Goedenavond,
bijna allemaal hebben jullie het verhaal van Fedor en Yuna (van Inge) kunnen lezen. Nu hadden wij het gisteren over een vitamine B1 - Thiamine tekort wat hij (eventueel, weet het niet meer zeker) zou hebben.
Nu kwam het vanmiddag ook weer ter sprake, aan aan de hand daarvan kreeg ik een link toegestuurd:
http://www.kruidenvrouwtje.nl/vitaminen/B1.htm
In gemalen 'prooidieren' zonder toevoegingen zit dus geen extra vitamine B1, carnibest voegt rijst toe dus daar zit het wel in.
Maar ik heb eigenlijk nog nooit gehoord van een vitamine B1 - Thiamine tekort. Het zet me/ons dus wel aan het denken. Verschillende leveranciers van KVV merken heb ik ook al gemaild, en ik wacht op antwoord.
Weet iemand hier iets over? Of ooit gehoord van een Thiamine tekort bij honden? Hoe krijgen ze dit binnen met KVV als ze een graanallergie hebben bijvoorbeeld? Het houd me bezig...
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Honden toch graan nodig voor Vitamine B1 - Thiamine" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Ik weet er helemaal niets van af hoor, maar lees wel dat het ook in erwten en bonen zit. Dus wellicht is dat een optie voor honden met een granenallergie? Maar vraag me wel af waarom honden die graanvrij gevoerd worden dan niet massaal een tekort aan B1 hebben. Wel interessant dus ik volg even.
Ik vond nog een stuk op voerwijzer.com:
Geef niet teveel rauwe vis. Veel vissoorten bevatten thiaminases, dit zijn enzymen die Vitamine B1 (thiamine) inactief maken. Thiaminase zit in het vlees, maar vooral in de organen van vis (milt, lever, darmen, hart). Bij het voeren van veel vis kan er dus een tekort aan vitamine B1 ontstaan, maar hiervoor moet je wel veel vis over een langere periode voeren. In het artikel Thiamine deficiency in a team of sled dogs is te lezen dat een roedel sledehonden na 6 maanden enkel vis (zonder ingewanden) gegeten te hebben ernstig ziek werden. Onderaan het artikel vind je meer links met informatie hierover. Daarnaast bevat vis door milieuverontreiniging vaak ook schadelijke stoffen (zware metalen, dioxines, PCB’s en toxafeen), dit geldt vooral voor gevangen roofvissen, maar ook gekweekte vis kan schadelijke stoffen bevatten door het voer wat ze krijgen. 5% tot 10% rauwe vis is een prima hoeveelheid.
Ik heb net dit gevonden:
Tekort door eenzijdige voeding
Evenwichtige voeding voorkomt een thiaminedeficiëntie. Vitamine B1 komt in veel voedingsmiddelen slechts in geringe hoeveelheden voor. Denk vooral aan:
volkoren granen zoals volle tarwe (bijvoorbeeld in de vorm van volkorenbrood) of zilvervliesrijst; hoewel deze voedingsstoffen relatief weinig vitamine B1 bevatten, vormen ze in de praktijk toch een belangrijke bron van thiamine, aangezien we relatief vaak brood en rijst op het menu zetten;
(gedroogde) gist of gistextract; denk bijvoorbeeld aan marmite (een broodbeleg dat rijk is aan gist); gist is de rijkste bron aan thiamine;
noten: vooral paranoten of pecanoten;
peulvruchten, bijvoorbeeld bruine of witte bonen of sperzieboontjes;
groenten: vooral in asperges, spinazie, en spruitjes;
sinaasappels;
zuivel: eieren; melk en melkproducten;
sommige soorten vlees en gevogelte.
Van de in de voeding voorkomende thiamine gaat een deel tijdens het koken verloren, onder meer omdat deze in water oplosbare vitamine met het kookvocht wordt weggegooid. Dit kun je deels vermijden door de groente niet al te fijn te snijden en deze in zo min mogelijk water te koken. Thiamine is ook slecht bestand tegen ultraviolet licht (zoals van zonlicht) en gammastraling.
(http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/90467-moe-prikkelbaar-lusteloos-hoe-zit-het-met-je-thiamine.html)
Ik zou dan denk ik bij bijv. Fedor van Inge eerder denken aan een verstoorde opname van B1. Maar goed, ik ben geen arts natuurlijk.
