Show- of werklijn

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel *niet meer actief**niet meer actief*

Janet, je hebt een berichtje in je inbox ;-)

Bruce komt dus ook uit een show-werklijn, bij de fokker wordt ook veel aan hondensport gedaan :-)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Show- of werklijn" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Krist'l Krist'l

honden foto van Krist'l

Mijn Tibetaanse terriers komen allebei van een showlijn. Heel mooie honden en lieve honden MAAR als je er agility wil mee doen moet je veel geduld hebben.
't Zijn terriers en ze zijn niet gewoon om te werken, dus als ze geen zin hebben dan mag ik zelf over de horde springen.
Ik zou voor een werklijn gaan.

honden page profiel Thera, Kyra, Tess en LivThera, Kyra, Tess en Liv

honden foto van Thera, Kyra, Tess en Liv

Bindy komt uit een werklijn, half tenminste. Haar vader is kampioen schapendrijven (NL of Europees kampioen) en haar moeder was (helaas onverwacht overleden) een heel gewone huishond zonder werklijn.

honden page profiel Thera, Kyra, Tess en LivThera, Kyra, Tess en Liv

honden foto van Thera, Kyra, Tess en Liv

O ja, ik heb niet echt gekeken naar werklijn of showlijn, alleen wilde ik niet een hond uit een pure werklijn, dat is me wat te heftig (vermoed ik) O-)

honden page profiel JonneJonne

honden foto van Jonne

Onze kiki (bc) komt uit de showlijn. Tenminste zo wordt dat genoemd. Ik vind de term eigenlijk nergens op slaan want de showhonden (ik praat nu alleen over het ras de border collie ;-)) hebben net zo goed werklust. Onze Kiki is ontzettend fanatiek en heeft aanleg voor schapendrijven.
Showlijn vind ik dan ook een verkeerd woord. Eigenlijk moet je ook terug naar het verleden om te kijken hoe het komt dat die bouw zo anders is. Kiki heeft australische en nieuw-zeelandse lijnen (voornamelijk) in haar stamboom. Vroeger werden deze "showhonden" daar ook ingezet als drijvers. Het feit dat ze compacter gebouwd zijn komt erdoor dat de ondergrond in australië/nieuw-zeeland gewoon anders is (erg ongelijk en veel stenen) en dus hebben ze zich daarop aangepast. Ik vind het dus ook helemaal niet gek dat kiki zoveel werklust heeft, haar geschiedenis is namelijk ook gewoon begonnen bij de schapen.
Uiteindelijk ben ik gevallen voor de showlijn omdat ik dus wel van lang haar houd. De fokker van onze kiki heeft dus alleen maar "sdhowhonden" waar ze mee schapendrijft: geweldig gezicht!!

Even ter verduidelijking: dit is mijn visie en mening, waar ik in geloof dus wil niemand wat "opdringen"ofzo ;-)

honden page profiel Wendy en de White FlowersWendy en de White Flowers

honden foto van Wendy en de White Flowers

Bij de ZWH is er geen expliciete scheiding tussen show -en werklijn. De nadruk ligt voornamelijk op show en in veel mindere mate (tot vrijwel helemaal niet) op werkcapaciteiten. Ik moet zeggen dat de meeste mensen die een ZWH willen ook niet van plan zijn erg fanatiek met hun hond te gaan werken (uitzonderingen daargelaten uiteraard). Ze willen het ras voornamelijk als fijne huishond en de mensen die er verder mee willen op fokgebied, zijn vooral geïnteresseerd in showen. Daar ligt dan ook de (naar mijn idee veel te grote) nadruk op.

honden page profiel BiankaBiankagoedgekeurde fokker

honden foto van Bianka

Ja dat klopt, bij de witte kijken ze niet zo op de werk willigheid van de hond. Jammer want ook de witte herder is een werkhond. Die van ons vind schapendrijven zo leuk he! :-D helaas kan hij het niet meer doen (hopelijk in de toekomst wel weer) vanwege achterhand problemen. Maar ik kan het wel zien dat hij het mist.

