Merle-genen

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel SeraphinaSeraphina

Hoi! 

Momenteel heb ik twee heerlijke pups van 7 en 5 maanden oud. Bueno, pomchi. 7 maandjes lavendel/lilac vacht.

Mainee, dwergkees/pomeriaan of hoe je het ook wilt noemen, 5 maandjes.  Chocolade bruin.

Beide zijn super gezond. Mainee is wel te vroeg geboren, en daardoor veel met de hand opgetrokken. Dat vertelde de vrouw waarbij we haar zijn halen. Beide ouders van Mainee hebben een stamboom. 

 

Nu speelt het toch al een lange tijd in mijn hoofd dat ik ooit wellicht een nestje wil maken. Eenmalig, lijkt me een prachtige ervaring en het zijn twee heerlijke hondjes. 

Dit ga ik natuurlijk niet impulsief doen. Eerst wil ik dat beide hondjes op zijn minst 2 jaar zijn, en dan natuurlijk kijken of Mainee sterk en groot genoeg is geworden om dit aan te kunnen. Of ze beide gezond genoeg zijn e.d, het welzijn van mijn hondjes gaat ten alle tijden voor.

Een vriendin van mij wil ook graag een nestje maken met haar teefje en mijn Bueno.

Echter ben ik tot nu toe al op 2 "probleempjes" gestuit. 

 

Bueno zijn vader is een merle pomeriaan. Ik heb gelezen dat je Merle niet met Merle mag kruisen. Haar Chihuahua heeft een Merle moeder en volgens mij is zij zelf ook Merle (Al lijkt het meer een soort tijgerachtige vacht, niet heel duidelijk)

Bueno is zelf lilac, maar zijn vader is Merle. 

Klopt het dat ze dan beide dit gen kunnen doorgeven, en je dan ook kans hebt op dubbel merle hondjes (en dus alle handicaps die daarbij komen kijken)?

En zou ik ooit met Mainee een nestje maken, kan het dan een probleem zijn dat zij zelf als pup te vroeg geboren is geweest? Bij mensen is dit wel belangrijk om te weten ????

 

Nogmaals, ik ben me alleen aan het verdiepen. Ik zeg niet dat ik ook daadwerkelijk een nestje ga maken. ???? Maar het lijkt me dus een super mooie ervaring en als ik er over 2 jaar nog steeds de tijd ruimte en energie voor heb, wil ik dan graag voorbereid zijn. Als er echter te veel factoren zijn die mij voor die tijd al leren dat het een heel slecht idee is, laat ik Bueno castreren en Mainee sterilliseren. 

honden page profiel Dobber †Dobber † 3 doggies

honden foto van Dobber †

Vraagje. Waarom heeft Mainee geen stamboom, als de beide ouders wel eentje hadden?

 

Ik roep een fokker voor je.

honden page profiel KeesKees 3 doggies

honden foto van Kees

Je kunt ook even bij de keeshonden club vragen.

 

http://www.keeshondenclub.nl/wp/diskwalificerende-kleuren/

honden page profiel Marijke - Aila, Dinja & EviMarijke - Aila, Dinja & Evigoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Marijke - Aila, Dinja & Evi

Kijk even welke erfelijke aandoeningen voorkomen bij de rassen die jij wil kruizen . Zo zou ik zeker testen op bijv op patella luxatie bij dit kleine ras. 

Kleuren die ze dragen kun je ook op testen volgens mij, maar weet niet zo goed de theorie achter de merle kleur. 

 

Goed dat je zo bewust bezig bent met de gezondheid hp-thumbsup

honden page profiel KeesKees 3 doggies

honden foto van Kees

Hier wordt t ook nog eens mooi uitgelegd. 

 

https://bordercolliecolors.wordpress.com/2015/02/05/waarom-je-merle-niet-met-merle-mag-combineren/

 

Als je met een dwergkees zou willen fokken wordt t aanbevolen om een mri van t hoofd te maken. 

honden page profiel SeraphinaSeraphina

@Dobber!

Weet ik eigenlijk niet. Vader was een dekreu, wel met stamboom zei ze. Mama's stamboom heb ik vluchtig bekeken. Ik heb er ook niet naar gevraagd, zij en haar zusje gingen vrij goedkoop weg met 3 maanden. Op dat moment bleven alle hondjes op Marktplaats ook wel ff n tijd staan, en allemaal leken ze continu in prijs omlaag te gaan. Dus ik zocht er ook niks achter, maar wilde niet overkomen als iemand die graag ff voor n paar centen een teefje met stamboom op de kop tikt. ????

Verder zag mama er gezond uit, Mainee was een super vrolijke pup en met die vrouw had ik al n uur over de telefoon gesproken en ik had er wel n goed gevoel bij. 

Ik nam aan dat het vast te duur was om aan te vragen, ze misschien niet veel zin had in al dat gedoe. Of wie weet keuren ze geen te vroeg geboren hondjes. Dat idee had ik er n beetje achter. 

honden page profiel SeraphinaSeraphina

@marijke

Zover ik weet zijn alle opa's en oma's tot nu toe vrij van Patella. Bueno's mama en papa waren beide aanwezig. Papa had duidelijk geen last van zijn ledematen :p!

Mama liep ook heel normaal. 

 

Dus ik verwacht geen verhoogd risico. 

 

Mainee's mama zag er ook niet gepijnigd uit. Ik ben wel van plan dit voor de zekerheid inderdaad te testen. Bueno springt de bank op en af. We hebben eens een opstapje gehaald maar meneer is te ongeduldig om deze te gebruiken. Mainee is een hondje dat liever ligt en een kauwt op een snoepje of een speeltje. Die is een aanzienlijk stuk rustiger.

honden page profiel SeraphinaSeraphina

@kees

Die tweede website en meerdere websites heb ik al bekeken, maar zover ik het nu plat gezien opmaak is dat je geen merle met merle mag kruisen. 

