IK heb een Akita is geen kleine jongen, inmiddels hij wordt over week 6 maanden.
Hij is zeer snel afgeleid, en dan ben ik voor meneer ontzichtbaar.
Voorbeeld als ik een Hond zie en hij ziet hem ook, dan is hij binnen 0,5 Sec al op de grond liggend en wachtend op de hond.
Nu is dat een keer niet erg, maar als hij op 100 meter afstand al wordt gezien is dat minder leuk.
Want hoe krijg je dan deze Sterke hond vooruit ? is zeer frustrerend.
IK ken dan zeggen kom op nu doorlopen Darco, maar hij blijft gericht op de andere.
Heeft hem al dikke bult opgeleverd op zijn kop ( tegen Paal gelopen en gestruikelt stoeprand )
Graag advies hoe je kunt voorkomen dat hij meteen gaat liggen, want is nog gevaarlijk ook hij doet het ook op de weg.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over " pup gaat Liggen als Hond verschijnt" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
elke hond is intressanter dan jou ... ik herken je probleem, ben er zelf ook nog hard mee aan het werk, Dusty gaat namelijk niet liggen maar blijft stil staan net zo lang tot de hond langs is of uit beeld. Ik ben aan het oefenen met aandacht ... kijken naar mij levert een klikje op met de clicker en een snoepje. (aandacht=beloning) dus nu ben ik aan het trainen met fixeren, aandacht naar mij door klak met me tong gevolgd door beloning en stukje volgen!
Ik lees even mee, Willem doet het nl ook, alleen is hij maar 10 kilo, maar evengoed is het vervelend.
Herkenbaar ja. De laatste dagen staat hij 's avonds ook op de handrem (donker = eng?) dus dan trek je de helft van de wandeling aan een hondje in de contramine (tuigje, dus ik keel hem niet).
Dit hebben wij ook met onze hond gehad.
Hierdoor werd ik vaak gefrustreerd, omdat hier heel veel honden lopen.
Na een tijdje liep ik gewoon de andere kant op, en uit verbazing volgde hij mij omdat vrouwtje niet rechtdoor liep maar links, recht of gewoon terug.
Na een tijdje dit gedaan te hebben ging hij niet meer liggen, of dit nou hieraan lag of dat hij wat ouder werd doet er niet toe, maar het hielp tóen wel
Mijn hond doet dit ook maar ik heb er inmiddels wel een patroon in gezien.
Eigenlijk vooral bij onzekere honden of hele kleine honden gaat hij standaard even liggen. Vaak zijn deze honden aan het blaffen of helemaal hysterisch aan het worden en dan houd het ook direct op. Zij lopen dan rustig langs en wij gaan weer verder.
Bij normale honden of zelfverzekerde honden doet hij het helemaal niet.
In het begin vond ik het wel irritant, nu eigenlijk helemaal niet meer. Als ik echt wil loopt hij wel mee en er zijn veel honden die er direct door kalmeren. Weer een goede ervaring voor die andere honden (ik weet niet waarom ze doen wat ze doen) en ach, ik heb toch geen haast.
Heb je al eens geprobeerd om te draaien en weg te lopen de andere kant op?
Of eerst haaks, dat gaat makkelijker, hond kan zich minder schrap zetten. Als je dan in beweging bent kan je nog een keer haaks.
Je moet zorgen dat jij interessanter bent dan die andere hond. Heb je een speeltje waar hij helemaal gek op is? Een balletje bijvoorbeeld? Probeer dan het ongewenste gedrag voor te zijn. Zie je een hond nader, pakje je balletje (of iets anders) en praat vrolijk tegen je hond. Of misschien is jouw hond wel heel gericht op eten. Dan kan je zorgen dat je iets onwijs lekker meehebt. Veel honden doen een moord voor een stukje kip of rodiworst.