Groetjes Bianka

honden page profiel MexxMexx

honden foto van Mexx

Ik denk dat je bij de witjes meer de honden met werkcapaciteit hebt en de honden met weinig.
Ik merk wel dat de show tegenwoordig graag meer vierkantere honden ziet. Volgens de kerurapporten wordt Mexx steeds langer :-p
Mexx is iig een hond die moet werken, voor de kachel liggen en 4x een blokje gaat hem hier niet worden.

honden page profiel ukkieukkie

honden foto van ukkie

@ Vincent, idd hij lijkt op een working cocker, mooie hond zeg!

honden page profiel Wendy en de White FlowersWendy en de White Flowers

honden foto van Wendy en de White Flowers

@Loes, de meeste mensen die een hond willen om mee te gaan sporten (al dan niet op een hoger niveau) zullen niet zo gauw voor een ZWH kiezen. Dat komt voor een heel groot deel door de (negatieve) reputatie van het ras. Nog steeds merk ik dat mensen binnen de hondensport doorgaans erg negatief tegenover het ras staan. Men typeert een ZWH als een hond die onzeker, angstig, onstabiel, niet zelfverzekerd genoeg is en te weinig werklust heeft. Het ras lijkt maar niet van die reputatie af te komen en dat is ook lastig als fokkers zelf er al geen waarde aan hechten. Het gaat vooral om titels, shows en bloedlijn. De meeste pupkopers zoeken een fijne gezinshond. Een beetje gehoorzaamheid ziet men vaak nog wel zitten, maar daar blijft het meestal bij.

honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker

honden foto van Witte Draak

Geen duidelijk verschil tussen show en werklijnen bij de witte herder? Dan neem ik mijn opmerking terug.
Volgens zijn fokker was Charlie een goed exemplaar van het ras, maar als ik hem ga vergelijken met de witte herders op de Winner Show afgelopen November... Hij ziet er totaal anders uit. Vandaar dat ik dacht dat hij wel van andere lijnen zou zijn. Zegmaar het verschil tussen fragiele show Duitsers en sterk gebouwde werk Duitsers. (maar dan zonder die overbelijning, want die kent de witte herder gelukkig niet (voorzover ik weet) )
Zo is voor mij het verschil tussen de witte herders op de Winner Show en onze Charlie.

honden page profiel vincentvincent

honden foto van vincent

@fanny
bedankt

honden page profiel MexxMexx

honden foto van Mexx

@ Wendy, jammer toch dat zelfs veel fokkers het ras bestempelen als leuke huishondjes die niets meer nodig hebben.
Het blijven toch herders. De ene lijn zal wat meer pit hebben dan de andere, maar een sport vinden ze eigenlijk allemaal wel leuk.

honden page profiel JonneJonne

honden foto van Jonne

Oh en trouwens onze oud duitse herder komt wel uit werklijnen! De showlijn vind ik persoonlijk erg jammer... je hoort hier dat er ook vaker problemen zijn (lichamelijk).

honden page profiel Dewi • Promise • DuukDewi • Promise • Duuk

honden foto van Dewi • Promise • Duuk

Showlijn. De Bearded is van oudsher een werkhond, maar bij mijn weten is er in Nederland geen speciale werklijn te krijgen. Mocht iemand weten dat dit wel zo is, hoor ik het graag.
In Schotland zullen vast nog rasechte working Beardeds rondlopen.

Toch neemt het niet weg dat mijn honden goed en graag werken. Voor mij, binnen dit ras, zegt het stempel 'showlijn' mij dus niets.

honden page profiel mariaamariaa

honden foto van mariaa

Hoi Deco

Deze fokker uit Duitsland ken ik zeker!
De vader van onze pup ( nu 6,5 maand) komt van S Bar L: WTCH Misty Ridge Plainsman RD DNA-VP (Naishe)
De moeder: S Bar L Sugar N Smoke is ook gefokt door S Bar L ( van Nell en Solo)

Leuk dat je daar een pup vandaan krijgt :-D

honden page profiel marionmarion

honden foto van marion

wij hebben er niet bij stilgestaan of onze volgende golden uit een werklijn of showlijn moest komen
1 ding wisten we wel dat we deze keer een hele lichte golden wilden hebben
toen op zoek gegaan naar een goede fokker en toen pas kwamen we erachter dat ze uit een showlijn kwam
en dat vonden we zo leuk dat we inmiddels 3 showtjes hebben gelopen met onze dame

honden page profiel Wendy en de White FlowersWendy en de White Flowers

honden foto van Wendy en de White Flowers

@Marion, het zijn juist de showlijn goldens die zo licht zijn (soms zelfs net zo wit als onze witjes). Bij de werklijn goldens zie je die (prachtige!) diepgouden kleur veel meer terug. Het komt door de shows dat ze zo wit zijn geworden. Kennelijk had men op een zeker moment bedacht dat dat mooier was.

@Roxy, hoe oud is Charlie? De ZWH kent echt geen scheiding tussen werk en show. Qua bouw kun je daar dus niets uit concluderen. Er zijn nu eenmaal aardig wat typeverschillen binnen het ras. Dat heeft niets met show versus werk te maken.

