Hallo,
ik ben Thelma De Bruyckere en woon in Gent. In mei zou ik graag mijn eerste hond aanschaffen. Ik prefereer deze periode omdat ik dan veel tijd vrij zal hebben.
Specifiek zoek ik een leuke kruising pup. Een actieve, aanhankelijke, kleine of middelgrote hond is waar ik momenteel naar opzoek ben. Ik ben sportief en heb een actieve levensstijl, dus zoek een hondje die daarbij past. Het zou mijn eerste hond zijn.
Zijn er mensen die me kunnen helpen? Die mensen kennen die me zouden kunnen helpen of zelf een nestje zullen hebben dan? Of gewoon wat tips hebben voor de zoektocht?
Alvast erg bedankt!
Thelma
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "kruising pup" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Hoi Thelma,
bij het lezen van je bericht kwam er een vraag bij mij op...
Waarom wil je een kruising?
Wat is er mis met een rashond?
Mensen die kruisingen fokken zijn helaas meestal heel onverantwoord bezig. Ze fokken maar wat raak zonder de achtergronden van de honden te kennen en vaak draait het allemaal om geld. Honden waarmee gefokt wordt dienen getest te zijn op erfelijke afwijkingen die binnen dat ras voorkomen. Fokkers van kruisingen doen dit vrijwel nooit. Hierdoor worden er veel ongezonde pups op de wereld gezet terwijl er al zo verschrikkelijk veel honden en pups zijn die dringend een thuis nodig hebben...
Bij een goede rashonden fokker worden de ouderdieren getest op aandoeningen zodat de kans dat de pups dit krijgen minimaal is. Er wordt een gepaste oudercombinatie gezocht en de pups worden goed verzorgd en gesocialiseerd. Een goede fokker fokt niet 'voor het leuke' of voor het geld (zoals een broodfokker), maar doet dit uit liefde voor het ras en ter verbetering van het ras. Er zijn zo veel verschillende leuke rassen... Waarom wil je dan specifiek een kruising?
En ander verhaal vind ik het als je een lieve pup uit het asiel redt. Daar zitten ook een heleboel leuke honden en pups die een nieuw huisje zoeken.
Nog even een aanvulling.
Koop liever geen pup via Marktplaats of een andere advertentie website.
De kans dat je een broodfokker of andere onverantwoorde fokker treft en je hondje dus binnen een jaar uit elkaar valt van ellende is immens groot. Veel groter dan wanneer je een fokker zoekt via de rasvereniging van het ras naar keuze (wat dus niet mogelijk is bij een kruising).
Een goede fokker heeft maar een beperkt aantal nestjes per moederhond (maximaal 2/3),
de pups krijgen een stamboom mee (je kent de voorouders en de fokker kan je hier ook alles over vertellen) en ze worden als het goed is goed verzorgd en gesocialiseerd.
Bij een goede fokker teken je een koopcontract en krijg je alle hulp en informatie die je nodig hebt.
Aangezien dit je eerste hond is vind ik dit een must! (sowieso is het heel belangrijk, maar nu zeker!)
Je kan natuurlijk ook je pup halen bij mensen die hun teef 'per ongeluk' hebben laten dekken, of dachten 'Leuk, we doen eens een nestje met onze teef', maar je kan erop rekenen dat dit soort mensen totaal geen idee hebben waar ze mee bezig zijn. Fokken doe je niet eventjes voor de leuk of voor het geld, fokken doe je ter verbetering van het ras. En ik ben van mening dat dat aan de professionele fokkers over moet worden gelaten. Fokkers die weten wat ze doen, en gezonde pups ter wereld brengen. En de kans dat je die fokker op marktplaats gaat vinden is niet zo groot. Iemand die kruisingen fokt doet dat meestal voor het geld. Ook broodfokkers fokken vaak geliefde kruisingen die vervolgens worden gekocht door onwetende mensen.
Broodfokkers zijn tegenwoordig trouwens zo slim om pups bij 'gastgezinnen' te plaatsen en hiermee net te doen alsof een nestje in een leuk gezinnetje opgroeit. Niets is minder waar, het is allemaal een grote truc waar helaas veel mensen nog steeds intrappen. Op het eerste gezicht lijkt het dus allemaal prima, totdat een aantal dagen later je doodzieke pup is gestorven aan Parvo of iets dergelijks.
