Australische Terrier

Australische Terrier

Rasgroep van de Australische Terrier

De Australische Terrier behoort tot de Rasgroep "Terriers"

Geschiedenis van de Australische Terrier

De Australische Terriër (liefkozend "Aussie" genoemd) komt, zoals de naam al doet vermoeden, uit Australië. Kolonisten uit Groot-Brittannië namen Schotse, Sealyham, Skye en Dandie Dinmont Terriërs mee. Waarschijnlijk werden voor deze kruisingen later ook nog Yorkshire, Manchester en Ierse Terriërs ingefokt tot er een ras was ontstaan dat aan de behoefte ter plekke voldeed. De bedoeling was een ras te fokken dat boerderijen, stallen, mijnen e.d. vrij hield van knaagdieren en slangen, waaks was, vriendelijk voor baas en gezin en gemakkelijk in het onderhoud. Dat dit streven goed gelukt is, bewijst de hedendaagse Aussie nog steeds.

Karakter van de Australische Terrier

De Australische Terriër is een kleine maar taaie hond met veel moed en veel lef. Deze hond zit vol energie en is goed gehumeurd, nieuwsgierig en vol vertrouwen. Het is een trouwe hond en hij is zeer aanhankelijk aan zijn eigenaar en diens familie.

Vriendelijk en opgewekt, temperamentvol, waaks, ontzettend slim en, zoals de meeste terriërs, wat eigenwijs doordat hij zelfstandig moest werken. Vriendelijk voor kinderen maar laat niet met zich sollen. Tamelijk druk en beweeglijk, wat geen probleem is als er voldoende met de hond gewandeld en gespeeld wordt. Bij boswandelingen opletten dat de hond niet een konijnenhol induikt.

Rasstandaard van de Australische Terrier

Algemeen beeld:een krachtige lage hond, tamelijk lang in verhouding tot zijn grootte. Een sterk terrier karakter, levendig, actief en goed gebouwd. Zijn ongetrimde, ruwe vacht met een goed afgetekende kraag rond de nek die gaat tot het borstbeen, en zijn lange sterke hoofd helpen nog zijn taaie en ongekunstelde verschijning te verstevigen.

Gedrag en temperament:In hoofdzaak een werkende terrier, maar zijn getrouwheid en gelijkmatig gedrag maken hem eveneens geschikt als gezelschapshond.

Hoofd:-De schedel is bedekt met een zachte kuif (topknot) Schedelgedeelte:
Schedel lang vlak, matige breedte, vol tussen de ogen
Stop: lichte, maar toch aangeduide stop.

Snuitgedeelte:
Neus: zwart, middelmatig groot. De neus komt in verlening met de voorsnuit. Snuit: Sterk en krachtig, gelijke schedel- en neuslengte. De snuit mmoet sterk zijn en mag niet onder de ogen weg vallen. De lengte en de sterkte van de snuit zijn uiterst belangrijk voor het bekomen van een sterke en krachtige kaak.

Lippen: zwart, goed aansluitend en strak Ogen: moeten klein en ovaal zijn, met een doordringende uitdrukking. donderbruine kleur, goed van elkaar geplaatst en niet uitpuilend. Oren: klein, rechtopstaand, puntig, goed gedragen, matig ver van elkaar verwijderd. Vrij van lange haren, en zeer bewegelijk in gebruik ( uitgezonderd puppies jonger dan 6 maanden)

Hals: Goed in lengte, licht gebogen, sterk en vloeiend overgaand in de goed gehoekte ( goed schuin liggende) schouder.

Lichaam: Lang in verhouding tot hoogte, sterk gebouwd. Wanneer men het lichaam beoordeelt moet men rekening houden met wat in het algemeen beschreven wordt; een krachtige, lage hond, eerder lang in proportie dan hoog.
Rug: Rechte bovenbelijning
lendenen: Sterk
Borstkas: Middelmatige diepte en breedte, met goed gewelfde ribben. Voorborst goed ontwikkeld, borstkas relatief diep.
Flanken: Goed dalend.
Staart: Hoog aangezet, omhoog gedragen, maar niet over de rug.

Ledematen:
Voorste ledematen: Goed bot, recht en van voor gezien parallel geplaatst. De voorbenen zijn licht bevederd naar de polsen toe.
Polsen: Recht, niet schuin geplaatst.
Achterste ledematen: Matige lengte van de achterhand, breed. Van achter gezien parallel geplaatst van hak tot voet, niet te dicht of te ver uit elkaar geplaatst. Dijen: Sterk en bespierd.
Knie: Goed gehoekt.
Hakken: Goed gehoekt en laag geplaatst.
Voeten: Klein, rond, compact, goede voetzolen, tenen dicht bij elkaar geplaatst en matig gebogen. Niet naar binnen of naar buiten draaiend, met sterke, zwarte of dondere teennagels.

