Kraski Ovcar

Kraski Ovcar

Rasgroep van de Kraski Ovcar

De Kraski Ovcar behoort tot de Rasgroep "Pinschers, Schnauzers, Molossers en Zwitserse Sennenhonden"

Geschiedenis van de Kraski Ovcar

Kraski Ovcar

Komt uit het noordwesten van voormalig Joegoslavië. Is nauw verwant aan de Sar Planinac. Komt al eeuwenlang voor, maar is steeds zeldzamer geworden. Wordt ook wel aangeduid als herdershond uit de Karst.De Karstherder is ongetwijfeld nauw verwant met een aantal andere in Zuidoost en Oost-Europa inheemse berghonden. Hij zou in de 17e eeuw voor het eerst genoemd zijn. Het stamboek is geopend in de jaren ’30 en in 1939 werd de Zuidslavische berghond erkend door de FCI als de Illyrische herder. Na de Tweede Wereldoorlog bleken binnen dit ras echter aanzienlijke verschillen te bestaan. In 1968 leidde dat tot het scheiden van de Illyrische herdershond in de noordelijke Kraški ovčar en de zuidelijke Šarplaninac.

Karakter van de Kraski Ovcar

Kraski Ovcar

Tegenover vreemden mag hij wat wantrouwend zijn, voor zijn "eigen" mensen is hij vriendelijk, trouw, gezellig en betrouwbaar.
De Kraski Ovcar is een edele, sterke, harmonieus gebouwde hond. Hij is rustig, goedhartig, moedig en waakzaam. De Kraski Ovcar heeft een uitstekend uithoudingsvermogen en is zeer trouw aan de baas en zijn familie. Het zijn vriendelijke, voor eigen, geweldige gezelschapshonden. Ze zijn onomkoopbaar. Hij is zich goed bewust van zijn taak, verdedigt zijn terrein (gebied). Daarom is het niet raadzaam een bezoek zonder begeleiding in dit gebied te doen. Alleen wanneer de Kraski het bezoek is voorgesteld en de hond hem geaccepteerd heeft, kan de bezoeker vrij bewegen op het terrein.

Rasstandaard van de Kraski Ovcar

Herkomst
Middelgroot, sterk en levendig.
Schofthoogte
reuen 55 - 60 cm, teven 52 - 56 cm
Gewicht
ongeveer 35 - 45 kg
Vacht
Dik, lang en recht met een dichte ondervacht. Staalgrijs in verschillende tinten met een donkerder masker en een zogenaamde bril.
Gebruik
Herders- en waakhond. In Slovenië wordt de Kraski Ovcar nog gebruikt voor defensie en als politiehond.

Gezondheid van de Kraski Ovcar

Kraski Ovcar

Erfelijke ziekten:
Dit ras wordt gecontroleerd op het voorkomen van heupdysplasie en Distichiasis. Binnen de Nederlandse rasvereneniging wordt geadviseerd om tevens te röntgenen op elleboogdysplasie.

Heupdysplasie; afwijking die veroorzaakt wordt doordat de heupkop niet goed past in de heupkom. Hierdoor zit de heupkop min of meer los en kan overmatig schuren of uit de kom schieten.

Elleboogdysplasie; vergroeiingen van het ellebooggewricht. Er zijn 3 soorten: LPA Los Processus Anconeus, LPC Los Processus Coronoideusof OCD Osteochondrosis dissecans.
Als gevolg van beide aandoeningen hebben honden die deze ziektes hebben vaak last van osteoarthritis; ontstekingen van de betreffende gewrichten wat kan leiden tot kreupelheid.

Distichiasis; extra wimperhaartjes die vanuit abnormale follikels aan de binnenzijde van de oogleden groeien.

Verzorging van de Kraski Ovcar

Geen informatie over de Verzorging van de Kraski Ovcar gevonden.
Heb jij ontbrekende informatie over de Verzorging van de Kraski Ovcar ? Dan kun je dat toevoegen

Opvoeding van de Kraski Ovcar

Kraski Ovcar

Een Kraski Ovcar is niet slaafs gehoorzaam. Wie met 7 à 8 weken een kleine KO pup neemt, zal het niet voor mogelijk houden, dat deze aanhankelijke, spelende wolbol zo een hiervoor beschreven waakhond word. Dat duurt zo’n 1½ a 2 jaar tot deze van karakter langzaam ontwikkelde hond zijn waakhondengedrag aan de dag gaat leggen. Het is belangrijk dat een Kraski Ovcar pup van kleins af aan met veel mensen in contact komt. Dan wordt het zonder problemen een fijne hond in de omgang, die ook tegenover vreemden, met de nodige argwaan, braaf blijft. Als de eigenaar zijn hond slecht of onterecht behandeld, kan de Kraski Ovcar zich tegen hem keren. Je moet de hond in zijn waarde laten, wil je de zelfverzekerdheid, de trots, de toewijding als waakhond en hechting aan de familie behouden. Een kenmerk van de Kraski Ovcar is zijn desinteresse voor het apporteren. Wanneer de hond de zin van een oefening niet ziet, doet hij het niet.

Rasvereniging van de Kraski Ovcar


ers- en Berghonden van Zuid- en Oost-Europa en Azië;, Vereniging
ers- en Berghonden van Zuid- en Oost-Europa en Azië;, Vereniging

Rucphen
Website: http://www.vhbinfo.com

Popularitieit van de Kraski Ovcar

De Kraski Ovcar staat op dit moment op de 110e plek van de meest populaire hondenrassen op de HondenPage

Overige informatie over de Kraski Ovcar

De vacht vereist regelmatige kam- en borstelbeurten.

Kraski Ovcar pup aanschaffen

De Kraski Ovcar kost rond de 900 euro.

Kraski Ovcar fokkers informatie

Geen fokkers informatie gevonden over de Kraski Ovcar.
Heb jij overige informatie het fokkken van een Kraski Ovcar pup. ? Dan kun je dat toevoegen als je je fokbeleid hebt laten keuren op de hondenpage.

Meer weten over de Kraski Ovcar ?

 

De mening van de bezoeker

Hoogte: groot
Kindvriendelijk:
Gehoorzaam:
Waaks:
Kan goed alleen zijn:
Heeft veel beweging nodig:
Is sociaal:

Geef jouw mening!

Deel de info over de Kraski Ovcar:


Afbeeldingen

Kraski OvcarKraski OvcarKraski OvcarKraski OvcarKraski OvcarKraski OvcarKraski OvcarKraski Ovcar

Je kunt een foto toevoegen

Informatie verbeteren

Niet voldoende informatie over de Kraski Ovcar

De volgende items bevatten geen informatie. Heb jij ontbrekende informatie over de Kraski Ovcar ? Dan kun je dat toevoegen

  • Verzorging

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^