Bueno is zelf geen merle, maar als ik logisch nadenk kan het goed zijn dat hij die genen wel gekregen heeft. Hij heeft n paar kleine witte plekjes maar er is geen enkele zwarte haar te vinden. Toch zou hij dan toch het uiterlijk van zijn moeder kunnen hebben, maar alsnog genen van zijn vader kunnen bezitten? Zijn zusje was wel merle, zijn broertje was champagne.

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

" @kees
Die tweede website en meerdere websites heb ik al bekeken, maar zover ik het nu plat gezien opmaak is dat je geen merle met merle mag kruisen. 
Bueno is zelf geen merle, maar als ik logisch nadenk kan het goed zijn dat hij die genen wel gekregen heeft. Hij heeft n paar kleine witte plekjes maar er is geen enkele zwarte haar te vinden. Toch zou hij dan toch het uiterlijk van zijn moeder kunnen hebben, maar alsnog genen van zijn vader kunnen bezitten? Zijn zusje was wel merle, zijn broertje was champagne. "

Ik zou de gok niet wagen. Al helemaal niet met een kruissing en een hond zonder stamboom zonder reden. 

honden page profiel SeraphinaSeraphina

Overigens ziet het teefje van mijn vriendin er uberhaupt niet naar uit dat ze een nestje kan krijgen. 

Ze is altijd zo mager geweest dat je de ribben kan zien, hoewel ze voldoende te eten krijgt. Ik heb haar geadviseerd eens andere brokken te proberen (Zelf geef ik Orijen Puppy, en af en toe Applaws natvoer.) Maar daar wil ze niks van weten.

Verder is ze 'n maand jonger als Bueno. En hoewel Bueno altijd "stevig" is genoemd en wat dikker is dan mama en papa (papa en mama allebei 2.2, Bueno 2.8) is ze ook een heel stuk kleiner en lijkt ze meer een teckel dan een chihuahua. Lang lijf korte pootjes.

Dus ik vraag me af of dat nog goed zal komen ^^ 

 

honden page profiel --

honden foto van -

Heel goed dat je eerst onderzoek doet voordat je ook daadwerkelijk actie onderneemt.

 

Het fokken van honden klinkt leuk, maar er komt heel veel bekijken. Niet enkel in voorbereiding, de juiste combinatie vinden en het grootbrengen van...
Je moet überhaupt eerst de keuze gaan maken of dit juist is of niet. Want hoe leuk je hondjes ook zijn, het gaat veel verder dan dat.

 

Voor mij is het belangrijk dat een fokker met een doel fokt en gezonde puppy's produceert, wat enkel kan als de gezondheidssituatie binnen de lijnen bekend is (kan enkel nagezocht worden via de stamboom) en de ouderdieren getest zijn.
Het is dan wel een "eenmalig, gelegenheidsnestje", de pups kunnen de gevolgen van jouw keuze dragen in negatieve zin.
Sowieso merle x merle nóóit doen, gelukkig ben je daar zelf al achter gekomen. Beide honden dragen het gen, dus deze combinatie is al niet mogelijk.

 

Het is belangrijk dat je weet met wat je fokt en dat kan enkel met een stamboom dat bij jouw honden ontbreekt. Dat beide ouders er één hebben en hun pups niet, zegt vaak al wel genoeg.  Mogelijk gaat het dan om een ernstig inteeltcombinatie of zijn de stambomen van verschillende (niet erkende!) Instanties.
En eerlijk gezegd vertrouw ik je fokker niet aan de hand van wat je verteld. Allereerst vanwege de broodfokterm "pomchi", wat gebruikt wordt om pups beter te verkopen (of jij hebt die even bedacht). Haar manier van verkopen vind ik ook maar apart.

 

Als jij een enigzins goed nest wilt van je hondjes, dan moet je een reu/teef regelen met stamboom die getest is om de kans op gezondheidsproblemen iets te verkleinen. Echter zie ik niet in waarom een verstandige eigenaar met een goedgefokte rashond zijn/haar hoge kwaliteit stamboomhond zou willen uitlenen voor een stamboomloze kruising dat met regelmaat verkocht wordt in de broodfok. Vaak mankeert er wel iets aan de hond als die aangeboden wordt voor zo'n combinatie. Het gaat hier namelijk niet om een goed voorbereide outcross.

 

Mijn advies lijkt me duidelijk: niet doen dus. Ik vind    het nestje doelloos, de kruising doelloos, het gaat hier om stamboomloze honden die dus ook stamboomloze kruisingen zal gaan produceren en dikke kans dat die vervolgens ook weer voor de fok gebruikt worden (zo gaat dat in de pretnestenwereld).

 

Wat betreft de combinatie van Bueno en het hondje van je vriendin; haar teef zou ik nooit willen gebruiken. Ik wil je niet beledigen, maar ik wil ook eerlijk zijn. Jouw beschrijving van de bouw van Bueno zegt mij ook dat je daar nooit mee moet gaan fokken, compleet uit verhouding. Ook een slechte bouw zal de kwaliteit van leven bij de pups beïnvloeden.


Wil je graag fokken met een hond, schaf dan gewoon een gezonde rashond met stamboom aan en zorg dat de hond de benodigde testen krijgt, zodat de kans het meest klein is dat de nakomelingen met erfelijke gebreken komen te zitten.

 

Uiteindelijk zal dit jou ook een veel beter gevoel geven als je een verantwoord nest op de wereld brengt i.p.v. een doelloos pretnestje als dit.

 

honden page profiel SeraphinaSeraphina

@kerkhor

Bueno is niet uit verhouding. Volgens de dierenarts is hij ook niet té dik, maar wel "stevig."

Bueno komt van MP, de vrouw had meerdere hondjes en biedt 2 reuen aan als dekreu. Hoewel ze meer nestjes per jaar heeft, is dit nooit van hetzelfde teefje en zien alle honden er super verzorgd en sociaal uit. Ze hebben meerdere dieren dan honden alleen, en ook steeds maar een nestje per keer liggen. Ik heb de naam, het telefoonnummer, de dierenarts e.d allemaal gegoogled, en ben geen klachten tegen gekomen. 

