Kaukasische Ovtcharka

Kaukasische Ovtcharka

Rasgroep van de Kaukasische Ovtcharka

De Kaukasische Ovtcharka behoort tot de Rasgroep "Pinschers, Schnauzers, Molossers en Zwitserse Sennenhonden"

Geschiedenis van de Kaukasische Ovtcharka

Kaukasische Ovtcharka

De Kaukasische owcharka is van de drie variëteiten binnen de owcharka: de grootste en meest massieve. Het woord owcharka betekent in het Russisch “herdershond”. Deze vorm van herdershond is echter geen hoeder maar een waak- en verdedigingshond. Het ontstaan van de Kaukasische owcharka ligt waarschijnlijk in Tibet. En vanuit Tibet zijn de honden met nomaden naar hun tegenwoordige land van herkomst -Rusland- vervoerd. In Rusland hebben deze honden hun ware aard kunnen ontwikkelen en wel als hoeder en bewaker van de kudden. De kudden moesten beschermd worden tegen wolven, beren en mensen die de kudde schade wilden toebrengen. De hond moest dit samen met andere honden doen, zonder inmenging van de herder, want de herder bracht zijn kudde en de honden naar de weide en liet de honden gedurende ongeveer een jaar met de kudde alleen. Om de kudde tegen gevaren te beschermen moesten de honden bovenal moedig en betrouwbaar zijn en in staat zijn zichzelf en de kudde in leven te houden.

In het verleden was het zeer moeilijk om een Kaukasische owcharka te bemachtigen; gezien de leefomstandigheden van de honden werden zij nooit erg oud en behield de herder de pups zelf. Buiten de herders waren het slechts de staatskennels die de honden konden fokken. Gezien de economische situatie van Rusland in het verleden en op dit moment, is het onderhoud van een dergelijke grote hond erg kostbaar. Heden ten dage zijn liefhebbers van dit ras bezig om het ras weer te laten floreren. Momenteel zijn er ongeveer een 500-tal honden van dit ras in Nederland te vinden.

Karakter van de Kaukasische Ovtcharka

Kaukasische Ovtcharka

Van de owcharka soorten is de Kaukaas degene bij wie de eventuele toekomstige eigenaar het meest rekening moet houden met zijn karakter. Aangezien deze honden het vele jaren “op eigen houtje” moesten redden hebben zij een zeer sterke zelfstandigheid ontwikkeld, die bij het tonen van enige zwakte van de baas direct de overhand krijgt. Deze honden hebben een baas nodig met een grote stabiliteit en sterk karakter. Buiten deze eigenschappen van de baas moet deze er ook rekening mee houden dat de honden een goede opvoeding en socialisatie nodig hebben, waarbij de socialisatie voortdurend onderhouden moet worden.


*intelligent
*moedig
*leergierig
*trouwe, onomkoopbare bewaker
*zeer wantrouwend tegenover vreemden
*gemakkelijke aanpassing aan weersomstandigheden
*zeer geringe "will to please"
*buitengewoon zelfstandig
*zeer dominant (heeft een strakke en stabiele hand nodig)

Rasstandaard van de Kaukasische Ovtcharka

Algemeen: De Kaukasische owcharka heeft een lichaam dat 8-10 % langer is dan de schofthoogte, waarbij de lengte wordt gemeten van het uiterste puntje van de staartinplant tot aan de schouders. Het haar is lang van structuur met een dikke wollige ondervacht. De hond moet duidelijke mannelijkheid of vrouwelijkheid uitstralen al naargelang de sekse van de hond. De schofthoogte van de reu moet minimaal 65 cm zijn en van de teef minimaal 62 cm. Een maximale hoogte is niet gegeven maar er dient wel op gelet te worden dat de hoogte in verhouding is. De borst is vrij diep met een lichte welving, reikend tot iets onder of tot aan de ellebogen. De buik moet iets opgetrokken zijn waarbij de rug recht, breed en vlak blijft. Zowel de voor- als achterpoten zijn voorzien van zwaar gebeente, waarbij zij goed gehoekt en krachtig moeten blijven. De hals is krachtig en sterk doch gezien de lichaamslengte eerder kort dan lang te noemen en matig hoog aangezet. De Kaukasische owcharka staat bekend als de hond met de grootste penis onder alle hondenrassen. Deze lengte is gemiddeld 18 centimeter in erectie.

Kleur: alle kleurschakeringen worden gezien bij de Kaukaas. De enige echte fout is een ondervacht die dezelfde kleur heeft als de bovenbeharing.

