Grrr.... Paardenvijgen op straat, hond eet ze

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel CSKACSKA

honden foto van CSKA

Zojuist rondje wezen maken met onze Golden Retriever pup. Gewoon over straat gelopen (doe ik meestal \'s avonds zodat ik over het algemeen dan beter zie wat hij doet, hij houdt er namelijk nog al van steentjes, blaadjes en al het andere waar die met zijn snuit tegen aan loopt in zijn bek te nemen (echt eten doet hij gelukkig niet).

Maar vanavond lagen er dus een boel Paardenvijgen op straat en voor ik het door had stond hij te smullen. Ik heb zoveel mogelijk nog uit z\'n bek gehaald (lekker fris), maar weet niet of dat alles was, en of hij dus wat gegeten heeft. Ik lees op internet waarschuwingen dat het eten van Paardenvijgen gevaarlijk kan zijn. Als het paard niet (goed) ontwormt is, krijgt hij een boel parasieten binnen. En als het paard wel (net) ontwormd is mogelijk schadelijke stoffen vanuit het ontwormingsmiddel.

Iemand een idee wat ik hier nu mee moet? Het betreft hier een pup van 13,5 KG dus extra voorzichtigheid lijkt me geboden, bovendien is zijn maag/darm-stelsel ook niet al te stabiel de laatste tijd (hij lijkt ergens allergisch voor te zijn, zijn we nog aan het uitzoeken).

En: hij staat toevallig op de planning om morgen weer ontwormd te worden. Zeker als de eigenaar van de vijg niet goed ontwormd is lijkt het me verstandig dit door te zetten, maar als die wel (net) ontwormd is, krijgt die nog meer ontwormingsmiddel binnen. Tips?

Tot slot wil ik nog even kwijt dat ik het echt asociaal vind dat mensen die vijgen zo op straat laten liggen. Onze pup legt een (relatief) klein drolletje dat we ALTIJD (zelfs op uitlaat plaatse ) netjes opruimen. En als je dat eens niet zou doen valt de halve wereld over je heen, terwijl we een vermogen aan hondenbelasting betalen. En die paardeneigenaar laat de rommel die vele malen groter is en over de hele straat verspreid ligt gewoon liggen. Helaas zie ik dat wel vaker gebeuren. Dat niemand daar eens over valt (figuurlijk dan), ze zouden daar eens op moeten controleren en zwaar beboeten. In plaats van mensen een boete geven die de hond (die uitstekend luistert en netjes naast de baas loopt) los laten lopen waar dat toevallIg niet mag. Tot zover de frustratie. ;-)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Grrr.... Paardenvijgen op straat, hond eet ze" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Nantastic!© Casa di Coontastic Nantastic!© Casa di Coontastic speciaal aangestelde fokker

honden foto van Nantastic!© Casa di Coontastic

Even goed in de gaten houden, als je hondje geen klachten krijgt dan hoef je niks te doen... Mocht je hond ineens bepaalde klachten krijgen dan even dierenarts inschakelen...

Ik heb er een hekel aan dat er soms van die vlaaien liggen, helemaal mee eens...
Nu weet ik hier een plek waar veel paarden lopen en daar ga ik altijd met mijn pups heen zodat ik ze meteen kan leren dat ze er niet van mogen eten, tot nu toe werkt het perfect, ze ruiken, kijken en lopen snel verder ;-)

honden page profiel robrobgoedgekeurde fokker

honden foto van rob

Een bekend probleem,als we aan het trainen zijn wat voor 80% over ruiterpaden gaat wil mijn jongste teef ook wel eens een hap nemen.
Als ik haar kop naar beneden zie gaan krijgt ze het comando "doorgaan"maar soms ben je net te laat.
Zelf heb ik geen verandering in haar poep gezien als het haar lukt maar ze woord twee keer per jaar ontwormd.
War je kan doen is de pup ook het comando "doorgaan of door"te leren en dat bij een vijg gelijk zeggen.
Succes

honden page profiel Kim, Roef, Casper+Kim, Roef, Casper+

honden foto van Kim, Roef, Casper+

Haha heb even moeten googlen op paardevijgen had ditnog nooit gehoord.

Het besteis om je hond af te leiden. Lekkertje onder de neus en door lopen. Mocht e willen gasn eten nee zeggn en lokken met een snoepje.

honden page profiel ..

honden foto van .

honden page profiel robrobgoedgekeurde fokker

honden foto van rob

Het rare is niemand ook mijn da weet niet waarom ze het doen,kan me niet voorstellen dat ze het lekker vinden maarja ik ben geen hond.
Kan er ook niet echt wat bruikbaars vinden op het net.

