Duitse Brak
De Duitse Brak behoort tot de Rasgroep "Lopende honden - zweethonden en verwante rassen"
De Duitse Brak is één van de vele Brakkensoorten die wij tegenwoordig kennen. De Duitse Brak (of Deutsche Sauerland Bracke, Deutsche Bracke, Duitse Hound) wordt in Duitsland ook wel 'Olper Brak' genoemd, hoewel deze naam de laatste jaren minder wordt gebruikt. De rasstandaard voor dit ras werd in 1955 in Olpe vastgesteld door de Deutsche Brackenclub. Van de vroeger talrijke Brakkenrassen is in Duitsland slechts de Westfälische Bracke (Westfaalse Brak) bewaard gebleven. Door samengaan van de driekleurige Sauerlander Holzabracke met plaatselijke Steinbracken ontstond een eenheidstype dat sinds 1900 "Deutsche Bracke" ( Duitse Brak ) genoemd wordt. Men beweert ook dat hij afstamt van karakteristieke Keltische Hounds, die warme sporen volgden. Alleen de Duitse Brak bestaat nog als herinnering aan het type Hounds wat in die streek ooit talrijk floreerde. In Duitsland wordt vooral gefokt op jachteigenschappen. De oude Duitse Brak werd gebruikt als speurhond naar koude en warme sporen in de bossen van Duitsland, waarbij het het nodige geluid kon maken, maar het op bevel ook kon laten. In hoofdzaak werd de hond gebruikt voor het luid achtervolgen van het wild. De Duitse Brak is een prettige hond in huis. Het is een rustige hond die pas buiten echt actief wordt.
In huis een lieve hond die graag in gezelschap verkeerd (meutehond). Buiten volgt hij zijn neus.
Brakken zijn zachtaardige, aanhankelijke tot iets verlegen honden met een sterke jachtpassie. In huis is het een ideale hond, lief, rustig en gehoorzaam, echter buiten is het een fervent jager.
Duitse Brak of Steenbrak
De Duitse Brak is een middelgrote, elegante maar sterk gebouwde jachthond, teef ca. 48 cm en reu ca. 54 cm, met een edel, naar verhouding licht hoofd, vrij lange, goed afgeronde oren en een goed gedragen staart. Hij is aanhankelijk, fijngevoelig en heeft een sterk en zelfstandig karakter.
In huis is hij rustig, vriendelijk, lief met kinderen en verkeert graag in gezelschap van mens en dier. Als jachthond is hij hartstochtelijk en volhardend. De Duitse Brak is een trouwe hond die erg gevoelig is voor de stemming die in het gezin heerst. Tegenover vreemden is hij soms gereserveerd. Thuis is hij behoorlijk waaks en deinst hij er niet voor terug zijn gezinsleden te verdedigen wanneer dit nodig mocht zijn.
Buiten is hij in zijn element en zal hij een eventueel hazen- of konijnenspoor luid uitwerken. Door zijn grote intelligentie geeft hij wel eens de indruk eigenwijs te zijn. Met een juiste training is hij gehoorzaam te krijgen en kan hij naar een fluit leren luisteren.
Deze toch wat betrekkelijk kleine brak is geheel een neus hond, in tegenstelling tot de windhond die op het gezicht jaagt. De Duitse Brak behoort tot de oudste en edelste jachthonden en is geschikt voor de jacht op haas en konijn in grote, aaneengesloten bosgebieden. Ze jagen met de neus aan de grond en volgen het spoor onder voortdurend geblaf (luid geven).. Hij heeft de typische brakkenkleur, bruin met een zwarte rug, witte bles, witte voeten en een witte staartpunt. Hij heeft een roze doorlopende vlek op de neus. De Steenbrak is ook geschikt als zweethond. Door gebrek aan geschikte jachtvelden zeer weinig in gebruik in ons land. Jammer voor het fraaie driekleurige ras is, dat hij nog steeds vrij zeldzaam is in Nederland, men schat ongeveer 400 - 450, maar daar begint dankzij een zeer actieve brakken vereniging (NBC) verandering in te komen. Zie www.nederlandsebrakkenclub.nl
Geen informatie over de gezondheid van de Duitse Brak gevonden.
Heb jij ontbrekende informatie over de gezondheid van de Duitse Brak ? Dan kun je dat toevoegen
De Duitse Brak heeft erg weinig vacht verzorging nodig, zo nu en dan eventjes met een rubberen borstel er overheen.
Brakken zijn zachtaardige, aanhankelijke tot iets verlegen honden met een sterke jachtpassie. In huis is het een ideale hond, lief, rustig en gehoorzaam, echter buiten is het een fervent jager. Dit typerende karakter kan behouden worden als u de hond met aandacht en zorg opvoedt. Consequent zijn is erg belangrijk. Met het belonen van goed gedrag wordt meer bereikt dan met het bestraffen van verkeerd gedrag. Het is belangrijk, dat baas en pup volkomen aan elkaar wennen en wederzijds vertrouwen opbouwen. Ook is het aan te bevelen een puppycursus te gaan volgen.
Beweging
Een Brak heeft veel lichaamsbeweging nodig. Dit kan een vrije wandeling zijn, of trainen met de hond. Als de hond de leeftijd van 1 jaar bereikt heeft kunt u ook met hem gaan fietsen. U kunt dan met een half uur tot drie kwartier volstaan.Laat de hond niet loslopen in de buurt van verkeer. Als hij een geur in zijn neus krijgt, vergeet hij alles om zich heen en let niet op auto’s. Blijf bij het wandelen nooit wachten, maar loop rustig door en fluit af en toe. U zult merken dat de hond later weer vlak bij u is.Bent u de hond kwijt, ga dan terug naar de plek waar hij u voor het laatst heeft gezien en wacht af. De Brak zal daar altijd terug komen, dat kan ook bij uw auto zijn. Komt hij terug, zelfs na enkele uren, straf de hond dan nooit. Terugkomen bij de baas moet altijd beloond worden.
Brakken Club, Nederlandse
Brakken Club, Nederlandse
Heemskerk
Website: http://www.nederlandsebrakkenclub.nl
De Duitse Brak staat op dit moment op de 104e plek van de meest populaire hondenrassen op de HondenPage
www.vanroonnerveld.nl
wwww.benbbracken.nl
www.duitsebrak.nl
www.benbbracken.nl
Geen fokkers informatie gevonden over de Duitse Brak.
Heb jij overige informatie het fokkken van een Duitse Brak pup. ? Dan kun je dat toevoegen als je je fokbeleid hebt laten keuren op de hondenpage.
Ben je op zoek naar een Hondenras ? Bezoekers van de hondenpage met een Duitse Brak hebben ook deze rassen
Hoogte: middelgroot
Kindvriendelijk:
Gehoorzaam:
Waaks:
Kan goed alleen zijn:
Heeft veel beweging nodig:
Is sociaal:
De volgende items bevatten geen informatie. Heb jij ontbrekende informatie over de Duitse Brak ? Dan kun je dat toevoegen
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?