Hoofd en schedel: massief, met zware jukbeenderen en een breed en vlak voorhoofd voorzien van een duidelijke schedelgroef. De stop is licht en de snuit en schedel zijn bijna even lang waarbij de voorsnuit naar de neuspunt toe iets versmalt. De neuspunt is groot en breed en meestal zwart (bij lichte en witte honden bruin). De lippen zijn dik en goed aangesloten. De tanden zijn wit, goed ontwikkeld en dicht op elkaar geplaatst. Het gebit is scharend. De ogen zijn ovaal, diepliggend en donker van kleur. In de landen van herkomst worden de oren vlak na de geboorte zeer kort gecoupeerd. In België en Nederland is couperen verboden. De oren zijn hoog aangezet en hangend, driehoekig van vorm.

Staart: hoog aangezet en neerwaarts hangend tot aan het spronggewricht waarbij het puntje van de staart gebogen is.

Voeten: zowel de voor- als achtervoeten zijn groot en ovaal en licht gewelfd.

Beharing: rechte grove beharing met zeer goed ontwikkelde ondervacht (ook wel onderwol genoemd) die een lichtere onderkleur moet vertonen dan het dekhaar. Op het hoofd en de voorkant van de poten zijn de haren korter en liggen vlakker aan.

Gezondheid van de Kaukasische Ovtcharka

Natuurlijk kan ook de Kaukaas een erfelijke ziekte hebben. Al is het een redelijk gezond ras, door dat de grondfokkers alleen het beste van het beste wilden. Een hond die in minder dan een jaar, zijn kudde niet goed beschermt, wordt neergeschoten. Een hond die dus bijvoorbeeld HD/ED heeft, kan deze zware taak niet aan. Als een hond anders ziek is, kan hij ook de taak niet aan en wordt al gepakt door een beer of een wolf, gebeurt dat niet, mist hij wel een schaap en wordt hij alsnog neergeschoten. Het is de harde waarheid en sneu, maar dankzij dat hebben de Kaukazen weinig te vrezen van erfelijke ziekten. Desondanks moet je blijven uitkijken met HD/ED, omdat ze alsnog onder een groot hondenras behoren.

Verzorging van de Kaukasische Ovtcharka

De Kaukasische Owcharka heeft een vrij makkelijk te onderhouden vacht. Tijdens de ruiperiode kan men de vacht best regelmatig borstelen. De vacht komt meestal los met grote plukken. Twee keer per jaar naar een professionele trimmer is altijd fijn, aangezien het een grote hond is, met veel haar.

Opvoeding van de Kaukasische Ovtcharka

Consequente opvoeding is bij dit ras en pré! Hondenbezitters met veel ervaring met moeilijker en grotere rassen zijn geschikt voor de Kaukaas.
Deze honden zijn voornamelijk instinctief, omdat zij lang niet zo gedomesticeerd zijn als een labrador bijvoorbeeld. Ze zijn gefokt om een jaar helemaal alleen hun kudde schapen te beschermen, tegen beren, wolven en andere mensen.

Als hun gezin (kudde schapen zoals zij het zien) in gevaar is, of in gevaar kan zijn (ze voelen nog beter dan een andere hond wie er goed in de zin heeft en wie niet), zal hij tot uitbarsting komen. En dat is geen pretje, gezien vanuit mijn eigen ervaring.

Voordelen:

Dat ze helemaal van jou zijn, alleen zo loyaal zijn aan jou en je gezin. Als ik nog een Kaukaas had, zou ik mijn kinderen zo bij hem neer durven leggen. Je hoeft nooit meer bang te zijn, in het donker, of gewoon op straat. Deze hond, zál je beschermen. Als je hem goed afgericht hebt, kun je hem in principe zo bij de supermarkt even vastbinden. Ze laten niet toe dat een ander in de buurt komt, dus een kans op dat ze meegenomen worden is minimaal. Ze zijn erg leergierig en willen graag werken, daar zijn ze voor gefokt, dus africhten gaat redelijk gemakkelijk.

Nadelen:

Als je veel bezoek krijgt, is het niet handig. Kaukazen houden niet van vreemden. De een bijt sneller als de ander, maar ik zou het nooit en te nimmer uitsluiten bij een Kaukaas. Wat ik beschreef bij de supermarkt, is ook minder handig. Ze houden niet van vreemden, dus zou je ze een eindje bij de deur vandaan moeten plaatsen. Ze zijn groot en sterk, dus los zijn ze zomaar. Hun grootte kan ook een nadeel zijn, het is vereist dat je ze een goede training geeft vóór ze groot zijn. Anders gaat hun grootte en gewicht parten spelen.

