Hallo allemaal,
Ik heb een shiba inu reu van 1,5 jaar oud. Hij woont alleen met ons en is weinig gesocialiseerd met andere honden. Met honden die hij kent kan hij goed omgaan maar bij vreemde honden is hij enorm angstig. Ik weet dat dit probleem op te lossen is door hem in een roedel te plaatsen, dit zou ik ook graag willen doen maar 600 euro vind ik wel erg veel en is voor mij gewoonweg onmogelijk. Ik ga graag met hem naar de bossen maar dat durf ik ook al niet meer omdat ik weet dat daar losse honden lopen waar hij verkeerd op kan reageren, wat al een aantal keren is voorgekomen en waarbij er een gevecht uit ontstond. Binnenshuis luistert hij perfect en dat is zijn veilige plek maar zodra we naar buiten gaan is het minste of geringste al paniek en zodra hij iets engs gezien heeft blijft dit ook aanhouden voor de hele wandeling. Ik hoop dat ik op dit forum een geschikte roedel kan vinden en een kundig persoon die hier ervaring mee heeft die geen 600 euro berekend.
Ik ben ten einde raad en heb zowat alle tips geprobeerd die er op internet staan over angstige honden maar niks helpt helaas... Mocht er een reddende engel zijn dan hoor ik het graag!
Alvast bedankt. Gr
Ik zou gewoon iemand zoeken die een hele rustige stabiele,goed getrainde hond heeft,om daar mee te gaan wandelen.
Het zal een tijd gaan duren,maar dat kan je wel 600,= euro schelen.
Jou hond moet namelijk weer zelfvertrouwen krijgen,en ik ben er heilig van overtuigd,dat als je er heel veel tijd aan besteed,er een kans is,dat de angst een stuk minder wordt.
Ook is het geen makkelijke hond,om wat nieuws aan te leren,want ze zijn nogal eigenwijs.
Ik hoop dat je hier wat aan hebt,succes.
Hoi Annemiek,
Ja dat is inderdaad ook een goed idee. Ik zie vaak bij het programma van Cesar Millian dat hij een zekere rustige hond met een laag energie niveau samen aan één lijn doet met de onzekere bange hond om hem de zekerheid te geven en om angst te overwinnen. Ik heb net een berichtje weg gedaan aan verhuisdieren.nl. Ik zit te overwegen om een volwassen zekere rustige hond erbij te nemen om mijn hond meer zekerheid te kunnen geven.
Ik woon nog niet zolang in omgeving Nijmegen en ik ken hier niet veel mensen dus is het lastig om zo 123 een zekere hond te vinden.
Bedankt voor de tip. En wie weet kan ik door middel van dit berichtje iemand vinden in de buurt van Nijmegen??
Groetjes
Ik heb zelf ook een hele onzekere hond, soms wat angstig. Bij haar helpt een zekere hond helaas niet, ik heb wel met buurthonden gelopen, maar als ze zo bang is als ze in het verleden was, dan helpt dat echt niet.
Wij hebben wel een GT laten komen, maar ook dat heeft niet geholpen. Ik heb het meeste bereikt door de dingen te doen op haar tempo, doen wat zij aankan.
Er is namelijk een periode geweest dat ze helemaal niet naar buiten wilde in de wijk, ik ging dus 3 keer per dag met de auto ergens heen, waar ze wel kon zijn wie ze is: een jonge, blije hond.
Met heel veel geduld zijn we steeds een stapje verder gekomen, soms alleen naar buiten en even snuffelen, soms ook een plas. En wil ze na 1 plas terug? Prima, doen we dat.
Dat betekent dus dat ik dagelijks naar het bos ga, 's morgens doet ze wel een plas op de hoek van de straat, 's avonds soms wel, soms niet. Hoe mooier weer, hoe spannender zij het vindt om buiten te zijn. In de wijk dan, want in het bos gaat het wel goed.
En heel soms wil ze 's middags naar buiten, zoals gisteren, dat doen we dan ook. De ene keer een plas ("goed zo!"), de andere keer niet. Ook goed.
Ik vermijd losloopgebieden, helaas lopen ook in het gebied met aanlijnplicht de meeste honden los.
Langzaam maar zeker komen we steeds een stapje verder. Soms ook weer een stapje terug, maar het zij zo.
Het grootste probleem, panisch gillen (alsof ik haar mishandelde) en alleen maar willen vluchten, is teruggebracht tot schuin achter mij blijven lopen met lage staart. Ze hersteld zich wel weer, soms met 5 minuten, soms met 10 minuten. Alleen als de angst écht te erg is wil ze nog wel vluchten, maar niet meer zo erg als anderhalf jaar terug.
Ook ik heb wel gedacht aan een tweede hond, een hele stabiele dan. Maar dan ben ik weer bang dat hond 2 haar angsten gaat overnemen, dus zover is het nog niet gekomen.