Verder zijn ook allebei mijn hondjes gezond. Dus tenzij dit in de toekomst of via dna onderzoek anders blijkt te liggen, ga ik er vanuit dat de pups er in principe ook gezond uit moeten komen.

Bueno heeft een halfbroer, een goede kennis heeft ook een van de zonen van papa. Hij heeft dus ook gewoon een stamboom. En de eigenaar van die hondp zei ook gelijk graag een pup te willen hebben van Mainee en zijn hond. Dit zou een misschien optie kunnen zijn (uiteraard, als haar gezondheid dit toestaat, wordt Mainee maar eenmalig gedekt)

In dat geval, stel dat Mainee's vader geen stamboom zou hebben en dit dus niet klopt, hebben nog altijd haar moeder, en de dekreu een stamboom. 

Ikzelf hecht niet veel waarde aan een stamboom. Als de honden maar gezond zijn, en als ik ze op afwijkingen laat testen en het DNA aangeeft dat hier geen of weinig aanleiding voor is, vind ik het niet "zonde". Ik vind Bueno veel knapper dan menig rasechte Chihuahua, en er zullen mensen zijn die het ook geen bal interesseert of ze een rashond of een kruising kopen, ze willen gewoon een gezelschapsdier. 

Er is al vaker gevraagd of ik plannen heb om een nest te maken en veel interesse getoont, 2 jaar is nog te ver weg om te zeggen dat de mensen die er nu een zouden willen, er dan nog precies zo tegenover staan, maar de interesse in kringen rondom mij is er. Als ik ze in mijn eigen omgeving kwijt kom, zullen weg gaan tegen de prijs van de entingen en gezondheidschecks.

Aan de ene kant wordt gezegd dat Stamboomhonden gezonder zijn, van de andere kant zijn het vaak ook precies die raskenmerken waar zo op gekeken word die de honden ziek maken.

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

"
 
Ik nam aan dat het vast te duur was om aan te vragen, ze misschien niet veel zin had in al dat gedoe. Of wie weet keuren ze geen te vroeg geboren hondjes. Dat idee had ik er n beetje achter.  "

Stambomen aanvragen kost niet veel geld en veel gedoe is het ook niet.

honden page profiel CareanaCareana 3 doggies

honden foto van Careana

Merle is een dominant gen, dus het komt altijd tot uitdrukking – al heb je ook crypto-merle, waarbij je het niet (direct) ziet. Omdat Merle een dominant gen is, krijg je problemen bij dubbel-merle, dus twee van die dominante gene. Of je hond drager is, zou je kunnen testen.

Hier een fantastische site in het Engels over genetica van hondenvachten: Deze pagina gaat over 'Merle'. En dit is het vervolg. gebruik vertalen van google als je het niet kunt lezen, gewoon de link/URL erin plakken en op de knop drukken en dan de 'vertaalde link' volgen.

 

De kleur Lila / Isabella (bij andere rassen heet het vaak wéér anders) is een ander gen dan Merle. Dat wordt ook wel 'dilute' genoemd, dat betekent verdund. Het zorgt ervoor dat zwart in blauw verandert (zoals bij de Mastino Napolitano) en bij chocolade/liver levert het een mokkakleur op (zoals bij de Weimaraner) die Lilac wordt genoemd. Dilute is een recessief gen, dus beide ouders moeten minstens één zo'n gen overbrengen op een pup. Pas als een hond er twee van heeft, zie je die kleur. Hier is een pagina over over het dilute-gen.

 

Ook al zit er in merlevacht ook vlekken met een gebleekte 'dilute'-kleur, het zijn toch twee verschillende genen. Hoe dilute dan precies werkt in merle, is niet echt duidelijk geloof ik. Maar dilute heeft ook de nodige problemen, er kan in enkele gevallen namelijk alopecia optreden, waardoor het haar dun wordt, of een hond zelfs helemaal kaal. Ditzelfde kan trouwens ook gebeuren met de dilute-vlekken in merle, en sommige rassen zijn er gevoeliger voor (ik ken voorbeelden van merle-chihuahua's, en 'dilute' doberman pinchers  in de VS hebben er veel last van.)

honden page profiel --

honden foto van -

"Bueno is niet uit verhouding. Volgens de dierenarts is hij ook niet té dik, maar wel "stevig."
Excuses, ik zie dat je de bouw van de teef van je vriendin beschreef (lang lijf, korte poten).

 

"Ik heb de naam, het telefoonnummer, de dierenarts e.d allemaal gegoogled, en ben geen klachten tegen gekomen. "
Dat er geen klachten over de fokker zijn, betekent niet dat diegene goed bezig is. Een ondoordacht nest creëren en het vervolgens verkopen als "pomchi"... Mensen die zo hun fokprogramma handelen, kan ik niet onder het kopje "verantwoord" plaatsen. Allemaal leuk en aardig dat er een stamboomhond bij betrokken is geraakt, maar vaak is er wel het één en ander aan de hand als een stamboomhond wordt gebruikt voor een zinloze kruising. 

 

"Bueno heeft een halfbroer, een goede kennis heeft ook een van de zonen van papa. Hij heeft dus ook gewoon een stamboom. "
Maar jouw hond heeft dat niet en daar zit een reden achter, een reden dat maakt dat de fokker fout gehandeld heeft. Mogelijke redenen heb ik eerder al benoemd.

 

"Ikzelf hecht niet veel waarde aan een stamboom. Als de honden maar gezond zijn, en als ik ze op afwijkingen laat testen en het DNA aangeeft dat hier geen of weinig aanleiding voor is, vind ik het niet "zonde".
Ja, ja... "want het is maar een papiertje" zeker.
Als de welzijn van je honden "ten alle tijden" voorgaan, dan zou je toch echt bewust moeten zijn van de belangrijke functie dat een stamboom heeft. Een stamboom vertelt jou én de pupkopers wat je hebt, uit welke honden de lijn bestaat, hoe gezond de vorige generaties zijn, of de honden zuiver zijn, etc. Allemaal factoren die de gezondheid van de nieuwe generatie beïnvloeden. Onderschat niet de invloed van de rest van de bloedlijn, je kunt niet enkel vertrouwen op de gezondheidstoestand van de ouders.
En al die testjes en DNA-testen zijn oké, maar je wilt de kans op gezondheidsproblemen toch zo klein mogelijk houden? Dan moet je weten waar je mee fokt, en dat weet je niet zonder stamboom. Dit is gewoon enkel vermeerderen aan een overvolle hondenpopulatie. Genoeg buitenlandse kleine, lieve hondjes. Daar hoef je niet doelloos meer kruisinkjes van te produceren.

