Show- of werklijn

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Charlotte en de WitjesCharlotte en de Witjesgoedgekeurde fokker

honden foto van Charlotte en de Witjes

Een werkhond is een werkhond of niet, die pups waar ik het over had kun je bv absoluut niet bij een "gewoon gezin" plaatsen. Die breken het huis af.
In Nederland zijn er maar weinig ZWH die IPO examens afleggen omdat keurmeesters van hen geen examens mogen afnemen. Doen ze het wel, worden ze niet meer gevraagd. Komt voort uit de DH wereld. De hond die je daar op de foto ziet heeft wél zijn examens gehaald.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Show- of werklijn" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Wendy en de White FlowersWendy en de White Flowers

honden foto van Wendy en de White Flowers

@Charlotte, mag ik vragen hoe hij heet? Heeft hij in NL examen gedaan?
Ik mag (op de clubs waar ik heb getraind en nu train) zonder problemen examen doen met mijn witten hoor. Verscheidene km's meegemaakt, geen van hen had er een probleem mee. Sterker nog, de km waar Caely en Laecey hun VZH bij hebben gehaald hoopte in de toekomst meer van ze te zien, want hij vond ze top (ze haalden 55 en 58 punten).
En een werkhond is pas een werkhond als hij/zij wat bewezen heeft (zoals de hond op die foto's dus). Van de pups kun je zeggen dat ze werkcapaciteiten hebben. Pas als ze zich daadwerkelijk bewezen hebben, zijn het werkhonden.
Hier ligt de training ook al enkele weken stil en dat is te merken. Mijn witje breekt dan wel niet het huis af door te slopen, maar wat issie druk!!!!! En beweging krijgen ze hier zat.

honden page profiel mariaamariaa

honden foto van mariaa

@uma:

Er zitten bij de aussies echt veel verschillen tussen de werk en showlijnen, uiterlijk maar zeker ook in karakter.

Het is zeker niet zo dat de honden uit de "showlijnen" minder waard zijn of minder beweging nodig hebben, nee hoor! je moet hier net zoveel mee ondernemen dan de honden uit de "werklijnen"
Maar de honden uit de werklijnen hebben een ander karakter, ze worden speciaal gefokt voor het drijven van vee. Daar horen dan speciale eigenschappen bij zoals: wendbaarheid,dus mogen ze niet te groot zijn, ze zijn gereserveerd ,hebben hoge pijngrens,ze moeten kunnen bijten in hakken/kop van het vee, eigen beslissingen kunnen nemen, niet bang zijn, baasgericht etc.
De aussies uit de showlijnen zijn vaak toegangelijker en passen misschien beter nu in de huidige maatschappij.

Maar ik hou dus zelf erg van het karakter van de honden uit de werklijnen.


honden page profiel Charlotte en de WitjesCharlotte en de Witjesgoedgekeurde fokker

honden foto van Charlotte en de Witjes

Koyote Yeti van Vlerckensteyn.Hij heeft in Nl examen gedaan, en daarna heeft zijn trainer gezegd dat hij dus eigenlijk nooit examen had mogen afnemen bij een NL keurmeester. Ik zou dus wel willen weten waar jij examens hebt gedaan, want dan kunnen de anderen ook gewoon in NL examen doen.

De pups die NIET bij een doorsnee gezin geplaatst kunnen worden omdat ze zo ongelooflijk slim zijn, en de drive hebben om te werken noem ik een werkhond. En de rest, tja die kunnen overal geplaatst worden. Maarja het is maar net hoe je het noemt. Er zijn ook mensen die een "mooie" hond geschikt vinden voor de fok en daarbij niet kijken naar gezondheid. Toch noemen ze het fokgeschikt, tja, zo zou ik het dan weer niet willen noemen. Zoals ik zei, tis maar net hoe je het noemt.

honden page profiel Uma & JokerUma & Joker

honden foto van Uma & Joker

@Maria, ja je hebt helemaal gelijk hoor.
Maar ik vind gewoon dat een werkhond een werkhond is. Maakt niet uit of ze uit een show of een werklijn komen, het blijven werkhonden.
Zoals jij al zegt bijvoorbeeld Aussies uit een showlijn, hebben niet minder beweging nodig dan aussies uit een werklijn.