Beweging: De beweging is vrij, recht, verend en krachtig. Van voren gezien bewegen de voorbenen zich recht vooruit, zonder losheid in schuders, ellebogen of polsen. De achterbenen geven een goede sturkracht, met vrije beweging van knie en halken. Van achter gezien bewegen de achterbenen van hak tot grond parallel. De beweging is noch te nauw, noch te wijd.

Vacht:
Haar: De lichaamsvacht bestaat uit een harde, recht, dichte bovenvacht, die ongeveer 6 cm ( ong 2 inches) lang is, met korte, zachte ondervacht. De snuit, het onderste deel van de benen en de voeten mogen geen lang haar hebben.

Kleur:
A) Blauw of dondergrijs blauw, met een rijke tan ( niet zandkleurig) op het gezicht, de oren, het onderlichaam, het onderste deel van de benen, de voeten, rondom de anus ( puppies uitgezonder). Hoe rijker de kleur en hoe beter afgelijnd, des te beter. De zwart aftekening in het tan is verwerpelijk. Topknot blauw, zilver of lichter van tint dan de hoofdkleur.
B) Zuiver zandkleurig of rood. Zwartaftekening of donkere vlekken zijn verwerpelijk. Een topknot met een lichtere kleur is aanvaardbaar.

Hoogte en gewicht:
Hoogte: Gewenste hoogte ong 25 cm schofhoogte, teven iets minder.
Gewicht: Gewenst gewicht ongeveer 8.5 kg voor reuen, teven iets minder



Gezondheid van de Australische Terrier

Dit ras is vrij van de meeste rasgebonden ziektes.

Verzorging van de Australische Terrier

De Australische Terrier heeft een harde bovenvacht en een zachte ondervacht.
Regelmatig borstelen houdt de vacht schoon en in goede conditie.
Niet te vaak wassen, daardoor wordt de vacht slap.
Om de 3 maanden kunnen de losse haren uit de vacht worden geplukt.
De haren in de oortjes dienen ook geplukt te worden zodat deze schoon blijven.
De kuif mag niet geplukt worden.
De staart en de voetzooltjes kunt u in model knippen
Zo ziet de Australische Terrier er altijd verzorgd uit.

Opvoeding van de Australische Terrier

De Aussie moet van jongs af aan vriendelijk doch vastberaden worden opgevoed. Hij is geschikt om in een flat in de stad te worden gehouden mits er dagelijks flink mee gewandeld wordt of er uitgebreid met andere honden gerend en gespeeld kan worden. De Aussie is klein en handzaam van formaat om meegenomen te worden en is goedkoop in onderhoud.

Rasvereniging van de Australische Terrier

Helaas, er is nog geen rasvereniging bekend van de Australische Terrier.

Popularitieit van de Australische Terrier

De Australische Terrier staat op dit moment op de 110e plek van de meest populaire hondenrassen op de HondenPage

Overige informatie over de Australische Terrier

Geen overige informatie over de Australische Terrier gevonden.
Heb jij overige informatie over de Australische Terrier ? Dan kun je dat toevoegen

Australische Terrier pup aanschaffen

Als koper is het erg belangrijk er op te letten dat de fokker aangesloten is bij de Raad van Beheer en fokt conform deze.

Australische Terrier fokkers informatie

Geen fokkers informatie gevonden over de Australische Terrier.
Heb jij overige informatie het fokkken van een Australische Terrier pup. ? Dan kun je dat toevoegen als je je fokbeleid hebt laten keuren op de hondenpage.

Meer weten over de Australische Terrier ?

 

De mening van de bezoeker

Hoogte: middelgroot
Kindvriendelijk:
Gehoorzaam:
Waaks:
Kan goed alleen zijn:
Heeft veel beweging nodig:
Is sociaal:

Geef jouw mening!

Deel de info over de Australische Terrier:


Afbeeldingen

Australische TerrierAustralische TerrierAustralische TerrierAustralische TerrierAustralische TerrierAustralische Terrier

Je kunt een foto toevoegen

Informatie verbeteren

Als jij informatie over de Australische Terrier hebt die de kwaliteit van deze pagina verbetert dan kun je deze pagina aanpassen. Log wel eerst even in om dit te doen.


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^