Hallo allemaal!
Begin september heb ik mijn pupje Koos uit Portugal gekregen. Alles gaat echt supergoed!! Helemaal zindelijk, super aan de lijn, los is hij ook (redelijk) gehoorzaam, etc. We doen geen puppycursus omdat alles eigenlijk heel goed gaat.
Nu had hij laatst iets geks:
We waren op visite bij een ander pupje, ietsjes jonger dan hij, en die had een bullepeesje. Koos krijgt altijd alleen maar geperst pens om op de kauwen, dus hij kende dit nog niet. En hij VOND het me toch lekker! Maar; hij was niet van hem, en ik pakte het af (hij had het inmiddels al in zijn bench gesleept, we hadden namelijk de reisbench bij ons en die stond 'op'). En wat deed hij? Hij gromde en probeerde me zelfs te bijten toen ik het afpakte!!! Ik schrok hier enorm van. Ik heb namelijk in het begin getest en met zijn brokjes is hij helemaal niet zo, en met NIKS anders; zijn geperste pens en al zijn speeltjes mag ik gewoon afpakken.
Ik dacht, misschien is het maar 1x. Nu gaf ik hem thuis een Greenie (groene eetbare tandenborsteltjes), en hij nam hem GELIJK mee zijn bench in, probeerde ik het af te pakken... deed hij het weer!!
Wat moet ik hier nou mee doen?
1) geen dingen meer geven die hij ZO lekker vindt?
2) oefenen met afpakken en een andere keer weer teruggeven ofzo?
3) iets anders misschien?
Herkent iemand dit? Ik vind het zo naar omdat hij het dus alleen bij bepaald snoep-eten doet... En ik wil wel kinderen over een tijdje dus ik hoop dat het kan. Denk het opzich wel gewoon hoor omdat hij verder NOOIT vals is, maar omdat ze bij Animal Planet honden altijd afmaken als ze bezitterig zijn over eten ben ik er heel erg van geschrokken!
Ok nou heel erg bedankt mensen! Alle advies is welkom!
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Puppy bezitterig om bepaalde snoepjes; gromt! " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Ja sory hoor misschien ben ik te grof maar als mijn hond tegen mij gromde dan liet ik echt wel zien wie de baas was, Mac woog 50 kilo maar ik was de baas... Laat dat goed merken met je stem en je lichaamstaal waar zijn plek is.
Dankjewel! We hebben dat toen ook gelijk gedaan. Op zijn rug gelegd en wachten totdat hij rustig werd en dan pas weer laten gaan. Dus gelijk gedomineerd inderdaad, op een diervriendelijke manier zeg maar.
Maar dat is dus het gekke; hij respecteert mij volledig als baas. Alleen met dat eten niet. Daarom vroeg ik me dus ook af of dit misschien anders ligt dan dominant-onderdanig. Het is toch een rescue uit Portugal (wel met 12 weken al naar NL gehaald), en met eten kan dat dus wel gevoelig liggen...
Dus denk je dat een langetermijnoplossing ook hierbij gewoon blijven afpakken + domineren is?
Weet niet of je er iets aan hebt, en ik heb ook nooit meegemaakt wat jij hebt, maar ik deed dit:
Iets wat mijn hond super lekker vindt:
Het zit in mijn hand, en af en toe mag hij er even bij, maar het blijft in mijn hand, en het is van mij. In mijn hoofd leerde ik hem delen...
Als het speeltje/lekker iets niet van jouw hond is, dan moet je hem eigenlijk 'Nee' zeggen op het moment dat hij het probeert af te pakken. Als hij het al heeft, en heeft meegenomen naar zijn plekje, dan is het van hem, en dan kun je er geen leermoment meer van maken DENK IK.
Ik heb er niet al te veel verstand van, dus neem mijn woord niet voor waarheid aan Ik weet niet zeker of ik een makkelijke hond heb of dat ik iets juist heb gadaan hahaha (hoewel het makkelijke alleen slaat op omgang met mensen, mijn hond + andere hond = vaak drama :P)
Leg je hond aub NOOIT meer op zijn rug! bedenk wel he.. dit pupje heeft heel veel te verwerken in een korte tijd!!
Hij is net bij jullie en hij moet jou leren te vertrouwen.. Zou jij iemand vertrouwen die jou op je rug DWINGT?
Niet meer doen hoor..