Ik ken ook een Border Collie uit een showlijn die uitblinkt in schapendrijven.
Maar hij komt niet uit een lijn die gefokt was om schapen mee te drijven,

honden page profiel Wendy en de White FlowersWendy en de White Flowers

honden foto van Wendy en de White Flowers

@Charlotte, ach wat leuk, Yeti! Top dat hij het gehaald heeft. Heb me nog wel dikwijls afgevraagd of hij nog actief was binnen de IPO. Ja, dus.
Voor namen van clubs en km's mag je me natuurlijk ook altijd mailen! Geen probleem. Belachelijk dat de trainer dat gezegd heeft. Tuurlijk kom je, zeker bij veel DH africhters, nog altijd veel stugge mensen tegen die een echte afkeer hebben van ZWH's. Maar ik heb het idee dat dat steeds iets minder wordt en dat men er toch meer en meer voor open staat.

En je hebt gelijk, het beestje hoeft maar een naampje te hebben natuurlijk. Wat dat fokgeschikt betreft ben ik het in elk geval volledig met je eens.

honden page profiel mariaamariaa

honden foto van mariaa

@uma:

Klopt Uma, aussie blijven werkhonden, of ze nu uit de show of werklijnen komen :-D

honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker

honden foto van Witte Draak

@Wendy (sorry voor de late reactie), Charlie is 10 jaar oud, stokhaar en 68 cm stokhoogte, dus ook wat te groot volgens de rasstandaard. Dat het ras veel verschillen in type kent, geloof ik zo! Vergelijk foto's van witte herders en zelfs een leek ziet de verschillen. Op zich is de variatie ook wel leuk... Geen twee witten zijn dezelfde.

honden page profiel Claire & Tess & BonnyClaire & Tess & Bonnygoedgekeurde fokker

honden foto van Claire & Tess & Bonny

ik kan het helemaal fout hebben.... maar volgens mijn informatie is het verschil tussen "werklijn" en "showlijn", zeker bij BC's, vooral iets qua uiterlijke kenmerken...

bij BC's: werklijn staat hoger op de pootjes en is korthariger, showlijn staat lager op de pootjes en is langhariger.... maar het zegt weinig over werkvermogen, will to please, leergierigheid, karakter etc etc binnen het gehele ras.... er zijn heel veel "showlijners" die het geweldig doen als werkende/sportende hond, en er zijn heel veel "werklijners" die het geweldig doen als familiehond.... ofwel... dat je hond komt uit een lange lijn van werkende honden, betekent niet dat hij/zij ook qua uiterlijk "werklijn" is als hij/zij langharig is en korter op de pootjes staat.... je kunt dus prima een "showlijn" hondje hebben uit een lange lijn van "werkende" voorouders die qua karakter en will to please een geweldige werkende hond is... maar toch uiterlijk een "showlijn" is.... en omgekeerd geld het natuurlijk ook...

correct me if I'm wrong :-D

honden page profiel cia v.d. heijdencia v.d. heijdengoedgekeurde fokker

honden foto van cia v.d. heijden

Showlijn of werklijn.

In elk ras blijven de genen zitten waar voor ze bedoelt zijn. Als er fokkers zijn die om wat voor rede dan ook dit er uit fokken zijn ze in mijn ogen verkeerd bezig!

Je hebt honden uit een werklijn die niet willen werken en daar tegen over honden uit de showlijn die uitblinken.

Groetjes Cia

honden page profiel mariskamariska

honden foto van mariska

wij hebben 3husky's uit de showlijn en de anderen uit de werklijn..

hier zie je duidelijk verschil in de bouw van de hond.

de showlijn wil ook heel erg graag werken hier, maar kan de snelheid niet bijhouden van de werklijn.

waar 1 van mijn showlijnen aan zn max zit met rennen begint een werklijn hier pas in galop.

en wat Bella eerder ook al aan geeft, soms herkennen mensen de werklijn niet eens altijd als husky.
want ze hebben altijd het standaard beeld in gedachten als ze aan een husky denken..
zo zullen er denk ik ook genoeg mensen zijn die o.a denken dat borders er alleen in zwart/wit bestaan.