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious

honden foto van Goldendelerious

De meeste parasieten in paardenpoep overleven het maagzuur van een hond niet en worden in de maag gedood, ineffectief gemaakt en verteerd. Wil je zekerheid of je pup wormen heeft, dan is ontlastingonderzoek het meest effectief: http://www.rauwevoedingvoorhonden.nl/ontwormenhondkat.htm

Wees voorzichtig met het preventief ontwormen van je pup, want het is een lading gif dat de darmflora en indirect de weerstand verder afbreekt. Als de bescherming van de darmflora niet optimaal is na chemische ontworming, dan is de kans op verergering van de maag-/darmklachten aanwezig.
En je kan de pup met zijn allergieën helpen door het soortgerichte voeding te geven, zelf samengestelde rauwe voeding of een redelijke kwaliteit gemalen rauwe voeding. Daarmee verhoog je de weerstand en voorzie je de maag-/darmflora van gezonde micro-organismen die indirect van invloed kunnen zijn op het verminderen van de klachten van je hond. Je zou tevens de vaccinaties onder de loep kunnen nemen. Is jouw pup onlangs gevaccineerd met 12 weken? DHP en Lepto? Ook vaccinaties kunnen een vrij onstabiele darmflora en nog vele andere klachten veroorzaken.
Mijn honden worden dagelijks met ladingen paarden- en koeienpoep geconfronteerd. Er van snoepen mogen ze niet, alhoewel 1 hond moeite heeft om er vanaf te blijven. De ander wentelt zich er graag doorheen. Parasitaire infecties hebben ze nog nooit gehad en ze worden nu zo'n 6 jaar niet chemisch ontwormd.

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious

honden foto van Goldendelerious

" Het rare is niemand ook mijn da weet niet waarom ze het doen,kan me niet voorstellen dat ze het lekker vinden maarja ik ben geen hond.
Kan er ook niet echt wat bruikbaars vinden op het net. "


Het is vrij algemeen bekend waarom honden poep eten. Er zitten zeer veel bruikbare voedingsstoffen in en het barst van de mineralen. Instinctief weten ze dus wat 'goed' voor ze is, ook al vinden wij het smerig.

honden page profiel marijke bmarijke b

honden foto van marijke b

onze Roxy is 2 weken terug erg ziek geweest na het eten van paardenpoep , pas op !! sommige rassen kunnen er zelfs aan overlijden !!!

honden page profiel robrobgoedgekeurde fokker

honden foto van rob

Dat van die mineralen is bekent,maar waarom doet alleen het jongste teefje het.
Ze krijgenallemaal het zelde eten alleen aangepaste hoeveelheid.

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious

honden foto van Goldendelerious

Aangeleerd gedrag kan een rol spelen...iets wat erin is gesleten, krijg je er moeilijker uit. Maar wat is aangeleerd gedrag? Mijn jongste hond was een fervent hondenpoepvreter toen hij net bij ons kwam. Het was en is duidelijk dat zijn drang tot hondenpoepvreten echt voedingsgerelateerd was. Hij is vrijwel meteen overgezet naar het NRF en het gedrag werd stukken minder. Is na 2 jaar terug gezet in percentage en het hondenpoepvreten begon weer. Even puzzelen met bepaalde aanvullingen en het gedrag werd minder, blijft beperkt tot enkel paardenpoep en zo af en toe een bekende hondendrol. Helemaal weg gaat het bij deze hond nooit. En het is in ons gebied te aantrekkelijk voor hem om volledig te weerstaan. Er staan paarden en koeien in losloopgebied, die gelukkig nauwelijks ontwormd worden. Mijn oudste hond slurpt onderweg zo af en toe eens een konijnenkeutel op of doet zich tegoed aan ganzenstront, maar het regelmatige paardenpoepvreten heeft hij eigenlijk nooit gedaan. Het is voor de hond zelf een instinctieve gedraging, ook al wil ik dat natuurlijk liever niet.

honden page profiel Truida, Kenzo & Rocky (RIP)Truida, Kenzo & Rocky (RIP)

honden foto van Truida, Kenzo & Rocky (RIP)

@Wouter, ik zou voor de zekerheid even wachten met de hond te ontwormen.

