kan een hond bang zijn voor bepaalde kleuren? onze hond wilde niet in de bench met een rood kleedje erin! wel met een lichte kleur kleed. zijn er mensen met de zelfde ervaringen? of hier meer over weten?
groetjes Dennis en Julia en een hondenpoot van Pluk
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "hond bang voor kleuren?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Rood schijnt een hond niet te kunnen zien.
En groen is bruin zegt men.
Of het waar is durf ik ook niet met 100% te zeggen hoor.
Maar bang voor kleuren heb ik nog nooit gehoord.
Maar ja je weet nooit met dieren.
Liefs Jo
ja een hond reageert wel degelijk op kleuren, je kan het zelf ook testen. geen kleine kleur potloden gebruiken, en een stukje papier, dat is niet te testen zo.
grote doeken, met felle kleuren en donkere kleuren,
bijvoorbeeld zwart, dat vind een hond niet prettig. en fel rood of echt fel groen, {geen grassoorten groen} zachte kleuren van licht blauw naar zacht geel en zacht blauw, daar voelt een hond zich prettig bij.
honden die een pikzwarte hond in de verte aan zien komen reageren anders dan een hond die licht van kleur is, nou is het ook natuurlijk de uitdrukking, van een zwarte zien ze die veel minder dan van een lichte hond. dat is ook waar.
maar echt een hond voelt zich behaaglijk bij lichte kleuren dan bij felle en donkere kleuren.
groetjes Willemijn.
enne, stieren reageren ook op felle kleuren, bv. rood, zouden ze een felle kleur groen nemen, dan is een reactie het zelfde, maar nemen ze een zachte tint bijvoorbeeld, roze, dan reageren ze . ach wat leuk dat is gezellig.
Nou daar zeg je iets, fay vindt glass en spiegels heel eng. in de avond voor al ?
ze slapen lekker bij mij en dan moet ik de kaptafel dus de spiegels dicht doen anders gaat zet zitten blaven , kijk ze is nog jong dus dat speelt mee. maar ik geloof best wel dat diertjes angst hebben voor dingen
gr selma
volgens mij idd groen en rood dat is "apart"
voor ze.....
schijnt ook dat ze met schemer minder goed zien dan ons maar als het donker is weer meer!
groetjes
Wat toevallig deze vraag Vorige keer bij de vraag maar raak hond vroeg ik als je 2 ballen hebt.. een groene en een rode... welke pak je dan ? Het baasje dacht dat dit een geintje was maar jaro pakt dan altijd de groene bal. Waarom weet ik niet, maar dit doet hij wel.
Heb het verder niet met andere kleuren geprobeerd... zou ik eerst meerdere ballen moeten aanschaffen
Sjonge, wij hebben 2 knalrode banken en het zijn de favo plekjes van Shaan en Sterre..
ik weet het ook niet dan.
Lisanne, misschien een groene bank erbij nemen dan kun je testen waar ze het liefst op willen gaan liggen
lisanne, haha, ja als je alleen maar rode banken hebt. zit natuurlijk comfortabel, en kijk maar goed naar je honden, ogen dicht en snurken, dan hebben ze ook geen last van de kleur. hihihi
een hond ziet echt kleuren, de felle kleuren en de lichte kleuren, en wel degelijk voelen ze bij een donkere kleur zich niet al te behaaglijk, fel rood ook niet, fel groen ook niet, zwart helemaal niet, maar vaak is het wel zo, dat er mee gelopen of gewapperd moet worden, in ruste is het toch iets anders hoor.
willemijn.
ik heb dit gevonden.
weet niet of het precies klopt.
maar op het plaatje zie je welke kleuren mensen zien.
en welke honden.
liefs, Uma
bedankt voor de nu al zoveel gegeven antwoorden. ik ben net een dag ingeschreven bij hondenpage
Dennis
hallo Dennis,
welkom!
leuk dat je op hondenpage komt!
liefs, Uma
Ze hebben trouwens wel allebei een groen kleedje
das dan wel weer goed.. maar de rode banken liggen wel weer lekkerder..
sjonge dilemma
Hi mischien was het gewoon de geur dat de hond niet graag had?
en stieren zien de kleur rood niet eens.. ze reageren alleen maar op de scherpe dolken dat ze op hun rug en flanken krijgen..