Echt tips heb ik dus niet.
Sorry, beetje onsamenhangend verhaal misschien. Maar bij ons heeft geduld, rust en kijken wat zij aankan wel geholpen.
Stel, je bent bang voor spinnen en je laat een rustige spin op je hand lopen. Gaat je angst dan weg?
Of ik laat je lopen tussen wel 20 spinnen, lost dat je angst op?
Geen goed idee dus.
Wat je kan doen, je hond is bang voor anderen. Ga op afstand staan, zo een afstand dat je hond de ander wel ziet, maar nog niet gromt. Blijf staan en geef hem voertjes. Door voertjes krijgt je hond een positief gevoel en als je dit lang blijft herhalen, zal je hond een positief gevoel gaan koppelen aan de vreemde hond. Als dit goed gaat, kan je langzaam de afstand verkleinen. Loop altijd met een grote boog om vreemde honden heen, zo leert je hond dat vreemde honden hem niets kunnen doen. En op afstand voertjes geven.
Je hond is angstig voor wel meer buiten neem een grote hoeveelheid voertjes mee en geef voertjes, super veel in het begin. Zo zal hij ook het wandelen als positief gaan ervaren.
Het zal alleen wel maanden duren eer het beter gaat, maar op deze manier gaat het goed komen.
Weet niet of je iets weet van kalmerende signalen?
Als je naar CM kijkt, met het geluid uit, zie je dat honden waarmee hij werkt, kalmerende signalen tonen. Hij ziet dat niet en blijft corrigeren. Het gevolg, dar een hond uithaalt naar hem. Ook zijn idee over de dominantie klopt niet.
http://www.hond-en-co.nl/hond-wolf-dominantie.html
Hier een goed stuk.
CM is nou net niet het persoon wiens ideeën ik zou willen toepassen. Heb liever een positieve hond die opgevoed is zonder dwang.
De techniek die je in je bericht omschrijft heet Flooding. Zoals Suzanne hier boven uitlegt is blootstelling aan zijn angst niet altijd de juist oplossing.
De reden waarom het soms wel lijkt te werken (denk aan CM die een nieuwe angstbijter in zijn groep honden gooit) is dat een hond zo overrompeld is door de situatie dat hij zich een soort 'afsluit' van de wereld. Hij doet gewoon helemaal niks meer uit pure angst. Er komt zoveel op hem af dat hij gewoon verstijfd is van angst. Dus in mijn ogen absoluut geen goede methode voor zo'n angstige hond.
Ik weet niet waar je woont, maar wellicht kunnen wij je een goede gedragstherapeut aanraden?
En wat Annemiek al zegt; doe het rustig aan, stapje voor stapje, begin met het ontmoeten van een sociale, stabiele hond en ga daar samen (aangelijnd) op gepaste afstand mee wandelen (waarom je hond nog geen stress vertoont), bouw dit langzaam op. Gaat dit goed, dan kan je besluiten een 3e hond aan jullie groepje toe te voegen..en zo bouw je dit dan langzaam op.
Maar neem in ieder geval geen grotere stappen dan je hond aan kan..daar doe je alleen maar meer kwaad mee dan goed.
Oei ! Ik zou nooit een tweede hond nemen om mijn eerste zijn gedrag te wijzigen.
Stel dat het niet lukt en je voortdurend met agressie zit, overal en altijd ? Wordt je toch gek van. En dan zit ge daar met die nieuwe hond die terug weg zal moeten. Zo spijtig weer voor het arme dier.
Misschien een rustige hond zoeken zoals men aanraadt , om te wandelen......
Succes alvast .
In plaats van 'meer' te proberen zou ik proberen om juist 'minder' te proberen en kijken hoe dat gaat.
Dus korte, saaie en zoveel mogelijk de zelfde wandelingetjes (voorspelbaar) en Alle mogelijke enge dingen uit de weg gaan. Dus zie je in de verte een hond aankomen dan kun je al bijvoorbeeld een andere kant op lopen, of in ieder geval voor zoveel mogelijk ruimte zorgen.
Het is niet een directe oplossing, maar het draagt zeker wel bij in het voorkomen van negatieve ervaringen die het kunnen verergeren. EN het werkt mee in de vertrouwens band tussen jullie omdat jij als baasje hem niet in nare situaties brengt.
Als je zelf merkt dat je hond iets gaat ontspannen tijdens deze wandelingetjes, wat na 50x hetzelfde kleine rondje zonder nare ervaring best aannemelijk is, kun je gaan oefenen op aandacht vragen van je hond en positieve dingetjes ondernemen. Je kan bijvoorbeeld eens wat snoepjes op de grond strooien en hem er naar laten zoeken en snuffelen. Of kleine aandachtsoefeningetjes die je ook weer met snoepjes beloond als het lukt. En alles steeds met hele kleine stapjes in het tempo van je hond.