Kijk de komende dagen even aan hoe hij is.

Die paardendrollen zijn hier ook een grote ergernis.

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Het paard heeft geen maagdarmparasieten die een hond kan krijgen door paardenpoep te eten.

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious

honden foto van Goldendelerious

Daar heb je gelijk in, Wendy. De normale parasieten niet, maar uitzondering is Echinococcus granulosus en Echinococcus multilocularis. Die komen in Nederland ook in bepaalde natuurgebieden voor en de besmettingskans is groter in die gebieden waar honden, rundvee en paarden dicht op elkaar zijn geconcentreerd.

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Volgens mij zitten de blaaswormen in herkauwers, dus eten van rauw besmet vlees is gevaarlijk.

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

honden page profiel CSKACSKA

honden foto van CSKA

Bedankt voor alle reacties.

Hij vertoont tot op heden nog geen raar gedrag/symptomen, dus lijkt goed gegaan te zijn (even afkloppen). Het afleren van alles oppakken op straat zijn we druk mee bezig, gaat overigens best goed. We hebben 'm al geleeerd dat die bij een "Nee" gewoon door moet lopen en zijn interesse voor het steentje/blaadje e.d. moet negeren. De paardenvijg was echter te interessant, net zoals blaadjes die wegwaaien ;-). Maar daar werd/word uiteraard nog verder aangewerkt. Voorkomen is helaas niet altijd helemaal mogelijk. Ik acht de kans overigens wel aanwezig dat hij niks binnen heeft gekregen en ik alles net op tijd uit z'n bek gehaald heb.

honden page profiel meikemeike

honden foto van meike

Daisy at eerst ook paardenvijgen. Als ik haar meenam naar de stal, had ze de volgende dag hele bijzondere poep. Gelukkig geen risico op wormen of ontwormmiddelen, omdat ik de paarden zelf verzorgde.

Ik zou me voor nu dan niet zoveel zorgen maken. Maar ik wil graag mijn ervaring delen wat betreft voer. Sinds Daisy helemaal op vers vlees staat, heeft ze geen interesse meer in paardenvijgen! Het viel me laatst op, we komen vaak paardenvijgen tegen in het bos, maar ze ruikt er niet eens meer aan. Het schijnt zo te zijn dat ze het misschien eten omdat ze bepaalde enzymen of bacterien missen, die wel in ontlasting zit. Of het toeval is, of dat het echt door het vlees komt weet ik niet natuurlijk.

Succes met de training!

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious

honden foto van Goldendelerious

" Volgens mij zitten de blaaswormen in herkauwers, dus eten van rauw besmet vlees is gevaarlijk. "


Onder andere.......voor de hond is dat niet alleen het eten van eventueel besmet vlees...
http://www.parasitologie.nl/index.php?id=1476

Anoniem (Gast)

Absoluut onschadelijk,weet je wat ze doen bij paarden met diaree in het ziekenhuis?
Mest van een ander paard uitknijpen en via een plastiek darm bij het zieke paard inbrengen,omdat daar gezonde bacteriën inzitten voor de darmflora.mijn honden eten thuis ook al eens van mijn paarden hun poep,het was Zelfs zo dat mijn pup die in het begin diaree had,dagelijks wat op at in de weide ze telkens stopte met diaree te hebben,vraag maar eens na bij een goede DA.
Ik lees hier op het forum regelmatig van hoe goed het is voor honden om natuurlijk te gaan leven,dus wat denk je dat er in de natuur vroeger gebeurde,wat niet wil zeggen dat je de hond telkens moet laten opeten,maar kan geen kwaad hoor.

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious

honden foto van Goldendelerious

Transfauneren...................
In feite bevatten de darmen van elk vrij levend dier prima gezonde darmfermentatie. Dat levert carnivoren in het wild bijvoorbeeld ook heel veel voordelen op. Voor de hond geldt dat net zo. Ik ben alleen niet zo kapot van mest van onnatuurlijk gehouden dieren. Want naast het beetje voedingsstof wat er nog in die mest zit, bevat dat ook veel toxiciteit. Afgebroken afvalstoffen uit krachtvoeding, medicatie etc. Dat is dan weer niet gezond voor mijn honden.

honden page profiel Helene en TyborHelene en Tybor

honden foto van Helene en Tybor

Mijn hond krijgt vanaf dat hij bij ons is vers vlees.Helaas snackt hij ook wel eens een paardenvijg.
Had eigenlijk gehoopt met vers voeren dat hij dat niet zou doen.Maar die van mij doet het dus wel.

