Japanse Akita
De Japanse Akita behoort tot de Rasgroep "Spitsen en oertypes"
De Akita is een oud ras, afkomstig van de noordelijke Japanse provincie Akita op het eiland Honshu.
In de tijd van de Samoerai zou de Akita diens vaste metgezel geweest zijn. De sterke trouw en genegenheid voor zijn baas heeft ertoe geleid dat de Akita een plaats is gaan innemen in de Japanse mythologie.
In 1931, na de geduchte uitdunning van het Japanse hondenbestand door een hondsdolheids epidemie, en door invoering van de hondenbelasting (grote hoeveelheden honden werden afgemaakt) nam de Japanse regering maatregelen. De Akita werd onder andere verklaard tot nationaal erfgoed ter bescherming van het ras.
De export van honden was toen niet langer toegestaan. Na de oorlog werden echter toch vele honden door de Amerikaanse soldaten die terugkeerden naar hun land, meegenomen.
De Akita is goed waaks, een goede jager, geschikt voor vele taken, vrij onverstoorbaar, past zich aan in nieuwe situaties. De Akita is een jager op groot wild zoals het Wildzwijn, de zwarte beer en het hert. Hij is een goede werker, indien gemotiveerd en in eigen tempo, maar luistert niet altijd daar hij onafhankelijk gedrag kan vertonen. Heb geduld, straffen helpt niet, integendeel.
In de omgang met volwassenen is hij vriendelijk, maar afstandelijk tegen vreemden. Hij heeft graag gezelschap maar dringt zich niet op.
In de omgang met kinderen is hij goed. Kinderen natuurlijk nooit alleen laten met een hond.
In de omgang met andere honden is een Akita overheersend. Hij benadert honden op natuurlijke wijze en legt ze graag zijn wil op. Mits goed opgevoed een gehoorzame hond, echter niet onderdanig. Gaat zijn eigen gang. Hij werpt zich op als vriend, niet als slaaf.
Een Akita moet regelmatig flink beweging krijgen.
Een Akita heeft een sterk jacht instinkt en zal indien hij wild ziet of ruikt achter het wild aangaan. Maar niet alleen achter wild maar ook schapen, geiten, koeien en zelfs paarden.
Algeheel voorkomen Grote hond, robuust gebouwd, goed van verhoudingen en met veel substantie. Secondaire geslachtskenmerken bescheiden gedragen met veel adel en waardigheid.
Proportie De verhouding hoogte tot lengte van het lichaam bedraagt 10:11
Gedrag en temperament Het temperament is bedaard, trouw, volgzaam en gemakkelijk in de omgang, doch zéér dominant in de omgang met andere honden.
Hoofd Ruime vlakke schedel, aan de voorkant breed met een duidelijk aangegeven stop en een goed zichtbare rimpel over het voorhoofd, matig ontwikkelde wangen, matig lange krachtige snuit. De neus is recht en heeft een dikke zwarte neusspiegel; een lichtere kleur is toegestaan bij witte honden. Gesloten lippen.
Ogen Naar verhouding klein, bijna driehoekig van vorm, goed uit elkaar geplaatst. Aziatische uitdrukking. Donker bruin van kleur. Hoe donkerder hoe beter.
Oren Naar verhouding klein, dik en driehoekig, licht naar voren neigend en duidelijk gespitst. Gescheiden door een matig brede tussenruimte en enigszins afgerond aan de punten.
Gebit Krachtig scharend gebit.
Hals Dik en gespierd, zonder keelhuid, in verhouding passend bij het hoofd.
Lichaam Hoge schoft, rechte korte rug, brede en gespierde lendenen, diepe borst en goed ontwikkelde voorborst. Matig gebogen ribben en goed opgetrokken buik.
Ledematen Schouders zijn matig schuin geplaatst en goed ontwikkeld. Voorbenen zijn recht en zwaar van bot. Ellebogen zijn tegen het lichaam geplaatst en middenvoeten enigszins schuin. Lange dijen, korte onderschenkels, sterke spronggewrichten. Matig gehoekt.
Voeten Dik, rond en aangesloten. Harde nagels. Kattenvoet.