@Loes, ja, dat is idd erg jammer. Maar veel witjes missen toch echt enkele essentiële eigenschappen om goed mee te kunnen draaien binnen de hondensport. Zolang daar weinig tot geen waarde aan gehecht wordt, zal er ook niet veel veranderen vrees ik.

honden foto van Waka, Robi, Joy, Abby en het vrouwtje

ik vind de showlijn aussies mooier :-D

de werklijnen lijken mij teveel op border collies, en ik wilde geen border collie...........
ook wilde ik niet echt perse met ze schapendrijven, maar meer gewoon lekker trainen bij de hondenschool, en vooral gewoon lol hebben. toch gaan we zondag kijken wat waka van het schapendrijven maakt, en of ze het leuk vind.........

honden page profiel Charlotte en de WitjesCharlotte en de Witjesgoedgekeurde fokker

honden foto van Charlotte en de Witjes

Wendy, ik ben het niet met je eens dat ZWH over het algemeen maar weinig werkcapaciteit bezitten. Het komt steeds meer voor dat ZWH IPO of Schutzhund doen. Bij ons komen er dan ook steeds meer mensen die graag zo´n werker willen hebben. Ook voor Flyball, behendigheid of obiedience heb je enig werkvermogen nodig. En daar trainen helemáál veel witjes op hoog niveau. Het fijne is alleen dat ze niet móéten. Geestelijk bedoel ik, en daardoor ook heel geschikt zijn als huishond.

honden page profiel Uma & JokerUma & Joker

honden foto van Uma & Joker

Ik ben het helemaal met Jonne eens.

Ik geloof niet zo in de verschillen tussen show en werklijnen. Misschien het uiterlijk... ja dat kan soms misschien een beetje verschillen.
Maar ik geloof niet dat een hond uit een werklijn nou altijd veel meer werklust heeft dan een hond uit showlijn.

honden page profiel Charlotte en de WitjesCharlotte en de Witjesgoedgekeurde fokker

honden foto van Charlotte en de Witjes

Uma, daar vergis je je sterk in. Bij de Duitse herders heb je dat verschil ook. Schatzi en Moteq van ons komen uit showlijnen (gekozen voor het niet-werkarakter) en zijn echt helemaal niet geschikt voor Schutzhund. Een vriendin van ons heeft een Duitser uit Werklijnen en die is zowiezo al heel anders gebouwd, maar daarbij is ze ook nog eens veeeeeeeel slimmer. Ze doet een heel zwaar Schutzhund programma. Nu hebben ze een pauze vanwege het weer en begint ze alles te slopen omdat ze zich zo verveeld. Geestelijk is er wel zeker een verschil.

honden page profiel BellaBella

honden foto van Bella

@Uma; er zijn ongetwijfeld rassen waar je niet of nauwelijks verschil hebt tussen de werk en showlijn maar bij veel rassen ook wel. Daarnaast kunnen showers prima werken en werkers prima showen maar als ik b.v. kijk naar de husky zie je toch duidelijk verschillen. Niet alleen in uiterlijk (sommige mensen herkennen een echte renner niet eens als Husky) maar ook in snelheid door een heel andere bouw.

honden page profiel Uma & JokerUma & Joker

honden foto van Uma & Joker

@Charlotte en Bella, nou misschien is het wel zo. Maar ik vind het raar dat honden door de term Show&Werk lijn toch in een bepaald hokje geplaats worden! Ken bijvoorbeeld mensen die een Witte herder wilden aanschaffen, die vonden ze mooi, maar ze wilden er niet echt mee werken, dus namen ze een hond uit een showlijn, want die hadden volgens hun bijna geen werkdrang.
Dan vind ik het jammer dat er een verschil is in Show en Werklijn, want bij sommige honden is dus blijkbaar het karakter anders, het uiterlijk anders, heel verschillend dus.?

honden page profiel JonneJonne

honden foto van Jonne

@Uma, ja ben het wel met je eens hoor als ik naar de border collie kijk (in de andere rassen heb ik me niet zo verdiept). Sommige mensen denken oh we nemen een border uit de showlijn want die hoeven niet te werken. Nou als ze dan zo een hond als Kiki zouden krijgen, dan zouden ze zichzelf nog wel even twee keer achter hun oren hebben gekrabd ;-)

honden page profiel Wendy en de White FlowersWendy en de White Flowers

honden foto van Wendy en de White Flowers

@Charlotte, nou, ik zie ze nergens hoor...die witjes waar jij het over hebt. En ik kom nogal eens ergens...
Maar goed, meningen mogen verschillen.