honden page profiel Claire & Tess & BonnyClaire & Tess & Bonnygoedgekeurde fokker

honden foto van Claire & Tess & Bonny

@ Mariska: idd.... mijn BC wordt ook niet altijd herkend als BC (ook al is zij wel zwart/wit)... totdat we gaan werken ;-)

honden page profiel Wendy en de White FlowersWendy en de White Flowers

honden foto van Wendy en de White Flowers

Ik kan me wel voorstellen dat de grootste verschillen vaak in de bouw zitten. Mijn ouders hebben ook twee BC's gehad, eentje overduidelijk uit een showlijn. Het was een prachtige teef, wat forser van bouw met een schitterende aftekening. Ze wilde wel werken, maar was over het algemeen rustig en relaxed. De andere BC was...tja...heel anders :-D ;-) Veel drukker, altijd bezig met vanalles en nog wat, een top werkertje, veel kleiner en wendbaarder en véél sneller dan de andere BC. Een erg groot verschil.
Bij werklijnen zie je in het algemeen vaak een wat minder forse en kleinere lichaamsbouw. Juist omdat honden dan wendbaarder en sneller zijn. Ik zie bij ons ras ook liever de middelkrachtige exemplaren ipv de grote, forse, hevig behaarde exemplaren. Maar dat baseer ik dan echt op de functionaliteit. Een middelkrachtige, niet te grote/zware bouw is naar mijn idee veel functioneler binnen de hondensport en op werkgebied.

@Roxy, ik had al wel een beetje verwacht dat hij 'van de oude stempel' zou zijn. Wat je tegenwoordig veel op shows ziet is het ielere, rankere bij de stokharen en bij de langstokharen wil men juist dat forse, flink behaarde in veel gevallen. De verschillen zijn echt enorm. Dat valt te verklaren en is op zich geen schande, zolang het wel een rastypisch geheel blijft...en helaas ontbreekt het daar ook nu en dan aan en dat vind ik wel kwalijk.

honden page profiel cia v.d. heijdencia v.d. heijdengoedgekeurde fokker

honden foto van cia v.d. heijden

Wendy: Dat verschil gaat niet altijd op bij de BC.

Hier 2 teefjes (100% showlijn) die veel wendbaarder en rapper zijn als ons teefje uit de werklijn.

Groetjes Cia

honden page profiel lorenzolorenzo

honden foto van lorenzo

Uitzonderingen hou je altijd,het lijkt me nogal logische dat een werklijn beter is in hetgene wat ie behoort te doen dan een showlijn.

Immers,daar worden ze nog steeds naar gefokt.Ziet een hond er top uit maar doet hij zijn werk niet goed,dan is het heel simpel.Hij is niet geschikt voor de fok.

Generatie naar generatie zijn fokkers hier mee bezig,het is hun passie en ze willen alleen maar beter.
En dit geld ook voor de show,hebben ze een hond die goed kan werken maar haalt het laagste op de shows dan zal hij het niet druk hebben met studden.
Zo is het gewoon,heel simpel

honden page profiel Wendy en de White FlowersWendy en de White Flowers

honden foto van Wendy en de White Flowers

@Cia, dat begrijp ik. Het was maar een voorbeeld. Ik durf er mijn hand niet voor in het vuur te steken, maar volgens mij kwam die andere border (die actieve :-) ) ook niet uit een specifieke werklijn hoor. Maar ze zijn allebei al bijna 1 jaar en anderhalf jaar geleden overleden en zijn tamelijk oud geworden (14,5 en 14 jaar oud, ze zijn geboren in januari '95 en januari '96), hadden wel allebei een stamboom. De oudste had als kennelnaam Of Wild Kingdom meen ik. De jongste van de twee had alleen een stamboomnaam, geen kennelnaam.

Wat ik probeerde aan te geven was dat ik me kon voorstellen dat het werktype doorgaans (bij veel rassen) anders qua bouw is en dat daarbij de functionaliteit zeker een rol speelt. Ga je puur en alleen naar exterieur kijken, dan hoor je toch vaak dat mensen in het algemeen forsere, langer behaarde, grovere honden mooier vinden. Maar dan gaat het alleen over wat men mooi vindt en bij de ene is dat doorslaggevender dan bij de ander. Er zijn ook mensen die het geen bal interesseert hoe lang het haar is en hoe mooi de bouw wel of niet is, als de hond maar werkt. Dat is erg persoonlijk. Over smaak valt niet te twisten zegt men toch altijd ;-)

honden page profiel Mick en PieterMick en Pieter

honden foto van Mick en Pieter

Eigenlijk nooit over nagedacht voor de aanschaf van Mick realiseer ik mij nu. Onze fokker wees ons op de mogelijkheid te trainen met schapen. Nu sta ik wekelijks tussen de schapen met mijn hond.

