Merle-genen

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel SeraphinaSeraphina

@Jantien

Mainee krijgt zowiezo een loopsheid broekje of luiertje om. We zijn in principe heel de dag thuis, apart buiten laten plassen. 

Bueno corrigeren. En als we even weg zijn hebben ze beide een aparte bench. 

Bueno heeft ook een knuffel waar hij op fietst. Nu probeert die het ook wel eens maar dan corrigeren we hem en doet die het op zijn knuffel. Het zal wat minder makkelijk gaan als ze daadwerkelijk loops is, maar we hebben voldoende mogelijkheden en we zijn met 2en thuis. 

De eerste keer zal zowiezo midden in de zomer vallen, dus dan kan ook een van beide makkelijk de achtertuin in en de andere binnen rond lopen. 

 We hebben ook meerdere oppassers, waarvan sommigen geen eigen honden hebben en sommigen alleen reuen/teven. 

Dus ook als we n dag weg willen, kunnen we ze beide afzonderlijk ergens achter laten. In principe zijn ze al nooit meer dan 4 uur alleen. 

Des hoognoods hebben we ook een logeerkamer boven, met een slaapbank. Daar zou een van ons met de ene hond even kunnen blijven zitten en de andere beneden. Dan kunnen we ze scheiden zonder dat er een van de twee zielig alleen zit. 

Mocht dat allemaal nog niet werken, staan er vast nog heel wat tips op internet.

En er is de mogelijkheid om Bueno chemisch te castreren natuurlijk. Maar ik lees me daar liever verder over in voor ik dat overweeg????

honden page profiel jantienjantien

honden foto van jantien

Een broekje is geen barriere voor een ongewenste dekking hoor. 

Reutjes kunnen ook heel zenuwachtig worden van een loopse teef in de buurt.

Goed dat je daar van tevoren ook over nadenkt. Je moet rekenen op 2 á 3 weken.

 

https://www.licg.nl/honden/loopsheid-bij-de-hond/

honden page profiel bentebente 3 doggies

Er zijn hier nogal wat raspuristen. Persoonlijk sta ik er denk ik wel vergelijkbaar in als jij, zolang getest is en beide ouders gezond zijn is het prima. Tuurlijk geeft een stamboom meer inzicht en zekerheid, maar  het is niet alles. 

Er wordt ook al een tijd gepraat over het kruisen van stamboomhonden en lookalikes, om het ras gezonder te houden. De genenpoel is dan immers groter. 

 

Ik zou eerst maar eens goed afwachten hoe de hondjes opgroeien, dan pas echt dingen it gaan zoeken, al is vooronderzoek nooit verkeerd natuurlijk.

honden page profiel RockyRocky

honden foto van Rocky

"  Ik weet niet of dit later aan te vragen is, maar ik dacht dit wel ook ergens gelezen te hebben. Als je dit met DNA kan aantonen. Daar staat me vaag iets van bij. Wellicht dat het bij de pups een extra bescherming is, zodat mensen geen pups kunnen aanleggen. Maar het kan ook zijn dat ik me vergis in wat ik gelezen heb. 
 
Ik meende immers ook gelezen te hebben dat pups geen stamboom krijgen als ze te afwijkend waren door een verkeerde kleur of lengte bijvoorbeeld. Maar ik weet eerlijk gezegd niet meer of het hele nest dan werd afgekeurd. 
 
Even voor de duidelijkheid; ik doe het niet af als onzin. Een pup met stamboom is altijd beter. Maar ik werd verliefd bij het zien van Bueno, en ditzelfde had ik met Mainee. Er waren ook zeker pups met stamboom beschikbaar. Maar die waren ook wel erg overprized. (2.500 tot 3.000 euro) dit voornamelijk omdat ze geweldig zouden presteren in shows waar ik toch al geen interesse in had. Bij de pomeriaan/dwergkees/pomeranian, hoe je het ook wil noemen, vaak met een hele russische bloedlijn belofte, wat ik persoonlijk niet helemaal vertrouwde. En misschien was dit terecht. 
...

Het zou inderdaad kunnen zijn dat Mainee's vader misschien geen stamboom heeft (Hoewel ze volgens mij echt zei van wel) of dat Bueno de genen van zijn niet-stamboom moeder door zou geven. En de pups op latere leeftijd gebreken tonen. 

Maar ik denk dat de kans groter is dat er niks mankeert. Zeker als ik het middels dna onderzoek in de toekomst uitsluit.

  "

 

Ik zie nu meermaals in je berichten langskomen dat je erfelijke afwijkingen wilt uitsluiten door middel van DNA onderzoek. Laat me direct deze bubbel even doorprikken: was het maar zo makkelijk. Van veel afwijkingen is ofwel geen oorzakelijk gen geïdentificeerd, ofwel de aandoening vererft polygenetisch, met de huidige kennis en mogelijkheden is het overgrote deel aan genetisch overdraagbare aandoeningen nog niet op te sporen met een dergelijke test. Wanneer fabrikanten (zoals Embark) je een screening op 160+ ziektes beloven, heb je niets aan zo’n 95% van de informatie die daaruit voortkomt omdat het grootste deel van die gendefecten simpelweg al niet binnen jouw raspopulatie(s) voorkomt.

 

Omdat aandoeningen als patella luxatie, syringomyelie en chiari-malformatie (nog) niet op te sporen zijn via een simpele DNA test, is het doen van onderzoek naar PL en het laten maken van een MRI scan voor CM/SM essentieel. Hier houdt het niet op- ook de uitslagen van de voorouders moeten meegenomen worden in de beslissing wel of niet te fokken en met welke combinatie. Het kan immers zo zijn dat de ziekte in beide lijnen voorkomt, maar dat de honden die je wilt gebruiken (nog) geen afwijkingen vertonen. 

 

Wat je hebt gehoord of gelezen over stambomen klopt van geen kant. Het hele nest krijgt een stamboom, of niet. Daartussenin wordt niet geselecteerd. Een hond die een paar centimeter te groot is kan net zo goed een stamboom hebben, als jonge pup zie je daarbij echt niet of deze net boven of onder de standaard uit zal vallen. 

 

Een fokker die zowel met als zonder stamboom fokt en daarbij ook nog meerdere nesten tegelijkertijd heeft liggen, daar zouden mijn alarmbellen direct van afgaan. 

