Barbet
De Barbet behoort tot de Rasgroep "Retrievers, Spaniels en Waterhonden"
De Barbet is een Franse waterjachthond. Het ras bestaat al heel lang, maar sinds de 16e eeuw is hij bekend onder de naam Barbet. Deze naam heeft hij te danken aan zijn overvloedige baard: 'barbe' is het Franse woord voor baard. De Barbet werd niet alleen als jachthond ingezet, maar was ook een gewaardeerde hulp van zeelieden, waarvoor de hond van alles uit het water apporteerde (zowel van de boot gevallen spullen als geschoten watervogels).
De Barbet werd ingezet bij het fokken van diverse latere rassen, zoals waarschijnlijk de Briard, Poedel, New Foundlander en Griffon. Na de tweede wereldoorlog had de Barbet zoveel terrein verloren door de opkomst van deze moderne rassen, dat hij helaas bijna uitstierf. Sinds de jaren 70 is men in Frankrijk begonnen het ras terug te fokken en daardoor is de populatie gelukkig weer aan het groeien. De Nederlandse Barbetclub zet zich enthousiast in om dit fantastische ras te behouden en meer bekendheid te geven.
Het is een uitgesproken vrolijke, zachtaardige en aanhankelijke hond met een evenwichtig karakter, zonder een spoor van nervositeit. Door zijn intelligentie en zijn sensitieve aard is hij in staat de zwakheden van zijn baas snel te ontdekken. Zijn opvoeding vereist dan ook een consequente aanpak om hem niet zelf de leiding te laten nemen. Hij hecht zich sterk aan zijn baas/gezin, is speels, enthousiast, enigszins eigenzinnig, maar goed te leiden. Hij heeft een groot aanpassingsvermogen. Hij neemt de tijd om volwassen te worden en is leergierig. Hij is gesteld op mensen en bezoek wordt door de meeste Barbets dan ook hartelijk ontvangen. De Barbet is tamelijk rustig van aard en gebruikt zijn stem niet onnodig. Hij is lief voor kinderen. Hij gedraagt zich sociaal naar andere honden en zal ook andere huisdieren mo
Rasbeschrijving
FCI standaard nr. 105 (vertaling uit het Frans)
Oorsprong: Frankrijk
GEBRUIK: Waterhond voor de jacht op waterwild. De Barbet is, zoals alle waterhonden, meer dan slechts een apporteerder. Hij dient het wild dat zich in de waterbeplanting schuilhoudt te zoeken, vervolgens op te stoten en na het schot te apporteren. Ongevoelig voor kou, gaat hij onder alle weersomstandigheden te water.
BEKNOPTE GESCHIEDENIS:
Zeer oud ras, komt in heel Frankrijk voor, werd voor de jacht op waterwild gebruikt en is vanaf de 16e eeuw in diverse boeken beschreven of genoemd.
ALGEMEEN VERSCHIJNINGSBEELD:
Een hond van gemiddelde grootte, een bijzonder kenmerk van het ras is de dikke, wollige beharing, die een nuttige bescherming biedt tegen kou en vocht. Door zijn overvloedige baard (Frans: barbe) kreeg hij zijn huidige naam Barbet.
BELANGRIJKE VERHOUDINGEN:
Snuit iets korter dan de schedel. De lengte van het lichaam, gemeten van het voorste punt van het schoudergewricht tot aan de staartaanzet, is iets groter dan de schofthoogte.
GEDRAG/KARAKTER (AARD):
Evenwichtig, zeer baasgericht, zeer sociaal, houdt van water, ook wanneer het water zeer koud is.
SCHEDEL:
Het haar op de kop moet tot op de neusrug vallen. De baard is lang en dicht; de snor bedekt de gehele neusrug; het is zeer dicht.
Schedel: Rond en breed
Stop: Duidelijk
GEZICHT:
Neusspiegel: Breed, met goed geopende neusgaten; zwart of bruin, afhankelijk van de vachtkleur.
Snuit: Tamelijk hoekig. De neusrug is breed. Lippen: Dik, goed gepigmenteerd, volledig bedekt met lang haar. De rand van de lippen is zwart of bruin.
Kaken/gebit: de kaken hebben een gelijke lengte. Schaargebit, krachtige tanden. Goed ontwikkelde en goed geplaatste snijtanden.
Ogen: Rond, bij voorkeur donkerbruin. De rand van het ooglid is zwart of bruin. Oren: Laag aangezet (op ooghoogte of iets eronder), lang, plat, breed, bedekt met lang haar, dat koorden vormt. Als de oren naar voren getrokken worden reiken ze minstens 5 cm voorbij de neusspiegel (inclusief haar). De oorschelp hangt over de mondhoeken.
HALS:
Kort en krachtig.
LICHAAM:
Rug: Stevig, met een rechte bovenlijn.
Lendenen: Gewelfd, kort en krachtig.
Kroep: Rond van opzij bekeken, harmonisch overgaand in het bovenste deel van de lendenpartij.
Borst: Breed, goed ontwikkeld, diep, tot de ellebogen reikend; ronde maar geen tonvormige ribbenkast.
STAART: Licht geheven, iets boven horizontaal gedragen als de hond in actie is, diep aangezet, aan de punt een lichte haak vormend.
VOORHAND:
Schouders: Schuin liggend. De schouderblad-voorpoothoek (scapulo-humeral) ligt tussen 110º en 115º.
Bovenpoot: Krachtig en gespierd.