 

"er zullen mensen zijn die het ook geen bal interesseert of ze een rashond of een kruising kopen, ze willen gewoon een gezelschapsdier. "
Ja, en met zo'n instelling worden de broodfok en pretnestjes in stand gehouden, zucht. Als je een kruising wilt, dan adopteer je die maar. Broodfokkers en pretnestfokkers zouden naar mijn mening nóóit gesteund mogen worden. 

 

"Aan de ene kant wordt gezegd dat Stamboomhonden gezonder zijn, van de andere kant zijn het vaak ook precies die raskenmerken waar zo op gekeken word die de honden ziek maken. "
Je moet niet alle rashonden over een kam scheren. Je hebt helemaal gelijk als je spreekt over rashonden als de mopshond, maar niet elke rashond is zo geruïneerd als de mopshond. Heel wat rashonden zijn gezond en ook vele rashonden (ook de chihuahua waar tegenwoordig extreme varianten van rondlopen) kennen nog hun originele type die genoeg gefokt worden. 
Een kruising is niet per definitie gezonder, sterker nog, over het algemeen zijn de pretnesthonden degene met de meeste afwijkingen, onder anderen omdat mensen fokken met honden waarvan de bloedlijn gedeeltelijk of volledig van onbekend is. De ouders van je honden laten (nog) niks zien, betekent niet dat ze geen dragers zijn. Again; je hebt een stamboom nodig om erachter te komen wat de gezondheidstoestand is van de bloedlijn. Als er dan, ondanks alles, toch een erfelijke afwijking naar boven komt drijven, dan is dat flinke pech, maar dan heeft de fokker er wel alles aan gedaan om gezonde puppy's op de wereld te brengen. Dit laatste is niet van toepassing op een mogelijk nestje van jouw kruisingen. 


Je wilt je inlezen in de fok, je wilt goed bezig zijn, maar vervolgens schiet je op alles wat ik zeg in de verdediging en lees ik enkel slappe excuses. Ik begrijp volledig dat jij vindt dat je honden leuk zijn en dat ze mooier zijn dan elk andere hond dan ook, raszuiver of niet, maar laat dat je niet blind maken voor de feiten. Want in feite heb je een stamboomloze kruising en ben je doelloos aan het vermeerderen en heeft dit dus niks met verantwoord fokken te maken. Maar oké, als jij vindt dat je gewoon goed bezig bent en nu al op alles een weerwoord hebt, dan heeft inlezen in fokken van honden weinig zin, want de feiten zeggen je anders.

honden page profiel --

honden foto van -

" https://youtu.be/RXthDm-qhjk
  "

Ja, heb je gezien wat de bron is van zijn informatie. De rashondenwijzer. Oftewel de gekkies die alle rashonden over één kam scheren en ze met stamboomloze look-a-likes op een hoop gooien, dat is alles behalve betrouwbaar.

honden foto van Het Gouden Kwartet & Baasje

Wat betreft Merle is er een hele goede groep op Facebook, "Merle - SINE Insertion from Mc to Mh - The Incredible Story of Merle". Merle is veel ingewikkelder dan een hond is Mm. Je hebt verschillende soorten Merle, die weer op bepaalde manieren met elkaar reageren. Een hond kan Merle zijn, ook al ziet ie er niet Merle uit. Om dat te weten te komen, moet je de hond laten testen. Het lab dat het duidelijkste is qua test is Tilia (eerst Vemodia genoemd). Mijn advies is om lid te worden van deze groep en jezelf in te lezen in Merle. :)

 

Ik zou je niet alleen inlezen over Merle, maar ook meer lezen over gezondheidsonderzoeken. Zo worden dwergkeesjes en chihuahua's getest op Patella Luxatie voor zo ver ik weet. Door twee rassen met elkaar te kruisen, kun je nog steeds afwijkingen krijgen. Een Chihuahua met Patella Luxatie combineren met een Dwergkees met Patella Luxatie geeft niet ineens gezonde nakomelingen. Je hoeft het niet te zien aan je hond dat ie PL heeft, het kan ook een milde vorm zijn. Voor het leven van de hond niet erg, maar voor de fok wel belangrijk om te weten.

honden page profiel SeraphinaSeraphina

@Careana

Klinkt interessant. Ik wil er best meer over weten! 

Genetica is inderdaad ingewikkelder dan Mm/MM. Ik heb tamme ratjes gehad, waarbij een vachttype kruisen met bepaald vachttype ook kon zorgen voor vergelijkbare klachten. Met de ratjes heb ik nooit gefokt, maar vond het wel interessant om erover te lezen. Ik weet dus wel een beetje van genetica in het algemeen. Maar heb me nog niet in de honden verdiept. Ik ga het zo lezen! 

 

@Kerkhor

Ik ben van mening dat een stamboom zeker bijdraagt, maar niet alles bepalend is. Mijn oma heeft een stafford met stamboom. Geweldige bloedlijnen. Maar niemand herkent hem als een Stafford. Schat van een hond verder. Super gezond ook.

Daarnaast lees ik dat honden al "niet stamboomwaardig zijn" als ze een verkeerde kleur of een centimeter te groot zijn en dus niet elke hond in een nest een stamboom krijgt. Natuurlijk moet er een standaard blijven bestaan en moeten er grenzen getrokken worden, maar zou een hond uit het zelfde nest met een andere kleur of een centimeter te veel nou werkelijk ongezonder zijn omdat die geen papiertje gekregen heeft?

Zeker is een stamboom nuttig, maar ik vind het persoonlijk niet "alles bepalend". 