En zo steeds de route heel langzaam een klein beetje uitbreiden en/of veranderen en heeeel langzaam het ontwijken van honden tot een steeds kleinere afstand maken.
Nu heeft hij waarschijnlijk een kopeling gemaakt van: vreemde hond = vaak narigheid. (geeft angst of zelfs angstagressie) en door zoveel mogelijke positieve ervaringen zou hij weer kunnen leren : vreemde hond = is niet zo erg
Maar voor 1 negatieve ervaring zijn er wel 20 positieve ervaringen nodig om die ene nare te "verzachten". Vandaar dat ik ook zeker niet zou gaan voor het in een roedel plaatsen of contact met andere honden forceren.
Gr. Alexandra
Dat is op zich een goed idee, maar heb je wel echt genoeg tijd en geld voor een tweede hond? En hoe weet je of de hond geschikt is en niet na een aantal maanden ander gedrag laat zien als hij zich op zijn plek voelt? Een herplaatser heeft bijna altijd wel een rugzak waar je aan moet werken.
Ik zou voor een gedrags therapeute gaan, en eventueel iemand zoeken via het forum die met een stabiele hond met je mee wil wandelen.
Bedankt voor alle reacties.
Ik heb al veel van deze tips uitgeprobeert, zoals het meenemen van voer, hem afleiden door wat oefeningetjes te doen, belonen en aandacht proberen bij mij te houden en zelfs zijn vluchtgedrag negeren. Dat gaat allemaal heel goed wanneer hij zich op zijn gemak voelt totdat de angst begint en dan hoeft hij dus helemaal niks lekkers meer, ik probeer het hem te laten ruiken maar hij heeft er dan echt geen interesse in, zijn ''state of mind'' staat echt op vluchten! Ik kan op dat moment een biefstuk voor zijn neus leggen en hij ziet het dan echt niet... Het is alleen maar paniek op dat moment.
Ik vind Cesar Millan echt een van de beste technieken hebben omdat hij honden kan ''lezen'', hij zou echt niet zomaar een agressieve hond in zijn roedel gooien. Hij bestudeert het gedrag eerst grondig. Soms past het baasje ook niet goed bij de hond. Ik vrees dat dat bij mij ook wel een beetje zo is en dat er ook een deel aan mij ligt omdat ik weet waar hij bang voor is en ik daar automatisch al op reageer. Zo merk ik dat hij zich zekerder voelt bij mijn vriend, die wat kalmer ingesteld is en die hem daarmee ook meer rust geeft. Ik werk normaal met paarden en ik zie het verschil in mijn zekerheid wanneer ik met paarden werk of met honden. Met paarden ben ik veel zekerder omdat ik het gedrag van paarden sneller kan lezen dan van honden. Omdat ik een beetje radeloos ben wat nu het beste is om te doen, wel gaan ondernemen, of juist rustig aan doen zoals hierboven beschreven, weet ik dus niet en vandaar dat ik om tips en soortgelijke verhalen vraag..
Ik denk dat het inderdaad stapje voor stapje moet gaan omdat ikzelf al een nare ervaring heb met hem en andere honden. Dieren voelen natuurlijk alles! Vandaar dat ik ook gedacht heb aan een stabiele hond zodat ik zelf ook meer rust krijg.. Maar ja dat zou ook averechts kunnen werken inderdaad. Ik denk dat het bij iedere hond en baasje ook anders werkt. Waar komt de angst nu vandaan? Aangeboren of aangeleerd? Hij was als pup al heel bang voor alles, dus het zal waarschijnlijk ook wel in zijn genen zitten.
Meer tips zijn altijd welkom, en is er iemand in omgeving Nijmegen die een zekere hond heeft die zin heeft om een keer te wandelen mag zich melden :-)
Ben je zelf rustig als je met de hond loopt?
Een rustige baas die vertrouwen uitstraalt heeft daarmee en positieve invloed op de hond.
Misschien zorgen dat de hond zich buiten nog veiliger voelt bij jou en op een angstig moment dus bij jou komt om bescherming te zoeken.
Tijd heel erg veel tijd en geduld.
Als er tussen de maatjes waar hij wel goed mee speelt een stabiele hond zit met die eens wat vaker gaan wandelen samen want van die hond weet je dat het goed samen gaat met jou hond.