Bram heeft alleen maar rode kleedjes.. Net als zijn geboortekleedje. Hij is er dol op! Ook zijn benchkussen is knalrood.. en ons vloerkleed ook.. Hij voelt zich er heerlijk vertrouwd bij!
Wij hebben twee dezelfde speeltjes en onze honden willen alletwee alleen maar de lichtgroene. Zijn ze gek op.????????????????De rose minder.??????????
Ik was dat met de rode en groene ballen, als vrouwtje van Spike; de vraag maar raak hond. En toen stond er op internet dat honden rood zien als donkergroen, dat zou niet kloppen met bovenstaand kleurenschema.
En Ronald zit naast mij en zegt; hoe onderzoeken ze dat dan?
Tja, hoe doen ze dat?????
Groetjes, Anita.
Nou anita dat vraag ik me dus ook af.
Want al staan er 10 rode auto's maar de mijne vinden ze.
Hi,
@Uma: de plaatsjes kloppen, hoor. Honden zien nauwlijks onderscheid tussen rood en groen, wel tussen blauw en geel.
Nog wat meer info voor de geïnteresseerden:
In een oog komen 2 typen waarnemingscellen voor (receptoren):
de staafjes en de kegeltjes.
Staafjes zijn verantwoordelijk voor het waarnemen van grijstinten (licht/donker).Kegeltjes zijn betrokken bij het kleurenzien.
Kleurenzien:
De mens heeft 3 typen kegeltjes, ieder reageert op een andere kleur: rood-type, groen-type en blauw-type. De hond heeft maar twee typen: alleen groen en blauw. Dat betekent dus dat het onderscheid tussen rood en groen niet te maken is. Dit zie je terug in de 2 verschillende spectra die Uma hierboven neerzette.
Kegeltjes zijn wel minder lichtgevoelig dan staafjes, ze hebben dus een hogere lichtintensiteit nodig om een signaal aan de hersenen af te geven. Daardoor zien we dus geen kleuren in het donker; de kegeltjes worden niet genoeg geprikkeld.
Contrastzien/Licht-donkerwaarneming
Staafjes hebben minder licht nodig om een signaal aan de hersenen af te geven dan kegeltjes. Staafjes zijn verantwoordelijk voor het waarnemen van licht/donker contrasten en daardoor ook betrokken bij waarneming van beweging.
Honden hebben meer staafjes dan mensen in hun netvlies. Dit betekent dus dat honden beter zijn in het waarnemen van beweging, maar ook beter kunnen zien bij schemering.
Verder hebben ze nog een structuur in hun oog (Tapetum lucidum) die het opgevangen licht reflecteert in het oog, waardoor de kans op waarneming van licht verder vergroot wordt. Het tapetum kun je trouwens goed zien bij Esha op mijn profielfoto, het is de gouden gloed in haar ogen.
Nog een leuk weetje:
Is het je wel eens opgevallen dat als je 's nachts naar de sterrenhemel kijkt, je geen/minder sterren ziet op de plek waar je direct naar kijkt? Kijk je nu een klein beetje daarnaast, dan neem je ineens veel meer sterren waar op de plek waar je eerst direct naar keek...?
Dit komt doordat de staafjes, de lichtgevoelige cellen, zich niet in het centrale deel van het netvlies (dus in één rechte lijn achter de lens) bevinden, maar daar om heen. Het licht moet dus als een hoek het oog binnen komen om de staafjes te laten reageren. Dat wil zeggen, van een punt náást het punt waar je direct naar kijkt.