 

Ik sta met heel veel respect achter verantwoorde outcrossfokkers of mensen die bewust en met veel zorg werkkruisingen fokken, denk hierbij aan de jacht of de sledehondensport. Doelloos vermeerderen ben ik echter geen fan van, en deze ‘vibe’ krijg ik wel achter jouw (nog prille) fokplannen. Ik zou zeggen, blijf gezellig meeforummen de komende jaren, dan doe je vanzelf meer informatie op over de verantwoorde fok en alles wat erbij komt kijken. 

 

Edit; Dit artikel verwoordt alles eigenlijk perfect. Ik zou absoluut aanraden het door te lezen. http://www.canis-cunerae.nl/Actueel/D-broodfok/fokken_waarom_wel_of_niet.htm

honden page profiel --

honden foto van -

Er wordt met zoveel rare uitspraken gestrooid, dat ik niet weet waar ik zou moeten beginnen.
Ik zit gewoon teksten te lezen van iemand die lijdt aan cognitieve dissonantie.


Toch wil ik nog op een aantal citaten reageren, al betwijfel ik of dit zinvol is.


"zou een hond uit het zelfde nest met een andere kleur of een centimeter te veel nou werkelijk ongezonder zijn omdat die geen papiertje gekregen heeft?"
Ten allereerst kan een fokker gewoon een stamboom aanvragen voor zijn puppy's als die fokt volgens de regels. Dat een hond uiteindelijk afwijkt van de standaard betekent vaak ook dat die niet gebruikt wordt voor de fok om problemen bij de volgende generatie(s) te voorkomen.
Betekent het dat een stamboomloze hond ongezonder is? Dat weet je niet, want hij heeft geen stamboom en daarom is het dus riskant om met deze honden te fokken.

 

"Voor nu zie ik dat mijn hondjes gezond zijn, Bueno heeft mooie tandjes, zijn vacht glimt, hij is speels en actief, nooit ziek geweest"
En hoe oud is hij? Juist, 7 maanden. Problemen kunnen zich op latere leeftijd uiten. Een glimmend vachtje heeft overigens niks te maken met erfelijke afwijkingen als PL.

 

" Ik vertrouw die vrouw, omdat Mainee ontzettend goed gesocialiseerd is, nergens bang voor was. "
Een pup van Het Hezenhof, een bekende broodfokker, kan zich ook lief en gesocialiseerd gedragen. Maakt dat de fokker betrouwbaar?
Kijk verder dan je neus lang is, is mijn advies. Een lieve pup praat de daden van een onverantwoorde fokker niet goed.

 

"Geen enkele broodfokker zou zo veel moeite doen."
Dat ze geen broodfokker is, betekent niet dat ze een goede fokker is... Ze heeft verkeerde keuzes gemaakt, ze praat je dingen aan en je gelooft haar, "want je hondjes zijn zo lief". Vervelend als mensen negatief praten over een persoon die jij blind vertrouwt, dat begrijp ik. Maar er zijn gewoon veel dingen die niet kloppen, iets wat je je gewoon moet realiseren.

 


" Diezelfde vriendin heeft nog een "Chihuahua" (XXL) van een vrouw in de straat. Ook zonder stamboom, ouders waren gewoon normaal uitziende chihuahua's. Maar hijzelf is een soort kleine herder geworden."
Chihuahua xxl?? Proest... Er is gewoon met bastaarden gefokt en ja, dan kunnen de nakomelingen alle kanten op schieten, qua karakter en uiterlijk. Ook riskant als de bloedlijnen waarmee gefokt wordt onbekend zijn, kan slecht uitpakken. En zo zie je ook maar weer dat je niet enkel moet vertrouwen op de ouders, de voorouders kunnen net zo goed invloed hebben op de pup. Net zoals bij de bastaard van je vriendin.

 

" Een stamboom biedt meer zekerheid, maar geen totale zekerheid."
Niemand, maar dan ook niemand hier, beweerd dat dit wel zo is.
Je wilt als verantwoorde fokker de kans op erfelijke gebreken zo klein mogelijk houden en om dat doel te bereiken, is het gebruik van stamboomhonden een must. Fokken met stamboomloze honden geeft meer risico op erfelijke afwijkingen. Wat valt hier niet aan te snappen?

 

" Jawel, ik zou het zeker bij 1 nest houden. Juist omdat ik mezelf ken haha. Mainee zou erna gewoon gesterilliseerd worden om mezelf alvast die 2e mogelijkheid te ontnemen! "
Dit heb ik zoveel mensen zien roepen die vervolgens de 2e en zelfs 3e nestje zijn gaan produceren. Het werkt best verslavend op zulke mensen. Daarnaast sta je er totaal niet bij stil (gezien je de uitleg van Dobber en mij compleet negeert) dat de nakomelingen bij andere mensen terecht komen die mogelijk dezelfde onwetende instelling hebben als jij momenteel en dan ook een nestje kunnen fokken, "want de pups zijn zo lief". "Het is maar voor 1 keer, gewoon voor de leuk", en zo gaat het door, generatie na generatie. Jij bent dus indirect ook de oorzaak voor die meerdere onverantwoorde pretnestjes. Zo gaat dat, helaas, in de pretnestenwereld...


Met de verkeerde kennis die je nu hebt, moet je absoluut niet willen fokken. Je zit duidelijk in een tweestrijd, want je zegt kennis te willen op doen, maar als iemand met feiten jouw mening neerhaalt, dan volgt er altijd een "ja, maar.."

 


Ik pik nog even deze citaat uit je openingspost:
" Als er echter te veel factoren zijn die mij voor die tijd al leren dat het een heel slecht idee is, laat ik Bueno castreren en Mainee sterilliseren. "

 

Er zijn inmiddels al heel wat redenen genoemd waarom het een slecht idee is om jouw honden in te zetten voor de fok. Ik snap dan ook niet waarom je dan nog steeds dat idee in je hoofd hebt op basis van eigen overtuigingen die van geen kanten kloppen en ook in dit topic al meerdere malen neergehaald zijn. Dan komt het op mij over alsof je gewoon al je keuze gemaakt hebt en inderdaad enkel en alleen wilt horen wat je wilt horen, namelijk dat je honden wél geschikt zijn voor de fok.

honden page profiel --

honden foto van -

" Er zijn hier nogal wat raspuristen. Persoonlijk sta ik er denk ik wel vergelijkbaar in als jij, zolang getest is en beide ouders gezond zijn is het prima. Tuurlijk geeft een stamboom meer inzicht en zekerheid, maar  het is niet alles. 
Er wordt ook al een tijd gepraat over het kruisen van stamboomhonden en lookalikes, om het ras gezonder te houden. De genenpoel is dan immers groter. 
 