Onze beauty heb ik een tijd ondersteund met bach bloesem (om te ondersteunen in de stress die zeervoer) maar je blijft op tijd en geduld heel veel geduld en sommige honden (heel vervelend misschien) komen er nooit helemaal doorheen maar een hond hoeft niet met elke hond te kunnen doen mensen ook niet Kalmerende signalen van turid rugaas (boekje) zou misschien wel kunnen helpen meer van het gedrag van jou hond te begrijpen en dat van anderen waardoor je ook zelf eerder kunt inschatten wanneer het beter is af te ronden en met je hond elders te gaan tis een zeer interessant en leerzaam boekje heb m zelf ook en nog geen moment spijt gehad dat ik m heb aangeschaft ik ervaar het als een ware toevoeging. En kan situaties daardoor beter inschatten. Zowel mijn hond als de andere hond.
CM begrijpt en leest honden juist niet goed, hij ziet de kalmerende signalen van honden niet. Hij reageert met de gedachte dat een hond jou als baas wilt beheersen en werkt met onderdrukking van een hond. Hij heeft het over dominante honden, dit klopt niet, dominantie is geen karaktereigenschap. Hij heeft het over dat hij de leider van een roedel wilt zijn, een roedel is een vaste groep dieren van het zelfde soort! Een mens kan dus nooit onderdeel worden van een roedel. Zijn theorie klopt niet, laat staan zijn trainings methode.
Als je geïnteresseerd bent, op you tube, heet: top ten worse cases van Victoria Stilwell.Hiier zie je iemand werken met de zelfde probleem honden die CM krijgt aangeboden en zie hoe zij het oplost.
Ja ik ken haar ook van youtube, Victoria Stilwell. Toch blijf ik meer fan van Cesar.. Hij is niet voor niks de bekendste met zijn eigen tv show. Hij heeft veel honden gered die volgens mensen onhandelbaar waren. Natuurlijk is hij geen superman en gaat er ook weleens wat fout met zijn methode maar ja we zijn nou eenmaal geen dieren dus 100% begrijpen doen we nooit, hun ons ook niet. Als je het gedrag in een roedel wolven ziet gaat het er ook niet lief aan toe.. en het gaat immers om respect en dat is wat hij bedoeld met dominatie. Zodra er geen respect getoond word gaat een hond overheersen en noemen ze dat dominantie.
Maar ieder zijn mening. Het gaat er hier ook niet over wie beter is want zowel Victoria als Cesar zijn onbereikbaar voor mij dus ik hoop op tips waarmee ik persoonlijk een passende methode kan vinden voor mijn hond. Zoals de tip van Renate waar ik zelf niet aan gedacht had. Misschien is dat wat om te proberen, natuurlijke kruiden kunnen nooit kwaad dus wie weet...
Cesar kan honden misschien best wel lezen.. maar wat hij zeker kan is onderdrukken.
Ik heb geen persoonlijke ervaring met het ras, maar van horen zeggen weet ik wel dat je het een erg zelfstandig, eigenwijs en oer-achtig ras is waarbij ik wel durf te zeggen dat je het met onderdrukking niet gaat winnen. Dat zou je ook niet moeten willen denk ik, want een hond die luistert omdat hij moet is niets in vergelijking met een hond die luistert omdat hij voor en vooral met zijn baas wil werken. Dit geldt trouwens voor alle rassen hoor, maar zeker zelfstandige hondenrassen zullen zich eerder tegen je keren bij "cesar" manieren. ;)
Op het moment dat hij wil vluchten hebben snoepjes ook totaal geen nut, dan ben je eigenlijk al te laat. (dit herken ik ook wel van mijn hond) Net wat je zelf zegt, in ontspannen situaties is dit een prima aanvulling en zorgt het voor meer positiviteit, maar het 'helpt' niet op een slecht moment zelf.
Op een slecht moment kun je (mijn mening hè ;) ) het beste gewoon weglopen uit de situatie. Lijn kort, niet treuzelen of aarzelen, geen boze woorden of roepen, maar gewoon de ruimte opzoeken. En waarschijnlijk is de terugweg een betere keus dan verder lopen want een gevecht houden met een hond die niet wil is alles behalve positief. Mocht je hond zich dan toch wat ontspannen kun je hem belonend toespreken, maar zo niet dan hou je alles gewoon rustig en neutraal.. niets-aan-de-hand-verder-instelling.
Het klinkt als toegeven, maar zo zie ik het niet. Want 3x terug lopen vanuit iets naars, zorgt ervoor dat je hond de 4e keer al eerder ontspant. Hij weet namelijk, oke we gaan we terug.. en hij zal dan vlak bij huis nog iets meer ontspannen en misschien wil hij dan nog even ergens snuffelen, beetje treuzelen, wie weet nog een stukje doorlopen enz..
Het is juist dat je de echte stress en vluchtsituaties moet proberen te voorkomen. Komt er een hond aan en jou hond doet 'nog niets', in de zin van niet overdreven proberen te vluchten, trekken of iets anders, dan zeg je rustig iets van 'goed zo' en loop je een andere kant op of in iedergeval de ruimte in weg van de andere hond. Het weglopen is dan ook gelijk een grote beloning voor het gedrag van je hond. :) Zeker als je dit op tijd doet kun je dit combineren met aandacht vragen en afleiding.
