens ontdooiing in vlees teveel enzymenwerking hebben, waardoor het gaat 'ruiken', zeker als daar ook een hoeveelheid vuile pens aan wordt toegevoegd, dat de enzymenwerking bevordert. Dat maakt het voor sommige honden minder aantrekkelijk om KVV met groentes te eten. Er is zoveel meer waar veel vitamine B's in zitten dan enkel graan. Ik ben van mening dat veel te maken heeft met de constitutie en het immuunsysteem van het dier (of individu) met vitamine B deficiëntie. Diverse aandoeningen zijn verantwoordelijk voor vitamine B deficiënties en nu is in dit geval dan B1 geconstateerd. Indirect kan er op een ander moment meer uit het bloed gehaald worden, aangezien het maar momentopnamen van dat prikmoment zijn. Indien vitamine B tekorten aan het licht komen, heeft dat consequenties voor de samenwerking met belangrijke mineralen zoals magnesium en zink. Vitamine B1 heeft diverse belangrijke functies, waaronder die van de cellulaire stofwisseling en het zenuwstelsel.

honden page profiel DIESELDIESEL

honden foto van DIESEL

Dankjewel voor het heldere antwoord! Ik ga het stuk even op mijn gemak doorlezen! Maar het maakt wel heel veel duidelijk.

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP) 3 doggies

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

En wat dan als je alleen kvv geeft? Dan heb je geen "overigen".

En hoe langdurig is langdurig vriezen? Moet ik dan denken aan 3 maanden, 6 maanden? Of juist korter?

Niet dat het hier veel zal schelen, ik voer rijstvlokken bij. Daar is de ontlasting beter op dan op Taste of the Wild. En ook een bijkomend voordeel, hij is niet bijna permanent in "mmm, hij is toch wel mager" modus.

honden page profiel Inge, Rottweiler Nika & m'n Canadeesje(s)Inge, Rottweiler Nika & m'n Canadeesje(s)speciaal aangestelde fokker 3 doggies

honden foto van Inge, Rottweiler Nika & m'n Canadeesje(s)

Wat super dat je hier een topic over hebt aangemaakt, Maxine!

Ik wil nog wel even wat verduidelijken over de toestand van Fedor en Yuna, zodat daar geen verwarring over kan ontstaan.
In het begin werd bij Fedor gedacht aan botulisme, maar omdat hij niet de gebruikelijke symptomen daarvan vertoont, staat dit niet meer zo hoog op hun lijstje. Ze denken nu aan een parasiet, maar daarover weten we pas over 2 weken meer (uitslag moet uit Liverpool komen), die eventueel ook via vers vlees overgebracht zou kunnen zijn. Daarnaast bleek dat Fedor een tekort heeft aan thiamine en dat terwijl we toch heel afwisselend en compleet voeren. We hebben blikvoer meegekregen van de dierenarts, maar wat is dat een troep (zie ook: http://www.hondenpage.com/hondenforum/119837/7/fedor-op-de-intensive-care....php)! Waar ik eerst van plan was om dit blikvoer nog een paar dagen te geven, gezien hij er nu aan gewend was, neig ik er nu toch heel erg naar gewoon KVV te geven en dit aan te vullen met vitamine B-tabletten.
Het klopt dat Yuna soortgelijke symptomen begon te vertonen als waar het bij Fedor mee begon (sloomheid, stijf lopen etc.), maar zij is er inmiddels grotendeels weer zelf van hersteld. Of ze daadwerkelijk dezelfde aandoening had is onduidelijk en zullen we waarschijnlijk ook niet meer te weten komen, evenmin als het antwoord op de vraag waarin we de oorzaak moeten zoeken...

honden page profiel Lien, Luca† en Wifi  /wi:fi:/Lien, Luca† en Wifi /wi:fi:/speciaal aangestelde fokker 3 doggies

honden foto van Lien, Luca† en Wifi  /wi:fi:/

Ik volg!


honden page profiel DIESELDIESEL

honden foto van DIESEL

Kort gezegd komt er dus een tekort aan vitamine B in vlees als het ingevroren wordt. Dus het is aan te raden ook af en toe gewoon vers, het liefst rechtstreeks van de slager, vlees te geven. En anders kun je het aanvullen met bepaalde groente, kruiden, algen, fruit, noten, bessen en kiemgroentes. En anders eventueel nog met ongepelde zilvervliesrijst, quinoa, amarant en wilde rijst. En dat is de reden waarom veel fabrikanten ook rijst toevoegen, om dat tekort tegemoed te komen.

Heb ik het zo een beetje begrepen haha?

honden page profiel zonnetjezonnetje 3 doggies

honden foto van zonnetje

Ik geef Fedor altijd wat rijst als ik het over heb. Zilvervliesrijst natuurlijk, die witte eet ik niet.
Maar spelt en wat oergranen bevatten nog meer vitamine B. Misschien ook eens voor mezelf proberen.

honden page profiel DIESELDIESEL

honden foto van DIESEL

Ik heb jarenlang alleen maar spelt producten mogen eten ipv wat anders, en iedereen was jaloers op mijn heerlijke producten O-) Dus geen zonde om het te geven hoor!

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious 3 doggies

honden foto van Goldendelerious

" Wat super dat je hier een topic over hebt aangemaakt, Maxine!

