Hey,
Mijn katten hebben allemaal alleen de eerste inentingen gehad (de herplaatsers wist ik niet, dus heb ik zelf 1 maal de reeks gegeven) en daarna niet meer. Ze doen het heel erg goed.
Met Biko vind ik het lastiger, ik heb natuurlijk zelf een hondenschool en dus ook een bepaalde verantwoording. Biko loopt daar ook rond, er lopen pups rond..
Biko gaat ook nog weleens mee naar het buitenland (Frankrijk) dus tot nu toe is Biko jaarlijks geent.
Maarrrr.. ik heb het in mijn hart eigenlijk liever niet.
Daarom ga ik ook naar de lezing van Tannetje Koning, zodat ik voor mezelf voldoende informatie heb om een weloverwogen besluit te nemen.
Het probleem vind ik zelf, je hoort zoveel. Vaak nog tegenstrijdige verhalen ook.. en wat is wel of niet waar? Dat kun je zelf haast niet bepalen..
Dus ik wacht even tot ik meer info heb.
Die titerbepaling vind ik trouwens een heeel goed idee en ga ik in de toekomst zeker doen!
Groetjes, Margje
Vanmorgen heeft mijn hondje d'r 3e enting gehad.weer is ze hier heel naar van.'kheb besloten dat dit ook de laatste enting was.
De d.a. zegt dat dit maar bij 1% van de honden voor komt???
Ik heb 5 weken gewacht tussen de 2e en de 3e enting.
groet Roos
Mijn zus haar chihuaua heeft 2 dagen in coma gelegen door de 2de inenting.
Volgens mij heeft het enten zelf meer risico op ziekten dan dat ze niet worden geent.
Gos.... wat schrik ik toch steeds weer over hoeveel honden beroerd worden van entingen..
Wil je nu toch wilt enten, denk er dan over om aan de DA te vragen de entingen per ziekte te geven..
Dus niet een Puppy enting met van alles er in één keer...
Een pup is een baby, het systeem is nog lang niet voldoende ontwikkelt...
Ent of Parvo met een ziekte van Weil en Kennelhoest in één cocktail.
Geef per ziekte en laat er minstens 14 dagen tussen zitten..
Dat is dan mischien duurder..
Maar wel véél minder schadelijk en belastend voor je pup of volwassen hond..
En je dierenarts zal waarschijnlijk zeggen dat dit niet kan...
Maar het kan wel..!
Hij moet het alleen bestellen..
Naar naast bestaat nog de mogelijkheid om eerst bloed af te nemen om te onderzoeken of je hond al niet genoeg entstof heeft in het lijf...
Overdaad schaad!!
Je maakt je hond er zwakker en vatbaar voor ziekten ...
Bedenk waar al die allergieën vandaan komen..
Je blijft altijd verandwoordelijk voor je hond, óók op het gebied van gezondheid..
Denk ZELF na...!!
Wees kritisch...
Lieve groet, Ilja
Hallo Ilja
'k heb er ook héél goed over na gedacht!
'k ben zelfs aan het mailen geweest met de dierenarts.Ook gevraagd over apparte entingen, maar daar hadden ze nog nooit van gehoord.
Ook gevraagd of een klein hondje niet minder entstof nodig heeft dan een hele grote hond, nee dat was ook niet van toepassing, zei hij( de d.a.). Dit was nu dus echt de laatse prik, want ik zie hoe ziek ze er van wordt. Terwijl een dierenarts daar heel nuchter over doet,duurt maar een paar dagen zeggen ze.
maar mijn gevoel is, je gaat er met een gezonde hond heen, en komt met een zieke hond terug.
gr Roos
Allemaal bedankt voor jullie adviezen. Ik heb besloten, gezien mijn eerdere negatieve ervaringen en jullie verhalen niet voor een inenting te gaan. Ook heb ik mevrouw Koning om advies gevraagd. Volgens haar zou ik een keer een titerbepaling kunnen laten doen. Zij vermoed echter dat de puppy-entingen goed zijn aangeslagen en dan werken de entingen feitelijk zeker 7 jaar. Alleen als ze niet goed aangeslagen zijn dan zou hij nog een keer geënt moeten worden en is dan goed beschermd. Na vanalles te hebben uitgezocht over de titerbepaling wil dat ook nog niet alles zeggen. Het volgende vond ik erover: "Als de titer hoog genoeg is, dan is een enting niet nodig. Als de titer te laag is zou een enting mogelijk nodig zijn. Het vervelende is echter dat de bescherming tegen ziektes niet alleen door antilichamen plaatsvindt. Er worden ook geheugencellen aangemaakt en opgeslagen. Op het moment dat het lichaam in contact komt met een ziekte kunnen deze geheugencellen geactiveerd worden en kunnen ze bescherming geven. Er is geen methode om te ontdekken of deze geheugencellen ook daadwerkelijk aanwezig zijn. Zo kan het dus gebeuren dat een dier lage antilichamentiter heeft en toch beschermd is.