Rasvereniging van de Kaukasische Ovtcharka

Helaas, er is nog geen rasvereniging bekend van de Kaukasische Ovtcharka.

Popularitieit van de Kaukasische Ovtcharka

De Kaukasische Ovtcharka staat op dit moment op de 109e plek van de meest populaire hondenrassen op de HondenPage

Overige informatie over de Kaukasische Ovtcharka

Kort gezegd:

Een Kaukaas is een grote, zware hond die veel leiding nodig heeft en een goede, strenge, zeer consequente baas.
Daarom is ervaring met grote en sterke rassen een vereiste.

Een Kaukaas is zeer loyaal aan zijn eigen gezin, met vreemden is het juist het tegenovergestelde.

Een geweldige waakhond en beschermingshond voor degenen die zich niet veilig voelen op straat.

Hij bijt sneller als een andere hond, b.v. een pitbull. Als zoiets zich voordoet bij de verkeerde persoon, ben je je hond kwijt.

Ze leren snel.

Redelijk makkelijk te onderhouden in hun vacht.

Ze zijn niet gemakkelijk te vinden en vallen in de duurdere prijsklasse.

BEN IK IETS VERGETEN, VOEG DAT DAN A.U.B. EVEN TOE!! KAN DAT NIET, STUUR HET MIJ IN EEN PRIVÉBERICHT, DAN ZET IK HET ER ZO SPOEDIG MOGELIJK BIJ. IK WEET NAMELIJK OOK NIET ALLES.

Kaukasische Ovtcharka pup aanschaffen

Een Kaukasische Owcharka pup zit in de duurdere prijsklasse, omdat de hond hier in Nederland nog niet zoveel te vinden is. Ook wordt daarmee voorkomen dat mensen impulsief een Kaukaas aanschaffen.

Let op dat de puppy gezond bevonden is door de dierenarts. Dat de puppy is opgegroeid in een schone en veilige omgeving. Anders kunnen ze ziektes meedragen vanuit het nest. Kijk hoe de ouders of alleen moeder eruit ziet. Moederhonden kunnen heel goed afvallen door de puppy's, maar de gezonde glans gaat niet weg. Komt ze je begroeten en accepteren of blijft ze liggen. Dat zijn een aantal factoren om te kunnen zien of de moederhond ook ziek is. Let op, wat de moederhond heeft, krijgen de pups binnen via de melk.
Belangrijk is ook de eerste enting. Voor de eerste enting, wordt een pup nauwkeurig onderzocht of deze ook ziek is. Een pup die ziek is kan de enting namelijk niet aan. Daar zitten bacteriën in van de betreffende ziekte waartegen hij geënt wordt en de kans is dan groot dat hij al ziek wordt van alleen die bacteriën. De rest van de entingen zou je evt zelf kunnen doen. 8 weken is het minimale om er bij weg te mogen. Eerder echt niet! Liefst nog een beetje later, 10 weken, 12 weken, maar wanneer een fokker zegt dat je hem met 6 weken kunt ophalen, doe dit dan niet. Een pup eet en drinkt al lang zelf op die leeftijd en het komt uiteindelijk ook wel goed. Maar hij mist wel heel belangrijke voedingstoffen en afweerstoffen van zijn moeder.

Kaukasische Ovtcharka fokkers informatie

Geen fokkers informatie gevonden over de Kaukasische Ovtcharka.
Heb jij overige informatie het fokkken van een Kaukasische Ovtcharka pup. ? Dan kun je dat toevoegen als je je fokbeleid hebt laten keuren op de hondenpage.

Meer weten over de Kaukasische Ovtcharka ?

 

De mening van de bezoeker

Hoogte: groot
Kindvriendelijk:
Gehoorzaam:
Waaks: onbekend
Kan goed alleen zijn:
Heeft veel beweging nodig:
Is sociaal:

Geef jouw mening!

Deel de info over de Kaukasische Ovtcharka:


Afbeeldingen

Kaukasische OvtcharkaKaukasische OvtcharkaKaukasische OvtcharkaKaukasische OvtcharkaKaukasische Ovtcharka

Je kunt een foto toevoegen

Informatie verbeteren

Als jij informatie over de Kaukasische Ovtcharka hebt die de kwaliteit van deze pagina verbetert dan kun je deze pagina aanpassen. Log wel eerst even in om dit te doen.


^