Ik wil nog wel even wat verduidelijken over de toestand van Fedor en Yuna, zodat daar geen verwarring over kan ontstaan.
In het begin werd bij Fedor gedacht aan botulisme, maar omdat hij niet de gebruikelijke symptomen daarvan vertoont, staat dit niet meer zo hoog op hun lijstje. Ze denken nu aan een parasiet, maar daarover weten we pas over 2 weken meer (uitslag moet uit Liverpool komen), die eventueel ook via vers vlees overgebracht zou kunnen zijn. Daarnaast bleek dat Fedor een tekort heeft aan thiamine en dat terwijl we toch heel afwisselend en compleet voeren. We hebben blikvoer meegekregen van de dierenarts, maar wat is dat een troep (zie ook: http://www.hondenpage.com/hondenforum/119837/7/fedor-op-de-intensive-care....php)! Waar ik eerst van plan was om dit blikvoer nog een paar dagen te geven, gezien hij er nu aan gewend was, neig ik er nu toch heel erg naar gewoon KVV te geven en dit aan te vullen met vitamine B-tabletten.
Het klopt dat Yuna soortgelijke symptomen begon te vertonen als waar het bij Fedor mee begon (sloomheid, stijf lopen etc.), maar zij is er inmiddels grotendeels weer zelf van hersteld. Of ze daadwerkelijk dezelfde aandoening had is onduidelijk en zullen we waarschijnlijk ook niet meer te weten komen, evenmin als het antwoord op de vraag waarin we de oorzaak moeten zoeken... "


Ik heb dit topic niet gevolgd, maar je hebt wel een rottijd achter de rug en nog steeds.
Voer je 1 merk KVV en heb je de fabrikant over je vermoedens aangeschreven?

In eerste instantie zou ik niet echt verwachten dat in dit geval de voeding de veroorzaker is van het thiaminetekort. Bij een stagnatie van de stofwisseling die moet doortransporteren naar belangrijke organen voor opslag zoals de lever, kunnen acuut de enzymen die o.a. ook in de darm verantwoordelijk zijn voor aanmaak en transport van diverse vitamine B's lam gelegd worden. Die aansturing wordt ook gecontroleerd door de mineralenwerking die verschillende functies hebben ten opzichte van het metabolisme. Als er geen aanmaak meer plaatsvindt, dan bouwt de toxiciteit zich in de stofwisseling op die dan weer voor andere klachten zorgt.
In de voeding van mijn honden ben ik heel erg alert op vitamine B kwaliteit, omdat ik 1 hond heb die o.a. kankergevoelig is en problemen heeft met zijn stofwisseling. Net zoals een ongezond mens niet alles meer uit de verse voeding weet te halen, geldt dat ook voor dieren. Waar je voor moet waken, is dat enkel supplementeren met een vitamine B1 meer problemen kan veroorzaken, dan B1 die wordt versterkt door de overige B's uit een complex. Zorg dan dat je geen synthetische vitamines verstrekt, maar organische die beter door het lichaam worden opgenomen. Supplementeren met vitamine B complex kan geen kwaad. Je kunt er niet mee overdoseren en wat niet door het lichaam kan worden opgenomen, wordt weer door de nieren uitgescheiden.
Mijn jongste hond krijgt momenteel vitamine B complex van Essential Organics voor zijn stofwisseling. Met name vit. B6 reguleert de schildklierhormonen en op epilepsie gelijkende klachten worden onderdrukt. Vit. B complex 'voedt' de spieren en reguleert de darmfunctie en dan met name de belangrijke vorming van enzymenproductie van de stofwisseling. Dat is een goed gecontroleerd merk. Ze hebben hiervan ook de Ultra plex die grotere hoeveelheden vit. B1 bevat.

Is overigens ook gekeken naar de gehele schildklierfunctie?

Je zou voor dit moment de maaltijden licht kunnen koken voor je zieke hond, aangevuld met visolie als vit. A en diverse mineralen- en vitaminencomplex. Er zijn pro rauw dierenartspraktijken die je daarmee kunnen helpen evenals dat zij ook medisch kunnen ondersteunen, zodat je hond geen verdere tekorten aan het oplopen is. Als de darmen op dit moment niets op kunnen nemen, ben je nog verder van huis.

Kijk maar of je hier iets mee kan.
Sterkte met je hond.

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious 3 doggies

honden foto van Goldendelerious

" En wat dan als je alleen kvv geeft? Dan heb je geen "overigen".

En hoe langdurig is langdurig vriezen? Moet ik dan denken aan 3 maanden, 6 maanden? Of juist korter?

Niet dat het hier veel zal schelen, ik voer rijstvlokken bij. Daar is de ontlasting beter op dan op Taste of the Wild. En ook een bijkomend voordeel, hij is niet bijna permanent in "mmm, hij is toch wel mager" modus. "


Afhankelijk van de vriezercapaciteit en de manier van aanschaf en opslag, begint vlees waarde te verliezen tussen 3-6 maanden. Maar bekend is dat vitamine B1, B3 en B6 al heel snel aan waarde kunnen verliezen, ook als vlees kort is ingevroren of andere producten met veel vitamine B zijn verhit. Een gezonde hond loopt niet snel een vitamine B tekort op bij een goed samengesteld dieet. Indien alleen diepvriesvlees wordt gegeven, zou ik absoluut een gezond deel 'overige' bijvoeren. Ik zou me nooit verlaten op de kwaliteit van een dergelijke gemalen voeding. En menig hond is ook niet bepaald gezond meer te noemen.

In principe dienen witte rijstvlokken geen enkele meerwaarde in gedroogde vorm. Witte rijst bevat per definitie geen vitamine B. Als je dan al granen zou willen bijvoeren, zou je beter quinoa, wilde rijst of onbewerkte zilvervliesrijst kunnen geven. Rijst dat maar 10 minuten kooktijd nodig heeft, is te ver doorgeslepen en heeft als vitamine B bron weinig meerwaarde.



Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Honden toch graan nodig voor Vitamine B1 - Thiamine" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 1 van 3 12 3
Volgende forumvraag: welke kruising
^