Shetland Sheepdog

Shetland Sheepdog

Rasgroep van de Shetland Sheepdog

De Shetland Sheepdog behoort tot de Rasgroep "Herdershonden en Veedrijvers behalve Zwitserse Sennenhonden"

Geschiedenis van de Shetland Sheepdog

Shetland Sheepdog

De Sheltie komt van de Shetland eilanden, bij de noordkust van Schotland (waar ook de Shetland pony's vandaan komen). Op Shetland noemt men hen de Toonie dogs ("toon" = boerderij). De Sheltie (zoals de Shetland Sheepdog vaak genoemd wordt) werd gefokt voor het bewaken van boerderijen het hoeden van schapen. De Shetland Sheepdog komt al voor op een afbeelding uit 827. Rond 1900 kregen de Britten belangstelling voor het ras en vermengden zij het ras met dwerghonden (onder andere dwergspaniels en dwergkezen). Door deze acties werd het ras echter niet meer uniform qua uiterlijk en moest men opnieuw starten met selectie en fok. De Sheltie is een zelfstandig werkende hond, die enorm goede werkeigenschappen heeft behouden.

De hond is een kruising van de collie, met de Groenlandse hond en de King Charles-spaniël.
In 1914 is het ras erkend door de Kennel Club te Engeland.

Karakter van de Shetland Sheepdog

Shetland Sheepdog

Alert, vriendelijk, intelligent, sterk en actief
Aanhankelijk en toegewijd aan zijn eigenaar, gereserveerd tegenover vreemden, nooit zenuwachtig of angstig.

Shelties zijn uiterst sociale honden die goed kunnen omgaan met soortgenoten en met kinderen. Als kinderen de hond in waarde laten veroorzaken ze geen problemen.

Rasstandaard van de Shetland Sheepdog

NIEUWE STANDAARD VAN DE SHETLAND SHEEPDOG ( SHELTIE) juni 2010.

Algemeen voorkomen:

Een kleine, langharige werkhond van grote schoonheid, in geen enkel opzicht lomp of grof, lenig en sierlijk in actie, met een zodanige symmetrische belijning, dat geen enkel deel van de hond buiten proportie is, als men hem in zijn geheel beschouwt.

De volle vacht, de manen en de kraag, de lijn van het hoofd, en de lieve uitdrukking vormen samen het ideaal beeld.


Hoofd en schedel:

Een verfijnd en elegant hoofd, zonder overdrijving, dat van bovenaf of van opzij gezien, een lange stompe wig vormt, die van aan het oor naar de neus toe versmalt. De breedte en de diepte van de schedel moet evenredig zijn aan de lengte van de schedel en aan de lengte van de voorsnuit, waarbij het geheel in verhouding met de maat van de hond moet zijn.

Platte schedel, matig breed tussen de oren, zonder prominentie van de achterhoofdsknobbel. De wangen vlak en vloeiend overgaand in een goede ronde voorsnuit.

De schedel en de voorsnuit moeten van gelijke lengte zijn, gemeten vanuit het binnenste van de ooghoek.

De bovenkant van de schedel parallel aan de bovenlijn van de snuit, met een lichte maar duidelijke stop.

Neus, lippen en oogranden zwart.

De karakteristieke uitdrukking wordt gevormd door de perfecte balans en de combinatie van schedel en voorsnuit, de vorm, kleur en plaatsing van de ogen, en de juiste positie en dragen van de oren.



Ogen:

Middelmatig formaat, schuin geplaatst en amandelvormig. Donkerbruin, behalve bij Blue-merle, waar 1 of beiden blauw of met blauwe vlekjes mogen zijn.



Oren:

Klein, matig breed aan de basis, vrij dicht bij elkaar geplaatst bovenop de schedel. In rust, naar achter geplaatst, bij aandacht naar voren gebracht, half rechtop met de tips naar voor vallend.



Mond:

Gelijke kaken, goed gevormd, sterk met een goed ontwikkelde onderkaak. Strakke lippen. Gaaf gebit met een perfect regelmatige en een kompleet scharende beet, d.w.z. dat het bovengebit het ondergebit dicht overlappen, en met de kaken een rechte hoek vormen.

Een volmaakt gebit, met 42 juist geplaatste tanden is zeer gewenst.



Hals:

Gespierd, goed gebogen en lang genoeg om het hoofd trots te kunnen dragen.



Voorhand:

De schouders zeer goed naar achter geplaatst. Bij de schoft, slechts gescheiden door de wervels, dienen de schouderbladen zodanig naar buiten te lopen, dat de ribben de gewenste welving kunnen hebben. Schouders goed gehoekt. Bovenarm en schouderblad ongeveer gelijk in lengte. Elleboog op gelijke afstand van de grond en de schoft. De voorbenen recht van voor gezien, gespierd en goed gevormd, met sterke, maar niet te zware botten. Polsen sterk en soepel.



Lichaam:

Iets langer vanaf de schouderpunt naar de onderkant van het kruis dan de schofthoogte.Borst diep, tot aan de punt van de elleboog.De ribben goed gewelfd, waarvan de onderste punt naar beneden smal toeloopt, zodat de schouders en voorbenen zich vrij kunnen bewegen.

Rechte rug, de lendenen sierlijk belijnd, het kruis geleidelijk naar achter aflopend.



Achterhand:

De dijen breed en gespierd. De dijbenen vormen met het bekken een rechte hoek. Het kniegewricht heeft een duidelijke hoeking, het spronggewricht strak belijnd, scherp gebogen en mooi naar beneden aflopend, met sterke botten, en recht van achter bekeken.