Voor nu zie ik dat mijn hondjes gezond zijn, Bueno heeft mooie tandjes, zijn vacht glimt, hij is speels en actief, nooit ziek geweest. Dus misschien heeft die een broodfok rasnaam in zijn paspoort. Het is een gezonde sociale pup. En dat is alles waar ik naar keek. Iemand kan een stamboom aanvragen en ze niet socialiseren, of onvoorzichtig handelen waardoor ze een infectie oplopen. 

Dus ik hecht er persoonlijk minder waarde aan. Mijn oma bijvoorbeeld wilt wel alles met stamboom hebben, en ze heeft ook uitgelegd waarom. Maar zelf heb ik ook goede ervaringen met kruisingen, rescue honden zijn vaak ook erg gezond tot op late leeftijd maar niet te achterhalen welk ras ze nu eigenlijk zijn. 

Ik meen ook dat de fokster van Mainee zei dat ik de stamboom later ook gewoon zou kunnen aanvragen als ik dit zou willen. Ik vertrouw die vrouw, omdat Mainee ontzettend goed gesocialiseerd is, nergens bang voor was. Ze de stamboom liet zien zonder dat ik er naar vroeg en veel advies gegeven heeft, de eerste dagen vaker gebeld heeft hoe het ging e.d. 

Geen enkele broodfokker zou zo veel moeite doen.

Ik zal haar morgen nog eens naar de stamboom gegevens vragen, en waarom ze het niet aan vroeg in de eerste instantie. Het is zeker handig om te hebben, en als het (nog) kan zal ik die zeker aanvragen. Maar als het niet kan, is dat voor mij geen reden tot argwaan naar de herkomst en de gezondheid.

Diezelfde vriendin heeft nog een "Chihuahua" (XXL) van een vrouw in de straat. Ook zonder stamboom, ouders waren gewoon normaal uitziende chihuahua's. Maar hijzelf is een soort kleine herder geworden.

Dus wat dat betreft heb je ook wel een punt dat je meer moet weten over de grootouders e.d. ik wil niet al je argumenten wegwerpen. 

Maar die van mijn oma heeft wél een stamboom, en ook hij lijkt niet echt op zijn eigen ras. Welliswaar zie je de raskenmerken als ze je vertellen dat het een Stafford is, wat niet bepaald het geval is bij die andere Chihuahua van mijn vriendin.

Dus ja, ik vind een stamboom ook handig. Maar ik vind het niet noodzakelijk. Als de fokkers mij kunnen vertellen over de herkomst van hun honden, ik ze vertrouw nadat ik mijn research heb gedaan, en ik de moeder heb ontmoet, dan heb ik geen reden om aan te nemen dat ze liegen. 

Natuurlijk kan het zijn dat ze liegen, dat ze een goeie toneel act opvoeren en mijn hondjes over 4 jaar allerlei gebreken hebben. Met een stamboom heb je meer zekerheid. Maar ook stamboom hondjes kunnen gebreken krijgen. En ook dat kan uitkomen bij opa, na 6 jaar terwijl er al 3 generaties zijn gefokt. De wetenschap begrijpt nog lang niet alles van de genetica. Een stamboom biedt meer zekerheid, maar geen totale zekerheid.

@Gouden Duo 

Klinkt ook heel interessant! Ga ik zeker naar kijken.

 

honden page profiel SeraphinaSeraphina

En kan iemand mij vertellen waarom mijn alinea's de hele tijd weg zijn? yell

Wat irritant is dat zeg.

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

Ugh ja, die alinea's... Heel vervelend, ik heb er ook last van! Ik typ twee enters tussen elke alinea...

 

W.b. stambomen: ik heb het idee dat je nog niet genoeg kennis opgedaan hebt over stambomen :). Als een fokker fokt volgens de regels van de Raad van beheer (NL) Of St. Hubertus (BE), dan moeten de ouderdieren voldoen aan een paar regels. O.a. wb grootte of gewicht. Bij de chihuahua wordt bijvoorbeeld alleen gekeken naar gewicht. Het ideale gewicht ligt dan tussen de anderhalve kilo en drie kilo. Honden lichter dan 500 gram en 3 kilo worden gediskwalificeerd. In principe mag je dus fokken met honden tussen de 500 gram en 3 kilo. Daar zit heel wat centimeters verschil in hoor :). Persoonlijk kun je jezelf afvragen of je met een hond lichter dan 1,5 kilo moet willen fokken, maar dat is even een andere discussie. 

 

Anyway. Als de ouderdieren voldoen aan de regels van de Raad van beheer e.d. en de ouders hebben een stamboom, dan kan de fokken ook een stamboom aanvragen voor de pups. Dit is weinig moeite en kost ook maar weinig geld. Dit is dus geen reden voor een fokker om geen stamboom aan te vragen voor de pups, zo van: dan worden ze te duur. Dus als een fokker dat excuus gebruikt, dan klopt het niet. Een stamboom kun je volgens mij ook niet achteraf nog aanvragen. De fokker moet dat doen voor het nestje een x aantal weken oud is. Dan komt een chipper langs en wordt dna afgenomen van een paar pups om te testen of de pups daadwerkelijk van die oudercombinatie zijn. Als het goed is krijg je de stamboom mee met de pups, of deze wordt binnen een paar weken na het ophalen nog toegestuurd. 


Er zijn nogal wat stambomen in omloop, de een nog minder officieel dan de ander. De stamboom die er toe doet is een FCI stamboom. Dat is de internationale stamboom. Een andere stamboom is in feite geen stamboom, omdat er mee gesjoemeld kan worden en/of er geen toezicht op is. Om maar iets te noemen. 

 

Het is niet zo dat een selectie van de pups een stamboom krijgt. Als alles volgens de regels gaat, dan krijg het hele nest een stamboom. Zelfs al zouden er pups bij zitten die vanwege een kleurfout of afwijkende grootte niet voldoen aan de rasstandaard. 

