@Wendy
hoe zie je dat...
(voorbeeld: een intelligent kind kan goed leren maar met gym een stuntel zijn)
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Intelligentie van honden." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Misschien een beetje offtopic, maar dit zie ik een hond nog niet doen.
Inteligentie, of 'slim' zijn gaat zoveel verder... het is een allesomvattend begrip van een aantal zaken. Ik vergelijk het met mensen, maar de meeste zaken komen ook bij honden aan bod denk ik.
Een IQtest bestaat uit een 'performaal' en 'verbaal' gedeelte. Verbaal: woordenschat, taalbegrip...
http://www.sciencedaily.com/releases/2011/01/110106144252.htm
Performaal gaat over rekenvaardigheden, maar ook probleemoplossend vermogen (ik denk nu aan het reeds genoemde verhaal van de hond die de weg naar zijn baasje zocht aan het hek). Dit is bij elke hond anders. Als je een hond voor een eerste maal een activity bal geeft... kan er vanalles gebeuren. Ik ken honden die er de hele tijd naar blaffen uit frustratie omdat de koekjes er niet uit geraken en ze het niet (en nooit zullen) begrijpen. Anderen moeten getraind worden (lupi kostte het twee daagjes oefenen) anderen proberen gewoon uit zichzelf (in de mond nemen, met de neus ertegen, met de poot... en hopla)
Daarnaast zijn er nog zaken zoals emotionele inteligentie, wat ik bij snoezelhonden, of honden die zelf bijna therapeutisch kalmerende signalen naar andere honden zenden, heel mooi vind.
Geheugen speelt een grote rol in het leren va truukjes
Maar ook (psycho)motoriek: denk maar aan alle doggydancers, agilitykampioenen, gehoorzaamheid....
En een hoop eigenschappen die de zaak alleen maar vergemakklijken: goede concentratie kunnen opbrengen (psoms probleem bij hyperactieve honden, hoe slim ze ook zijn, de info gaat aan hen voorbij), motivatie, 'will to please' (jep de bordertjes...), basisvertrouwen in het baasje, gezonde portie initiatief en interesse in nieuwe dingen rondom
En dan zijn er 'specialekes' die al deze eigenschappen in zich hebben....
Je hoort het... het zit niet zo simpel denk ik dan
Ja wat is slim?
Ik heb Faith, een border collie, leert heel snel pikt alles na 1 of 2 keer op heeft een enorme will to please en is altijd in voor (nieuwe) oefeningen.
Of dat intelligent is, men vindt van wel.
Dan heb ik ook nog J-jay, een vuilnisbak, kan heel veel oefeningetjes maar is het na 1 of 2 keer beu en gaat me aan zitten kijken of ze water ziet branden... heeft een enorme will to be pleased.
Gooit ook al haar charmes in de strijd om haar zin te krijgen.
Men vindt haar oo zo schattig, mooi en aandoenlijk,
ik denk dat dat misschien wel intelligenter is....
Wel een leerzaam topic...zou er best wel wat meer van willen weten.
-misschien nog meer boek adviezen?
@ Beyela van Riva
ik denk dat jou stelling ook nog "dicht bij de natuur" ligt of heb ik dat mis?
Interessant filmpje J&T. Ik wist het al, maar dit is aan de hand van filmpjes duidelijk uitgelegd Hij zegt dat die 3 pogingen niet zomaar 3 zijn. Jammer dat hij dit niet verder uitlegt.
Ik heb al eens eerder op het forum in soortgelijk topic een simpel voorbeeld gegeven wat je thuis kunt doen. Aan de hand hiervan kun je zien hoe verschillend honden oplossinggericht zijn. Deels zal er ook aangeleerd gedrag bij te pas komen (als wij in het verleden te snel geholpen hebben zal de hond eerder om hulp vragen).
Je zet de kamerdeur op een kleine kier. In het zicht van de hond rol je een brokje onder de deur door. Niet an de kant van de kier, maar de kant dichtbij de scharnieren.
Hoe komt je hond (of niet) bij het brokje.
Ook kun je een geliefd voorwerp aan een touwtje binden en dit onder een lage bank rollen, waarbij het touwtje onder de bank uitsteekt.
Lukt het de hond om het speeltje te bemachtigen.
wanneer een hond je aandacht vraagt om hem te helpen is hij volgens mij niet slim maar is hij gewoon aan het uittesten in hoeverre jij hem ter dienst staat.
Het slimme er aan is dat ze vlug door hebben wat ze moeten doen om je aandacht te krijgen.
Die van mij gaat echt iets ergens achter gooien, bijv. een balletje achter de zetel, om er dan op te staan blaffen en terwijl kijken van hoelang duurt het voor ze me hier gaan helpen.
Ik los dit op door het er wel achteruit te halen, om van het geblaf verlost te zijn, maar verwijder het object ook onmiddellijk, zodat hij weet dat dit eigenlijk geen zin heeft.
dikwijls wordt het begrip slim gebruikt in situaties waarin een hond alles aan het proberen is om een trapje hoger te geraken op het rangordeladdertje. Dit is dan niet slim maar natuurlijk gedrag.