(Bij vluchtgedrag zeg je natuurlijk geen goed zo, maar weet je dat je te laat bent geweest en hier kun je van leren om de afstand een volgende keer beter in te schatten.)
Honden ontwijken kan ook jouw zelfvertrouwen vergroten. Want als jij je zekerder voelt dan zal je hond dat ook voelen.
Met ontwijken bedoel ik natuurlijk niet als een speer de andere kant op schieten of wegrennen hè, maar gewoon rustig en zelfverzekerd even de ruimte opzoeken. :) Jullie lopen daar samen gewoon lekker en kennis maken met andere (onbekende) honden is voorlopig helemaal niet interessant ;)
Gr. Alexandra
oke Cesaer Millan ,maar wij zijn hem niet.Een 2de hond er bij kan ook een omgekeerd effeckt hebben, honden coppieren dus misschien na een bepaalde tijd 2angstige honden.
een tweede hond om deze reden bijnemen zou ik persoonlijk afraden.
Betreft Ceasar MIlan daar zijn de meningen over verdeeld maar laten we daar in dit topic nou geen discussies over gaan voeren. TS vraagt advies geen discussies waar haar hond niks mee opschiet
Punt is, dat als je met verouderde en verkeerde insteek je hond opvoed, je een hele angstige hond kan krijgen.
Geen een hond wilt zijn baas overheersen, als je dit wel denkt, zul je je hond waarschijnlijk onderdrukken. Werkt averechts.
Respect kan je niet afdwingen, door positief opvoeden, eerlijk met je hond omgaan, dan krijg je een goede band met je hond met wederzijds respect.
Een wolvenroedel, leeft juist in een grote harmonie en vreedzaam samen. Dit is was een hond ook het liefste wilt.
Hoevaak wordt een hond niet als probleem hond bestempeld doordat de baas zijn hond niet begrijpt, corrigeert terwijl de hond angstig is, de kalmerende signalen en de lichaams taal niet begrijpt.
Ik denk dat je je als baas goed moet inlezen en beseffen dat de dominantie theorie achterhaald is en dat CM met deze achter haalde methodes werkt.
Als je je hond corrigeert met de dominantie gedachte, zal ze alleen maar angstiger voor je worden.
Vlucht gedrag negeren? Je hond wilt weg, is bang, jij als baas moet zorgen dat je hond zich veilig voelt. Je negeert dit en dus je hond leert dat hij niet op nou als baas kan vertrouwen.
Gedrag is een uiting, mag nooit genegeerd worden! Daar gaat het dus al fout!
Ik weet niet hoeveel je van dit ras weet, maar soms is de angst en de terughoudendheid genetisch bepaalt bij dit ras en dan helpen de gewone tips niet. Ook zomaar in een roedel plaatsen niet als dat al zou werken.
Je schrijft dat je hond 1,5 is en niet goed gesocialiseerd. Heb je hem van pup af aan of juist later gekregen?
En heb je hem later gekregen wat weet je van zijn verleden?
Heb je hem van pup af aan , hoe waren de ouders?
Ik denk dat van hieruit tips geven op deze situatie niet zomaar zullen helpen en dat je ook zeker niet zelf maar wat moet proberen.
Uitgaande van je verhaal heb je niets aan internet informatie is mijn idee, maar heb je eerder iets aan begeleiding van een gedragstherapeut. Misschien dat de rasvereniging iets voor je kan betekenen.
Maar 1 ding weet ik wel het zijn heerlijke honden, maar niet goed gesocialiseerd en of genetisch angstig aangelegd, vaatjes buskruit.
" Hallo allemaal,
.......
Ik ben ten einde raad en heb zowat alle tips geprobeerd die er op internet staan over angstige honden maar niks helpt helaas... Mocht er een reddende engel zijn dan hoor ik het graag!
Alvast bedankt. Gr "
Doddy
***
Weet je zeker dat je alle tips in zorgvuldige trainingmethode hebt toegepast en heb je ook voldoende tijd en creativiteit gestoken in een methode die bij jou en je hond past?
Vaak werken online adviezen niet omdat het algemene tips zijn en deze door onvoldoende inzicht maar lukraak door elkaar heen wat uitgeprobeerd worden in de hoop een quick fix te vinden. Dat is niet alleen voor jezelf erg verwarrend, maar ook voor je hond. Alleen daardoor al kunnen problemen in stand gehouden worden en zelfs verergeren.
Een gedegen Methode vraagt maanden inzet en creatieve aanpassingen om ook echt tot resultaten te komen omdat het voor zowel voor jou als voor de hond een heel leerproces is.