 

WB gezondheid: een stamboom is belangrijk, omdat er veel ziektes zijn die van de ouders op de pups overgegeven worden. Maar, het is niet genoeg dat je weet dat je eigen hondje gezond is. Want er zijn ook veel ziektes die zich niet elke generatie openbaren. Het is dan belangrijk om bloed te testen en foto's te maken van het skelet e.d., zodat je echt weet dat het van binnen goed zit. Een dierenarts kan niet je hondje bekijken en zeggen dat het gezond is. Het lijkt misschien wel gezond, maar of het echt allemaal goed is zie je pas na testen die gedaan worden door specialisten. Dit is erg belangrijk bij fokken, om uit te sluiten dat je hondje ziektes heeft of bij zich draagt. 

 

Er zijn heel veel honden op de wereld. M.i. moet je niet zomaar fokken. Een nestje moet niet zomaar een manier zijn om honden toe te voegen. Het moet een manier zijn om GEZONDE honden toe te voegen. En dat gaat lastig als je niet precies weet hoe of wat. 

 

Ik vind het bijvoorbeeld zorgwekkend hoe jouw fokker de dingen aan jou verteld heeft. Daar zijn dingen bij die niet kloppen en die niet optellen. En dan kun je je afvragen hoe het nu eigenlijk zit. Waarom heeft de fokker geen stamboom aangevraagd? Zoals gezegd, het kost maar weinig moeite en amper geld. Dus waarom niet aangevraagd? 

 

Jouw oma heeft een hond met stamboom, maar is dát dan wel een echte, FCI stamboom? Want juist bij staffords etc. word heel veel gesjoemeld met niet-erkende stambomen. Zoals gezegd, alleen FCI doet er toe. Een fokker roept al snel met het woordje stamboom, maar dat kan dus in feite van alles betekenen. 


Extra dingetje is ook dat je er rekening mee moet houden dat het niet gaat blijven bij jouw ene nestje. Voorop gesteld dat jij het houd bij eentje, want pups zijn gewoon erg schattig. En het is heel verleidelijk om nog een of meer nestjes te nemen. Maar, daar komt bij dat jij niet de enige bent die pups leuk vind. Iedereen vindt pups leuk. En ze zeggen allemaal niet te gaan fokken. Maar als puntje bij paaltje komt gaan heel wat mensen voor de bijl. Jij hebt je hondje waarschijnlijk ook niet gekocht om mee te fokken. Maar je zit er nu wel degelijk over na te denken om het te doen. En zo vergaat het iedereen. Dus het nestje dat jij fokt is niet het enige nestje. Je moet er van uit gaan dat met die pups ook weer gefokt word. En met hun pups ook weer. Dus jouw ene nestje is in feite heel veel nestjes. En daarom is het belangrijk dat je weet waar je aan begint. En of je er uberhaupt wel aan MOET beginnen...

 

Punt is: jij wilt het beste voor je hondje. Laat me jou vertellen dat een nestje niet het beste is voor je hondje. Nog afgezien van de vraag of je hondje gezond is etc. Mijn eigen hond bijvoorbeeld is compleet veranderd qua karakter en gedrag. Ten negatieve. Je loopt meer risico's op baarmoederontsteking e.d. Plus dat een dracht en bevalling heel erg zwaar is voor een hond en dat er tientallen complicaties op kunnen treden. Mensen denken er te gemakkelijk over, maar het vergt echt heel erg veel van een hond. Wil je dat je hond aan doen, er rekening mee houdend dat er heel veel dingen zijn die je eigenlijk af zouden moeten raden om aan een nestje te beginnen?

honden page profiel SeraphinaSeraphina

@Dobber!

Ja, mijn oma heeft een FCI. :)

Mijn moeder had inderdaad een American Pitbull Terriër, dit ras is in Nederland niet erkent en zodoende zat er een niet-FCI stamboom bij.

Hierbij zou het denk ik wel een heel verschil kunnen maken als Nederland de Pitbull zou erkennen. Ice was een geweldig lieve hond, en ik ben ook echt verliefd geworden op het ras. Maar veel mensen kennen helaas alleen de horror-verhalen. (Grappig ook hoe de media spreekt over Pitbulls, terwijl het ras in Nederland eigenlijk niet bestaat.)

 

Jawel, ik zou het zeker bij 1 nest houden. Juist omdat ik mezelf ken haha. Mainee zou erna gewoon gesterilliseerd worden om mezelf alvast die 2e mogelijkheid te ontnemen! 

 

Al bij al weet ik ook nog niet of het ooit zo ver gaat komen. Zowiezo niet zonder overleg met de dierenarts. En daarnaast weet ik nog helemaal niet hoe ik zelf over 2 jaar in het leven sta. Wellicht heb ik dan zelf een peuter rond lopen die mijn genetische koppigheid heeft en heb ik er dan mijn handen vol aan. 

Ik weet niet of dit later aan te vragen is, maar ik dacht dit wel ook ergens gelezen te hebben. Als je dit met DNA kan aantonen. Daar staat me vaag iets van bij. Wellicht dat het bij de pups een extra bescherming is, zodat mensen geen pups kunnen aanleggen. Maar het kan ook zijn dat ik me vergis in wat ik gelezen heb. 

 

Ik meende immers ook gelezen te hebben dat pups geen stamboom krijgen als ze te afwijkend waren door een verkeerde kleur of lengte bijvoorbeeld. Maar ik weet eerlijk gezegd niet meer of het hele nest dan werd afgekeurd. 

 

Even voor de duidelijkheid; ik doe het niet af als onzin. Een pup met stamboom is altijd beter. Maar ik werd verliefd bij het zien van Bueno, en ditzelfde had ik met Mainee. Er waren ook zeker pups met stamboom beschikbaar. Maar die waren ook wel erg overprized. (2.500 tot 3.000 euro) dit voornamelijk omdat ze geweldig zouden presteren in shows waar ik toch al geen interesse in had. Bij de pomeriaan/dwergkees/pomeranian, hoe je het ook wil noemen, vaak met een hele russische bloedlijn belofte, wat ik persoonlijk niet helemaal vertrouwde. En misschien was dit terecht. 

Het was bij beide hondjes heel moeilijk om alleen al een particulier te vinden. En ik heb gezocht in Nederland, België, en Duitsland! 

