Duitse Staande Hond, Draadhaar
De Duitse Staande Hond, Draadhaar behoort tot de Rasgroep "Staande honden"
Aan het einde van de achttiende eeuw begon een ruwharige Duitse vogelhond vorm te krijgen. In de afkomst bevonden zich de Duitse Wasserhund, de Franse Barbet en waarschijnlijk ook de Italiaanse ruwharige Spinone. Het ras werd Wasserhund of Niederlander genoemd. In het midden van de negentiende eeuw begon men met het inkruisen van Pointers om een betere snelheid en een betere neus te krijgen. In de huidige Draadharige Duitse Staande Hond zit ook Korthals-Griffon en Poedelpointer. Het is dus een samengesteld honderas. De ontwikkeling van dit ras is echter zeer bewust geweest en het resultaat is een all-round vogelhond, met name waterwild, daar hij liever in dan uit het water is.
De draadhaar is een werkhond. Dat betekent dat hij veel energie heeft. Als hij zijn energie niet kwijt kan, wordt hij ervaren als een drukke hond. Kan hij zijn energie wel kwijt, b.v. door met hem te jagen, te trainen, te fietsen, lange wandelingen te maken, dan is hij in huis een rustige hond. Hij kan ook goed in een kennel gehouden worden. Hij weet goed wat hij wil en als hij de kans krijgt, zal hij zijn wil aan de baas opleggen. Dan gaat het fout, want er kan er maar een de baas zijn en dat is niet de hond. Daarom zal de baas dominanter moeten zijn dan de hond en vooral ook consequent. Als de hond zich onderwerpt aan de baas, heb je aan hem een geweldige kameraad, waar men veel liefde aan kwijt kan en ook terug krijgt. Juist door het trainen en werken krijgt men een goede band met de Draadhaar.
Duitse staande hond draadhaar
Een robuuste jachthond, die een wat langzamer arbeidstempo heeft dan de twee vorige Duitse staande rassen. Maar toch zeer geschikt voor het staande werk. Door zijn harde, dichte beharing bijzonder geschikt voor het werken in dichte dekkingen en voor zwaar waterwerk. Een echte all-round jachthond met een stevig karakter. Heeft dan ook een baas nodig die dat aankan. De Draadhaar is in ons land een veel gebruikte jachthond
" De meer gangbare naam van dit ras is Draadharige Duitse Staande Hond.
Aanvankelijk heeft dit stoere ras eenzelfde ontwikkeling doorgemaakt als de Duitse Staande Hond Korthaar en Langhaar. Eerst nadat besloten werd voor de verschillende haartypen een aparte standaard op te stellen en het streven naar raszuiverheid steeds groter werd, werd het onderscheid in type significanter. Pogingen om een vereniging in het leven te roepen die de belangen van de voorstaande honden in geheel Duitsland zou moeten behartigen, strandden aanvankelijk, maar in 1878 gelukte het Graf von Waldersee een vereniging voor de Duitse Staande Hond Korthaar te stichten met het doel de rassen te veredelen.
Voor de Korthaar werd een standaard opgesteld, waardoor andersharigen niet meer voor de fok van de Korthaar mochten worden gebruikt. De variëteit Langhaar kreeg eveneens in datzelfde jaar een standaard en in 1881 was de Stekelhaar aan de beurt; een scheiding met Draadhaar kwam in 1902 tot stand.
Hoewel de verschillen tussen beide laatste variëteiten betrekkelijk gering waren, alleen de beharing was van een andere structuur, en beide slagen nog altijd door elkaar gefokt werden, weliswaar ingeschreven met de aantekening Stekelhaar of Draadhaar achter de naam van de hond, liepen op den duur de raskenmerken toch enigszins uiteen en ontstond er een zelfstandig type dat alleen door insiders enigszins kan worden onderkend.
De structuur van de vacht van de Draadhaar bleek beter bestand tegen gure weersinvloeden dan die van de Stekelhaar en dat is dan ook geen wonder dat de Draadhaar sterk in populariteit toenam. Deze situatie is tot op de huidige dag onveranderd.
Onder de bezielende leiding van de Nederlander Korthals, de kennelmanager van Prins zu Solms-Braunfeld, werd in 1902 de vereniging voor de Duitse Staande Hond Draadhaar gesticht op wiens aanraden ook de belangen van de Griffon, de Poedelpointer en de Stekelhaar konden worden ondergebracht.
Lange tijd bleef men kruisen, totdat het bestand zo groot was geworden dat een verantwoorde scheiding kon worden doorgevoerd. Maar bezielde gebruiksmensen zullen nooit het jachttalent opofferen voor een raszuiver exterieur en tot op huidige dag worden nog gebruikshondenkruisingen toegepast en ingeschreven, wat in strijd is met de voorschriften van de Fédération Cynologique Internationale, die voor het toekennen van de internationale kampioenstitel eist dat de betrokken hond in minimaal drie generaties zuiver gefokt is.
.........
Het algemeen voorkomen van de Duitse Staande Hond Draadhaar toont edel met ruwe beharing over geheel het lichaam en de benen. Levendig van aard met een schrandere en energieke expressie. Een krachtig uitgrijpend, vloeiend en harmonisch gangwerk. De kleur van de vacht varieert van donker tot middellichtbruin met schimmelpatroon en met of zonder platen. Datzelfde geldt voor zwart.
De Duitse Staande Hond Draadhaar is vierkant van bouw. De lichaamslengte mag hoogstens 2 cm meer bedragen dan de hoogte (aan de schoft gemeten). De huid moet gespannen en strak aanliggen zonder plooien.
