Iemand ervaring met honden uit spanje? Spaanse Mastin? Hebben al deze honden nou een rugzak?
gr Leonie
Hier veel ervaring met Spaanse honden, die hebben echt niet allemaal een rugzak, zeker niet als ze via een goede stichting naar hier komen. Ik ken ze zelf vooral uit noordwest Spanje, waar ze veel als erfhond en als kuddebewaker worden gebruikt. Het zijn vriendelijke reuzen die wel hard tegen je gaan staan blaffen als je ze (nog) niet kent. Het zijn honden die graag buiten zijn.
SOS-Strays heeft bijvoorbeeld veel ervaring met de Mastín Español. Ze hebben er vrijwel altijd een of meer op hun site staan, en als je de contactpersoon belt die bovenaan staat bij een mastín die ze ter adoptie aanbieden, kan die je veel vertellen over dit ras en de ervaringen ermee. Meer info over de Mastín Español op hun site vindt je hier: http://www.sos-strays.nl/nederlands/nl-mastins.html
Ik ken iemand die een kruising spaanse Mastin heeft. Hele leuke hond die het eigenlijk gewoon goed doet.
Maar wat vooral het belangrijkste is dat je voor een goede stichting gaat (bijv. https://www.animalinneed.com/). Je zou er dan voor kunnen kiezen dat je alleen naar honden kijken die hier al in een opvanggezin zitten zodat je al wat meer weet over de hond. Maar dat is persoonlijk.
Ik vind die spaanse Mastins zo ie zo al leuk om te zien... 't oog wil tenslotte ook wat... Ik ga eens kijken.
Malpika komt deze maand naar hier over vanuit Santiago de Compostela. Uit de beschrijving geloof ik dat het echt een hele leuke hond is die heel erg zal opbloeien als ze haar eigen plek heeft. Misschien is ze iets voor jullie? Ze gaat dan eerst naar een opvanggezin in België waar ze de eerste weken blijft zodat ze kunnen zien wat ze nodig heeft en de geschikte baas/familie kan worden gevonden. Je kunt alvast contact opnemen.
Een mastin teef gehad als opvanger. Voor mezelf (vrouw) een zalige hond waar ik alles mee kon doen. Voor mijn man had ze absolute angst.Ze kwam haar mand niet uit als hij thuis was, durfde niet binnenkomen als ze in de tuin was, poepte van de angst. Dagelijks probeerde hij haar vertrouwen te winnen maar dit lukte niet. Ik vond het een hele lieve en leuke hond die goed overeenkwam met de aanwezige honden in het huishouden.Ze genoot vd wandelingen en lag graag in de tuin met een stuk runderkophuid. Ze is naar een huishouden met enkel vrouwen gegaan, dit was de perfecte match.Daar is ze verder opengebloeid.
Animal in Need heeft vaak die honden, de eigenaar vind ze te gek, hij kroelt regelmatig met ze, ze zien er inderdaad uit als vriendelijke reuzen.
Ze hebben zeker niet allemaal een rugzak, vooral pups en jonge honden (maar zeker ook volwassen exemplaren) kunnen gewoon probleemloze, open honden zijn.
Ik heb zelf overigens ook een rugzakloze Spanjaard (geen Mastin, maar een boxer/podencomix) en ken er verder nog tientallen waar de eigenaren heerlijke honden aan hebben. Over het algemeen geven (goede) stichtingen beschrijvingen van het karakter van de hond waaruit je kunt opmaken of de hond al dan niet een rugzakje heeft. Er zitten uiteraard ook honden tussen die erg veel hebben meegemaakt en daardoor bijvoorbeeld angstig zijn, maar ook niet-getraumatiseerde exemplaren. Je kunt kiezen voor een hond of pup die al in een opvanggezin in Nederland zit: het karakter is dan bekend, bijvoorbeeld hoe de hond omgaat met kinderen, andere honden en katten.
Maar een hondje uit het buitenland is dus echt niet per definitie moeilijker dan een hond van Nederlandse afkomst. Het verschilt alleen enorm per individu.
Mastins(mixen) ken ik als geweldige, kalme en trouwe honden.
Deze jonge dame zou ik persoonlijk zo adopteren als ik de kans had (mastin/boxer, zit al in een opvanggezin):
http://www.sos-strays.nl/nederlands/sandras_foto.html
Woops, daar ging iets niet helemaal goed, nu even de juiste link naar de pagina:
http://www.sos-strays.nl/nederlands/sandras.html
Ik heb hier een Spaanse hond, maar merk niets van een rugzak. Het kán ook wel anders natuurlijk (veel angst). Maar al meerdere honden opgevangen maar weinig tot geen rugzakproblemen.
SOS-strays heb ik goede ervaring mee qua honden. Ze selecteren behoorlijk goed voordat de honden naar nl komen. Ik ervaar de stichting als betrouwbaar. SOS-strays selecteerd heel goed op sociaal gedrag. Het adoptie gezin kan je heel veel vertellen over de hond, zij observeren de hond. Ze kunnen je goed vertellen of een hond past binnen jouw situatie.