Ik zou eerst maar eens goed afwachten hoe de hondjes opgroeien, dan pas echt dingen it gaan zoeken, al is vooronderzoek nooit verkeerd natuurlijk. "

 

Want iemand die zich wel bewust is van wat verantwoord fokken inhoudt is gelijk een "raspurist", oké.
Een outcrossprogramma waar je over praat is ook wel even iets heel anders dan een onverantwoord pretnestje.

 

Ouders testen is iets, maar lang niet genoeg en imo valt dit nog steeds niet onder een goed en verantwoord gefokt nestje. Je weet immers nog steeds niet waar je mee fokt, aangezien de rest van de bloedlijn onbekend is, daarbij horende de gezondheid.

 

Again: als je wilt fokken, focus je dan gewoon op een gezonde rashond en kijk of je daar een goede bijdrage aan kan leveren. Beter dan een random kruisinkje blijven vermenigvuldigen.

 

Maar ik val in herhaling. Als dit, de basis van een verantwoord nestje fokken, al niet begrepen wordt, dan is inlezen zinloos. Dan kan je net zo goed gewoon gelijk de eerste beste reu op je teef pleuren.

honden page profiel bentebente 2 doggies

"  
Want iemand die zich wel bewust is van wat verantwoord fokken inhoudt is gelijk een "raspurist", oké.Een outcrossprogramma waar je over praat is ook wel even iets heel anders dan een onverantwoord pretnestje.
 
Ouders testen is iets, maar lang niet genoeg en imo valt dit nog steeds niet onder een goed en verantwoord gefokt nestje. Je weet immers nog steeds niet waar je mee fokt, aangezien de rest van de bloedlijn onbekend is, daarbij horende de gezondheid.
 
Again: als je wilt fokken, focus je dan gewoon op een gezonde rashond en kijk of je daar een goede bijdrage aan kan leveren. Beter dan een random kruisinkje blijven vermenigvuldigen. "

Nee, iemand is een raspurist wanneer stamboomfokken als de enige juiste manier van fokken word gezien. Je doet net alsof alle stamboomloze honden later ziek worden en degene met stambomen niet. Dat is simpelweg niet zo. Ook een stamboom geeft geen zekerheid. Ook stamboomhonden kunnen erfelijke afwijkingen krijgen. 

 

Dit doet me een beetje denken aan het verhaal van de arts die zijn eigen sperma gebruikt heeft om kinderen te verwekken, waarvan onder de nakomelingen een vrouw met reuma zat. Die zei ook gelijk “het komt niet van mijn moeders kant dus ik denk dat het wel duidelijk is.” terwijl erfelijke afwijkingen ook gewoon kunnen ontstaan bij iemand, zonder dat een ouder of overgrootouder enz. er last van heeft.

 

Er is altijd een risico dat pups ongezond ter wereld komen. Dat risico kan verkleint worden door goed te testen, en ja, je hebt gelijk, ook door te kijken naar eerdere ouders. Maar het risico blijft toch aanwezig. Dan vind ik het erger dat men bv. de “ras” mops zo kapot blijft fokken, in plaats van zo een nestje.  

 

Er is ook al tijden debat over wat nou gezonder is, een kruising of een rashond. Daar heb ik geen antwoord op. 

honden page profiel SeraphinaSeraphina

@Kerkhor,

Ik heb gewoon normale cognitieve capaciteiten. Dank je wel.

Let's agree to disagree.

Je hebt gezegd wat je wilde zeggen, ik heb het gelezen & vice versa. We zijn het niet eens geworden, en ik zie het ook niet gebeuren. 

honden page profiel SeraphinaSeraphina

@Bente

Juist kruisingen zouden inderdaad wonderen kunnen doen voor de erg zieke "rassen". Daar ben ik het helemaal mee eens. 

honden page profiel floortjefloortje

honden foto van floortje

Was dat het doel dan? Het met elkaar eens worden? :-)

Dan heb ik je betoog totaal verkeerd geïnterpreteerd. :-)

honden page profiel SeraphinaSeraphina

@Floortje

Nee, maar continu aanvallen en verdedigen gaat ook niet veel bijdragen. Dezelfde punten continu herhalen ook niet. Er zaten zeker goede punten bij, die zal ik ook meenemen in mijn overwegingen om het wel of niet te doen. Maar ik denk niet dat een hond zonder stamboom per definitie gedoemd is om te mislukken. Dit is echter wel een standpunt geworden. 

Ik ben ook niet tegen pretnestjes of tegen welke kruising dan ook. Maar veel mensen hier wel, en dat nemen ze mee als een reden het niet te doen. En als je je bedenkt hoeveel honden er jaarlijks in het asiel belanden, heb ik begrip voor dit standpunt, maar dat wil niet zeggen dat ik dit standpunt deel. 

Er wordt ook al van te voren vanuit gegaan dat ik blijf fokken en dat dan ook nog eens met dezelfde teef! Nee. Áls ze het al zou kunnen dragen, blijft het bij een keer. Hier gaat ook veel geld in zitten, en omdat ik ze in de omgeving weg wil doen tegen de prijs van de entingen en tests (Dus geen hoofdprijzen), zal ik hooguit quite spelen of er zelfs aan bij leggen. Financieel en ethisch erg onverantwoord dit te blijven doen. 

Omdat er continu al conclusies worden getrokken, lijkt het meer een welles niettes spel. 

Ja, ik heb de kennis nog lang niet om aan een nest te beginnen of dit te overwegen, maar in 2 jaar kan ik nog genoeg bij lezen. En als ik het over 2 jaar niet weet, kunnen we het altijd uitstellen of helemaal afstellen. 

Wellicht veranderd mijn persoonlijke situatie in 2 jaar zo erg, dat ik Mainee laat sterilliseren.