Hallo,
Daar zijn verschillende redenen voor en dit is zeker niet iets waar ik niet heb over nagedacht. ik geloof dat kruisingen ook geen kwaad kunnen als je het inderdaad niet doet om te kruisen om te kruisen en geld uit de honden te slaan. Daarom ben ik nu al op zoek.
Ik ken veel mensen die kruisingen hebben en dat zijn stuk voor stuk gezonde en levendige honden.
Ook financieel speelt het een rol. Een rashond is een stuk duurder.
Ik ben op zoek naar mensen die een nestje hebben omdat de natuur zijn werk heeft gedaan en die goed op de hoogte zijn van de gezondheid van beide ouder honden.
Ik zoek heel bewust en aandachtig en ga zeker niet overhaast een beslissing nemen.
Ook wil ik graag geen discussies voeren bij dit topic over al dan niet de keuze voor een rashond.
Ik respecteer mensen die rashonden prefereren maar zelf hoeft dat helemaal niet voor mij. Bij rashonden komen er ook veel ongezonde dieren ter wereld door inteelt en genetische aandoeningen.
Ik respecteer dus jouw standpunten maar zou hier liever geen discussie starten.
Als het ras je niet echt uitmaakt, zou ik zeker es in het asiel gaan kijken.
Je hebt een overzicht van alle honden in alle Vlaamse asiels op:
http://www.pets.be/
De organisatie Helping Dogs is misschien ook iets voor jou. Zij herplaatsen honden die door omstandigheden niet meer bij hun familie kunnen blijven (sterfgeval, echtscheiding, verhuis buitenland, enz). Deze honden belanden niet in een asiel, maar bij gastgezinnen die er tijdelijk voor zorgen tot ze een geschikte baas hebben gevonden.
http://www.helpingdogs.be/index.php?option=com_content&view=article&id=3&Itemid=2
Als je toch echt liever een pup hebt, koop dan bij een goeie fokker (stamboomhond), om de redenen die hierboven al gegeven zijn.
Broodfokkers genoeg in Belgie, ze herkent ze meteen aan het feit dat ze vele rassen tegelijk aanbieden. Deze honden (en hun ouders) lijden erg en ieder wie daar een hond koopt, doet mee aan deze wanpraktijken.
Ook oppassen met 'toevallige' nestjes. Ook hier zijn de ouderdieren niet getest op erfelijke ziekten, en broodfokkers zetten zelfs nestjes bij particulieren, omdat dan de mensen denken dat het veilig is om er een pup te kopen.
Lees je dus eerst goed in (veel info hier op forum over broodfok) als je voor een pup gaat.
Ook wil ik graag geen discussies voeren bij dit topic over al dan niet de keuze voor een rashond.
Ik respecteer mensen die rashonden prefereren maar zelf hoeft dat helemaal niet voor mij. Bij rashonden komen er ook veel ongezonde dieren ter wereld door inteelt en genetische aandoeningen.
Denk je nou echt dat dit bij een kruising niet voorkomt?
Waarom zou ga je er dan vanuit dat beide ouderdieren van je kruising wel gezond zouden zijn? Daar zijn ook genetische ziektes die voorkomen.
Natuurlijk wekt dit wel discussies op. De meeste kruisingen komen juist uit de broodfok.
Hoi Thelma,
leuk dat je besloten hebt een hond in huis te halen!
Er komt heel wat kijken bij het in huis halen van een hond, er gaat een vooronderzoek aan vooraf; uitzoeken wat voor soort hond in je leven past en het is belangrijk een hond te vinden die je alles kunt bieden wat er nodig is!
Het volgende punt is te gaan kijken bij asiels of organisaties met herplaatsers, om tot een leuke en goede match te komen!
Wat ook kan is, kiezen voor een bepaalde rashond, die je in je leven zou passen en bij jou tot zn recht komt, daarna contact zoeken met fokkers, de fokker waar je een goed gevoel bij hebt, daar laat je je op de wachtlijst zetten.