Helaas mede dankzij de ,dogwhisperer, is een gevoel van verwachting bij eigenaren geboren dat met wat assertiviteit, gepor, een quick fix hulpmiddel of flooding je problemen oplost worden in 1 aflevering. Dit is niet de realiteit. Nooit!
Je hond begeleiden en trainen bij probleemgedrag vergt inzicht, volharding, creativiteit en tijd. Quick fixes bestaan niet, het is een totaal behandeltraject waarin je steeds een stap verder gaat in inzichten en training.
Het is al geschreven en ik sluit me er bij aan, ik denk dat een goede GT je een heel eind op de goede weg kan helpen. Die observeert, diagnosticeert en begeleid jou in het traject. Het is heel fijn en bevredigend om te mogen ervaren dat je zo weer grip krijgt en je eigen reddende engel kunt zijn voor jezelf en dus je hond
Een GT is goedkoper dan CM, 600 euro voor een 'pack', een 2e hond en alle overige quick fixes (als halti, slip etc. Bij elkaar)
Een 2e hond vind ik gegeven deze omstandigheden ook niet erg verstandig .... vragen om meer kopzorgen en onstabiliteit zonder oplossing.
Wil je dat we meedenken over welke goede GT in je regio zit dan is er vast wel iemand die er een weet.
Ik wens je veel wijsheid en hoop dat jullie er samen verder gaan komen in positieve ontwikkeling.
Ik weet bijna zeker dat het ook in zijn genen zit. Want als pup was hij erg bang, het was geen ''vrij'' hondje. Destijds waarschuwde de dierenarts voor parvo (wintertijd) en vermeed ik veel honden uitlaat plaatsen waardoor hij dus niet veel in contact kwam met andere honden. Daarna ging alles goed, hij kon met honden spelen etc. totdat hij in zijn pubertijd kwam en daar begon de onzekerheid.. Van de een op de andere dag begon hij te grommen zodra er honden in zijn buurt kwamen en ik weet dus sindsdien niet meer goed wat of hoe ik het moet aanpakken. Het is een combinatie van echt reuen gedrag en angst.
Volgens mij wordt er gedacht als je de technieken van CM goed vind dat je deze maar even zelf toepast en daar je hond angstig mee maakt.. Nee hoor! Ik pas niks toe, hij is ten slotte professional en ik niet dus ik ga niet zomaar iets nadoen. Ze zeggen niet voor niks in zijn show, deze technieken mogen alleen worden uitgevoerd worden door professionals. Dus nee ik zit niet zomaar iets na te doen als dat de insteek zou zijn over de programmas van CM. Ik heb alleen gezegd dat enkele tips van zijn show wel eens zouden kunnen werken zoals het omgaan met een zekere stabiele hond. Zoals hierboven al is beschreven is een mens niet gelijkwaardig aan een hond en kan een andere hond dus beter zijn zekerheid overbrengen dan een mens. Dat was mijn insteek van de tips die CM geeft en niet zijn technieken over echte rehabilitaite e.d. Dus dat mijn hond angstig is door de technieken van CM, nee hoor. No doubt about it. Ik heb niks geks uitgeprobeert.
Een correctie, CM heeft geen enkele opleiding in de honden, professional??
@Doddy, ik heb niet gelezen dat jij bepaalde technieken gebruikte, mijn schrijven was ook meer algemeen waar het mis gaat als mensen zelf blijven aanmodderen met dit soort adviezen en overige tips van internet in de wanhoop van het zoeken naar de gouden tip. Sorry als dit niet helemaal duidelijk was, mijn schrijfstijl en wijze van reageren is soms wat vreemd
Het moraal... de gouden tip bestaat niet. Het is een proces van zoeken naar de juiste insteek, inzichten vergaren en hard te werken aan jullie onderlinge vertrouwens relatie/band door te leren hoe je hond het best te ondersteunen en te begeleiden.
Mijn schrijven naar jou betrof meer wat ik je vroeg in de eerste alinea. Ik ben benieuwd wat je zoal aan alle tips geprobeerd hebt en hoe je dit gedaan hebt en hoe lang volgehouden?
Ik denk dat het een hond zich prima kan optrekken aan een stabiel mens die hem op de juiste wijze begeleid en ondersteund, hier ligt een belangrijke leerschool voor je. Ik zie daarin niet de noodzaak of meerwaarde van een andere hond, of zelfs een 'pack'. Andere honden zijn soms een optie in de training, maar het is vooral heel belangrijk dat jij als mens van je hond betrokken wordt in het proces en jij leert hoe je hond het best te begeleiden en ondersteunen in dit proces, maar ook in jullie relatie en leven zodat je hond zich kan optrekken aan zichzelf en aan de begeleiding door jou hierin. Jullie band, onderlinge verhouding en vertrouwensrelatie, dat is waar jullie realiteit zich nu bevindt.