Ik wil vooral wat kennis opdoen, uiteindelijk zelf een overweging maken. Maar discussies heb ik nog geen zin in, ten eerste omdat ik de kennis duidelijk nog niet heb om er dieper op in te gaan. Ten tweede omdat het voor nu irrelevant is. 

Mijn vragen gingen over het Merle Gen en Mainee die te vroeg geboren is.

honden page profiel floortjefloortje

honden foto van floortje

Oké Seraphina, voor jou blijft het bij 1 nestje, maar zoals andere forumleden al uitleggen, kan er doorgefokt worden met de pups uit jouw nestje en dat gaat dan mogelijk oneindig door.


Dus het eens worden over dit standpunt is hier op het forum onmogelijk :-)


Wel krijg je hier een onomwonden mening van de leden en daar zou ik als ik jou was zeker mijn voordeel mee doen!


Geniet lekker van deze twee pupjes!

honden page profiel XtineXtinegoedgekeurde fokker

honden foto van Xtine

Dus volgens jouw redenering geeft een kruising van twee zieke rashonden plots een gezonde hond ?
Ik denk dat je toch best eerst nog wat leert over erfelijkheid hoor.
 
 
" @Bente
Juist kruisingen zouden inderdaad wonderen kunnen doen voor de erg zieke "rassen". Daar ben ik het helemaal mee eens.  "

 

honden foto van Pascale met Kahlúa, Willow en Onyx

Zet het nestje gewoon uit je hoofd, uiteindelijk doe je er meer kwaad dan goed mee, dit is niet anders dan heg vermenigvuldigen van kruisinkjes, en niets daartegen, maar deze kunnen ook uit het asiel gehaald worden. Daarbij kunnen de toekomstige eigenaren hetzelfde denken als jij nu doet: '1 nestje voor de leuk'  en wie weet testen zij niet, en komen er meer en meer 'ongezonde' hondjes bij. 

 

Geniet gewoon lekker van je 2 honden, ze zijn zo te lezen geweldig, maar het fokken daar van gaat inderdaad verder dan dat. 

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

Seraphina, ik denk dat je echt het beste wel wilt voor je hondjes. Ik hoop dat je er begrip voor hebt dat hier op het forum een grote waarde hangt aan een stamboom. Niet vanwege het papiertje, maar omdat je dan zeker weet hoe de familie van je hondje er uit ziet en of ze gezond zijn.

 

Genetica gaat heel erg ver... Voorbeeldje: mijn hond is een kruising Appenzeller Sennen met Stabij. Ze heeft een oepsnestje gehad met een Mechelse Herder. Alle zes pups hadden de kleuren van de mechelaar. Twee pups hadden de wollige vacht van... de Stabij! Dobber is dus drager van lang haar, terwijl zij zelf kort haar heeft.

 

Nog een voorbeeldje: bij mij in de familie komt hemofilie voor (een bloedstollingsziekte die officieel alleen mannen treft). Mijn oma is drager en mijn ene oom heeft daadwerkelijk de ziekte. Een aantal van mijn tante's zijn ook drager. Een aantal van hun dochters ook. Echter, heel lang werd gedacht dat alleen kinderen van een lijder de ziekte door konden geven. Totdat een nichtje wiens moeder draagster was, een zoontje kreeg met deze ziekte. Pas in de vierde generatie kwam die aandoening naar boven. Na drie keer een draagster was de vierde generatie een lijder. 

 

Daarom is zo'n stamboom enorm belangrijk. Want hondenrassen zijn ontwikkeld met inteelt en lijnteelt: m.a.w. directe of indirecte familie kruisen, zodat gewenste kenmerken vaker weer terug kwamen in de pups. Helaas kwamen ongewenste kenmerken ook terug. Daarom hebben veel hondenrassen nu regelmatig last van HD, een aandoening aan de heupen. Of ED, een aandoening aan de ellebogen. Die aandoeningen zijn zó wijd verspreid, dat ook kruisingen niet per definitie gezond zijn. Zelfs al fok je nu niet meer met inteelt, die aandoeningen zijn zo wijd verspreid, dat ook jouw hondje drager kan zijn van een aandoening. Dit kun je alleen maar uitsluiten door bijvoorbeeld foto's te maken van de heupen/ellebogen, of scans te maken van bijvoorbeeld de ogen (ivm blindheid), oren (doofheid etc. 

 

Vroeger was een kruising echt gezonder. Dan had je een boerderijhond die een date had met de reu van de volgende boerderij. De dekking ging zonder hulp, er was geen hulp bij de dracht en ook niet bij de bevalling. Een moederhond die niet kon bevallen, ging dood. Was de hond geen goede, zorgzame moeder, dan gingen de pups ook dood. Was een pup zwak, dan keek de moeder er niet naar om: pup dood. Zo ging dat steeds verder en had je uiteindelijk een vuilnisbakje dat echt een sterke gezondheid had. Terwijl de rashonden juist met inteelt nestjes kregen en dus veel zwakker waren. 

 

Tegenwoordig heb je niet meer die echt, sterke boerderijhonden. Want mensen bemoeien zich nu hoe dan ook met de dracht etc. Pups die zwak zijn worden met de hand gevoerd. Honden die amper kunnen rennen vanwege een korte snuit worden kunstmatig geïnsemineerd etc. Of iemand nu een kruising fokt, of een rashond, beide keren helpen we de natuur een handje. Je kunt niet meer zeggen dat een kruising gezonder is. Wat nu het gezondste is, is een hond die getest is op veel voorkomende aandoeningen bij dat ras/kruising. En waarvan de afstamming bekend is. Waarvan de ouderdieren tot vier generaties terug getest zijn op die aandoeningen. En zulke resultaten weet je eigenlijk alleen op het moment dat de hond een officiële stamboom heeft. En met de informatie die jouw fokker je tot nu toe gegeven heeft, zou ik weinig vertrouwen meer hebben in wat ze je nu allemaal nog meer gaat vertellen, of al verteld heeft... 

 

Extra puntje van aandacht blijft dat je er van uit moet gaan dat jouw pups later ook pups gaan krijgen. Want mensen vinden pups nu eenmaal erg leuk en een nestje is zomaar gemaakt. Dus op het moment dat jij eenmalig een nestje krijgt en er blijkt iets mis te zitten, dan beperkt dat probleem zich niet alleen tot jouw hondjes en de pups. Daarom is het zo belangrijk dat je echt zeker weet dat jouw hondjes echt geschikt zijn voor een nestje.

