Laekense Herder

Laekense Herder

Rasgroep van de Laekense Herder

De Laekense Herder behoort tot de Rasgroep "Herdershonden en Veedrijvers behalve Zwitserse Sennenhonden"

Geschiedenis van de Laekense Herder

Laekense Herder

Aan het einde van de 19e eeuw was er in België een heel scala aan honden van onduidelijke afkomst die werden ingezet voor hoeden en bewaken. Door een en ander te hergroeperen zijn vier varianten ontstaan: de Tervuerense, Laekense en Mechelse Herder en de Groenendaeler. Deze variëteiten worden apart gefokt. Ze verschillen onderling qua uiterlijk; ook het karakter en de werkeigenschappen verschillen iets.

Karakter van de Laekense Herder

Laekense Herder

Pittig, actief, bedrijvig, intelligent, waaks, beschermend, betrouwbaar, gehoorzaam. Het instinct om de groep bij elkaar te houden is nog steeds aanwezig. De Belgische Herder heeft een consequente opvoeding met zachte hand nodig: door een harde aanpak wordt hij onwillig.

Rasstandaard van de Laekense Herder

Honden uit Gods Tempel!
Dit opschrift kon men vroeger (en misschien nu nog wel), lezen op de ingangsdeur in het portaal van de Hanswyckkerk te Mechelen België. Het is geen ode aan de Belgische Herdershond, maar een kerkelijke vermaning uit een tijd (zestiende tot negentiende eeuw) waarin het houden van honden, dusdanig grote vormen had aangenomen, dat er bijzondere maatregelen genomen moesten worden, om ze "uit den kerk" te weren. Geschiedenis uit de tijd dat de Belgische Herder moet zijn ontstaan.....

Uniformiteit was in die dagen ver te zoeken. Ze kwamen voor in alle kleuren, soorten en maten.

Het is te danken aan de grote inspanningen van kynologen uit die tijd, dat de Belgische Herder, een gebruikshondenras, in zijn huidige verschijningsvorm van vier verschillende variëteiten is vastgelegd. De rasstandaard schrijft een zelfde type voor alle Belgische herders voor. Het verschil zit hem dus in de kleur, de beharing en een beetje in het gedrag. Niet in de bouw, daarin behoren ze gelijk te zijn.

Zo is er de Mechelaar, de korthaar, die in verschillende kleurdiepten tussen geel en goudvolkoren bruin,

ook wel kortweg fauve of rossig genoemd, voorkomt. De Mechelaar is van oudsher bekend als bewakings- en politiehond. Hij wordt nu veel gebruikt in de actieve hondensport.
Dan hebben we de Tervueren, de langhaar, die in dezelfde kleurslagen als de Mechelaar voorkomt. Gevolgd door een andere langhaar, die historisch gezien, eerder en meer voorkwam: de diepzwart gekleurde Groenendaeler. De prachtige langharige Belgische herdershonden zie je het meest op hondenshows. Het zijn en blijven natuurlijk herders, maar door hun oogstrelende haartooi zijn ze graag geziene honden voor de show.

De Laekense herder, is de ruwharige variëteit, die dezelfde kleuren als de Mechelaar of Tervurense kan hebben.
De in eerste instantie als standaardtype vooruitgeschoven peper-en-zout kleurige dieren, werden al snel verdrongen door de ten onrechte aan de kant geschoven vlaskleurige schepers.
Deze dieren kwamen als gebruikshond veel beter uit de verf en bleken ook veel zuiverder te vererven. We spreken hier over de honden van beroepsherder Janssen(1895), die gerechtigd was zijn schapen te laten grazen in het koninklijke park van Laeken bij Brussel. Zijn honden waren de voorouders van de huidige Laekense variëteit en zo komt de Laekense dus aan zijn naam.

Er wordt wel beweerd dat slechts de donker vaalrood gekleurden met donkere voorsnuit en zwartige staart Laekense genoemd mogen worden en de andere lichte kleuren "slechts" ruwharen.
De Laekense is de enige variëteit die niet uit zichzelf verhaart en dus twee per jaar getrimd moet worden. Qua vachtverzorging zal hij gemiddeld niet veel meer tijd vragen dan een langhaar. Toch is het de eerste paar keer een hele klus om een Laekense te trimmen. Als het trimmen gebeurd is, is het meeste gedaan.
Daarna is het af en toe wat borstelen en met een grove kam kammen als het haar wat langer wordt. Als de Laekense op tijd getrimd wordt zul je nooit haren in huis vinden. De Laekense is een echte herderhond, maar in vergelijking met de andere variëteiten van de Belgische herder, is hij iets rustiger in gedrag. Maar als alle herdershonden is hij: gericht op de baas, slim en gemakkelijk lerend. Met plezier bevelen opvolgend (will to please). Actief en sportief om mee om te gaan. Als hij niet slaapt zal hij je steeds in de gaten houden. In huis is hij rustig. Hij is niet geschikt om hele dagen in een kennel te slijten (maar welke hond is dat wel?).
In vroeger tijden werd hij veel gebruikt in de africhting en als politiehond. In de streek waar hij vandaan kwam, stond hij ook bekend als bijtende waakhond, die het linnengoed dat op de bleekvelden lag te drogen, tegen diefstal beschermde. In de haven van Rotterdam werd hij veel gebruikt voor beveiliging.