Is ie toch gaan liggen, probeer dan weer z'n aandacht te krijgen met bijvoorbeeld je brokje of je speeltje. Staat ie op? Meteen belonen! Gooi het speeltje voor 'm of geef 'm het stukje worst waarmee je 'm omhoog hebt gekregen. Dit is veel beter dan de hond aan omhoog trekken. Daar leert hij heel weinig van. Als hij beloond wordt voor het zelfstandig opstaan leert hij 'het is leuk om te staan en mee te lopen, ook al komt er een andere hond aan'.
En tsja, 6 maanden is een moeilijke leeftijd, hè. Alles is heel leuk en interessant. Aan jou de taak om nog veeeeeel leuker en interessanter te zijn! En iedere hond is verschillend, dus wat bij de ene hond werkt, werkt niet bij de ander. Bij die van mij hoef ik me bijvoorbeeld alleen om te draaien en te zeggen 'doei Tjibbe' en weg te lopen. Hij komt meteen achter me aan, ookal ziet hij elders nog zoiets leuks. Maar veel honden zijn veel zelfstandiger en trekken zich er helemaal niks van aan als de baas wegloopt. Ik heb geen ervaring met Akita's, maar ik heb wel begrepen dat het vrij zelfstandige honden zijn. Ik vraag me daarom ook af of bij jouw hond omdraaien en weglopen de juiste methode is. Je kan het natuurlijk gewoon proberen, maar probeer bovenstaande ook eens.
Succes met trainen!
Dank u Maar Darco en Balletje is niet zo leuk als andere honden dat is het einde voor hem
Ook mensen met kinderen is hij gek op liefste likt hij ze schoon zo leuk vind hij het.
HIj wilt gewoon eigenlijk continu aandacht van honden, maar ook van mensen.
We hebben hem mischien beetje over gesocialiseert hahahah
In begin vond men het leuk als hij sprong ach ! Joh laat maar geeft niks klein drolletje.
Tja ik was er al bang voor, en nu heeft hij dus geleert springen tegen de mensen geeft hem aandacht en nu vinden de mensen hem minder leuk.
Omdat hij te sterk is en best groot al 30 kilo he !
Soms denk ik verdomme eerst was alles goed en aardig, en nu zeuren dat hij springt.
En nu willen ze hem allemaal niet meer aaien ?? Hij snapt het soms niet waarom niet men nu stopt wat ze eerst wel deden.
Maar voor ik afdwaal ging over liggen als hond kwam, ik zal eraan werken maar hij is verdraaid snel met liggen ( is niet voor niks stamt 80% van de Wolf af) meer als andere honden.
Jagen - sluipen - Bladeren... Momenteel soms wordt je er knettergek van hij graaid buiten om zich heen
En ziet elke blaadje als prooi hahahahahahhaha
Soms komt hele reeks bladeren voorbij, en ja dan wilt hij dat vangen natuurlijk
Dat leert hij moelijk af !!!
Ben bang dat dit jachtInstinkt is van hem en hij dat ziet als Prooi Bladeren.
Dan schiet hij voor je voeten dat je bijna dubbele Salto maakt.
Gewoon overeind zetten, hup lopen, en stevig doorlopen, niet stoppen.
Diesel deed het ook, en was die andere hond er sprong hij er bovenop, ook niet leuk, vooral die ruk die je dan kreeg.
Ik heb hem een tuig opgedaan en gewoon een paar keer overeind gezet, het was gelijk over, meneer loopt nu vrolijk door.
Als je goed vooruit kijkt dan kun je voordat hij de hond ziet of kan gaan liggen afleiden met wat lekkers en terug lopen of ermet een grote bocht omheen lopen,is ook veel rustiger voor je hond.Als je hem nu leert dat hij kennismaakt met veel honden aan de lijn,dan gaatdat straks tegen je keren als hij volwassen wordt,dan wordt het leven allemaal iets serieuzer van de hond en moeten ze elke hond aftasten als je gewend was dat er met elke hond kennis gemaakt moet worden.Uiteindelijk heb je dan een hond die uitvalt.