 

Misschien iets om over na te denken: je bent heel erg bezig met voorbereidingen voor een mogelijk nestje, maar je bent misschien ook wel té veel bezig. Je hondjes zijn nog maar grote pups :). Je moet eerst nog maar afwachten hoe ze zich gaan ontplooien qua karakter en uiterlijk. Natuurlijk is een goede voorbereiding heel belangrijk, maar je bent er nu al zo mee bezig. Misschien wel te veel. 

 

honden page profiel DD

honden foto van D

" @Bente
Juist kruisingen zouden inderdaad wonderen kunnen doen voor de erg zieke "rassen". Daar ben ik het helemaal mee eens.  "

Mijn moeder heeft een pretnestje gehad met kruisingen 'voor de gezondheid'. Pas een paar maanden na het nest bleek de moederhond (labrador kruising) HD te hebben. En sommige pups hebben er ook last van in verschillende gradaties.

Ik wil dolgraag ook een nestje meemaken. Ik ga dit doen door op tijd een ras en fokker te kiezen zodat ik het hele proces kan volgen. Misschien dat als zij het teefje nog willen gebruiken voor een nestje, ik dit niet erg zou vinden als ze zo belangrijk zou zijn voor de gezonde voortzetting van het ras, maar zelf begin ik er niet aan hp-angel Ik twijfel zelfs bij het hiervoor genoemde, want wat als er iets mis gaat en ze overlijdt </3

 

Mijn huidige hond is een poepie, een schatje om te zien en een heel lief karakter, maar stamboomloos (alleen vader een stamboom). Heb van een buurtgenoot in m'n vorige gemeente eens een opmerking gehad of ik nog puppy's van haar zou doen, en dat zij dan wel interesse had... hp-frusty Helaas voor haar was ze toen al gesteriliseerd! Ze liep meteen weg tongue-out Ik vind dat zo raar! Pups zullen geen kloons zijn, en verwachten ze dan een vriendenprijsje? Als je een pup wil, koop er eentje, er zijn er al genoeg XD

Ik wilde geen nestje vanwege de redenen hierboven, en ze was maanden van de leg van haar eigen hormonen, ik was bang dat als ik haar nog eens loops zou laten worden, ik weer een paar maanden lang een hoopje ellende zou hebben (ze woog maar 5,5kg ipv 6,5kg, ze at minimaal, als ik 'forceerde' spuugde ze alles uit. Zodra het eind van de drie maanden na de loopsheid in zicht kwam, kreeg ik week voor week steeds meer mijn pup weer terug)

 

Zoveel mensen, zoveel meningen! Ik zou achter de stambomen van de (voor)ouders aangaan zodat je die alvast hebt terwijl je dingen uitzoekt, en mocht je wel een nestje doen, je een deel van de voorouders ook kan laten zien. Niet alléén een algemene dierenarts check laten doen, want de toch best ernstige HD bij mijn moeders hond hebben ze toen ook over het hoofd gezien. Kleine hondjes zijn inderdaad gevoelig voor PL en CM/SM, dus zou ze daar op laten checken, en misschien ook op andere aandoeningen. Het kost wat, maar in het ergste geval gaat je portemonnee er op achteruit, maar de gezondheid van de pups vooruit, en daar gaat het om! hp-shiny

 

honden page profiel --

honden foto van -

" We zijn het niet eens geworden, en ik zie het ook niet gebeuren.  "

Jammer..
Betekent dus dat het welzijn van je honden en de puppy's op de laatste plaats staan. 

honden page profiel SeraphinaSeraphina

@Dobber! 

Veel dingen komen idd generaties later naar boven, of komen uit het niks de kop op steken. Mijn opa's zus was zover bekend is de enige met psoriasis, maar ik heb het ook gekregen. Het klopt dus dat je dit niet aan de ouders hoeft te zien, of dat zij een bepaalde eigenschap alleen doorgeven. 

 

En zo heel erg ben ik er nog niet mee bezig hoor ???? 

 

Dat lijkt misschien zo omdat ik erop blijf reageren.

 

Ik wil me er dan ook wel in blijven inlezen, ook als ik besluit het niet te doen. Zonder baarmoeder zijn er minder gezondheidsrisico's en wie weet wordt Bueno een ondragelijk vervelend reutje als die hormoontjes wat meer de kop op steken. 

 

Bij de ratjes die ik als huisdier heb gehad, heb ik me wel ingelezen, en ook toen leek het me leuk om een nestje te maken met mijn lievelingsratje. Maar juist mijn lieveling had gezondheidsproblemen en ook wist ik dat ik het mezelf nooit zou vergeven als ze tijdens een bevalling zou bezwijken. Dus bij dat idee is het ook gebleven. En het is niet dat het me niet nog steeds ontzettend leuk leek om haar nakomelingen te zien komen, ik wist gewoon dat het beter was dit niet te doen. 

Op een gegeven moment kreeg ik een ratje dat als slangenvoer gefokt was. Deze was zwanger. En dit wist ik écht niet. Het stomme is dat ik er ook helemaal niet over had nagedacht. Terwijl het zo logisch is. 

Nou, het naaktratje was door haar mutante genen niet geschikt om melk te geven. Ik heb vanalles last minute besteld om ze erdoor te krijgen maar 24 uur later waren ze allemaal dood. Geen romantisch beeld. Hoewel het al nooit een kans van slagen had gehad om mee te beginnen. En toch voelde ik me schuldig, omdat ik de rittens er niet door heb gekregen. Later had mijn neefje hetzelfde probleem, hij had ook een slangenvoer ratje en die had ook een nest gehad, wat erg goed ging, maar het arme ding was later alsnog overleden. 

Toch ben ik erover blijven lezen en me erin gaan verdiepen. Alle kennis die je op doet kan immers ooit van pas komen. En ondanks dat ik geen ratjes meer heb, zou ik toch graag nog een nestje van mijn lievelings ratje willen hebben, ondanks dat ze is overleden, en ondanks dat ik ook voor die tijd al lang had besloten het niet te doen! 

