Welsh Springer Spaniel

Welsh Springer Spaniel

Rasgroep van de Welsh Springer Spaniel

De Welsh Springer Spaniel behoort tot de Rasgroep "Retrievers, Spaniels en Waterhonden"

Geschiedenis van de Welsh Springer Spaniel

Welsh Springer Spaniel

Toen de mens eeuwen geleden met Spanielachtige honden ging jagen, waren de voorouders van de Welsh Springer Spaniel er waarschijnlijk al. De geschiedenis van dit ras is al zo oud als de begindagen van de jacht met netten en vogels ( havikken ), toen honden wild aanwezen en uit de dekking opstootten.

Reeds in 1570 werd het ras beschreven in het boek English Dogs van Dr. Caius en afgebeeld op schilderijen van Jan Steen. Welsh Springer Spaniels zijn talentvolle jachthonden en als ze voldoende beweging krijgen, ook aangename gezelschapshonden. Er bestaan vermoedens dat de Springer, de Welsh Sheepdog en de Corgi werden gekruist. In de 19de eeuw was de Welsh Springer bijna verdwenen. Gelukkig waren er in Zuid-Wales nog voldoende honden over om het ras in ere te herstellen.

In Wales staat het ras ook bekend als 'Starter'. Voordat zij door de Kennel Club in 1902 werden erkend, werden zij getoond onder de naam 'Welsh Cockers'. Het is een onvermoeibaar ras en uitstekend te gebruiken bij de jacht. De Welsh is een harde werker en een trouwe kameraad.

Karakter van de Welsh Springer Spaniel

Welsh Springer Spaniel

Net zoals het uiterlijk van een Welsh Springer, moet ook zijn temperament vriendelijk, zachtaardig en betrouwbaar zijn. De Rasstandaard zegt: ‘vriendelijk van aard, geen sporen van agressie of nervositeit tonend.’
Ze zijn zeer intelligent en leergierig.

Een Welsh zoekt sportieve eigenaren, die van een flinke wandeling houden,ook als het stortregent!!!!!. Dan kan de Welsh– bij voorkeur niet aan de lijn - zijn energie kwijt en zal hij in huis rustig zijn. Een Welsh Springer is een jachthond, ze gaan graag achter wild en andere dingen aan. Dit aangeboren jachtinstinct, gecombineerd met een uitstekende neus, vormen een wezenlijk deel van zijn temperament, alert, actief, intelligent en onvermoeibaar. Het najagen van “prooien” is overigens wel af te leren.

Zoek je een waakhond, dan moet je geen Welsh Springer nemen. Bezoek wordt altijd enthousiast kwispelend begroet!!! Agressie is in strijd met de rasstandaard. Elke pup, dus ook een Welsh Springer Spaniel, heeft een consequente hand van opvoeden nodig, want ze kunnen enorm eigenwijs zijn, zeker in de puberteit.De meeste Welsh Springers voelen zich uitstekend thuis in het gezelschap van kinderen of andere huisdieren, zeker als ze ermee zijn opgegroeid. Een Welsh Springer is een familiehond, hij heeft graag mensen om zich heen. Die eigenschap maakt het niet altijd even eenvoudig een Welsh Springer voor een aantal uren alleen te leren zijn. Kan eigenlijk nauwelijks alleen zijn. Dit verschilt echter per hond. Langer dan 4 uur alleen laten is sterk af te raden.

Rasstandaard van de Welsh Springer Spaniel

Land van herkomst: Engeland

Korte geschiedenis van het ras
De Welsh Springer Spaniël of Tarfgi Cymraeg zoals hij in Wales wordt genoemd, heeft een eeuwenlange geschiedenis. Rood-witte spaniels komen al sinds de middeleeuwen in Wales voor. Oorspronkelijk was het een jachthond die werd gebruikt voor de jacht op vogels en klein wild. Zijn taak was het om het wild op te jagen en het na het schot te apporteren. Het ras werd in 1902 in Engeland erkend toen men de spanielgroep in verschillende rassen onderverdeelde. Het behoort niet tot de meer zeldzame rassen, ondanks het feit dat de verspreiding niet zo groot is.

Rasbeschrijving
De Welsh Springer Spaniel is een symmetrische, compacte, sterke en levendige, relatief laagbenige hond met veel werklust en uithoudingsvermogen.

Hoofd: middelmatig lang, met een licht gewelfd schedeldak, duidelijk aangegeven stop. De voorsnuit dient middelmatig lang, recht en goed besneden te zijn, de neusspiegel vleeskleurig of zwart.

Ogen: hazelnootkleurig of donker, middelmatig groot.

Oren: vrij laag aangezet, hangen dicht tegen de wangen, relatief klein en geleidelijk smaller wordend naar de punt, in de vorm van een druiveblad en voorzien van bevedering.

Gebit: schaargebit.

Hals: lang, gespierd, droog.

Lichaam: rechthoekig maar niet lang, sterk en gespierd met een diepe borstkas en goed gewelfde ribben. Licht gewelfde lendenpartij, goed bespierd.

Ledematen: voorbenen middelmatig lang, recht, met goede botten en matige bevedering. Sterke, gespierde achterbenen, normaal gehoekt in knie en sprong, lage sprongen. De achterbenen dienen matig bevederd te zijn.

