Vizsla (Hongaarse staande hond)
De Vizsla (Hongaarse staande hond) behoort tot de Rasgroep "Staande honden"
De geschiedenis van het ras Viszla is dat ze De geschiedenis van de Hongaarse nationale jachthond gaat terug tot in de Middeleeuwen. De voorouders van deze hond zouden zijn meegekomen met de horden Magyaren toen die rond het jaar 1000 vanuit het oosten naar Europa trokken. De Vizsla ontwikkelde zich op de Hongaarse laagvlakten, die rijk is aan wild. Door de twee wereldoorlogen was het ras bijna uitgestorven, maar in de jaren '40 werden Vizsla's naar Oostenrijk geëxporteerd, waar het ras in stand werd gehouden.
De Vizsla is een uiterst actieve hond met een vriendelijke, intelligente en gehoorzame aard. Hij kan gemakkelijk worden getraind en heeft een enorm uithoudingsvermogen.
De vizsla bezit van nature de nodige jachteigenschappen die hem tot een goede staande jachthond kunnen maken.
Vizsla (kortharig)
Vizsla (draadharig)
GESCHIEDENIS
De Vizsla of Hongaarse Staande Hond ( Magyar Vizsla, stamt af van oude jachthonden, die meer dan 1000 jaar geleden met de Magyaren, een nomadisch herdersvolk, naar het tegenwoordige Hongarije kwamen. Invloeden worden ook toegekend aan de Panonische Brak en de Tartaarse Gele Hond en mogelijk nog andere honden. Andere bronnen wijzen op vergelijkbare honden uit Centraal Europa, die bij de valkeniers en jagers uit de Middeleeuwen hoorden. Na de Eerste Wereldoorlog was het ras bijna verdwenen. Met de paar honden die er nog van restten, waren toegewijde fokkers in staat om het ras in ere te herstellen. De Vizsla werd in geheel Europa verspreid en belandde na de Tweede Wereldoorlog ook in Amerika. Het is een uitstekende jacht- en gezelschapshond. Hij is bijzonder bruikbaar bij het jagen op hoogland-wild en het apporteren van waterwild. Het ras houdt zeer goed spoor. We onderscheiden de Vizsla Korthaar en de Vizsla Draadhaar.
IDEALE RASKENMERKEN
De Hongaarse Staande Hond Korthaar : schofthoogte: reuen 56 tot 61 cm, teven 52 tot 57 cm. Een afwijking van 4 cm naar boven of beneden zijn toegestaan, mits de hond er evenwichtig blijft uitzien. Gewicht : 22 tot 28 kg. Uiterlijk: gespierd, stoer lichaam; elegant, stuwend gangwerk. Vacht : glad, dik, kort. Kleur : effen donker tarwegeel of donker goudgeel, kleine witte vlekken op borst of voeten toegestaan. Hoofd: brede schedel met een lange, vierkante snuit; middelgrote, ovale ogen; kleur harmonieert met de vacht, maar liefst donker; middellange hangoren. Staart: meestal tot op 3/4 ingekort; bij juiste dracht (horizontaal) ongecoupeerd.
VACHT : kort stokhaar; m.a.w. 3 à 6 cm lange, stevige haren met of zonder ondervacht. VERHARING : blokverharing. DAGELIJKSE BEHANDELING : met een grove kam en borstel de losse haren verwijderen. GROTE BEHANDELING : wanneer de vacht verhaart, ziet men tegen de tijd dat de hond gaat verharen kleine pluisjes wol uitsteken. Dat is het teken dat de hond echt aan het verharen is. De loszittende ondervacht kan men met een herdersharkje verwijderen. Kijken of er vuil in de ogen zit en reinigen. Oren reinigen. Nagels knippen indien nodig. Enkel wassen indien echt nodig. VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT : die vergt weinig onderhoud, maar laat wel veel losse haren achter in huis.
De Hongaarse Staande Hond Draadhaar. Die heeft een iets grotere schofthoogte, namelijk 58 tot 62 cm voor reuen en 54 tot 58 cm voor teven. Afwijkingen van 3 cm naar boven of beneden zijn toegestaan, mits de hond er evenwichtig blijft uitzien. Het type is hetzelfde, alleen de structuur van de vacht verschilt. Deze is kort en stug, met een dichte, zachtere ondervacht die beschermt bij guur weer. De kleur van de Hongaarse Staande Hond, Draadhaar is zandgeel in verschillende nuances. Kleine witte vlekken op de borst of de tenen zijn toegestaan. Ook de draadhaar is een getalenteerde jachthond.