Kijk ik nu naar een werkende hond of een werkloze, dan mis ik de doorleefdheid van de laatste vaak. een hond komt zo tot zijn recht in het werk. je ziet hem gewoon veranderen als hij bezig is. Genieten gewoon.

honden page profiel Charlotte en de WitjesCharlotte en de Witjesgoedgekeurde fokker

honden foto van Charlotte en de Witjes

Wendy,

Ja leuk he, op zn 8e jaar nog eens :-D :-D En met 88 punten dacht ik. Ik stuur je ff een prive bericht.

honden page profiel EvaEva

honden foto van Eva

Ik vind de werklijnen bij de meeste rassen doorgaans mooier om te zien, showhonden lijken soms een karikatuur van het ras ...

Zelf heb ik border collies. Abby is showlijn, Wicka, Tai en Indy zijn volledig werklijn.
Nos ... en Ouba langs moeders kant, denk dat we zoiets meer sportlijn kunnen noemen als werklijn, 5 generaties zeer gedreven agilityhonden, maar niet op aanleg bij de schapen gefokt dus werklijn kan je het in mijn ogen niet noemen. Maar showlijn nog minder.
Ouba is langs vaders kant wel volledig werklijn.

Wat betreft de 'gedrevenheid' bij de bc, honden uit showlijn kunnen evenzeer pittig zijn, altijd klaar staan om iets te doen en fanatiek zijn in de sport.

Maar zet ze bij de schapen en je ziet doorgaans echt wel het verschil hoor.
Abby en Nos kunnen ook schapendrijven en doen het heel graag maar de manier waarop ze het doen is toch nog ff wat anders dan hoe onze werklijnen het doen, die hebben gewoonweg meer aanleg en inzicht.

En dat zie ik niet enkel bij onze eigen honden maar bij verschillende honden die komen trainen op de club.
Er is een verschil tussen honden die wat achter de schapen aanhobbelen of er rondjes rond rennen en honden die echt aanleg hebben, al is dat voor veel baasjes moeilijk om in te zien ...

Er zullen uiteraard wel showlijnen goed bij de schapen werken, maar klasse 3 niveau ???, en er zullen werklijnen zijn die geen schapen bekijken maar doorgaans hebben ze toch wel dat tikkeltje 'meer'.

honden page profiel Veronique, Hugo, Jay-Dee & MandyVeronique, Hugo, Jay-Dee & Mandygoedgekeurde fokker

honden foto van Veronique, Hugo, Jay-Dee & Mandy

Bij ons hebben we geen show- of werklijn.
Ben ik ook wel blij om, want soms vind ik de verschillen te groot.
En dat is meestal in het nadeel van de showlijn, kwa bouw gezien dan.

honden page profiel cia v.d. heijdencia v.d. heijdengoedgekeurde fokker

honden foto van cia v.d. heijden


Eva:

Volgens mij is het altijd verschillend wat je terug ziet uit een werk- of showlijn.

In bovenstaand antwoord lees je het al want hier lopen 2 showlijnen die veel sneller zijn dan een teefje bij ons wat uit de werklijn komt.

Sportlijn en behendigheidslijn vind ik sowieso al onzin want die bestaan niet eens in de BC wereld.

Ik ken zeker werkers die angstig van een veld af rennen als ze schapen zien en niet weten wat ze ermee aan moeten en de ouders liepen wel bij schapen. Die hadden beslist geen aanleg en inzicht.

Terwijl er weer veel showlijnen zijn die echt wel met schapen werken ook in hogere klasse.

Bovendien worden op dit moment erg veel showers en werkers met elkaar gekruist.

In mijn ogen blijft een Border Collie een Border Collie met al zijn eigenschappen die er in zitten. Bovendien net wat Jonne zegt de Nieuw Zeelandse showlijnen en de Australische showlijnen doen hun werk op een heel ander terrein dan die uit Engeland. Maar werken net zo goed bij de schapen.

Trouwens ook al zijn de ouders werkers of showers wil niet altijd zeggen dat puppen hier van net zo goed zijn.