Ga thuis aan de slag met een 'attentie-geluidje',kies een geluidje wat je makkelijk maakt met je mond.Laat je hond thuis voor je zitten(eerste thuis geod oefenen omdat je dan in een prikkelarme ongeving bent en je hond meer aandacht heeft voor jou,om iets te kunnen leren)en dan geluidje maken=koekje geven.Dat oefen je elke dag een minuutje.Als je hond door krijgt dat dit geluidje wat lekkers oplevert dan kun je na een week (of 2/3,mits je goed oefent)ook buiten zijn aandacht krijgen.En dan kun je hem ook uit zijn pannekoeken-element halen ,mocht hij al zijn gaan liggen toen jij even niet zag dat er een hond aan kwam.
Dat hij blaadjes achterna jaagt is niet zo vreemd voor zijn leeftijd,dat gaat vanzelf over
Hoi Frank,
Het gaan liggen van je hond is het aannemen van een dominante houding tegenover andere honden en geen teken van onderdanigheid, ook al lijkt dit wel zo. Ook het opspringen is een teken van dominantie en heeft niet zoveel te maken met aangeleerd gedrag. Je kan er dus eigenlijk wel op rekenen dat jullie prachtige hond straks in zijn pubertijd (vanaf een maand of 9) nog meer dominante trekken kan gaan vertonen. Tijd om de roedelleider te worden zou ik zeggen.
Ik hoop dat je mij bovenstaande niet kwalijk neemt maar inmiddels ben ik iets verder met het opvoeden van mijn dominante reu (van 35 kilo) en herken ik alles wat jij schrijft. Ik zou je dan ook heel sterk aanraden om je goed in te lezen over de roedelregels en misschien kun je beginnen om je hond te laten lopen aan een U leader, hij heeft dan wat minder bewegingsvrijheid (kan niet meer trekken) en zal als jij doorloopt niet zo makkelijk kunnen blijven liggen.
Wat ons ook heel erg goed heeft geholpen is het volgen van een basiscursus bij de hondenschool, je bent daar samen met een stuk of 6 andere mensen met honden en bent dan gedurende de les constant aan het leren hoe je de aandacht van je hond vasthoudt terwijl er 6 andere honden omheen lopen. Kan je verzekeren dat als jullie Darco een beetje op Diesel lijkt je de eerste paar lessen doodmoe thuiskomt maar volhouden loont!
Ik zou het niet gaan zoeken in de term dominantie.Wel kan het zo zijn dat het contact maken aan de lijn omslaat in uitvallen aan de lijn,maar dat is wat je als mens zelf hebt laten gebeuren.
Je moet je hond goed leren lezen,kunnen afleiden en lekker met honden laten spelen als hij los kan,dan kunnen ze ook de hondentaal beter laten zien.Wij mensen vinden het heel normaal op om een krap stoepje vlak langs elkaar te lopen.In de hondentaal is op die manier op elkaar aflopen op een stoepje(te krappe afstand en de direct op elkaar af)te dreigend of uitdagend.
Er zijn honden die het kunnen,maar vele honden voelen zich beter als je met een bocht om een andere hond heen loopt en niet gaat ontmoeten aan de lijn.Zo leert je hond relaxt te blijven,omdat hij gewoon weet dat hij niet hoeft,hij gaat zich er dan ook niet druk om maken.
Ik heb ook ditzelfde gedrag gehad met mijn hond,enthousiast naar elke hond,voor sommige gaan liggen,te veel kennis gemaakt aan de lijn en met 1,5 jaar sloeg dat om in uitvallen aan de lijn.
Ze vond het te moeilijk en te zwaar om met(bijna) alle honden maar te kennis te 'moeten' maken,ook nog aan de lijn.En ze ging richting volwassen worden en dan wordt het tocjiets anders dan toen je nog zo jong was en iedereen alles van je pikte enz.