Het ene ras is hierin natuurlijk behendiger als de andere en het ene ras heeft ook vlugger een truckje door als een ander ras.
alle honden zijn juist zeer inteligent vind ik.
honden moeten 2 talen kennen.
hondentaal en mensentaal.
onze lichaamstaal is toch iets anders dan van honden (te beginnen dat wij geen staart hebben)
en de reactie van honden als wij maar een beetje geiriteerd klinken .. honden geven ons dan de ruimte.
en die zakdoek op de kop?
ik zie de zakdoek op de kop laten zitten, een teken van vertrouwen.
baasje legt iets op mijn kop..het zal wel veilig zijn..laat maar liggen.
dat vertrouwen vind ik bijzonder.
(andere honden vertrouwen hun baasje net zoveel, maar vinden die zakdoek op hun hoofd niet fijn)
Sasja is ook inteligent, maar zeer terughoudend door haar verleden.
ik heb zeer veel herhaling met haar nodig en om haar een nieuw kunstje te leren kan het soms wel 2 maanden duren.
maar ze is wel inteligent...ze kan me vertellen dmv lichaamstaal waneer ze de tuin in wilt.
een blik kan me vertellen of ze honger heeft.
ze kan me vertellen waneer ze de bank in wilt..(lichaamstaal)
en waneer haar waterbak leeg is.
honden doen dagelijks veel meer dan dat wij denken.
Vergeleken met mijn vorige hond vind ik mijn boxer Mickey best slim, ze zoekt echt een manier om iets voor elkaar te krijgen maar het moet wel iets zijn wat ze zelf leuk vindt anders kan ze behoorlijk eigenwijs zijn. Als iets heel lastig is en ik zeg "zal ik je even helpen" doet ze een stapje achteruit en mag ik het oplossen.
Als pup had ik een grote spiegel even in de gang gezet, zij ertegen blaffen en grommen, toen er geen reaktie kwam keek ze achter de spiegel snuffelde even en heeft nooit meer interesse in de spiegel getoond. Net zoals met de t.v. na het snuffelen en blijkbaar de conclusie trekken dat het niet echt is er totaal geen interesse meer in.
Ik doe wel al jaren veel snuffel en zoek bal spelletjes, liefst zo moeilijk mogelijk verstoppen in dingen, vindt ze geweldig leuk, maar ze is nogal vasthoudend dus ze wil het vaak langer spelen dan ik er soms zin in heb
@ilona en sasja
ben er niet mee eens dat honden mensentaal zouden kennen, ze kennen bepaalde woorden, gekoppeld aan oefeningen, commando's en beloningen maar dat is het.
Ze reageren wel op onze lichaamstaal. Je kan perfect dingen aanleren zonder je stem te gebruiken.
Maak je maar eens héél groot en ga voor je hond staan, als je de leider bent zal hij hierop reageren door heel klein te worden.
Dit mag je niet doen met een dominante hond want dan krijg je brokken.
Toch het bewijs dat onze lichaamstaal wel degelijk heel belangrijk is.
Dat de aap dit leert van moeder aap, en die dat weer geleerd heeft van oma aap, wil zeggen dat er ooit een aap (of een groepje apen) was wat dit wel degelijk voor zichzelf heeft uitgevogeld.
Veel dingen worden vaak bij toeval ontdekt, zonder dat daar een 'plan' aan ten grondslag ligt. Maar zodra iets werkt wordt het aangeleerd gedrag en overgegeven van moeder op kind.
Zodra de hond doorheeft dat hij aan het touwtje moet trekken om succes te scoren wordt het aangeleerd gedrag. Net zoals de volwassen hond leert dat het succes heeft om te zorgen dat de pup niet bij de lijn kan. Maar goed, dan gaat het weer over leerprocessen
er komt heel wat psychologie aan de orde
http://www.mecehv.nl/files/mec/iq_test_honden.pdf
Weet niet precies wat ik ervan moet denken, maar op zich wel leuk om te doen (al zou ik zelf test 4 en 5 overslaan)
Mijn inziens is er nogal een verschilletje tussen intelligentie en 'slim' zijn..
Een BC leert heel snel nieuwe dingen, kan goed anticiperen op wat er gebeurt en verbanden leggen, doet vrijwel alles om de baas blij te maken.. en ja, dat laatste hoeft lang niet altijd 'slim' te zijn. Zo kan de gemiddelde Engelse Bull 'slimmer' zijn dan een BC die zijn/haar baas probeert te pleasen
Ze zeggen wel eens dat je door middel van de aantal haren onder de kin van een hond kan zien hoe slim hij is door de haren te tellen hoe meer hoe slimmer whaaaaa wat us hier van waar ???????
Ja, honden zijn intelligent. Als je een heel klein tipje van de sluier wilt oplichten van hoe een hond denkt en doet, moet onder meer maar eens het boek van Alexandra Horowitz lezen. Als je dat uit hebt kun je alleen maar respect voor je hond hebben.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Intelligentie van honden." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?