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

"

Onder andere.......voor de hond is dat niet alleen het eten van eventueel besmet vlees...
http://www.parasitologie.nl/index.php?id=1476 "
Ik kan dat niet terugvinden alleen

"De hond wordt geïnfecteerd met Echinococcus granulosus door het eten van besmet vlees, vaak slachtafval of kadavers van tussengastheren die besmet zijn met hydatidecysten. Boerderij- en jachthonden, zijn daarom vaker besmet. Herkauwers, paarden en varkens zijn tussengastheren en deze besmetten zich door orale opname van eieren die door een besmette hond met de feces zijn uitgescheiden zijn."

Er is een paar jaar geleden een hond (in buitenland geweest) die hydatideblazen had, van welke lintworm weet ik niet, maar dat ia zo uitzonderlijk dat het gepubliceerd is.

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious

honden foto van Goldendelerious

Of er hier in Nederland dergelijke studies zijn, weet ik niet. Maar een paar jaar geleden is er tijdens een seminar over natuurlijke begrazing een interessante uiteenzetting geweest door een parasitaire microbioloog (weet niet of ik dit goed omschrijf) over o.a. de diverse blaaswormsoorten. Van de paard-hond en rund-hond werd vermeld dat de cysten en eitjes zich ook vastzetten in het darmstelsel en na uitscheiding via de ontlasting nog ruim 8 maanden in de buitenlucht kunnen overleven. Sporen hiervan kunnen worden meegenomen door water en lucht. Runderen en paarden die de beschikking over natuurwater hebben, kunnen blaasworm overbrengen aan zwemmende honden en uiteindelijk mensen. Buitenkatten kunnen dan ook eindgastheer zijn. Hieruit zou je kunnen concluderen dat het niet onmogelijk is dat ontlasting van runderen en paarden in natuurgebieden eventueel ook E. granulosus eitjes kunnen bevatten. Uiteraard ligt Nederland niet vol met deze blaasworm.

The adult tapeworm is very small, usually consisting of only three proglottids and measuring 3 to 6 mm in total length and residing in the small intestine. The eggs of the tapeworm are voided via gravid (mature) segments of the tapeworm in the fecal material of the definitive host. The eggs can survive at least a year in the environment as they are highly resistant to environmental stress. The eggs are vulnerable to high temperatures and desiccation however, dying in two hours under these conditions. Egg survival time is increased in damp and cool (the eggs can survive freezing) conditions (for example near watering holes). Once passed in the feces the eggs can be transported by the wind, water, and insects (flies). Egg shedding in the definitive host may be cyclical and each worm can produce by sexual means up to 1000 eggs every 10 days for up to 2 years. Each egg contains an embryo or onchosphere that serves as the infective stage. When the eggs are voided from the canid definitive host they contaminate vegetation and are accidentally ingested by the cervid intermediate host. Humans can be infected by ingestion of eggs acquired from contaminated food or water, from handling live canids or pelts from dead canids, or by handling canid fecal material.
Bron: http://www.michigan.gov/dnr/0,1607,7-153-10370_12150_12220-117400--,00.html

Vee en paarden die hier naartoe worden geïmporteerd voor begrazing en in buitengebieden van omringende Europese landen hebben geleefd, zouden eventueel drager kunnen zijn. Maar vooralsnog is het risico enorm gering, hoor. En is het prettig om via ontlastingonderzoek wat dingen uit te kunnen sluiten.

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Diezelfde site heeft het over alleen herbivoren als tussengastheer (mens is deadend host) en alleen carnivoren (the canid host, dus hondachtigen) als gastheer. En dit is een infectie die je makkelijk mist met ontlastingsonderzoek.

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious

honden foto van Goldendelerious

Volgens 't Woud zijn deze 2 lintwormsoorten makkelijk te herkennen middels ontlastingonderzoek (DNA deeltjes) en een speciaal centrifugeproces van ontlasting. Er zou dan niets worden gemist. Maar heel eerlijk, ik laat dan ook liever door 't Woud onderzoeken dan bij mijn eigen dierenartspraktijk om reden dat zij hier al jarenlang onderzoek naar doen.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Grrr.... Paardenvijgen op straat, hond eet ze" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: leonberger alleen, als hond
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^