Een ander nadeel van deze methode is dat sommige dieren die geen hoge titer ontwikkelen op een enting, dat ook niet doen als ze vaker geënt worden. Op de een of andere manier is het lichaam niet in staat om voldoende antilichamen te maken. Vaker enten geeft dan wel de nadelige bijwerkingen maar geen titer, zodat je nog steeds niet weet of hij nu beschermd is of niet. Al met al veel onzekerheden." Daarom heb ik besloten om ook niet te titeren. Bij titeren moet nl. wat bloed afgehaald worden en ook daarmee heb ik met mijn laatste hond zeer slehte ervaringen. De DA had bloed geprikt, om zijn bloedwaarden te bepalen. Er was niks bijzonders te zien, maar na het bloedprikken werd hij heel ziek, 's avonds ben ik nog met hem naar een kliniek 75 kilometer hiervandaan gegaan, maar toen ik daar aankwam was hij al overleden, een inwendige bloeding. Ik weet dat ik door nu niet te gaan enten een risico loop, maar heb ik dat risico ook niet altijd gelopen, toen ik mijn honden wel ieder jaar liet inenten? Ik hou hem gewoon goed in de gaten en hij is nu heel gezond en vrolijk. Ik wil alleen het beste voor hem en heb daarom dit besluit genomen. Ook al omdat hij nog zo klein is en er in de entingen tussen kleine en grote honden geen verschil zit, denk ik dat hij aan die 2 grote coctails die hij als pup heeft gehad, nu eerst voorlopig genoeg is beschermd. I
Ik wil toch nog even graag reageren op de jaarlijkse enting en heb Tannetje Koning gesproken waar ik deze vraag aan stelde:Als ik één van mijn engelse cockerspaniels een jaarlijkse coktail moet hebben dan krijgt ze een bult en die werd de tweede keer dikker en gaat tegen de halsspier aanliggen het is een enorme harde bal en het duurt een paar weken tot die weg is en ze had het enorm benauwd en was goed ziek, ga het advies van Tannetje opvolgen en laat haar niet meer enten, vind dit best wel griezelig maar de gezondheid van mijn hondje gaat voor, als ik doorga met enten kan het een tumor worden en ze kan er zelfs dood aan gaan, de andere twee hebben geen last maar worden dus ook niet meer geënt.
Hoi Joke,
Ik ent mijn honden al jaren niet meer..
Sterre - mijn huidige hond koms zelf uit een on-ingeënte moeder..
Ik ben ook heel voorzichtig met ontwormen..
Ik heb Sterre d'r ontlasting laatst laten onderzoeken op wormen voor ik zou gaan ontwormen..
Ze bleef geen wormen te hebben..
Ik had een jaar geleden de laatst kuur gegeven
Dus over een jaar weer een check alvorens te ontwormen..
Sterre krijgt alleen versvlees en 2 keer in de week een klein beetje knoflook..
Al mijn dieren worden - als ze iets hebben/ziek zijn - door een klass. veterinair homeopaat behandeld..
Kleine dingen behandel ik zelf met een E.H.B.O. kit na het volgen van een cursus op dit gebied bij een klass. vet.homeopaat..