Groetjes Cia

honden page profiel EvaEva

honden foto van Eva

Garanties heb je nooit, uit welke lijn je ook eentje neemt.

Maar hoe noem je de lijnen die vb al 5 generaties lang uit sporthonden bestaan, agility, flyballen enzo, dus die nooit een schaap zien, waar totaal niet op die aanleg gelet wordt.

Werklijnen durf ik ze niet noemen, maar showlijnen zijn het al helemaal niet.

Hoe kan je dat soort lijnen noemen ?? Of behoren ze tot de werklijnen ?

honden page profiel cia v.d. heijdencia v.d. heijdengoedgekeurde fokker

honden foto van cia v.d. heijden


Je kunt altijd terug kijken naar de achtergronden van de ouders of het werklijn of showlijn is. Of van show en werker samen.

Wat voor sport je er ook mee doet het blijven altijd BC 's afkomstig uit werk of showlijnen. Meer lijnen zijn er toch niet?

Als je toevallig een doggydance BC hebt komt die toch ook niet ineens uit een "doggydance lijn" .

Of een flyball lijn of treibball lijn?

In mijn ogen commerciële praat over een shower of werker bij de BC's die inderdaad links en rechts al te vaak te horen is.

Groetjes Cia

honden page profiel lorenzolorenzo

honden foto van lorenzo

Kom op cia,effe weer met 2 benen op de grond.
Omdat je een teefje hebt uit een werklijn die niet snel is,maakt het geen verschil uit.

Er zit vaak een gigantisch verschil tussen,en natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen.

Over het algemeen zijn de werklijnen vele malen beter dan showlijnen,op uitzonderingen na.
En dit is ook meer dan 100% logische,hier word namelijk op gefokt.

honden page profiel cia v.d. heijdencia v.d. heijdengoedgekeurde fokker

honden foto van cia v.d. heijden

Nou Lorenzo: ik sta gelukkig altijd met 2 benen op de grond.

Bovendien is mijn antwoord niet naar jou gericht en heb ik het hier over een Border Collie.

Toevallig sporten wij veel met onze honden en ja dan kom je het een en ander tegen in werkers en showers!!

Dat ik als voorbeeld een werker van mij pak wil ik alleen aangeven dat er verschil kan zijn.

Of er puur alleen op werklijnen gefokt wordt ben ik al helemaal niet met je eens!

Misschien in jou geval en ras wel.

Groetjes Cia

honden page profiel MaritMaritgoedgekeurde fokker

honden foto van Marit

Men kan doorslaan in het werkvermogen of in het uiterlijk. Beide is niet goed.

Een border hoort sowieso een work-a-holic te zijn. Niet alleen bij de schapen, maar in elke sport.

Ik had een type hondje voor ogen, lenig, wendbaar, soepel met een open, onbeduisd karakter. De combi van Joya haar ouders kwam daar heel dicht bij. Ik heb meerdere fokkers bezocht en honden/lijnen bekeken, welk type hond mij aansprak. Joya heeft niet het standaard uiterlijk van een bc maar haar ouders hebben geen ISDS registratie noch werken zij bij schapen .

Dus het onderscheid werklijn/showlijn vind ik dun.

honden page profiel peggypeggygoedgekeurde fokker

honden foto van peggy

onze joy is pure werklijn.
maar ons nest is werk met showlijn.
waarom???
omdat showlijn honden net iets grover gebouwd zijn en dat vinden wij ook wel mooi.
maar alleen show zou ik niet willen hebben.....ze moeten wel willen werken voor ons.
je wilt er toch wat mee doen
ons pupje die wij houden uit ons nest is dus een "kruising" ; de will to please en het grovere van de showlijn!!!!!

honden page profiel EvaEva

honden foto van Eva

Maar als je genoeg generaties terug gaat, komen zowel de show als de werklijnen af van de de werklijn, aanvankelijk bestond er geen showlijn ;-)

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Wauw, die working Cocker is écht mooi! Dat zou echt wat voor mij zijn, qua uiterlijk. Qua werken denk ik wat minder. :'(

honden foto van Remie met sledehondenteam Silver linings

Ik heb werkelijk geen idee of silver show/werk lijn is. Ik heb ook geen stamboom. Dus geen idee. O-)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Show- of werklijn" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 3 van 4 12 34
Volgende forumvraag: Mooie kruising!
^