Dat ik iets wil, dat ik mee er in verdiep en er vragen over stel, en via internet misschien heel erg over kom alsof ik het ga doen, betekend niet dat ik het ook daadwerkelijk ga doen :P

 

Er zijn wel meer dingen die ik nog wil ga doen. Een opleiding gedragsdeskundige bij honden bijvoorbeeld. Niet omdat gedragsdeskundige wil worden, maar omdat ik het wil kunnen en weten. Wilt ook niet zeggen dat ik mijn hondjes slecht begrijp, maar ik wil ze nog beter begrijpen.

 

Waarschijnlijk loopt het op niks uit, net zoals bij mijn ratjes. 

Maar hoe vaak men ook over een stamboom begint, ik ben er niet zooo een grote voorstander van. Maar zo zou ik ook niet snel een hond uit het asiel nemen, wat anderen misschien eerder zouden doen dan een pup kopen zonder stamboom. Ik heb een dag gewerkt in een dierenasiel, en hoewel er heel lieve honden tussen zaten hadden deze allemaal problemen en waren het vooral grotere honden. Een Rottweiler die niet met mannen overweg kon, een hond die uit Cyprus kwam, en wantrouwig was naar mensen (Hoewel men zei dat hij mij mocht, met snoepjes gromde hij niet naar me als ik in de buurt van de bench kwam. Andere medewerkers werden alsnog weggegromd, met of zonder snoep!) Ik kan zo een hond niet handelen. Wilt niet zeggen dat ik ze geen geweldige baas gun. Mijn vriendin heeft een heel lieve zwerfhond geadopteerd! 

Maar zelf zou ik er veel moeite mee hebben om zo'n hond te houden. Al dan niet fysiek onmogelijk omdat mijn eigen gewicht laag is. 

Wel was er een hond bij waarvan ik heel erg getwijfeld heb om hem mee te nemen. Een oudere teckel van 11 jaar. Niet mijn ras. Maar zo aandoenlijk hoe hij ons via de ramen de hele tijd liep te volgen en smeekte voor aandacht. Alleen was het voor mij niet de tijd om een hond te nemen. Volgens mij heeft hij gelukkig ook een baasje gevonden. 

Er was nog een medewerker die toch voor een pup gekozen had, ondanks ze zich elke week inzette voor de asieldieren. Dat viel binnen de organisatie ook niet zo goed. Maar ook zij wilde zich niet er aan wagen. Het argument "Haal dan liever een uit het asiel" dat ik hierboven kreeg, sluit dus ook niet aan op mijn persoonlijke denkwijze.

Stel nou dat ik die opleiding wel ga doen, wil ik wel best vrijwillig met dit soort probleemhonden werken en uitleg geven over de aanpak om hun kansen te vergroten. 

Maar ik heb toch liever mijn pups als het op "in huis houden" komt. Ik heb ook bewust gekozen voor het ras, en de combinatie ervan. Hoewel ik eigenlijk vooral grotere rassen gewend ben. Ooit zou ik nog graag een Pitbull willen hebben, ook een hond die hier niet met stamboom te krijgen is. Maar de Pitbull die wij gehad hebben was gewoon mijn dier. Ik heb ook getwijfeld over een Presa Canario, of een Rottweiler. Maar de Presa die wij gehad hebben, en waar het ras ook om bekend staat, is dat ze erg waaks zijn. Bij ons gaf dit wel eens problemen met visite. Spaik had moeite met voor hem onbekende mensen, ondanks dat hij dit van pup af aan gewend was. Ik heb vaak visite, dat kan ik niet gebruiken.

Een Rottweiler luistert het beste naar éen persoon, dat wilde ik ook uit sluiten. Mijn oma heeft jaren Rottweilers gehad, en ook jaren was duidelijk dat zij hun baas was, en niet mijn opa. Als oma uit huis was luisterden ze prima naar mijn opa. Maar als oma in huis was, kon hij er niks mee. 

Het grappige is eigenlijk dat Bueno dit ook wel erg heeft. Ik ben zijn baas. Hij luistert best goed naar mijn vriend, maar hij zal altijd voor mij kiezen. Als ik er ben, luistert hij minder goed naar mijn vriend. Als ik weg ben, luistert hij perfect. 

Ik ben aan het afdwalen :P

Hoe dan ook. Ook al hebben ze geen stamboom. Ik ben blij met ze. En ik zou ze zó opnieuw kopen. Ik heb er geen malafide puppyfabriek mee in stand gehouden door ze te kopen, ook al vinden sommige dat ik al een hele bijdrage heb geleverd aan alle ongezonde puppies in Nederland door überhaupt voor stamboomloze honden te kiezen. 

Als over een paar jaar een of andere aandoening onverhoopt toch de kop op steekt, wens ik misschien wel dat ik stambomen had gehad. Maar wellicht worden ze met 15 jaar langzaam dement en dan heb ik er vrede mee en zal ik geen moment spijt hebben gehad van deze beslissing. 

En dan spreek ik over een situatie zonder nestje, gewoon ik, die puppies heeft gekocht bij mensen die zo'n nestje gehad hebben dat hier erg word afgekeurd. 

Op Marktplaats komen 8 van de 10 pups uit veel ergere omstandigheden. Mijn pups zijn met liefde gefokt en groot gebracht. Mainee was het enige pomeriaantje/dwergkees of hoe jullie het willen noemen, wat ik kon vinden die NIET uit Rusland geïmporteert werd. 

Tot nu toe zijn ze gezond, ze zijn sociaal en ik word elke dag opnieuw verliefd op ze. Dus hoe mensen het ook afkraken, ik heb er geen spijt van dat ik ze gekocht heb en voor mij heeft het niet als een algehele ramp uitgepakt om stamboomloze pups te kopen :p 

honden page profiel SeraphinaSeraphina

Elke keer als ik een emoticon neerzet komen er vraagtekens. Zie je er vier achter elkaar, dan was het een emoticon en geen vraag. 

honden page profiel KeesKees 3 doggies

honden foto van Kees

" Elke keer als ik een emoticon neerzet komen er vraagtekens. Zie je er vier achter elkaar, dan was het een emoticon en geen vraag.  "

Je kunt alleen de emoticons van hp gebruiken. Je klikt op t icoontje van emoticons en kiest er 1 uit.

 

De emoticons via t toetsenbord werken op hp niet. Dan krijg je vraagtekens.

honden page profiel SeraphinaSeraphina

@Kees 

Dat had ik al in de gaten. Maar die dingen zijn zo klein dat ik steeds de verkeerde aanklik :P!