Ik volg even!
Veel mensen die vers vlees geven, die geven ook soms ei, sperziebonen, spruitjes, spinazie. Maar ik had er nog nooit van gehoord bij honden, een tekort.
Heb er onvoldoende verstand van om hier iets zinnigs over te zeggen (heb ook nog helemaal niets gelezen) maar het is wel frapant dat Fedor en Yuna dat dan beide zouden hebben.
Ik ben geen arts of iets maar gezien het feit dat ze nog helemaal niet lang vlees eten en Fedor nu al zo ernstig ziek werd (vind Yuna ook al ernstig genoeg hoor.)
Het lijkt mij sterk. Dan hadden heel veel honden die dat al veel langer doen allang dood neer moeten vallen natuurlijk.
Wel is het iets interessants om over na te denken. Ga eens lezen.
Met andere worden Jessy loopt ook kans op B1 tekort? Groentes eet ze niet, graan mag ze niet, kippen ei kan ze niet tegen, ganzen ei krijgt ze maar heel soms.Vis heb ik even uitgerekend krijgt ze 14% van....
Ze kan wel tegen melk, yoghurt en kwark maar er staat niet van welk dier dat moet zijn
Ik heb er twijfels over, ze eet op deze manier al sinds November zou ik dan niet ook al symptomen moeten zien?
ik volg!
Ik denk zelf ook inderdaad niet dat dit alles verklaard. Maar het wekkt wel interesse.
Vitamine B1 zit ook in vlees. Hoe verklaren ze dat dan?
Als deze vitamine niet wordt opgenomen door het lichaam, dan is dat een verstoring van het lichaam. Ligt niet zo zeer aan de voeding dan. Hoewel je bij zo'n verstoring wellicht wat meer kunt geven of extra vitamine B1.
ik schrik er van, maar ben niet zo heel bang wat ik van jullie verder gelezen heb.
hier wordt veel andijvie gegeten, en capucijners, die prak ik, die krijgt ze iedere week, ook oud brood.en wat ik lees zit het in ei , vlees, waar zou dat tekort dan vandaan kunnen komen ?
heb nog even gelezen over Fedor en Yuna, de diagnose was volgens de artsen waarschijnlijk toch botulisme of een of ander gif ?
heb nog even verder gelezen, maar kan niets vinden over een tekort van vitamine B1 of heb ik er dan over heen gelezen ?
en het is toch zo dat ze allebei accuut ziek werden de een wat erger dan de ander, is het niet zo dat er een tekort optreed dat dat geleidelijk gaat ?
ik denk als er zoiets als een vergifitging plaats vindt, dat het lichaam wil herstellen en daar extra vitaminen en mineralen voor verbruiken moet, en er vandaaruit tekorten kunnen komen en extra vitaminen en mineralen nodig zijn om het lichaam weer in balans te brengen.
Ik volg even.
Ik ook..
Net nu ik denk dat ik misschien toch eens TOTW moet gaan proberen (heb berekend wat het me kost per dag) en dan komt dit bericht LOL grappig. Overigens ben ik nog steeds happy met biofood hoor!
Een bekend vers vlees producent heeft op ons forum ooit een topic over het toevoegen van rijst omwille van de opname van vit. B in KVV"s over geopend.
http://www.forumwereld.nl/rauwevoedingvoorhonden/index.php/topic,942.0.html
Ja, het is bekend dat diverse B's uit vlees voor een groot deel verdwijnen tijdens langdurige vriesprocessen. Vandaar mijn advies om het deel 'overige' zoveel als mogelijk vers bij te geven en regelmatig ook niet ingevroren vlees en orgaanvlees te geven, dus vers van de slager of slachthuis.