Ik ben dit op gaan lossen door geen kennis meer te maken met nieuwe honden aan de lijn,meteen bochtje er om heen ,afleiden met mijn stem en belonen meteen koekje.
Geen problemen meer gehad.
Je het het gedrag zelf in de hand gewerkt en kan je zelf ook weer omdraaien.
Misschien interessante linkjes:
http://kynoblog.com/artikelen/kalmerende-signalen-de-kunst-van-het-overleven
http://kynoblog.com/artikelen/de-puppy-en-de-jonge-hond-over-opgroeien
En dat omkijken en tegen een paal lopen, dat deed Bruce ook. Nu neem ik hem ff kort, echt kort, ong 10 cm boven de halsband, en trek hem mee. Als ik hem langer hou, heeft hij de grap om voor mijn voeten te lopen, om te kijken, en dan struikel ik dus over hem.
Dus kort houden andere kant op, en na 10 mtr weer een langere lijn geven.
Naar mijn weten is dit een sterk kalmerend signaal. Mijn ervaring is ook dat het heel rustgevend werkt voor de andere honden, tot nu toe reageren ze er allemaal op.
Ik heb wel een zelfverzekerde hond, dus of alleen zelfverzekerde honden het doen? Ik weet het niet.
Maar volgens mij ben ik de enige die dit als niet-storend ervaart. Maar mijn hond gaat ook niet vervelend doen daarna, dat is het verschil..
Doenja van mij doet dit ook, maar wel alleen bij honden die ze kan. Ze gaat eerst in een giga sluipgang, is gewoon hylarisch om te zien , dan gaat ze plat liggen en wacht rustig tot de andere hond bijna bij haar is, dan wordt er druk gesnuffeld en dan gespeeld, dus ik denk niet dat het iets met dominantie te maken heeft, ik vind het eigenlijk heel lief als ze dat doet. Volgens mij is het meer om te zeggen van....kom maar ik doe je niks....Zolang ze er geen kwade bedoelingen mee heeft mag ze het van mij blijven doen.
Toevallig net het boekje kalmerende signalen van Turid Rugaas gelezen. Hierin staat dat het aannemen van een liggende houding een kalmerend, dus geruststellend signaal is. Ik lees dat zelf als: hier ben ik, maar ik ben niets lelijks van plan.
Misschien gaat jouw hond nu de pubertijd in en is alles interessanter dan het baasje.
Een tip uit bovengenoemd boek mbt opspringen tegen mensen: als de hond wil springen, draai je dan om met de rug naar hem toe. Bij ons werkt het prima!
ook ik vindt het ontzettend lief als Diesel gaat liggen wachten op de andere hond en ik heb ook maanden gedacht dat het inderdaad een teken was van: kom maar hoor ik wil graag spelen.
Maar volgens iemand die haar hond opvoed aan de hand van de roedelmethode, en daar heel veel van weet, is het echt een teken van hoger in de rangorde (willen) staan.
Omdat een Appenzeller bekend staat als een ras met een behoorlijk eigen wil heb ik haar raad aangenomen en mag Diesel, aan de lijn, niet meer gaan liggen, wij lopen stug door, zonder bochten of omwegen.
Overigens nog even voor de duidelijkheid met dominant bedoel ik alleen maar dat de hond zelfverzekerd is, niets meer en niets minder.
Had misschien beter het woord zelfverzekerd kunnen gebruiken omdat het woord dominant vaak een negatieve indruk wekt, hetgeen absoluut niet mijn bedoeling was.
Ik ben best wel fan van de roedelmethode maar ik zie niet in hoe twee vreemde honden onderling "rang bepalen", zij vormen namelijk helemaal geen roedel. Ik vraag me dan ook af of diegeen er niet een beetje te overdreven mee bezig is allemaal.
Zelf vind ik het conflictvermijdend gedrag, iets wat honden grotendeels van de tijd doen. Zelfverzekerde/dominante honden zijn hier vaak heel goed in. Hebben de rust.