Voeten: rond, met dikke voetzolen.

Staart: goed aangezet, wordt laag gedragen, nooit boven de ruglijn.

Gangwerk: snel, efficient, energiek met grote stuwkracht.

Vacht: recht of glad, met een zijdezachte structuur.

Kleur: alleen dieprood met wit.

Schofthoogte: reu max. 48 cm, teef max. 46 cm.

Gezondheid van de Welsh Springer Spaniel

Welsh Springer Spaniel

De Welsh Springer Spaniël kan HD (heupdysplasie), Epilepsie, PRA en Cataract (beide erfelijke oogaandoeningen) hebben.

De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.

HD, PRA en Cataract-test worden door een specialist uitgevoerd.
Voor HD wordt een rontgenfoto gemaakt en beoordeeld door de Raad van Beheer.
De beste uitslag voor HD is HD-A. Met HD-B (een overgangsvorm) mag ook vaak gefokt worden.

Bij PRA staat A voor een hond die vrij is van de aandoening, B is een drager en C is een lijder (zal waarschijnlijk PRA ontwikkelen).
De uitslag bij de oogtest (ECVO) moet VRIJ zijn en elk jaar herhaald worden.

Bron: L.Scharenborg www.mexxum.nl/nestjepups.html

Verzorging van de Welsh Springer Spaniel

De vacht moet regelmatig gekamd en geborsteld worden, en ongeveer viermaal per jaar worden getrimd, waarbij het haar aan de staart, de voeten en op de oren en de hals wordt gefatsoeneerd.
De oren dienen goed schoon gehouden te worden en overtollig haar aan de binnenzijde dient te worden verwijderd.

Opvoeding van de Welsh Springer Spaniel

Welsh Springer Spaniel

Gezien hun soms wat eigenwijze karakter, hebben jonge Welsh Springers een consequente doch zachte hand nodig bij de opvoeding en/of training.

Een hond voor sportieve mensen, die van het buitenleven houden, en die de hond in hun woonomgeving elke dag vrije beweging - los van de riem - kunnen geven.

Rasvereniging van de Welsh Springer Spaniel


Welsh Springer Spaniel Club
Welsh Springer Spaniel Club

Koning Arthurlaan 3
5625CA Eindhoven
Telefoon: 040-2415446
Website: http://www.wssc.nl


Welsh Springer Spaniel, Vereniging de
Welsh Springer Spaniel, Vereniging de

Peellandsingel 12
5754GC Deurne
Telefoon: 0493-317928
Website: http://www.vwss.nl

Popularitieit van de Welsh Springer Spaniel

De Welsh Springer Spaniel staat op dit moment op de 78e plek van de meest populaire hondenrassen op de HondenPage

Overige informatie over de Welsh Springer Spaniel

Geen overige informatie over de Welsh Springer Spaniel gevonden.
Heb jij overige informatie over de Welsh Springer Spaniel ? Dan kun je dat toevoegen

Welsh Springer Spaniel pup aanschaffen

Geen informatie over het aanschaffen van een Welsh Springer Spaniel pup.
Heb jij overige informatie het aanschaffen van een Welsh Springer Spaniel pup. ? Dan kun je dat toevoegen

Welsh Springer Spaniel fokkers informatie

Geen fokkers informatie gevonden over de Welsh Springer Spaniel.
Heb jij overige informatie het fokkken van een Welsh Springer Spaniel pup. ? Dan kun je dat toevoegen als je je fokbeleid hebt laten keuren op de hondenpage.

Meer suggesties

Ben je op zoek naar een Hondenras ? Bezoekers van de hondenpage met een Welsh Springer Spaniel hebben ook deze rassen

Meer weten over de Welsh Springer Spaniel ?

 

De mening van de bezoeker

Hoogte: middelgroot
Kindvriendelijk:
Gehoorzaam:
Waaks:
Kan goed alleen zijn:
Heeft veel beweging nodig:
Is sociaal:

Geef jouw mening!

Deel de info over de Welsh Springer Spaniel:


Afbeeldingen

Welsh Springer SpanielWelsh Springer SpanielWelsh Springer SpanielWelsh Springer SpanielWelsh Springer SpanielWelsh Springer SpanielWelsh Springer SpanielWelsh Springer SpanielWelsh Springer SpanielWelsh Springer SpanielWelsh Springer SpanielWelsh Springer SpanielWelsh Springer SpanielWelsh Springer SpanielWelsh Springer SpanielWelsh Springer SpanielWelsh Springer SpanielWelsh Springer SpanielWelsh Springer SpanielWelsh Springer SpanielWelsh Springer SpanielWelsh Springer SpanielWelsh Springer SpanielWelsh Springer SpanielWelsh Springer SpanielWelsh Springer SpanielWelsh Springer SpanielWelsh Springer SpanielWelsh Springer SpanielWelsh Springer Spaniel

Je kunt een foto toevoegen

Informatie verbeteren

Als jij informatie over de Welsh Springer Spaniel hebt die de kwaliteit van deze pagina verbetert dan kun je deze pagina aanpassen. Log wel eerst even in om dit te doen.


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^