Een hond is gewoon een hond ongeacht uit welk land hij of zij komt.
Ik was trouwens vergeten dat mijn hond op 8jarige leeftijd uit Spanje naar hier is gekomen, en het is een top hond!
Een rugzakje, ja, maar die hebben we meteen afgedaan elke hond moet je dingen leren toch?
Leonie,
Buiten het feit, dat een te "adopteren" Mastin Espagnol uit Spanje een kleine of grote rugzak zal hebben, is er percentueel gezien grote kans op heupdysplasie. Dit laatste is de reden, dat de rasvereniging testen op heupdysplasie verplicht stelt. Tussen honden met de FCI beoordeling A,B,C, (ofwel HD-,HDtc, HD±, ) mag niet elke willekeurige oudercombinatie worden gevormd. HD-C mag alleen in combinatie met HD-A of HD-B. HD gradatie D mag niet mee gefokt worden.
http://www.mncn.nl/forms/FR%20Mastino%20Espa%C3%B1ol.pdf
Mocht je een hond uit Spanje "adopteren", dan adviseer ik je om de checklist buitenlandse honden van de Koninklijke Hondenbescherming te volgen
https://hondenbescherming.nl/media/cms_page_media/11/Buitenlandse%20honden%20checklist.pdf
en de volgende website te bestuderen:
Niet elke organisatie, die zich bezighoudt met het laten "adopteren" van buitenlandse honden is een stichting, hoewel deze vaak wel zo genoemd wordt. Buzhonden waarschuwt voor het feit, dat er sprake van hondenhandel kan zijn, indien er grote aantallen honden worden aangeboden.
Zeker niet allemaal, Ziggy is ook een spanjaard.
Wel onderdanig op sommige punten maar vrolijk en brutaal op andere punten maar dat is gewoon zijn karakter.
zal ff proberen of het nu eindelijk lukt een foto te plaatsen
Jaaaah geluktttt, Ziggy is dus die kleine mocht iemand dat niet berepen hebben haha.
Die 2 zijn stapel op elkaar.
Zij zit trouwens al vlakbij Antwerpen in een opvang gezin met honden...
Ze is gisteren aangekomen! Ook Triska en Truska waren daarbij, twee jonge mastins (-mixen?) die er prachtig uitzien met hun gestroomde vacht. Ze zijn geboren eind november 2016, dus nog heel jong.
Ik heb meerdere honden uit Spanje geadopteerd, heb er ook meerdere opgevangen en eigenlijk waren het allemaal ongecompliceerde honden die zich razendsnel aanpasten en vooral enorm dankbaar zijn dat je ze een fijne plek biedt na (vaak lang) opgesloten te hebben gezeten in een kille kennel in een asiel.
ooh ze zijn mooi zeg!!
Oh wauw!
Ik heb een extreem lieve Beagle uit Spanje gehad. Qua gedrag merkte je niks aan haar, vanaf dag 1 deed ze het heel goed en paste ze zich keurig aan. Fantastisch hondje qua karakter.
Lichamelijk was het een drama. Ze kwam in Nederland aan met een scheur in haar knieband. Hier is ze aan geopereerd en hebben ze een nieuwe knieband bij haar geplaatst. Dit herstel duurde een half jaar.
Na een jaar werd ze lusteloos en steeds zieker. Uiteindelijk bleek ze Leishmania te hebben. Een sluipmoordenaar die veroorzaakt wordt door een Spaanse vlieg. Op zich kunnen ze hier aardig mee leven (ze was al wel enorm ziek ten tijde van de diagnose) maar ze moest haar leven lang medicatie slikken. Zowel de medicatie als de ziekte tast de nieren aan. Dit gebeurde ook bij ons Luuntje waardoor ze in Maart ineens doodziek werd en uiteindelijk uit zichzelf is overleden door acute nierfalen.
Het was een prachtig lief hondje, maar met torenhoge dierenartsrekeningen terwijl ik een perfecte gezondheidsverklaring gekregen heb vanuit Spanje. Maar het ergste is natuurlijk het verdriet, omdat ons vriendinnetje na 6 jaar alweer overleed aan deze rotziekte.
Mijn advies zou dan ook luiden, verdiep je goed! Wees alert op de symptomen en maak een potje voor de eventuele hoge dierenartskosten.
Kirsten,
Wat een grote zorgen en dan ook nog het veel te vroege overlijden van Luna.
De gezondheidsverklaring bij een scheur in de knieband is verre van correct. Totaal geen eerlijke en transparante informatie. Wat was de reactie van de organisatie die Luna liet adopteren toen je dit meldde?
Leishmania kan zich nog na 7 jaar manifesteren. Dit is inderdaad een zwaard van Damocles en een aanslag op de beurs van de adoptant.
Is Luna dit jaar in maart overleden?
Alsnog veel sterkte met het verwerken van dit verlies.