Ik gun het jullie samen ook en vandaar dat ik je persoonlijke begeleiding adviseer. Omdat het anders aamodderen blijft met het zoeken naar allerlei tips op het internet. Er zitten heel veel zinvolle tips en adviezen bij, maar je moet ze ook in de juiste context (en jullie situatie) weten te plaatsen en te gebruiken om er echt je voordeel uit te halen. Dat is waar het vaak mis gaat en dat vind ik enorm jammer, omdat er namelijk heel veel kennis en ervaring is om te delen.
Mijn algemene advies bij honden met angst is wat ik uit eigen ervaring heb ondervonden.
Het is van belang dat je inzicht krijgt in de achterliggende motivatie en emotie van het probleemgedrag van je hond en dan een concreet plan van aanpak te maken hoe je je hond het beste kunt begeleiden en ondersteunen in z'n proces.
Het is in elk geval belangrijk dat je zorgt dat er voldoende afstand is tussen jouw hond en de andere hond. Op die manier voelt je hond zich minder bedreigd en op die afstand (die per hond verschilt) kun je beginnen met goede begeleiding van je hond hierin, positieve associatie technieken zijn hierbij heel geschikt waarmee je aan de slag gaat om de emotie van je hond te veranderen, maar ook bijvoorbeeld de methode BAT (zie link hieronder). Hierdoor geef je je hond weer zelf een stuk regie terug waardoor hij zich vrijer en prettiger kan gaan voelen.
Door op tijd voldoende afstand te nemen voorkom je dat je hond steeds opnieuw de kans krijgt om in deze overleef strategie te schieten en op die afstand zal je hond ook veel bereikbaarder zijn voor contact met jou en dus begeleiding van jou. De truc is dus om te voorkomen dat hij zodanig geconfronteerd wordt met situaties dat hij zelf wel ‘iets’ moet met de situatie omdat hij zich bedreigd voelt en daarmee zich genoodzaakt voelt om in aanval of vlucht modus te schieten. Het is aan jou te leren hoe jij jouw hond het beste kunt begeleiden en ondersteunen hierin zodat hij zich op den duur steeds vrijer kan gaan voelen.
Ik stuur een link mee die wellicht interessant voor je is om te lezen. Zij is tevens een gedragstherapeute en wie weet woont ze bij je in de buurt. Want nogmaals, vaak werkt in deze gevallen 1 op 1 begeleiding beter dan aanmodderen. Dat doe je immers al zo lang. Zo leer je om ermee aan de slag te gaan op de juiste manier en in de juiste context.
ga anders eens informeren bij hondenscholen bij jou in de buurt zij kunnen je mss helpen om je hond terug te socialiseren met andere honden vraag naar hun methodes hoe ze het zoude aanpakken dan kan je nog altijd kiezen je kan er altijd vrijblijvend info gaan vragen over de lessen
Mijn inziens kan je een hond maar tot een bepaalde leeftijd socialiseren daarna is het alleen nog laten gewennen.
Genetisch of socialisatie
De oplossing zit in de zelfde hoek.
1 Ga niet verder dan je hond aankan
...paniek is uit den boze(zorg dat je hond zich veilig voelt over jou inschatting)
2 Na iets moeilijks altijd iets ontspannends doen
3 Veel rust kluiven en routine
Klinkt simpel maar vereist alle creativiteit die je maar kan bedenken
Het is een top sport.
Wat er ook gebeurd in de wereld jij bent degene die met een gepaste oplossing ,komt en de hond daarin stuurt
Coach je hond door de situatie's heen in rust...en mijd de situaties die nog te moeilijk zijn
Als waldo angstig is voor iets wat achter hem loopt ..steek ik over en loop tegen verkeer in.
Hij mag altijd naar de veilige kant (bv naast een muur lopen)..dat stimuleer ik ook als ik iets eerder aan zie komen dan hij.
Je hond krijgt vertrouwen in jou als coach en meer zelfvertrouwen door geen paniek.
en dat bouw je langzaam uit..stap voor stap
Het kluiven is :om te ontspannen
De rust is :om te verwerken
en routine :helpt de hond zelfvertrouwen krijgen en ontspannen...ze weten wat er gebeurd immers .
Daardoor kan je stap voor stap dingen aanleren
Waldo zal altijd angstig blijven voor mensen honden geluiden de wereld
Toch kan hij er best goed mee omgaan, ondanks zijn angst en door mijn truukjes ;-)
Hij blijft me verbazen ondanks zijn kennel syndroom ( niet gesocialiseerd tot 7 jaar)
Inmiddels gaat hij op zijn manier contact aan soms...als hij daar ruimte voor heeft
dus hier bij bekenden..of bv op vakantie zoals hier
Waldo in gesprek...het is geen waaghals maar staartje staat omhoog
De hond mag aan hem snuffelen
Jeff als afleiding
Hier ging het best goed maar maar had waldo dus bij 1 na laatste foto aan de enkel moeten dirigeren voor het mis ging (de hond gaat spelen)
Was een wijze les voor mij ;-)
De vroege socialisatie kan je maar 1 keer doen.