Voeten:

Ovaal, zolen goed gevuld, tenen gebogen en dicht bij elkaar



Staart:

Laag aangezet, de staartwervels puntig toelopend, minstens reikend tot aan het spronggewricht.

Mag iets hoger gedragen worden in beweging, maar nooit boven de ruglijn uitkomend. Nooit geknikt.



Gangwerk:

Lenig, soepel en sierlijk, met stuwing uit de achterhand, om zo een groot mogelijke afstand af te leggen met een minimum aan inspanning.

In telgang lopen, breien, rollen of stijf en steil op en neer bewegen is zeer ongewenst.



Vacht:

Dubbele vacht, de buitenste laag van lange, harde en rechte haren, de ondervacht zacht, kort en dicht. Kraag en manen overvloedig behaard, de voorbenen goed bevederd. Achterbenen boven het spronggewricht overvloedig behaard, onder het spronggewricht vrij glad. Voorhoofd met kort haar.

Kortharige vacht is hoogst ongewenst.



Kleur:

Sable: Effen, of met zwarte haarpunten, elke kleurschakering van bleek-goud tot diep mahonie, maar steeds warm van tint. Wolfsgrijs en grijs-sable is hoogst ongewenst.

Tricolour: intens zwart op het lichaam, liefst met bruine aftekeningen

Blue-merle: helder zilverachtig blauw, met zwarte vlekjes. Liefst met warmbruine aftekeningen, maar het ontbreken hiervan is geen fout. Grote zwarte vlekken, of roestkleurige tinten daarentegen zijn hoogst ongewenst.

De algemene indruk moet blauw zijn.

Zwart –wit en zwart-bruin: zijn ook erkende kleuren. Witte markeringen mogen er zijn in de bles, kraag en borst, poten en staartpunt ( behalve bij bruin-zwart ), maar het ontbreken ervan wordt niet bestraft. Witte vlekken op het lichaam zijn zeer ongewenst.



Maat:

De ideale schofthoogte bij:

Reuen: 37 cm ( 14.5 inch )

Teven: 3,5 cm ( 14 inch )

Meer dan 2,5 cm ( 1 inch ) boven of onder deze hoogte is zeer ongewenst.



Fouten:

Elke afwijking op de voorgaande punten moeten worden beschouwd als een fout, en hoe ernstiger de fout, hoe zwaarder die wordt aangerekend, rekening houdend met de gevolgen ervan op de gezondheid van de hond, en het welvaren van het ras.

Opmerking:

De reuen moeten 2 normale testikels hebben, die volledig in het scrotum zijn ingedaald.


Bron: Breed standard of the Shetland Sheepdog - The English Shetland Sheepdog Club ( ESSC )

Gezondheid van de Shetland Sheepdog

Shetland Sheepdog

Pups worden onderzocht op het voorkomen van de erfelijke oogafwijking CEA.
Ook hyperthyroidie - een te traag werkende schildklier - wordt zo nu en dan vastgesteld.

Verzorging van de Shetland Sheepdog

Regelmatig borstelen, niet zo vaak kammen.

Opvoeding van de Shetland Sheepdog

Shetland Sheepdog

De Sheltie leert graag en vindt het heerlijk om bezig te zijn, daarom is het aan te bevelen de hond naast een gehoorzaamheidscursus ook te gaan sporten met uw hond, bijvoorbeeld behendigheid, flyball, schapen drijven, GG. U zult merken dat uw hond hier met plezier aan mee werkt.

Rasvereniging van de Shetland Sheepdog


Sheltie Vereniging, Nederlandse
Sheltie Vereniging, Nederlandse

Grasmeent 34
1357JD Almere
Telefoon: 036-5401940
Website: http://www.nederlandsesheltievereniging.nl/

Popularitieit van de Shetland Sheepdog

De Shetland Sheepdog staat op dit moment op de 88e plek van de meest populaire hondenrassen op de HondenPage

Overige informatie over de Shetland Sheepdog

Het komt wel eens voor dat Shelties te groot uitgroeien, houd hier rekening mee als u met uw Sheltie naar tentoonstellingen wilt.

Shetland Sheepdog pup aanschaffen

De Nederlandse sheltie vereniging hanteert een adviesprijs van 1000 Euro. Op hun site staat een lijst van fokkers.

Shetland Sheepdog fokkers informatie

Geen fokkers informatie gevonden over de Shetland Sheepdog.
Heb jij overige informatie het fokkken van een Shetland Sheepdog pup. ? Dan kun je dat toevoegen als je je fokbeleid hebt laten keuren op de hondenpage.

Meer suggesties

Ben je op zoek naar een Hondenras ? Bezoekers van de hondenpage met een Shetland Sheepdog hebben ook deze rassen

Meer weten over de Shetland Sheepdog ?

 

De mening van de bezoeker

Hoogte: klein
Kindvriendelijk:
Gehoorzaam:
Waaks:
Kan goed alleen zijn:
Heeft veel beweging nodig:
Is sociaal:

Geef jouw mening!

Deel de info over de Shetland Sheepdog:


Afbeeldingen

Shetland SheepdogShetland SheepdogShetland SheepdogShetland SheepdogShetland SheepdogShetland SheepdogShetland SheepdogShetland SheepdogShetland SheepdogShetland SheepdogShetland SheepdogShetland SheepdogShetland Sheepdog

Je kunt een foto toevoegen

Informatie verbeteren

Als jij informatie over de Shetland Sheepdog hebt die de kwaliteit van deze pagina verbetert dan kun je deze pagina aanpassen. Log wel eerst even in om dit te doen.


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^