De honden die ik heb gelinkt van SOS-Strays komen uit Asturias, dat deel van Spanje heeft een klimaat dat mild is, Atlantisch, en lijkt meer op dat van ons dan op dat van Spanje zelf. Het is er te koud voor de zandvlieg, die kan zich daar niet handhaven. Bovendien ligt dit stukje Spanje ingeklemd achter een hoge bergrug aan de Atlantische kust- wat ook een extra bescherming biedt want over die bergen kunnen deze insectjes niet heen vliegen. Ook hartworm (Dirofilaria immitis) komt er eigenlijk niet voor. Daarbij komt nog dat Triska en Truska in de winter zijn geboren, waarmee de kans op een besmetting met een van deze ziektes nihil is. Desondanks worden de honden hierop getest en mocht een hond positief testen op Leishmania, komt die niet in aanmerking voor adoptie alhier. Wat ik begrepen heb is dat SOS-Strays van grote honden die in aanmerking komen voor opvang in Nederland foto's laat maken van de heupen, en dat een grote hond met HD in principe niet kan komen... je hebt het met Mastíns immers wel over honden van 60-80 kilo, en dat kan je een adoptant niet aandoen om dat te moeten tillen op het moment dat staan niet meer gaat.
Ik heb een kruising herder/mastin uit Spanje, via Animal in Need. Ik vind het een prachtig combi: de tekening van een Duitse herder, maar de stoere, logge bouw van een mastin.
Het is nog een pup, maar met enorme poten. Als ik van iedereen een euro kreeg die heeft gezegd dat het een kalf wordt, dan had ik het adoptiegeld al terug, hahaha. Terwijl het volgens mij echt heel erg mee valt. Ook is hij al voor van alles en nog wat aangezien, maar mastin is te onbekend, dus dat herkent dan weer niemand.
het is gewoon een vriendelijke, sociale hond, met soms wat dingen die hij spannend vindt en meer aandacht vragen om mee om te gaan. En verder juist rete slim, hij snuffelt mijn flatcoat eruit, is het grote voorbeeld op cursus, en we zijn dus ook al gestart met hersenwerk.
Oh wat leuk! Het is ook een combinatie die goed werkt, je komt die best vaak tegen. Kun je een foto plaatsen ik ben best benieuwd hoe je pup eruit ziet...
Het zuidelijke type van de mastín is trouwens wat ranker gebouwd dan het zware, noordelijke type (wat vaak mastín (astur-)leonés wordt genoemd)
Dit is ons pupseltje, hier net enkele dagen bij ons
Momo kwam ook uit Spanje, hij bleeft wel altijd op zijn hoede voor vreemde mannen en kinderen, maar verder was het een vrolijke, lieve, rustige ongecompliceerde hond. Tot vlak voor zijn dood is hij ook gezond geweest.
Onze Naaltje (galgo) had heel wat littekens en ze was graatmager, maar ze gooide haar rugzak zowaar meteen overboord toen ze een uurtje bij ons thuis was. Ze loopt op iedereen af en verwacht dat ieder mens haar wel zal strelen en aanhalen.
De maanden erna sliep ze heel veel, was altijd vrolijk en vertoonde geen schrikreacties naar andere mensen of bezoekers, integendeel.
Na zo'n maand of 3-4 begon ze kattenkwaad uit te halen en dat doet ze sindsdien nog steeds. (we hebben het over putten graven, planten uit de bloembakken halen, ook binnen in huis, eten pikken, papier en karton versnipperen, bananenschillen pikken en versnipperen, op duivenjacht in de tuin met succes en dan de duif in huis komen brengen, ...)
Naaltje is de Queen en wij (honden en mensen) haar onderdanen!!! Zo gedraagt ze zich althans, hahahaha! Nog nooit zo'n hooghartig karakter in hondenland gekend!
Mijn vriendin had ook een galgo laten komen uit Spanje en zij had beetje pech: de hond is nu meer dan een jaar hier en is nog steeds bang van alle mannen, durft nog steeds niet alleen de tuin in, ...
Ik hoorde dat er nog wel wat galgo's banger zijn, maar ook is de club van de kings en queens redelijk groot. Denk dat dit iets windhonds is hoor...
Hou wel rekening met kans op Leishmania! Onze Naaltje heeft LM en ik kan je verzekeren dat het niet fijn is en de bloedonderzoeken zijn vrij duur en dienen 2x per jaar te gebeuren (tss 170 en 260 euro per onderzoek).
Je hebt dan een zorgenkindje wat constant medicatie moet nemen, je moet ze in het oog houden, regelmatig op controle, ...
Als de Hond eenmaal van kou is en gezond is, neem dan een verzekering, gewoon voor de zekerheid, ik raad het trouwens iedereen aan, ik ken zoveel gewone Nederlandse honden die vaak naar de dokter moeten, ik heb zelf ook een verzekering, Faro is in juni 6 jaar bij ons, dan is hij 14 jaar.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?