VACHT : ruwhaar; m.a.w. de dekharen zijn vrij hard van structuur, voelen stevig aan en hebben een heldere kleur. De wolharen zijn zachter, korter en liggen tegen de huid aan. Ze zijn ook veel lichter van kleur. Wanneer de vacht rijp is, staan de haren in alle richtingen in bosjes bij elkaar. Dan kan de vacht worden geplukt. VERHARING : blokverharing. DAGELIJKSE BEHANDELING : borstelen met een grove borstel of met een speciaal in de hand liggende terriërborstel. Garnituur en poten : met een grove kam. GROTE BEHANDELING : gebeurt in de ruiperiode ! Deze periode is goed te bepalen. Als u merkt dat de hond wat haar gaat kwijtraken, kunt u een paar haren tussen duim en wijsvinger nemen en ze met een lichte draaiing van de pols uit de huid proberen los te trekken. Laat het haar gemakkelijk los, dan is de vacht rijp. Moet u echt trekken, dan is de hond nog niet aan trimmen toe en kunt u beter nog even wachten met plukken. Gaat men namelijk te vroeg plukken, dan moet men het haar lostrekken uit het haarzakje en irriteert men daarmee de huid. Een pasgeplukte hond is meestal geen echte schoonheid. Het mooie komt pas bij het natrimmen, een vier tot acht weken na de grote beurt. Doordat de vacht eruit gehaald werd, reageert de huid en begint met het aanmaken van wol. De nieuwe vacht zit dan na enkele weken onder de wollaag. Bij het natrimmen wordt die wollaag weggetrimd, zodat de nieuwe vacht eronder te voorschijn komt als korte, diepglanzende haartjes. In principe gebruiken we nooit een schaar of tondeuze bij ruwharige honden. Uitzonderlijk bij de geslachtsdelen, rond de anus en tussen de voetkussentjes. Voetjes worden rondgeknipt. VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT : door het trimmen is de hond in één keer zijn dode haar kwijt.
AARD : de Vizsla is een indrukwekkend intelligente en zachtaardige hond. Hij is van nature een jager die gemakkelijk te trainen is. Zijn beschermende aard maakt van hem een betrouwbare bewaker van huis en gezin. Hij is gesteld op gezelschap, goedgehumeurd, levendig, gehoorzaam en lief voor kinderen. Zeker weten
Onze hond (een viszla natuurlijk) is zo schattig d
ACTIVITEIT : deze hond heeft zeer veel lichaamsbeweging nodig.
OPVOEDING : over het algemeen zijn Vizsla’s niet zo moeilijk op te voeden, omdat ze graag iets voor hun baas doen. Belangrijk is dat u ten alle tijde consequent blijft.
De Vizsla kan HD-(heupdysplasie)problemen hebben.
De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.
De HD-test wordt door een specialist uitgevoerd.
Voor HD worden rontgenfoto's gemaakt en beoordeeld door de Raad van Beheer.
De beste uitslag voor HD is HD-A. Met HD-B (een overgangsvorm) mag ook vaak gefokt worden.
Bron: L.Scharenborg www.mexxum.nl/nestjepups.html
Vachtverzorging geen. Oorverzorging door regelmatig de oren schoonmaken met een milde oorcleaner. Teken alleen als je vizsla veel in de bossen komt waar eiken en varens staan. Voordeelwegens de korte beharing dat je een teek zo ziet zitten.
Over het juist opvoeden van een vizsla zijn de meningen verdeeld. De vizsla wordt vaak als de mietje binnen de jachthondenwereld bestempeld. Daar tegenover staat dat de meeste eigenaren ook zeer flauw met hun vizsla omgaan. Of te wel de vizsla maakt de dienst uit en niet de baas.
Een vizsla is een intelligente hond die makkelijk leert. Grove behandeling kan de vizsla moeilijk verdragen.
Echter een consequente en enigszins directe aanpak dan leert de vizsla alles zeer snel.
Op zijn tijd wat straffer aanpakken kan geen kwaad als men maar ook niet vergeet bij het goed opvolgen van commando's om ook uitbundig te belonen.Dit laatste wordt nogal vergeten en vooral door mannen.
Met enthousiastmeren bereik je veel bij de vizsla.
Helaas, er is nog geen rasvereniging bekend van de Vizsla (Hongaarse staande hond).
De Vizsla (Hongaarse staande hond) staat op dit moment op de 82e plek van de meest populaire hondenrassen op de HondenPage
Praatjes van fokkers over beroemde voorouders en kampioenen in de lijn daar heb je niets aan. De ouders krijg je er immers niet bij.
800-1000 euro, voor een pup gefokt met een positief advies van de rasvereniging. Dit betekend in elk geval dat beide ouders voldoen aan de rasstandaard en dat de combinatie is gecontroleerd op erfelijke ziektes in de lijn en op een minimale hoeveelheid inteelt.
Controleer in elk geval bij de fokker de uitslag van het heuponderzoek van beide ouders, dit zou een A of B uitslag moeten zijn.
Geen fokkers informatie gevonden over de Vizsla (Hongaarse staande hond).
Heb jij overige informatie het fokkken van een Vizsla (Hongaarse staande hond) pup. ? Dan kun je dat toevoegen als je je fokbeleid hebt laten keuren op de hondenpage.
Ben je op zoek naar een Hondenras ? Bezoekers van de hondenpage met een Vizsla (Hongaarse staande hond) hebben ook deze rassen
Hoogte: middelgroot
Kindvriendelijk:
Gehoorzaam:
Waaks:
Kan goed alleen zijn:
Heeft veel beweging nodig:
Is sociaal:
Als jij informatie over de Vizsla (Hongaarse staande hond) hebt die de kwaliteit van deze pagina verbetert dan kun je deze pagina aanpassen. Log wel eerst even in om dit te doen.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?