honden page profiel Charlotte en de WitjesCharlotte en de Witjesgoedgekeurde fokker

honden foto van Charlotte en de Witjes

Wendy,
Uit het nestje van ons van afgelopen zomer zaten 4 pups die na 12 weken al 6 uur id week trainden. 2 ervan gaan Schutzhund doen en 1 ervan wordt opgeleid als hulphond.
Een van de teefjes gaf met 14 weken al aan als ze een spoor op pikte. In het nest wat nu aan het weg gaan is zit 1 hondje dat Schutzhund gaat doen en 1 die behendigheid gaat doen. En wij hebben zelf niet eens echte werkhonden lopen.
Dat is dan nog alleen wat bij ons vandaan komt. Jij gaat mij niet wijs maken dat wij de enige zijn die werkhonden fokken.



honden page profiel Johanna van der LooijJohanna van der Looijgoedgekeurde fokker

honden foto van Johanna van der Looij

Hoi hoi,

Ik heb 4 borders, 2 uit pure werklijnen en 2 uit show x werklijnen. Ze zijn me alle 4 even dierbaar!

honden page profiel Wendy en de White FlowersWendy en de White Flowers

honden foto van Wendy en de White Flowers

Gut jee, ja, zulke honden hebben wij er ook wel bij. Maar mag je elke hond die wat traint een werkhond noemen? Mag je jezelf een werkhondenfokker noemen als je fokt met honden die zelf noppes hebben aan certificaten? No way. Ik kan ook een vracht van zulke foto's hier plaatsen hoor, geen probleem. Heb er zelf duizenden. Maar mij zegt het pas wat als een hond examens aflegt (minstens, dan heb ik het nog niet eens over de wedstrijdsport).
Een werklijn krijg je ook echt niet door te fokken met honden die zelf niks hebben. Dan zul je er toch mee aan de bak moeten en examens moeten gaan lopen.
En ik ben en blijf idd van mening dat er maar héél weinig fokkers zijn die ermee bezig zijn. Een beetje trainen, oké, maar dat kan met elke hond. Maar echt wat laten zien middels examens...dat zie ik dus nergens, sorry.
Dus als je 6 uur per week traint heb je een werkhond? En iets willen gaan doen, wil nog lang niet zeggen dat een hond er ook daadwerkelijk komt op dat vlak. Er zijn al zóveel witjes ooit eens begonnen met IPO, maar ook weer afgehaakt. Ga eens kijken tussen de NBG uitslagen. Witjes? Waar? Wanneer?
Ik ben op diverse clubs geweest door het hele land, heb met verscheidene ervaren geleiders gesproken. Nu train ik op de club waar degene traint die met zijn witje de allereerste ooit was die IPO1 heeft gehaald. Nu heeft hij een (waanzinnig gave!) DH uit werklijnen en hij zegt zelf al dat dat een wereld van verschil is, terwijl zijn ZWH ook een waanzinnig karakter had (bovengemiddeld).
Ik heb in het buitenland ZWH's aan het werk gezien, honden die examens hadden afgelegd...ik schrok gewoon van wat ik zag in sommige gevallen. Die honden beten nog geen deuk in een pakje boter.

Nee, een werkhond is iets heel anders hoor.
Je fokt pas werkhonden als die op het betreffende vlak (wat dat dan ook is) wat hebben laten zien. Als je bij werkhondenfokkers van andere rassen aankomt met het verhaaltje dat je werkhonden fokt, maar geen bewijs (certificaten bijvoorbeeld) kunt overleggen, dan lachen ze je echt uit hoor.

Tuurlijk worden er in nesten pups geboren die meer werkcapaciteiten lijken te bezitten dan andere nestgenootjes, maar daarmee fok je geen werkhonden ;-)

Dat je die capaciteiten belangrijk vindt, oké, dat is wat anders. En dat je ze zo belangrijk vindt dat je ze meeneemt in je fokprogramma (wat wij ook doen), dan is dat natuurlijk prima. Maar voor er echte werklijnen zijn bij de ZWH zal er nog heel wat moeten gebeuren denk ik. Dan zal er meer animo voor moeten komen, ook onder de fokkers. En wat ik heb gemerkt is dat veel fokkers juist enorm negatief tegenover sporten als IPO staan.

En begrijp me niet verkeerd, het ligt niet in mijn bedoeling om iemand aan te vallen. Ik vind het alleen maar supergaaf als er meer witjes te zien zijn binnen de hondensport. Maar laat die eigenaren er dan ook écht mee verder gaan als het er écht in zit.

honden page profiel Wendy en de White FlowersWendy en de White Flowers

honden foto van Wendy en de White Flowers

Mijn reactie sloot overigens aan op die van Charlotte.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Show- of werklijn" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 2 van 4 123 4
Volgende forumvraag: Mooie kruising!
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^