Staart Hoog aangezet, dik, krachtig gekruld over de rug gedragen; uitgerold reikt de punt van de staart bijna tot aan het spronggewricht. De staart moet altijd gekruld zijn, naar rechts, links of dubbel gekruld.
Gangwerk Veerkrachtig en sterke bewegingen.
Vacht De bovenvacht is hard en recht, de ondervacht zacht en dicht. De schouders en de romp zijn bedekt met iets langer haar, het haar op de staart is langer dan de rest van het lichaam.
Kleur Rood, Brindle en wit. Alle kleuren behalve wit moeten het "Urajiro" vertonen. "Urajiro" is de witte vacht op de zijkanten van de kaak, onderkant van de kaak, onderkant van de borst, onderkant van het lichaam, onderkant van de staart en de binnenzijde van de benen.
Schofthoogte Reuen 67 cm, teven 61 cm. Er is een tolerantie van 3 cm naar boven of naar beneden.
Fouten Vrouwelijke lijkende man, mannelijk lijkende vrouw. Ondervoor- en bovenvoor bijter. Gevlekte tong. Te korte staart. Zwart masker, markeringen op witte achtergrond (Pinto). Schuwheid (angst).
Diskwalificerende fouten Hangende staart. Hangende oren. Te lang van haar.
SA (Sebaceous Adenitis) en VKH (Vogt-Koyanagi-Harada-Syndrom)
De Akita Inu kan HD (heupdysplasie), PL (patella luxatie) en oogaandoeningen hebben.
De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.
De HD PL en oog-test worden door een specialist uitgevoerd.
Voor HD en ED worden een rontgenfoto's gemaakt en beoordeeld door de Raad van Beheer.
De beste uitslag voor HD is HD-A. Met HD-B (een overgangsvorm) mag ook vaak gefokt worden.
Bij ED en PL (0/0) hoort de uitslag VRIJ te zijn.
De uitslag bij de oogtest (ECVO) moet VRIJ zijn en elk jaar herhaald worden.
Bron: L.Scharenborg www.mexxum.nl/nestjepups.html
de vacht heeft niet veel verzorging nodig, tijdens de ruiperiode regelmatig borstelen om de dode haren te verwijderen.
Te veel borstelen buiten de rui kan de ondervacht beschadigingen.
Akita's hoeven niet regelmatig gewassen te worden, het vermindert de bescherming die de ondervacht geeft.
De opvoeding van de Akita moet duidelijk en consequent gebeuren, met veel geduld. Enig fysiek overwicht is noodzakelijk maar een (te) harde opvoeding heeft een averechts effect.
Helaas, er is nog geen rasvereniging bekend van de Japanse Akita.
De Japanse Akita staat op dit moment op de 100e plek van de meest populaire hondenrassen op de HondenPage
Geen overige informatie over de Japanse Akita gevonden.
Heb jij overige informatie over de Japanse Akita ? Dan kun je dat toevoegen
Prijs van een puppy ligt rond de €1600,- als je tenminste geen malafide puppy wilt.
Koop een akita alleen bij fokkers die zijn aangesloten bij de NVAI.
Dan bent u er zeker van dat u geen malafide puppy's koopt.
Er zijn ook mensen die hun Akita niet via NVAI hebben aangeschaft, die wél tevreden zijn over hun Akita én eveneens over een stamboom ervan beschikken.
Een pup die niet via NVAI verkregen is hoeft niet per definitie malafide te zijn, gebruik gewoon uw gezond verstand. Eveneens is de wachttijd voor een pup via NVAI minimaal 1 tot 2 jaar.
Geen fokkers informatie gevonden over de Japanse Akita.
Heb jij overige informatie het fokkken van een Japanse Akita pup. ? Dan kun je dat toevoegen als je je fokbeleid hebt laten keuren op de hondenpage.
Ben je op zoek naar een Hondenras ? Bezoekers van de hondenpage met een Japanse Akita hebben ook deze rassen
Hoogte: middelgroot
Kindvriendelijk:
Gehoorzaam:
Waaks:
Kan goed alleen zijn:
Heeft veel beweging nodig:
Is sociaal:
Als jij informatie over de Japanse Akita hebt die de kwaliteit van deze pagina verbetert dan kun je deze pagina aanpassen. Log wel eerst even in om dit te doen.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?