Het haar is ruw, ligt goed aan en moet een dichte laag vormen van 2 tot 4 cm met uitzondering van de onderborst, de buik en de onderzijde van de benen, waar de vacht korter is. Op het hoofd en de oren is de vacht kort en hard en heel dicht. Een ruig, niet overdreven lang garnituur (wenkbrauwen, baard en snor) is gewenst en benadrukt de energieke expressie.
Een volledig krachtig schaargebit en een brede krachtige vang. Stramme lippen. De vlak tegen de wangen gedragen oren zijn van een middelmatige grootte, hoog en breed aangezet. Donkere, heldere, niet te diep liggende ogen met goed gesloten oogleden.
De krachtig gespierde, middelmatig lange hals moet iets gebogen en droog zijn. De brede diepe borst loopt ver naar achteren door. Goed ontwikkelde voorborst en goed gewelfde ribben. Een korte, rechte rug met een iets dalende ruglijn, brede heupen en krachtig bespierde lendenen.
Het bekken moet lang en breed zijn, het helt iets en is krachtig bespierd.
De doelmatig ingekorte staart wordt horizontaal gedragen of iets naar boven, nooit rechtop en niet te zwaar. De buik moet iets opgetrokken zijn en de flanken kort. Goed aanliggende, schuin geplaatste sch9uderbladen en een lange bovenarm (opperarmbeen). Vast aanliggende ellebogen.
De voorbenen moeten recht zijn met een lichte hoeking van onderarm-middenvoet. Sterke polsen en ovaalvormige voeten met gesloten tenen en dikke, krachtige voetzolen, recht naar voren wijzend. De hoeking van de achterhand moet zodanig zijn dat een goed stuwend gangwerk wordt verkregen, dat in de voorhand soepel kan worden opgevangen.
Naarmate hoofd, lichaam, benen, voeten en beharing afwijken van het bovenstaande, moeten deze afwijkingen beschouwd worden als ernstige fouten die het type en het functioneren van de Draadhaar schade berokkenen.
Reuen meten 60 tot 67 cm aan de schoft en teven 56 tot 62 cm."
(uit Handboek Kynologie)
Geen informatie over de gezondheid van de Duitse Staande Hond, Draadhaar gevonden.
Heb jij ontbrekende informatie over de gezondheid van de Duitse Staande Hond, Draadhaar ? Dan kun je dat toevoegen
DAGELIJKSE BEHANDELING : borstelen met een grove borstel of met een speciaal in de hand liggende terriërborstel. Garnituur en poten : met een grove kam. GROTE BEHANDELING : gebeurt in de ruiperiode ! Deze periode is goed te bepalen. Als u merkt dat de hond wat haar gaat kwijtraken, kunt u een paar haren tussen duim en wijsvinger nemen en ze met een lichte draaiing van de pols uit de huid proberen los te trekken. Laat het haar gemakkelijk los, dan is de vacht rijp. Moet u echt trekken, dan is de hond nog niet aan trimmen toe en kunt u beter nog even wachten met plukken. Gaat men namelijk te vroeg plukken, dan moet men het haar lostrekken uit het haarzakje en irriteert men daarmee de huid. Een pasgeplukte hond is meestal geen echte schoonheid. Het mooie komt pas bij het natrimmen, een vier tot acht weken na de grote beurt. Doordat de vacht eruit gehaald werd, reageert de huid en begint met het aanmaken van wol. De nieuwe vacht zit dan na enkele weken onder de wollaag. Bij het natrimmen wordt die wollaag weggetrimd, zodat de nieuwe vacht eronder te voorschijn komt als korte, diepglanzende haartjes. In principe gebruiken we nooit een schaar of tondeuze bij ruwharige honden. Uitzonderlijk bij de geslachtsdelen, rond de anus en tussen de voetkussentjes. Voetjes worden rondgeknipt.
Het is een zelfverzekerde hond met een sterke eigen wil, die en dominante baas nodig heeft die niet over zich laat lopen. Uiterste consequentheid is gewenst. Wanneer de band goed is en de baas is duidelijk de baas, is de Draadhaar een geweldige hond, die aanhankelijk en vriendelijk is. Toegeeflijkheid is funest voor de opvoeding van de Duitse Staande Draadhaar. De Duitse Staande Hond heeft ook erg veel beweging nodig. Hij gedijt uitstekend bij jachtoefeningen en is gek op water.
Helaas, er is nog geen rasvereniging bekend van de Duitse Staande Hond, Draadhaar.
De Duitse Staande Hond, Draadhaar staat op dit moment op de 97e plek van de meest populaire hondenrassen op de HondenPage
Geen overige informatie over de Duitse Staande Hond, Draadhaar gevonden.
Heb jij overige informatie over de Duitse Staande Hond, Draadhaar ? Dan kun je dat toevoegen
Geen informatie over het aanschaffen van een Duitse Staande Hond, Draadhaar pup.
Heb jij overige informatie het aanschaffen van een Duitse Staande Hond, Draadhaar pup. ? Dan kun je dat toevoegen
Geen fokkers informatie gevonden over de Duitse Staande Hond, Draadhaar.
Heb jij overige informatie het fokkken van een Duitse Staande Hond, Draadhaar pup. ? Dan kun je dat toevoegen als je je fokbeleid hebt laten keuren op de hondenpage.
Ben je op zoek naar een Hondenras ? Bezoekers van de hondenpage met een Duitse Staande Hond, Draadhaar hebben ook deze rassen
Hoogte: middelgroot
Kindvriendelijk:
Gehoorzaam:
Waaks:
Kan goed alleen zijn:
Heeft veel beweging nodig:
Is sociaal:
De volgende items bevatten geen informatie. Heb jij ontbrekende informatie over de Duitse Staande Hond, Draadhaar ? Dan kun je dat toevoegen
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?