(De kegeltjes daarentegen liggen wel in het centrale punt. De concentratie is het grootst in de zg. fovea centralis, het brandpunt op het netvlies. Dit betekent dat wij hetgeen waar we direct naar kijken bij daglicht het scherpst zien, met het meeste contrast)
Nou, voor wie het heeft gered dit halve biologieboek door te lezen, fijne dag
Groetjes, juf Mischa
hahah anita.. had je toen ik de vraag stelde het op internet opgezocht ? Ik snap ook niet hoe ze dat kunnen constateren ondanks het biologieboek van Mischa
De bal was wel lichtgroen... misschien dat het dan met bovenstaande informatie klopt.. Verder waren de ballen even groot en even smerig Vind het nog steeds frapant.. misschien ga ik hier echt wel mee experimenteren binnenkort ff naar de speelgoedwinkel een leger ballen halen
Hi,
Het is op zich nietzo moeilijk een experiment hiervoor op ze zetten; even vanuit de losse pols :
Bijvoorbeeld:
Je leert de hond te reageren op een bepaalde vorm op een computerscherm, stel een cirkel.
Je kunt de kleur van de achtergrond én van de cirkel variëren. De hond zal niet reageren op een rode cirkel tegen een groene achtergrond (of andersom), maar wel op de andere kleurencombinaties. Neem ik aan.
Ongetwijfeld zijn er betere experimenten te bedenken, maar zoiets dergelijks zal wel gebeurd zijn. Daarnaast, dat er geen rode kegeltjes in het netvlies van honden zitten is natuurlijk ook een aanwijzing...
Mocht je trouwens dit zelf willen doen met je hond, is lastig met ballen, want deze hebben natuurlijk ook een geur...
nee, honden zijjn toch kleurenblind? anders kan het zijn dat 'ie een keer een anre ervaring met de kleur rood heeft gehad!? of wat willemijn zegt...:P
Hee Monique!
Ik had idd snel ff op internet gekeken!
Ik dacht zoals ik al schreef dat je me leuk wilde foppen, vandaar!
Maare, doe een test zou ik zeggen! Plaatselijke speelgoedzaak blij en ik ben benieuwd naar de uitkomst!!
Groetjes, Anita.
hey Anita... maar als ik de enige ben die dit gaat testen dan is de test natuurlijk niet geloofwaardig dus.. wie doet er mee ?
Hey dit ben ik er nog vergeten bij te zeggen.
Xenia mag geen witte honden, honden zijn niet zo'n probleem maar als ze witte honden ziet laat ze zich van haar slechte kant zien..
Maar wit en zwart zijn ook geen kleuren, hè
Nee; even een wat technisch verhaaltje:
Normaal daglicht is op gebouwd uit golven van verschillend lengten (zie het figuurtje van Uma).
Een rood oppervlak absorbeert alle golflengten licht, behalve de golflengte die "hoort" bij de kleur "rood". Deze golflengte wordt door het oppervlak teruggekaatst, dit komt ons oog binnen en triggert daar de kegeltjes die specifiek op deze golflengte reageren.
Hetzelfde geldt voor de andere kleuren in het spectrum.
Bij een zwart oppervlak worden álle golflengten geabsorbeerd. Er wordt dus geen licht gereflecteerd. Dit ervaren wij als "zwart". Er worden geen kleurgevoelige cellen in ons oog getriggerd.
Een wit oppervlak kaatst alle golflengten terug; alle 3 de typen kegeltjes in onze ogen worden getriggerd hierdoor. Dit ervaren wij als "wit".
Honden missen de rode kegeltjes, maar hebben wel de blauwe en de groene. Ze kunnen dus nog steeds het onderscheid maken tussen wit (alle keggeltjes worden getriggerd) en zwart (geen kegeltjes worden geriggerd). Maar ze kunnen hierdoor de kleur "rood" niet onderscheiden, omdat ze hier geen waarnemingscellen voor hebben.
Groetjes, Mischa
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "hond bang voor kleuren?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?