Er zijn rashonden die bekend staan om de slechte gezondheid, daar zou ik zelf niet zo snel voor kiezen maar niet alle rashonden krijgen ook daadwerkelijk te maken met de genetische aandoeningen en afwijkingen.
Als er in de bloedlijnen steeds goed getest is hierop en er wordt dus alleen maar gefokt met gezonde dieren dan is de kans op afwijkingen e.d. al veel kleiner!
Het aanschaffen van een "ras" hond is wat hoger aan de prijs vanwege de tests en onderzoeken die gedaan worden maar ook omdat de (meeste) fokkers er alle tijd, energie en liefde in stoppen om de pups in de 1e 8weken zo mogelijk te begeleiden en voor te bereiden op de nieuwe fase bij het nieuwe baasje, d.w.z. socialiseren en een start maken met zindelijkheidstraining.
Neem je een pup van marktplaats is dit vaak niet het geval en moet je zelf alles, vanaf het hele begin aanleren.
Maar het is van groot belang om in een bepaalde periode te werken aan socialisatie, al vroeg mee beginnen en dus niet pas vanaf 8, 9 weken, dan krijg je echt problemen!
Wat bedoel je hier precies mee..?
" Ik ben op zoek naar mensen die een nestje hebben omdat de natuur zijn werk heeft gedaan"
Als je opzoek bent naar een oeps nestje wat daadwerkelijk een oeps nestje is mag je kijken tot 2090 ofzo want die bestaan bijna niet.
Het is of broodfok of express gefokt.
Wil je niet mee werken aan dat soort praktijken, wat mij logisch lijkt als je op de hoogte bent van hoe het eraan toe gaat kies je voor het asiel.
Daar zitten genoeg jonge honden en pups welke zijn gekruisd.
Zo heb je de kruising die je wil maar steun je niet de mensen die perse willen fokken voor geld en zogenaamde oeps nestjes hebben.
Het aanschaffen van een "ras" hond is wat hoger aan de prijs vanwege de tests en onderzoeken die gedaan worden maar ook omdat de (meeste) fokkers er alle tijd, energie en liefde in stoppen om de pups in de 1e 8weken zo mogelijk te begeleiden en voor te bereiden op de nieuwe fase bij het nieuwe baasje, d.w.z. socialiseren en een start maken met zindelijkheidstraining.
Je noemt het feit dat een rashond duurder is..
Dat klopt, maar daar krijg je het bovenstaande voor terug, plus dat weet waar je hond vandaan komt en hoe er met de honden wordt omgegaan!
persoonlijk is mij dat heel veel waard!
En je wilt in mei al een hond in huis hebben, vindt dat al best wel gauw, moet je wel toevallig tegen het juiste hondje aanlopen..
Een betere volgorde zou ik vinden; uitzoeken wat voor soort hond het beste bij je zou passen, wat je kan bieden, sparen en als het juiste moment daar is, je hebt je droomhondje gevonden, dan afspraken maken en vakantie opnemen.. en niet als je vakantie hebt of toevallig even een periode dat je wat meer tijd hebt, een hond in huis halen..
Maar goed, dat is mijn mening..
(Net als Cia zegt, hierop kun je discussies verwachten )
hoi thelma wij hebben 2 x berner x friese stabijs 1 van bijna 9 jaar en 1 van 9 maanden.
die komen van een boerderij,alle 2 bij dezelfde boer weg.
voorheen rottweilers gehad,maar we wilden eens wat anders en kwamen via gooogle bij deze soort uit en omdat het zo goed beviel hebben we besloten om er nog 1 bij te doen,ook omdat de jongste uit huis was gegaan (kids eruit hond erin) hahahaha.
http://www.sos-strays.nl/nederlands/arnoarco.html
2 kruisingen
er staat veel info over
"Ik prefereer deze periode omdat ik dan veel tijd vrij zal hebben. "
Hoe lang is die periode en wat als die periode weer voorbij is..?
Hoeveel uren werk je?
En waar gaat de pup dan heen als je gaat werken?
Een pup kan geen uren alleen zijn..
Ik ben het zeker niet oneens met alles wat hierboven staat.
Ik ken ook veel mensen die toffe rashonden hebben. Maar ook veel die gezonde en leuke kruisingen hebben.