En soms passen ze helemaal niet bij mijn context.

Even afkicken dus. 

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

" @Kees 
Dat had ik al in de gaten. Maar die dingen zijn zo klein dat ik steeds de verkeerde aanklik :P!
En soms passen ze helemaal niet bij mijn context.
Even afkicken dus.  "

Ik vergroot t vak altijd. Maar ik ben slechtziend..hp-sleephappy

honden page profiel SeraphinaSeraphina

" Ik vergroot t vak altijd. Maar ik ben slechtziend.. "

Ik had een heeel goede oogtest. Athans, 8 jaar geleden. Maar ik moet ook mijn ogen samenknijpen. 

Misschien word het tijd voor een bril, maar misschien zijn ze ook gewoon te klein.

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

Mag ik zo " @Dobber! 
Veel dingen komen idd generaties later naar boven, of komen uit het niks de kop op steken. Mijn opa's zus was zover bekend is de enige met psoriasis, maar ik heb het ook gekregen. Het klopt dus dat je dit niet aan de ouders hoeft te zien, of dat zij een bepaalde eigenschap alleen doorgeven. 
 
En zo heel erg ben ik er nog niet mee bezig hoor ???? 
 
Dat lijkt misschien zo omdat ik erop blijf reageren.
 
Ik wil me er dan ook wel in blijven inlezen, ook als ik besluit het niet te doen. Zonder baarmoeder zijn er minder gezondheidsrisico's en wie weet wordt Bueno een ondragelijk vervelend reutje als die hormoontjes wat meer de kop op steken. 
 
Bij de ratjes die ik als huisdier heb gehad, heb ik me wel ingelezen, en ook toen leek het me leuk om een nestje te maken met mijn lievelingsratje. Maar juist mijn lieveling had gezondheidsproblemen en ook wist ik dat ik het mezelf nooit zou vergeven als ze tijdens een bevalling zou bezwijken. Dus bij dat idee is het ook gebleven. En het is niet dat het me niet nog steeds ontzettend leuk leek om haar nakomelingen te zien komen, ik wist gewoon dat het beter was dit niet te doen. 
Op een gegeven moment kreeg ik een ratje dat als slangenvoer gefokt was. Deze was zwanger. En dit wist ik écht niet. Het stomme is dat ik er ook helemaal niet over had nagedacht. Terwijl het zo logisch is. 
Nou, het naaktratje was door haar mutante genen niet geschikt om melk te geven. Ik heb vanalles last minute besteld om ze erdoor te krijgen maar 24 uur later waren ze allemaal dood. Geen romantisch beeld. Hoewel het al nooit een kans van slagen had gehad om mee te beginnen. En toch voelde ik me schuldig, omdat ik de rittens er niet door heb gekregen. Later had mijn neefje hetzelfde probleem, hij had ook een slangenvoer ratje en die had ook een nest gehad, wat erg goed ging, maar het arme ding was later alsnog overleden. 
Toch ben ik erover blijven lezen en me erin gaan verdiepen. Alle kennis die je op doet kan immers ooit van pas komen. En ondanks dat ik geen ratjes meer heb, zou ik toch graag nog een nestje van mijn lievelings ratje willen hebben, ondanks dat ze is overleden, en ondanks dat ik ook voor die tijd al lang had besloten het niet te doen! 
Dat ik iets wil, dat ik mee er in verdiep en er vragen over stel, en via internet misschien heel erg over kom alsof ik het ga doen, betekend niet dat ik het ook daadwerkelijk ga doen :P
 
Er zijn wel meer dingen die ik nog wil ga doen. Een opleiding gedragsdeskundige bij honden bijvoorbeeld. Niet omdat gedragsdeskundige wil worden, maar omdat ik het wil kunnen en weten. Wilt ook niet zeggen dat ik mijn hondjes slecht begrijp, maar ik wil ze nog beter begrijpen.
 