Uiteindelijk heb ik dus Bueno en later ook Mainee gevonden en het klopte gewoon. 

En omdat ook bij beide op zijn minst 1 ouder een stamboom had, en de moeder (Bij Bueno ook vader) aanwezig waren vertrouwde ik het ook.

De fokster van Mainee ook, er was een hond die de vrouw zelf in bezit had die leek op de foto van de vader van Mainee. Het was ook een reu. Ik vroeg of dat de vader was, maar ze zei direct dat ze deze niet in haar bezit had. Als ze de verkeerde intenties zou hebben, zou ze dit heel makkelijk kunnen verkopen. En ze is beter gesocialiseerd door die vrouw dan elke hond die ik ken! 

Ik geef toe dat het wel vreemd klinkt. Ik zal morgen eens naar de redenen vragen. Wellicht heb ik iets verkeerd begrepen of is er een andere reden. 

 

Het zou inderdaad kunnen zijn dat Mainee's vader misschien geen stamboom heeft (Hoewel ze volgens mij echt zei van wel) of dat Bueno de genen van zijn niet-stamboom moeder door zou geven. En de pups op latere leeftijd gebreken tonen. 

Maar ik denk dat de kans groter is dat er niks mankeert. Zeker als ik het middels dna onderzoek in de toekomst uitsluit.

 

Dit is hoe ik er nu over denk. Maar mijn denkwijze kan altijd nog veranderen naarmate ik me hier meer over inlees.

 

Blijkt bijvoorbeeld Mainee ook een Merle gen te dragen zullen alle opties snel genoeg uit vallen. Ik wil geen dekreu die ik niet ken.

Maar goed, zoals ik al zei, in 2 jaar kan nog vanalles veranderen. Het topic ging me meer over het merle-gen en over het feit of het een probleem zou kunnen zijn dat ze te vroeg geboren is. Ik wil me voor nu wat meer over de genen inlezen, vooral omdat ik het interessant vind. Niet alleen om het "wellicht over 2 jaar"-nestje. Maar ook uit interesse en omdat ik me afvraag wat het gen verder bepaald. Enkel Merle zou huidproblemen kunnen veroorzaken bijvoorbeeld. Als Bueno dit genetisch in zich zou kunnen hebben, zou hij dit dan nog kunnen ontwikkelen e.d? 

Er wordt nu een beetje gediscussieerd alsof ik volgende week de dekking ga verrichten, maar dat is nog totaaaal niet aan de orde. Ik wil me er vooral beetje bij beetje in verdiepen. Maar ik lees me ook nog altijd gewoon in over hoe ik gedrag het best kan corrigeren bijvoorbeeld (Het zijn immers nog puppies en de puberteit begint vooral bij Bueno toch wel af en toe in te treden.) 

 

Het is dus meer een "stel dat" en niet een "Ik wil gewoon horen wat ik wil horen". 

Misschien ben ik gewoon stiekem een beetje van slag dat mijn pluizenbollen zo snel groeien haha. 

 

 

 

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_ 3 doggies

honden foto van Sheltieduo_

Merle is een dominant Gen. Een hond kan het dus niet “dragen”. Een hond is merle of is het niet. Wel kan het zijn dat je bij bepaalde kleuren merle niet goed ziet. Daarom zou ik indien er twijfel is beide honden hierop laten testen dan weet je het zeker. 

 

Binnen het ras spelen helaas veel gezondheidsproblemen. Enerzijds komt patella heel veel voor. Anderzijds SM/CM dit is een aandoening die kan evolueren (SM vooral). Dus je laat best een MRI nemen rond 2,5 a 3 jaar (voor hun nestje) en rond 5-6 jaar. Verder ook kijken naar BSD in de lijnen. Kijk ook of beide hondjes geen overeenstemmende lijnen hebben. 

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

" @kees
Die tweede website en meerdere websites heb ik al bekeken, maar zover ik het nu plat gezien opmaak is dat je geen merle met merle mag kruisen. 
Bueno is zelf geen merle, maar als ik logisch nadenk kan het goed zijn dat hij die genen wel gekregen heeft. Hij heeft n paar kleine witte plekjes maar er is geen enkele zwarte haar te vinden. Toch zou hij dan toch het uiterlijk van zijn moeder kunnen hebben, maar alsnog genen van zijn vader kunnen bezitten? Zijn zusje was wel merle, zijn broertje was champagne. "

Merle dragen kan niet. Wel bij bijvoorbeeld de oranje kleur kan het zijn dat je het merle patroon niet goed ziet. Bij oranje kleur is het merle niet zwart maar “donkerder oranje”. Komt je hondje toevallig van pomlite ? 

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

" @Careana
Klinkt interessant. Ik wil er best meer over weten! 
Genetica is inderdaad ingewikkelder dan Mm/MM. Ik heb tamme ratjes gehad, waarbij een vachttype kruisen met bepaald vachttype ook kon zorgen voor vergelijkbare klachten. Met de ratjes heb ik nooit gefokt, maar vond het wel interessant om erover te lezen. Ik weet dus wel een beetje van genetica in het algemeen. Maar heb me nog niet in de honden verdiept. Ik ga het zo lezen! 
 