Onderpoot: rechte krachtige botten, loodrecht, volledig bedekt met lang haar.
ACHTERHAND:
Bovenpoot: licht hellend, sterk gespierd
Spronggewricht: diep, goed gehoekt
Achtermiddenvoet: recht
VOETEN:
Rond, breed, bedekt met haar.
GANGWERK: Lichtvoetig gangwerk, de poten bewegen zich in één lijn met het lichaam. Gemiddelde voorwaartse beweging met goede stuwing van de achterhand.
HUID:
Relatief dik
VACHT: Lang, wollig, gekruld; kan koorden vormen. De vacht is dicht en bedekt op natuurlijke wijze het gehele lichaam. Dit is een belangrijk kenmerk van het ras. Sinds mensenheugenis werd de vacht van de Barbet ingekort om hem niet te hinderen bij zijn werk en levensstijl.
KLEUREN: Eenkleurig zwart, grijs, bruin, fawn, zand, wit, of gevlekt. Alle schakeringen van fawn en zandkleuren zijn toegestaan. De schakering dient bij voorkeur over het hele lichaam gelijkmatig te zijn.
GROOTTE:
Schofthoogte:
voor reuen: 58 cm tot 65 cm
voor teven: 53 cm tot 61 cm
met een tolerantie van +/- 1 cm
FOUTEN:
Iedere afwijking van de hierboven vermelde punten moet als fout worden aangemerkt, de mate waarin, moet in verhouding tot de ernst van de fout staan.
· Fijn gebouwde en smalle kop, smalle en te lange snuit, dunne lippen
· Onder- of overbeet. Tanggebit
· Lichtgekeurde ogen
· Hoog aangezette oren (hoger dan ooghoogte), dun, kort, smal
· Nek dun en lang
· Holle rug
· Lendenpartij lang en zwak
· Rechte kroep
· Smalle borst
· Hoog aangezette staart, over de rug gedragen, gekruld of tegen de kroep of de lendenen gedrukt.
Staartloos of te korte staart (Anourie, Brachyourie)
· Steile schouder
· Dunne bovenpoot
· Voorpoot met fijne botten, bevedering
· Achterhand: Vlak dijbeen, recht spronggewricht, bevedering; aanwezigheid bijtenen; fijne en dunne
poten, zonder beharing
· Dunne huid
· Kort haar, ruw, niet wollig, niet gekruld
· Kleuren: Alle buiten de in de standaard genoemde kleuren
UITSLUITENDE FOUTEN:
· Agressief of schuw karakter.
· Honden, die duidelijke lichamelijke abnormaliteiten of gedragsstoornissen vertonen,
dienen gediskwalificeerd te worden.
N.B. Reuen dienen twee normaal uitziende testikels hebben, die volledig in het scrotum zijn ingedaald.
Het Instituut voor Genetica en Ontwikkeling te Rennes (Frankrijk), en in het bijzonder de vakgroep 'Erfelijkheidsleer van de hond' (onder leiding van Catherine André) is gestart met een onderzoek naar epilepsie bij verschillende hondenrassen en in het bijzonder bij de barbet, die jammer genoeg getroffen wordt door deze genetische ziekte.
Het is heel belangrijk om aan dit onderzoek mee te werken door bloedstalen van je hond op te sturen. We hopen dat men in de toekomst dankzij dit onderzoek een test kan maken om te bepalen of je hond gezond / ziek / drager is van de ziekte.
De zachte gekrulde vacht heeft geen hondenlucht en verhaart niet. Het haar groeit door en dient een paar keer per jaar geknipt of geschoren te worden. Een wekelijkse borstelbeurt is voldoende om de vacht klitvrij te houden.
De pup dient zoals elke hond goed gesocialiseerd en consquent opgevoed te worden. De Barbet is een hond met veel energie en heeft dan ook veel beweging nodig. Hij komt het meest tot zijn recht in een actief gezin of bij een baas die veel met hem onderneemt. Hij is geschikt voor niet alleen jacht(training), maar doet het ook goed bij behendigheid en gehoorzaamheidstraining.
De Barbet wordt tevens gebruikt als blindengeleidehond en sociale hulphond.
Barbet; Ned. Rasver. v. fokkers en liefhebbers v/d
Barbet; Ned. Rasver. v. fokkers en liefhebbers v/d
Loopeend 11
3435VL
Nieuwegein
Telefoon: 030 603 2106
Website: http://www.barbetclub.com
De Barbet staat op dit moment op de 100e plek van de meest populaire hondenrassen op de HondenPage
Richtprijs: € 1000,=
Bij de rasvereniging aangesloten fokkers fokken volgens de zorgvuldige regels die de club heeft opgesteld. Bezoek een paar fokkers en kijk wat u het meeste aanspreekt.
Geen fokkers informatie gevonden over de Barbet.
Heb jij overige informatie het fokkken van een Barbet pup. ? Dan kun je dat toevoegen als je je fokbeleid hebt laten keuren op de hondenpage.
Ben je op zoek naar een Hondenras ? Bezoekers van de hondenpage met een Barbet hebben ook deze rassen
Hoogte: middelgroot
Kindvriendelijk:
Gehoorzaam:
Waaks:
Kan goed alleen zijn:
Heeft veel beweging nodig:
Is sociaal:
Als jij informatie over de Barbet hebt die de kwaliteit van deze pagina verbetert dan kun je deze pagina aanpassen. Log wel eerst even in om dit te doen.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?