Zelf heb ik niet zoveel met graan, dus dat is geen standaard voeding in het NRF van onze honden en al weinig met KVV. Graan wordt toegevoegd, omdat is gebleken dat bepaalde groentes tijdens ontdooiing in vlees teveel enzymenwerking hebben, waardoor het gaat 'ruiken', zeker als daar ook een hoeveelheid vuile pens aan wordt toegevoegd, dat de enzymenwerking bevordert. Dat maakt het voor sommige honden minder aantrekkelijk om KVV met groentes te eten. Er is zoveel meer waar veel vitamine B's in zitten dan enkel graan. Ik ben van mening dat veel te maken heeft met de constitutie en het immuunsysteem van het dier (of individu) met vitamine B deficiëntie. Diverse aandoeningen zijn verantwoordelijk voor vitamine B deficiënties en nu is in dit geval dan B1 geconstateerd. Indirect kan er op een ander moment meer uit het bloed gehaald worden, aangezien het maar momentopnamen van dat prikmoment zijn. Indien vitamine B tekorten aan het licht komen, heeft dat consequenties voor de samenwerking met belangrijke mineralen zoals magnesium en zink. Vitamine B1 heeft diverse belangrijke functies, waaronder die van de cellulaire stofwisseling en het zenuwstelsel.
Dankjewel voor het heldere antwoord! Ik ga het stuk even op mijn gemak doorlezen! Maar het maakt wel heel veel duidelijk.
En wat dan als je alleen kvv geeft? Dan heb je geen "overigen".
En hoe langdurig is langdurig vriezen? Moet ik dan denken aan 3 maanden, 6 maanden? Of juist korter?
Niet dat het hier veel zal schelen, ik voer rijstvlokken bij. Daar is de ontlasting beter op dan op Taste of the Wild. En ook een bijkomend voordeel, hij is niet bijna permanent in "mmm, hij is toch wel mager" modus.
Wat super dat je hier een topic over hebt aangemaakt, Maxine!
Ik wil nog wel even wat verduidelijken over de toestand van Fedor en Yuna, zodat daar geen verwarring over kan ontstaan.
In het begin werd bij Fedor gedacht aan botulisme, maar omdat hij niet de gebruikelijke symptomen daarvan vertoont, staat dit niet meer zo hoog op hun lijstje. Ze denken nu aan een parasiet, maar daarover weten we pas over 2 weken meer (uitslag moet uit Liverpool komen), die eventueel ook via vers vlees overgebracht zou kunnen zijn. Daarnaast bleek dat Fedor een tekort heeft aan thiamine en dat terwijl we toch heel afwisselend en compleet voeren. We hebben blikvoer meegekregen van de dierenarts, maar wat is dat een troep (zie ook: http://www.hondenpage.com/hondenforum/119837/7/fedor-op-de-intensive-care....php)! Waar ik eerst van plan was om dit blikvoer nog een paar dagen te geven, gezien hij er nu aan gewend was, neig ik er nu toch heel erg naar gewoon KVV te geven en dit aan te vullen met vitamine B-tabletten.
Het klopt dat Yuna soortgelijke symptomen begon te vertonen als waar het bij Fedor mee begon (sloomheid, stijf lopen etc.), maar zij is er inmiddels grotendeels weer zelf van hersteld. Of ze daadwerkelijk dezelfde aandoening had is onduidelijk en zullen we waarschijnlijk ook niet meer te weten komen, evenmin als het antwoord op de vraag waarin we de oorzaak moeten zoeken...
Ik volg!
Kort gezegd komt er dus een tekort aan vitamine B in vlees als het ingevroren wordt. Dus het is aan te raden ook af en toe gewoon vers, het liefst rechtstreeks van de slager, vlees te geven. En anders kun je het aanvullen met bepaalde groente, kruiden, algen, fruit, noten, bessen en kiemgroentes. En anders eventueel nog met ongepelde zilvervliesrijst, quinoa, amarant en wilde rijst. En dat is de reden waarom veel fabrikanten ook rijst toevoegen, om dat tekort tegemoed te komen.
Heb ik het zo een beetje begrepen haha?
Ik geef Fedor altijd wat rijst als ik het over heb. Zilvervliesrijst natuurlijk, die witte eet ik niet.
Maar spelt en wat oergranen bevatten nog meer vitamine B. Misschien ook eens voor mezelf proberen.
Ik heb jarenlang alleen maar spelt producten mogen eten ipv wat anders, en iedereen was jaloers op mijn heerlijke producten Dus geen zonde om het te geven hoor!
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Honden toch graan nodig voor Vitamine B1 - Thiamine" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?