@Kerkhor
Ik ben van mening dat een stamboom zeker bijdraagt, maar niet alles bepalend is. Mijn oma heeft een stafford met stamboom. Geweldige bloedlijnen. Maar niemand herkent hem als een Stafford. Schat van een hond verder. Super gezond ook.
Daarnaast lees ik dat honden al "niet stamboomwaardig zijn" als ze een verkeerde kleur of een centimeter te groot zijn en dus niet elke hond in een nest een stamboom krijgt. Natuurlijk moet er een standaard blijven bestaan en moeten er grenzen getrokken worden, maar zou een hond uit het zelfde nest met een andere kleur of een centimeter te veel nou werkelijk ongezonder zijn omdat die geen papiertje gekregen heeft?
Zeker is een stamboom nuttig, maar ik vind het persoonlijk niet "alles bepalend". 
Voor nu zie ik dat mijn hondjes gezond zijn, Bueno heeft mooie tandjes, zijn vacht glimt, hij is speels en actief, nooit ziek geweest. Dus misschien heeft die een broodfok rasnaam in zijn paspoort. Het is een gezonde sociale pup. En dat is alles waar ik naar keek. Iemand kan een stamboom aanvragen en ze niet socialiseren, of onvoorzichtig handelen waardoor ze een infectie oplopen. 
Dus ik hecht er persoonlijk minder waarde aan. Mijn oma bijvoorbeeld wilt wel alles met stamboom hebben, en ze heeft ook uitgelegd waarom. Maar zelf heb ik ook goede ervaringen met kruisingen, rescue honden zijn vaak ook erg gezond tot op late leeftijd maar niet te achterhalen welk ras ze nu eigenlijk zijn. 
Ik meen ook dat de fokster van Mainee zei dat ik de stamboom later ook gewoon zou kunnen aanvragen als ik dit zou willen. Ik vertrouw die vrouw, omdat Mainee ontzettend goed gesocialiseerd is, nergens bang voor was. Ze de stamboom liet zien zonder dat ik er naar vroeg en veel advies gegeven heeft, de eerste dagen vaker gebeld heeft hoe het ging e.d. 
Geen enkele broodfokker zou zo veel moeite doen.
Ik zal haar morgen nog eens naar de stamboom gegevens vragen, en waarom ze het niet aan vroeg in de eerste instantie. Het is zeker handig om te hebben, en als het (nog) kan zal ik die zeker aanvragen. Maar als het niet kan, is dat voor mij geen reden tot argwaan naar de herkomst en de gezondheid.
Diezelfde vriendin heeft nog een "Chihuahua" (XXL) van een vrouw in de straat. Ook zonder stamboom, ouders waren gewoon normaal uitziende chihuahua's. Maar hijzelf is een soort kleine herder geworden.
Dus wat dat betreft heb je ook wel een punt dat je meer moet weten over de grootouders e.d. ik wil niet al je argumenten wegwerpen. 
Maar die van mijn oma heeft wél een stamboom, en ook hij lijkt niet echt op zijn eigen ras. Welliswaar zie je de raskenmerken als ze je vertellen dat het een Stafford is, wat niet bepaald het geval is bij die andere Chihuahua van mijn vriendin.
Dus ja, ik vind een stamboom ook handig. Maar ik vind het niet noodzakelijk. Als de fokkers mij kunnen vertellen over de herkomst van hun honden, ik ze vertrouw nadat ik mijn research heb gedaan, en ik de moeder heb ontmoet, dan heb ik geen reden om aan te nemen dat ze liegen. 
Natuurlijk kan het zijn dat ze liegen, dat ze een goeie toneel act opvoeren en mijn hondjes over 4 jaar allerlei gebreken hebben. Met een stamboom heb je meer zekerheid. Maar ook stamboom hondjes kunnen gebreken krijgen. En ook dat kan uitkomen bij opa, na 6 jaar terwijl er al 3 generaties zijn gefokt. De wetenschap begrijpt nog lang niet alles van de genetica. Een stamboom biedt meer zekerheid, maar geen totale zekerheid.
@Gouden Duo 
Klinkt ook heel interessant! Ga ik zeker naar kijken.
  "

Stamboom kan je achteraf nooit aanvragen hoor. Stamboom is juist heel nuttig als je verantwoord wil fokken. Zodat je dus net info hebt over de voorouders. Fokken gaat nu eenmaal verder dan hond A op hond B zetten. Ik kan je 1 tip geven lees je goed ik want dwergkeesjes zijn op dit ogenblik alles behalve gezond (zelfs kruisingen er van) en jij gaat uiteindelijk wel verantwoordelijk zijn voor wat je fokt. 

honden page profiel XtineXtinegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Xtine

Wil je fokken ?

Dan doe je de testen op erfelijke aandoeningen bij de daarvoor aangestelde specialisten.

En dan spreek ik niet over gezondheidsverklaring van dierenarts.

Heb je dat er niet voor over, dan fok je niet.

Eis ook al deze testen van de reu.

Heeft deze die niet, dan zoek je een andere of fok je niet.

Zo simpel is het.

En een Pomchi is geen ras hoor.

Dat is een mooie benaming om van kruising vanaf te geraken.

honden page profiel SeraphinaSeraphina

@sheltie,

Ik moet nog even verder lezen hoor. Dus alvast een antwoord op je eerste vraag; Maar nee hij is niet van Pomlite. 

honden page profiel SeraphinaSeraphina

@Xtine;

Ja, ik weet dat een Pomchi geen ras is. Maar het typt en spreekt lekkerder dan "pomeriaan/dwergkees kruising Chihuahua". 

Ik had het ook over dubbelop. 

Eerst advies van de dierenarts, dan de testen, en met de uitslag nogmaals een advies. 

Ze kunnen genetisch geen bezwaar hebben, maar kunnen toch opmerken dat ze misschien te licht is o.i.d. 

Dat zou voor mij zowiezo de basis zijn. 

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

"Ik meen ook dat de fokster van Mainee zei dat ik de stamboom later ook gewoon zou kunnen aanvragen als ik dit zou willen. Ik vertrouw die vrouw, "

 

Als ze dat inderdaad gezegd heeft zou ik als ik jou was stoppen met haar te vertrouwen: het is een leugen.

 

Buiten wat anderen hier al allemaal opgenoemd hebben kan je alleen met een stamboom broodfok uitsluiten.

Je kan dan natrekken hoe dikwijls er met een teef gefokt wordt.

Zonder dat weet je alleen wat zo'n fokker je wijsmaakt.

honden page profiel jantienjantien

honden foto van jantien

Ik heb niet alles meegelezen, maar heb alvast een vraagje.

Heb je al nagedacht wat je gaat regelen als Mainee voor het eerst loops is?

Hoe ga haar en Bueno uit elkaar houden?

Honden zijn erg inventief op dat gebied!

 

pagina 1 van 3 12 3
Volgende forumvraag: Mislukte dekking?
^