Froet, Ilja
Wat ik vergeten was te melden sorry, wij zijn voor 20 jaar geleden ong ook een hondje (friese stabij)kwijt geraakt door de jaarlijkse enting, het was de eerste volledige coctail wat hij kreeg en die flipte helemaal door werd agressief en begon iedereen te bijten wij zijn toen terug gegaan naar de DA en kregen daar te horen dat hij waarschijnlijk iets teveel aan entstof had gehad, vandaar zijn rare gedrag en moesten hem op advies van de DA in laten slapen, wij kregen een excuus maar het leed was geschied wij waren een pup kwijt geraakt van nog geen half jaar oud, deze DA was later met de noorderzon vertrokken, maar ben vanaf die tijd wel enorm bang geworden voor de entingen en wij zaten met een enorm verdriet, tegenwoordig gaat men er beter mee om maar ben toch altijd al huiverig gebleven voor deze entingen en door jullie site ben ik ook na gaan denken over het niet enten en kwam met Tannetje Koning aan de praat en die gaf mij nu het advies wat hierboven staat geschreven, sorry voor het gebruik maken van twee stukjes maar wist niet hoe ik het anders moest doen.
Ik ben verzekerd bij dier&zorg van proteq.
Onderstaand stukje staat in de polisvoorwaarden;
"7.2. Goede verzorging
De verzekeringnemer is verplicht het verzekerde huisdier goed
te verzorgen. Daartoe wordt tevens gerekend de preventieve
gezondheidszorg op advies van de dierenarts, zoals jaarlijkse
controle, vaccinaties en parasietenbestrijding (vlooienbehandelingen,
ontworming etc.)."
Als ik dit goed intepreteer is het dus verstandig, als je niet wilt vaccineren, om een dierenarts te zoeken die dit ook adviseert (om het niet te doen).
Of gaan ze er van uit dat iedere dierenarts inenting adviseert en ben je de pineut als je niet vaccineert en je hond wordt ziek?
Morgen toch eens over bellen met proteq.
onze doggies krijgen alleen rabies om zweden in te kunnen, verder krijgen ze geen entingen.
ze hebben de entingen alleen als pup gehad, maar daarna niet meer.
In enten - of niet inenten - is volledig voor eigen risico..
Niemand kan jou verplichten - wel of niet - in te enten..
Behalve - kennelijk - als je bij een verzekering bent aangesloten..??
Groet, Ilja
Hallo Ilja,
Dank je wel voor je reactie en ben trouwens sinds kort ook over gegaan op KVV voor mijn drie cockertjes
alleen de pup van bijna een half jaar begint er morgen mee onze andere twee die staan nu ongeveer twee of drie weken op KVV, maar wat ben ik blij dat ik door toeval jullie site heb gevonden, daar trek je heel veel steun uit wat dit soort dingen betrefd, het enten en derg, ook Tannetje Koning heb ik veel steun aan gehad ook wat al mijn vragen betrefd, wilde mij registreren maar kwam er niet helemaal uit, vandaar als gast.
groetjes,
Joke.
Hallo Joke..
Misschien nog een keer een poging ondernemen om in te loggen..??
Dan kan je foto's plaatsen ook een foto naast je topic en pers, berichtjes sturen en ontvangen..
Overigens niet iedereen 'hier' denkt zo over inenten..
We hebben er regelmatig discussie's over..
Je kunt je ook voorstellen onder "even praten" even daarop klikken en er volgt een zee van topics waaronder "even voorstellen.."..
Hoeft niet mag wel..
Veel lees en schrijf plezier..
Groet, Ilja
Hallo Ilja,
Er staat twee keer een naam in vullen, misschien een domme vraag maar gebruiken jullie schuil-namen?
Ik ben namelijk nog niet zo'n kei in het plaatsen van foto's hoe graag ik ook wil, maar zal morgen nog even een poging doen om mij te registeren misschien lukt het mij?
Ik hoop het en voor nu wens ik je weltrusten.
groetjes,
Joke.
Ik niet in elk geval...
Weinigen volgens mij..
Leuk dat je inlogt..
Enten zal vast niet perse nodig zijn, "in het wild" worden ze immers ook niet geent.
Echter, entingen zijn bij veel honden plekken verplicht zoals kennels, vervoer naar buitenland, hondenclubs, honden sport, honden shows, etc, etc.
Mijn honden gingen vroeger naar de puppycursus en heeeeel incidenteel blijven ze eens een nachtje slapen bij de opvang. Alleen daarom ben je dus al verplicht om ze jaarlijks te enten.
Ik doe het daarom maar braaf, ondanks dat ik 't persoonlijk onzin vindt.
Onze vorige hond heeft tot ze 5 jaar was alle entingen gehad en daarna niet meer, ze is 13 jaar geworden.
Onze nieuwe pup heeft haar puppyentingen allemaal gehad, en ze heeft gelukkig nergens last van gehad.
ook laten we haar de eerste jaren inenten.