Waarschijnlijk loopt het op niks uit, net zoals bij mijn ratjes. 
Maar hoe vaak men ook over een stamboom begint, ik ben er niet zooo een grote voorstander van. Maar zo zou ik ook niet snel een hond uit het asiel nemen, wat anderen misschien eerder zouden doen dan een pup kopen zonder stamboom. Ik heb een dag gewerkt in een dierenasiel, en hoewel er heel lieve honden tussen zaten hadden deze allemaal problemen en waren het vooral grotere honden. Een Rottweiler die niet met mannen overweg kon, een hond die uit Cyprus kwam, en wantrouwig was naar mensen (Hoewel men zei dat hij mij mocht, met snoepjes gromde hij niet naar me als ik in de buurt van de bench kwam. Andere medewerkers werden alsnog weggegromd, met of zonder snoep!) Ik kan zo een hond niet handelen. Wilt niet zeggen dat ik ze geen geweldige baas gun. Mijn vriendin heeft een heel lieve zwerfhond geadopteerd! 
Maar zelf zou ik er veel moeite mee hebben om zo'n hond te houden. Al dan niet fysiek onmogelijk omdat mijn eigen gewicht laag is. 
Wel was er een hond bij waarvan ik heel erg getwijfeld heb om hem mee te nemen. Een oudere teckel van 11 jaar. Niet mijn ras. Maar zo aandoenlijk hoe hij ons via de ramen de hele tijd liep te volgen en smeekte voor aandacht. Alleen was het voor mij niet de tijd om een hond te nemen. Volgens mij heeft hij gelukkig ook een baasje gevonden. 
Er was nog een medewerker die toch voor een pup gekozen had, ondanks ze zich elke week inzette voor de asieldieren. Dat viel binnen de organisatie ook niet zo goed. Maar ook zij wilde zich niet er aan wagen. Het argument "Haal dan liever een uit het asiel" dat ik hierboven kreeg, sluit dus ook niet aan op mijn persoonlijke denkwijze.
Stel nou dat ik die opleiding wel ga doen, wil ik wel best vrijwillig met dit soort probleemhonden werken en uitleg geven over de aanpak om hun kansen te vergroten. 
Maar ik heb toch liever mijn pups als het op "in huis houden" komt. Ik heb ook bewust gekozen voor het ras, en de combinatie ervan. Hoewel ik eigenlijk vooral grotere rassen gewend ben. Ooit zou ik nog graag een Pitbull willen hebben, ook een hond die hier niet met stamboom te krijgen is. Maar de Pitbull die wij gehad hebben was gewoon mijn dier. Ik heb ook getwijfeld over een Presa Canario, of een Rottweiler. Maar de Presa die wij gehad hebben, en waar het ras ook om bekend staat, is dat ze erg waaks zijn. Bij ons gaf dit wel eens problemen met visite. Spaik had moeite met voor hem onbekende mensen, ondanks dat hij dit van pup af aan gewend was. Ik heb vaak visite, dat kan ik niet gebruiken.
Een Rottweiler luistert het beste naar éen persoon, dat wilde ik ook uit sluiten. Mijn oma heeft jaren Rottweilers gehad, en ook jaren was duidelijk dat zij hun baas was, en niet mijn opa. Als oma uit huis was luisterden ze prima naar mijn opa. Maar als oma in huis was, kon hij er niks mee. 
Het grappige is eigenlijk dat Bueno dit ook wel erg heeft. Ik ben zijn baas. Hij luistert best goed naar mijn vriend, maar hij zal altijd voor mij kiezen. Als ik er ben, luistert hij minder goed naar mijn vriend. Als ik weg ben, luistert hij perfect. 
Ik ben aan het afdwalen :P
Hoe dan ook. Ook al hebben ze geen stamboom. Ik ben blij met ze. En ik zou ze zó opnieuw kopen. Ik heb er geen malafide puppyfabriek mee in stand gehouden door ze te kopen, ook al vinden sommige dat ik al een hele bijdrage heb geleverd aan alle ongezonde puppies in Nederland door überhaupt voor stamboomloze honden te kiezen. 
Als over een paar jaar een of andere aandoening onverhoopt toch de kop op steekt, wens ik misschien wel dat ik stambomen had gehad. Maar wellicht worden ze met 15 jaar langzaam dement en dan heb ik er vrede mee en zal ik geen moment spijt hebben gehad van deze beslissing. 
En dan spreek ik over een situatie zonder nestje, gewoon ik, die puppies heeft gekocht bij mensen die zo'n nestje gehad hebben dat hier erg word afgekeurd. 
Op Marktplaats komen 8 van de 10 pups uit veel ergere omstandigheden. Mijn pups zijn met liefde gefokt en groot gebracht. Mainee was het enige pomeriaantje/dwergkees of hoe jullie het willen noemen, wat ik kon vinden die NIET uit Rusland geïmporteert werd. 
Tot nu toe zijn ze gezond, ze zijn sociaal en ik word elke dag opnieuw verliefd op ze. Dus hoe mensen het ook afkraken, ik heb er geen spijt van dat ik ze gekocht heb en voor mij heeft het niet als een algehele ramp uitgepakt om stamboomloze pups te kopen :p  "

Waarom ben je geen voorstander van een stamboom? En wel van fokken zonder stamboom? 

 

American pitbull terriër (APBT) kan je gewoon met stamboom krijgen hoor

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Toch klopt het niet helemaal wat je zegt.

Je wilt geen hond uit het asiel omdat die veel (gezondheid) problemen hebben.

Maar ook ben je geen geen voorstander met honden met stamboom.

Dan moet je wel even bedenken dat in het asiel juist de honden zonder stamboom terecht komen, de broodfokhonden, de resultaten van oepsnestjes en pretnesten (waar jij dus voorstander van bent), veel rescue honden uit het buitenland

Goed gefokte honden die bij goede fokkers weg komen, komen eigenlijk nooit terecht in het asiel maar gaan terug naar de fokker, zelfs al zijn ze al lang en breed volwassen.

 

 

 

 

 

honden page profiel SeraphinaSeraphina

American Pitbull Terrier is in Nederland geen erkend ras. Misschien is dit veranderd, maar tot enkele jaren geleden werden ze in Nederland niet erkend.

En ik zei dat ik niet zooo erg voorstander ben dan de meeste hier. Ik zeg niet dat ik er tegen ben, of dat ik het niet handig vindt.

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

" American Pitbull Terrier is in Nederland geen erkend ras. Misschien is dit veranderd, maar tot enkele jaren geleden werden ze in Nederland niet erkend.
En ik zei dat ik niet zooo erg voorstander ben dan de meeste hier. Ik zeg niet dat ik er tegen ben, of dat ik het niet handig vindt. "

AKC is te vergelijken met FCI van hier hoor. Dus de APBT krijgt hier gewoon een AKC stamboom. 

honden foto van Marinda - Jarvis & Parker

" AKC is te vergelijken met FCI van hier hoor. Dus de APBT krijgt hier gewoon een AKC stamboom.  "

Nee, want de APBT is ook door de AKC niet erkend :) 

CKC (continental) en UKC accepteren ze wel, maar die accepteren alles heb ik begrepen (zeker de CKC :P )

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

 
" Nee, want de APBT is ook door de AKC niet erkend :-) 
CKC (continental) en UKC accepteren ze wel, maar die accepteren alles heb ik begrepen (zeker de CKC :P ) "

Ow 

Zag iets op de site van Akc staan verward met UKC waarschijnlijk 

https://www.ukcdogs.com/american-pit-bull-terrier

honden foto van Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

" Toch klopt het niet helemaal wat je zegt.
Je wilt geen hond uit het asiel omdat die veel (gezondheid) problemen hebben.
Maar ook ben je geen geen voorstander met honden met stamboom.
Dan moet je wel even bedenken dat in het asiel juist de honden zonder stamboom terecht komen, de broodfokhonden, de resultaten van oepsnestjes en pretnesten (waar jij dus voorstander van bent), veel rescue honden uit het buitenland
Goed gefokte honden die bij goede fokkers weg komen, komen eigenlijk nooit terecht in het asiel maar gaan terug naar de fokker, zelfs al zijn ze al lang en breed volwassen.
 
 
 
 
  "

+1

 

Ik wil in de toekomst ook gaan fokken met mijn nieuwe teef, maar alleen in belang van het ras met haar welzijn en gezondheid voorop.

 

Kan me niet voorstellen dat iemand meer achter ongeteste stamboomloze pretnesten staat dan achter goed uitgezochte geteste verantwoorde nesten met een stamboom.

 

The world is a strange place

pagina 2 van 3 123
Volgende forumvraag: Mislukte dekking?
^