Ben al een jaar bezig met voorbereidingen voor mijn hondje (juist huisje zoeken en ben nu zeker dat ik hier kan blijven wonen, veel boeken gelezen ) en sparen. Heb ook heel erg goed afgewogen of een hond in mijn leven zou passen. Ook deze vakantie op honden gepast van vrienden.
Ik ben me dus zeker heel goed aan het voorbereiden en weet heel goed waar ik mee bezig ben.
Ik wou via dit forum in contact komen met mensen die me misschien verder kunnen helpen bij mijn zoektocht.
Als jullie willen discussieren over rashond of niet, dan ga ik jullie niet tegenhouden maar ik heb dit topic daarom niet geopend dus ga ik er niet op ingaan.
Al stel ik jullie meningen wel op prijs en respecteer ik ze ook.
Maar ieder zijn mening hieromtrent zeker?
Ipv alleen te reageren op de mensen die doorgaan op de rashonden kan je ook doorgaan op de mensen die je ander advies geven.
Er zijn al hele leuke suggesties voorbij gekomen en tips.
Bekijk het eens vanuit een andere hoek, vanuit de kant van de fokker. Een hondenbezitter heeft namelijk 3 keuzes: niet fokken, onverantwoord fokken of verantwoord fokken. (Een verantwoord fokker doet testen. zoekt de juiste lijnen bij elkaar, stopt een hoop liefde, moeite én geld in een zo gezond mogelijk nest. Dat maakt het fokken moeilijker, kost een hoop tijd en maakt een pup duurder.) Dan is het toch van de zotte als iemand er voor kiest om dan onverantwoord te fokken? Dat is namelijk het geval bij 99% van de kruisingnestjes... Ik zou mijn geld niet aan zo iemand willen geven. Diegene houdt misschien heel veel van zijn eigen hondjes, maar hoe het de toekomstige pups vergaat boeit hem/haar duidelijk een stuk minder.
Verder kan ik niet meer zeggen dan de mensen hier boven mij al gezegd hebben. Denk er nog maar eens goed over na!
Wil je toch graag een kruising? Zorg er dan alsjeblieft voor dat je geld niet bij een onverantwoord fokker of broodfokker terecht komt en ga naar het asiel voor een pupje!
Dat klinkt idd als een voorbereiding!
Maar zoals ik al eerder zei, je moet dan wel in mei toevallig net het juiste hondje tegenkomen, want in mei, dan MOET het..
En wat ik eerder vroeg;
Wat bedoel je hier precies mee..?
" Ik ben op zoek naar mensen die een nestje hebben omdat de natuur zijn werk heeft gedaan"
En;
"Ik prefereer deze periode omdat ik dan veel tijd vrij zal hebben. "
Hoe lang is die periode en wat als die periode weer voorbij is..?
Hoeveel uren werk je?
En waar gaat de pup dan heen als je gaat werken?
Een pup kan geen uren alleen zijn..
Jammer dat je helemaal niet reageert op onze voorstellen, Thelma.
Waarom geen leuk, lief asielhondje of ander pupje dat je kan redden?
Dat geeft toch een duizendmaal beter gevoel dan een pup kopen uit onverantwoorde praktijken?
Want nogmaals, de kans dat je een goed gefokt kruising hondje gaat vinden is nihil...
En dan kom je al gauw terecht in de broodfok.
Thelma,
Ik ga mee met de anderen. Ik heb een tijdje bij het asiel vrijwilligerswerk gedaan volgend op mijn maatschappelijke stage. Hier komen soms pups voorbij van nog maar twee/drie maanden oud. Zij hebben al het een en ander meegemaakt, maar zijn nog erg jong. De pups zijn erg gewild en omdat zij zo jong zijn, kunnen ze nog veel leren. Dit zijn ook meestal kruisingen.
De pups daar kunnen echt heel erg jong zijn, en het heeft ook zijn voordelen: niet duur (zoals jij aangaf) en vaak heel erg dankbaar in hun jonge leventje. Een pup uit het asiel kan je nog makkelijk sturen, ook als ze wat ouder zijn dan drie maanden.
Zo doe je ook nog eens een goede daad, want die pups verdienen ook een goed leven ondanks een slechte start.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "kruising pup" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?