Sieneke
Jarov word geént
Mmm... Ook Maya moet in deze maand weer geënt worden. Mijn vorige hond (Iris) heeft de puppyentingen gehad, maar verder niet meer, en zij is 16 jaar geworden.
Nu zit ik met een dilemma... Maya zwemt zo vaak. Dat zou dan de reden zijn om wél te enten omdat de ziekte van wijl erin zit.
Iris zwom nooit, kwam nooit in pension of buitenland. Maya en Misty komen ook niet in een pension of buitenland. Misty zwemt niet, maar Maya dus wel. Wat denken jullie hierover???
hey
heb zelf thuis een hondje maar zijn poot is zeer ontstoken heb er olie opgedaan, en zeep
haha, maar ik weet nie of da goed is
ben te arm voor een dokter erbij te halen hahaa
henk, opent een apart topic hierover, bij medisch.
olie en zeep is geen goed iets om op een ontstoken pootje te smeren, als ik jou was zou ik toch echt even een dierenarts er naar laten kijken. doe je niets bij een ontstoken pootje wordt het alleen veel en veel erger, en dan ? gaan zou ik zo zeggen.
Hallo mensen
Ik heb drie erg gezonde honden waarmee ik binnenkort naar Spanje ga. Ik ben niet echt een voorstander voor enten, maar nu hebben ze alledrie een Rabies enting gehad, omdat het nu eenmaal verplicht is. Echter, pas na 21 dagen na de enting mag je met het dier de grens over, terwijl de vakantie al gepland staat voor over een week. Dus een kleine 14 dagen te vroeg. Dus, een slechte voorbereiding! Maar de vakantie staat al wel gepland en kan eigenlijk niet uitgesteld worden. Wie weet wat er gebeurd als bij controle blijkt dat de enting jonger is dan 21 dagen? Moet je dan gewoon terug? Of worden de honden in beslag genomen?
Ik hoop dat iemand mij hiermee kan helpen...
Groetjes Heleen
Ik kocht Chels met 13 weken over van een gezin die d'r impulsief hadden genomen omdat vrienden een nest hadden maar achteraf zaten ze er toch niet zo op te wachten.. Ze had toen maar 1 enting gehad, ze had er al 3 moeten hebben me 13 weken, maar die man had er totaal geen verstand van, hij zei "ze heb er eentje gehad, is toch zat? Ze is toch gezond?" zucht..
boekje gewoon mee nemen, dat je gecontroleerd wordt is sporadisch, toch controle, overleg het entings boekje, meer kan je niet doen.
Ik ent wel,
dit omdat het verplicht is op de hondenschool anders zou ik het ook niet doen denk ik
Ow oeps ik merk nu dat de meeste mensen tegen al die entingen zijn dus.. Nou ja ik dacht dat het zowat verplicht was, voor de puppiecursus moest ik laten zien dat ze alle entingen gehad had..
Chels had trouwens nergens last van na de entingen, tenminste ik heb niks aan d'r gemerkt..
@Sieneke - "tot 5 jaar"..? Komen er nog meer na de eerste 3 dan..?:$
Onze hond is nooit ingeënt. Het is een bewuste keuze. Ik inversteer liever in goed voedsel voor haar. Verder ben ik ook spiritueel bezig en heb ik er vertrouwen in dat de geestelijke krachten haar ook zullen beschermen. Ik vond het heel leuk dat ik haar kon kopen en dat ze niet was ingeënt. Het valt met op dat ze zeer levendig is en volgzaam en opletttend in het verkeer als ik zonder riem loop. Ze is bijna 2 jaar en is nooit ziek geweest. Vaak zeggen mensen dat haar mooie goudkleurig vacht enorm zacht is.
Eind juni krijgen we puppies en die laat ik dus ook niet inenten. Wie interesse heeft in een labrador retiever (1/4 boeren fox) kan schrijven naar........ De moeder is vrij klein en kun je heerlijk op schoot nemen of achterop de fiets in een hondenmand.
-- reactie gewijzigd door het moderator team op 10 mei om 20:37 --
marion, zou toch de pupjes wel laten enten, antistoffen zijn wel belangrijk, heerst er parvo dan is de kans dat je pupjes het krijgen en het niet overleven.
dat je de hond als tie volwassen is niet meer ent, okee, maar toch niet niet laten enten bij je pupjes.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?