De hersenen kunnen simpelweg de aanpassingen daarna niet meer maken.
Aanleren kan je tot hoogbejaarde leeftijd en bereik je ook veel mee
een pootje geven aanleren ,kostte hier 5 minuten bij mijn zwerver en angsthaas
Aanleren is routine en helpt dus voor band en zelfvertrouwen
Waldo kan geen" niet angstige hond worden" Maar is toch een blije hond.
omdat zijn grenzen worden gerespecteerd...
daardoor doet hij toch telkens weer dat stapje extra wat ik vraag
en groeit zijn zelf vertrouwen
Het is een kwestie van vertrouwen
en inspelen op de hond en wat deze kan
wijziging..Waldo kent de truuks ook om zichzelf te beschermen.
Hij vlucht niet maar loopt aan de enkel of staat stil
Of hij gaat in de "dode hoek" van mensen staan waarmee ik praat.
In ov zit hij onder mijn stoel (onzichtbaar dus ook geen last van de omgeving)..hij weet het allemaal precies..
Wat ik uitprobeerde was het voeren en proberen af te leiden tijdens de angst. Maar dat werkte niet, heb ook geprobeerd om hem te ''troosten'' om vertrouwen te geven. Niks van deze dingen die ik geprobeerd hebt helpen. Ik vind het toch fijn om te lezen dat er meer mensen in mijn situatie zitten en daar goede tips voor hebben. Ik heb het gevoel dat ik teveel wilde voor zijn tempo. En zoals hierboven beschreven staat lijkt me het inderdaad verstandig om dan maar het ''saaie'' rondje over en over te bewandelen zodat het vertrouwen er is en zodat ik ook de negatieve ervaring kan loslaten. Want elke keer met een brok in mijn keel de bossen in en hopen dat het goed gaat is ook niet de oplossing. Hij kan trouwens wel los de bossen in wat enorm scheelt want dan is hij niet zo betrokken in mijn nerveusiteit hierbij. Dat is wel één ding dat mijn vriend en ik hem goed hebben kunnen leren, voor een shiba inu (jagertje) Gelukkig geeft hij niet veel om konijnen, vogels etc.
@Roos. Leuke foto's en wat een mooi verhaal. Geeft toch hoop en wil zeggen dat het wel kan! Ik herken de onzekere houding van de tweede foto wel terug in mijn eigen hond. Maarja dat zal heel veel geduld en tijd vergen.. tevens alles op zijn tempo houden. Ik ben nu zeker wat wijzer geworden van de reacties.. Ik heb gemerkt dat degene die ook een angstige hond hebben hetzelfde ervaren als ik en dat je niet zomaar in het diepe kan springen. Ik denk daarom ook dat naar een hondenschool etc gaan nu niet de oplossing is. Ik ga eerst maar eens proberen op de kalme momenten te belonen en echt laten weten dat hij het goed doet als hij zich op zijn gemak voelt buiten. Dat is al een begin en dit probeer ik op te bouwen zodra hij iets spannend begint te vinden...
Voorop gesteld dat we niet precies ins en outs van de achtergrond van deze hond van de ts kennen is het stuk info over vroege socialiatie en gebrek aan vroege socialisatie wel interessant als het gaat over vraagstukken m.b.t begeleiding van het dier in probleemgedrag.
De hersenverbinden die worden gelegd gedurende de relatief korte socialisatieperiode kunnen niet alsnog later gelegd worden in de hersenen. Deze cruciale periode kun je later niet meer overdoen. In veel gevallen kun je wel op latere leeftijd een hond leten gewennen door veel en langdurig herhaling, maar dan heb je het over een voortdurende herhaling van blootstelling aan specifieke situatie. Wil ik mijn hond opnieuw gewennen in de betekenis van re_socialisatie zal ik hem aan iedere individuele situatie, context, object in de meest voorkomende en uiteenlopende situaties gedurende lange tijd, heel frequente landurige herhaling, moeten blootstellen. Dit is praktisch gezien niet uitvoerbaar. Dus dan liever inzetten op begeleiden in het proces van hem in de wereld, onze wereld.
Door hem liever niet in situaties te brengen die hij nog niet aan kan en zo goed mogelijke ondersteuning en begeleiding op zijn maat hebben we onze balans gevonden in ontspannen wandelingen. En dat is voor mij belangrijk, hij is mijn leermeester en spiegeltje.
Oops Roos, mooi leermoment. Ik ken ze. Heb mooi filmpje daarvan maar weet niet hoe ik die van youtube hier krijg met m'n mobiel.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?