Door zijn van nature iets rustiger aard, is hij aantrekkelijk voor mensen, die graag een actieve hond hebben, maar zenuwachtig worden van honden met erg veel temperament zoals bijvoorbeeld de Mechelaar of de Bordercollie. Misschien ook, is het hierdoor, dat hij in het verleden ook wel gebruikt werd als blindengeleidehond. Van oudsher heeft de Laekense minder eenheid in type dan de andere variëteiten. Dat zie je zelfs vandaag de dag nog. Dit heeft ook wel wat te maken met het feit dat hij altijd gebruikshond was. Als een hond geschikt is voor een bepaalde taak, is zijn uiterlijk vaak minder belangrijk. Ten opzichte van de andere Belgen, is de Laekense de minst voorkomende variëteit en op de keeper beschouwd is hij een zeldzaam huisdier.
Nederland is van oudsher het land met de grootste populatie Laekense herders in de wereld. Hoewel de Belgen de laatste 20 jaar hun best doen hier verandering in te brengen.

Misschien is het hen ook wel gelukt, de scepter over te nemen. Toch hebben wij het idee dat er in Nederland veel meer mensen zijn, met in hun verleden, een Laekense in de familie of in het gezin of in de buurt. Uit de verhalen die je dan hoort, gaat het bijna altijd om bijzondere en karaktervolle dieren, die zoveel indruk maakten, dat nog steeds de wens bestaat ooit weer een Laekense te bezitten.

Gezondheid van de Laekense Herder

Laekense Herder

De Laekense Herder kan HD-(heupdysplasie), ED- (elleboogdysplasie) en oog-problemen hebben.

De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.

De HD en ED-test worden door een specialist uitgevoerd.
Voor HD en ED worden een rontgenfoto gemaakt en beoordeeld door de Raad van Beheer.
De oogtest wordt gedaan met een ECVO-test door een specialist.

De beste uitslag voor HD is HD-A. Met HD-B (een overgangsvorm) mag ook vaak gefokt worden.
Bij ED en de ECVO-test is VRIJ de uitslag die je op het certificaat wil zien.

Bron: L.Scharenborg www.mexxum.nl/nestjepups.html

Verzorging van de Laekense Herder

zeker de vacht niet scheren het is misschien makkelijker proper te houden maar het verpest de vacht voor enige jaren
enkel weekelijks kammen om los zittende haren weg te nemen, en 2 keer per jaar een trimbeurt nodig

Opvoeding van de Laekense Herder

Laekense Herder

voor de juiste baas is dit een goede
hond

Rasvereniging van de Laekense Herder

Helaas, er is nog geen rasvereniging bekend van de Laekense Herder.

Popularitieit van de Laekense Herder

De Laekense Herder staat op dit moment op de 107e plek van de meest populaire hondenrassen op de HondenPage

Overige informatie over de Laekense Herder

als je een laekense zoekt let dan goed op het uiterlijk van ouders en grootouders. Veel Laekense vertonen grote overeenkomsten met de mechelaar vooral omdat in de laatste tientallen jaren intervarieteit is toegepast. De ECHTE laekense heeft mooi garnituur op kop en poten!

Laekense Herder pup aanschaffen

prijs gemiddeld 600euro
zeker met papieren kopen om eventuele erfelijke tekort komingen te achter halen, steeds een pup kopen uit een nest die in huis zit en de moeder ontmoeten, haal de puppy niet voor 8 weken weg uit de nest en maak indien mogelijk weekelijks een bezoekje aan de puppy als hij nog in bij de moeder zit verder zoals bij iedere aankoop van een puppy

Laekense Herder fokkers informatie

Geen fokkers informatie gevonden over de Laekense Herder.
Heb jij overige informatie het fokkken van een Laekense Herder pup. ? Dan kun je dat toevoegen als je je fokbeleid hebt laten keuren op de hondenpage.

Meer suggesties

Ben je op zoek naar een Hondenras ? Bezoekers van de hondenpage met een Laekense Herder hebben ook deze rassen

Meer weten over de Laekense Herder ?

 

De mening van de bezoeker

Hoogte: middelgroot
Kindvriendelijk:
Gehoorzaam:
Waaks:
Kan goed alleen zijn:
Heeft veel beweging nodig:
Is sociaal:

Geef jouw mening!

Deel de info over de Laekense Herder:


Afbeeldingen

Laekense HerderLaekense HerderLaekense HerderLaekense HerderLaekense HerderLaekense HerderLaekense HerderLaekense HerderLaekense HerderLaekense HerderLaekense HerderLaekense HerderLaekense HerderLaekense HerderLaekense HerderLaekense HerderLaekense HerderLaekense HerderLaekense HerderLaekense HerderLaekense HerderLaekense HerderLaekense Herder

Je kunt een foto toevoegen

Informatie verbeteren

Als jij informatie over de Laekense Herder hebt die de kwaliteit van deze pagina verbetert dan kun je deze pagina aanpassen. Log wel eerst even in om dit te doen.


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^