Sammy, wat een prima omschrijving, kan ik mij helemaal in vinden, wellicht heb ik het advies toentertijd dan niet goed begrepen maar denk jij dan dat je het wel goed moet vinden?
Nou ik denk dat je ten allertijde goed naar je hond moet kijken en een beetje op je gevoel moet afgaan met sommige dingen.
Als dit gedrag enkel kalmeert en verder niets uitlokt vind ik het zelf geen probleem. Waarom zou ik natuurlijk, we helpen er een andere hond mee.
Zou mijn hond dit gebruiken om een andere hond te lokken en gaat hij daarna vervelend doen door bovenop ze te springen dan mag hij in het vervolg nooit meer liggen en is het 'voor je kijken doorlopen'.
Als je de motivatie van je hond weet weet je ook snel of je iets wel of niet goed vind. Dat vind ik eigenlijk het meest belangerijke: Weten waarom..
Vreemde honden die elkaar tegen komen hebben geen relatie met elkaar en kennen elkaar niet, op misschien wat markeringen langs de weg na dan...maar ze komen elkaar wel tegen op straat en daar moeten onze honden maar mee om gaan, honden doen de dingen die ze hebben geleerd in het nest(omgang broertjes en zusjes, misschien meerdere honden bij de fokker en de moederhond) honden leren dus de taal, en gebruiken de taal dus ook, en een ieder in zijn eigen geleerde dialect.
Of het nu een dominante houding of een onderdanige houding is, het verschilt gewoon per hond, een hond kan gaan liggen en daardoor zijn onderdanige houding laten zien, maar honden kunnen ook gaan liggen om de situatie onder controle te krijgen(want misschien heeft deze houding een keer iets opgeleverd?).
Het is moeilijk te bepalen wat de intensie is van de hond omdat we hem niet kunnen zien. De hond zou moeten leren iets meer zijn baas in de gaten te houden, en daar vanuit te gaan, dan te letten op de omgeving. Hondenschool zou een uitkomst kunnen zijn omdat daar gewoonlijk meer honden zijn en je gericht kan trainen met datgene wat jij graag wilt zien.
Dank, als ik mijn gevoel volg mag Diesel weer gaan liggen want hij wil echt alleen maar spelen en het is fijn om dan te weten dat het gedrag van Diesel andere honden kan helpen.
Vanavond voor 't eerst hier op 't forum en nu al wat geleerd.
Maar bij mijn Diesel had het echt niets met onderdanigheid te maken, ik zie echt wel het verschil bij honden die het doen bij onderdanigheid, of gewoon als lokkertje.
Bij Diesel was het een lokkertje, kom maar ik doe niets, en dan wam, er boven op, hond en baas schrokken zich rot, ik kreeg een enorme ruk en vloog erachter aan.
Dus vandaar dat ik zei, overeind, en doorlopen, inmiddels al zeker een half jaar lang loopt Diesel gewoon langs iedere hond, zonder dat ik er achteraan vlieg.
Maar bij mijn Diesel had het echt niets met onderdanigheid te maken, ik zie echt wel het verschil bij honden die het doen bij onderdanigheid, of gewoon als lokkertje.
Bij Diesel was het een lokkertje, kom maar ik doe niets, en dan wam, er boven op, hond en baas schrokken zich rot, ik kreeg een enorme ruk en vloog erachter aan.
Dus vandaar dat ik zei, overeind, en doorlopen, inmiddels al zeker een half jaar lang loopt Diesel gewoon langs iedere hond, zonder dat ik er achteraan vlieg.
Skip doet het ook vaak, en ik zie het ook als zijn manier van communiceren. Ik wacht dus ook geduldig. Soms heeeeeeeel geduldig als de andere hond het ook doet. Ik heb niet het idee dat het dominantie of onzekerheid is van Skip. Wel een kalmerend signaal.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over " pup gaat Liggen als Hond verschijnt" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?