Leer je pup dat het leuk is als jij hem eten geeft.. geef voedsel uit je hand en probeer hem af en toe zacht te aaien.. en ik vraag me eigenlijk af..
Waarom moet je zijn snoepjes afpakken? Als je hem iets geeft moet je het niet terug pakken, tenzij het een bot is bijv.. die later weer de kast in gaat en de volgende dag weer word gegeven. Ruilen is de oplossing,.. leer hem .. als jij iets afpakt dat hij er ook iets heeeeeeeeeel lekkers voor terug krijgt.
Als hij ietsje ouder is kan je aan het commando los en vast gaan werken.. zodat hij het uit zichelf afgeeft i.p.v. dat je het uit zijn bek moet pakken..
Veel succes en vooral veel plezier met je nieuwe pup
Groetjes Loes
Wij hebben in het begin hier ook last mee gehad. Als het echt heel lekker was, werd er flink gegromd.
Straffen hielp hier absoluut niet. Hij ging zijn bot dan nog feller verdedigen.
Wij hebben 2 dezelfde botten gekocht en deze zijn we met hem gaan ruilen. Hij had al heel gauw door, dat die hand die naar hem toe komt geen bedreiging is en gewoon iets lekkers komt brengen. Na een paar weekjes was er niks meer aan de hand. Nu kan ik zijn botje zo pakken.
Tip van Daantje heb ik ook eens toegepast gezien door hondentrainster op tv en dat werkte daar ook super.
FYSIEKE CORRECTIES/CORRIGERENDE HULPMIDDELEN
HP hecht belang aan verantwoord en positief opvoeden. Met inzicht en geduld kun je een hond prima op positieve wijze opvoeden.
Het adviseren en/of rechtvaardigen van fysieke correcties en/of corrigerende hulpmiddelen of andere (fysieke) provocerende handelingen is daarom niet toegestaan. Behalve dat het beschadigend is voor de vertrouwensrelatie en stress veroorzaakt bij de hond kunnen ze ook een risico vormen voor de veiligheid en gezondheid van mens en dier.
Voorbeelden van fysieke correcties; Een hond corrigerend in het nekvel pakken (al dan niet schudden), een hond op de grond duwen en/of vastklemmen, knijpen, prikken/porren, de bek vastklemmen, een tik geven, slaan en schoppen, anderszins pijnigen of provoceren.
Corrigerende Hulpmiddelen; Wurg- en stroombanden en slipkettingen.
Hier geldt dat het iedereen toegestaan is om allerlei vragen rondom opvoeding te stellen. Ook als dit vragen betreft over fysieke correcties of corrigerende hulpmiddelen. Wij willen juist hierin meewerken aan een stuk bewustzijnsvergroting ten aanzien van verantwoord opvoeden. Een open gesprek hierover is dus mogelijk, maar actief adviseren van fysieke correctie of correctiehulpmiddelen of provoceren is niet toegestaan en wordt aangeduid met een rode pijl en een moderatormededeling . Herhaaldelijk actief adviseren of provoceren levert een waarschuwing en bij doorgaan een afkoelban op.
Het op de rug dwingen/duwen kan voor sommige baasjes een leiderschap gevoel opwekken.
Maar je hebt het hier over een hondje, en dus gewoon ruilen zoals er wordt geschreven.
Probeer de spanning van het "onderwerp" af te halen.
Hoe langer je naar het bot kijkt, hoe langer je het probeert af te pakken, weg te trekken.
Hoe heftiger de situatie wordt voor je hondje.
Afleiden/ruilen.
Dus eigenlijk proberen om het hele botje onbelangrijk te maken voor jullie, en dus ook voor hem.
Maak je het bot, of iets anders wat hij niet af wil geven , heel belangrijk heb je kans dat hij de volgende keer weer aandacht wilt hebben en dus maar weer opzoek gaat naar dat waar jullie zo heftig op reageerde.
Dus gewoon de situatie lekker relaxt houden. (in geval van een botje)
Ik zou ook bijten als ze me iets lekkers afnemen
Juist omdat je hondje het zo lekker vind wil die het niet afstaan, een heel normaal gedrag, het beschermen van je voedsel.. Zeker omdat je hondje uit een land komt waar het een hoop heeft meegemaakt en waar het wellicht ook niet veel voedsel heeft gehad kan ik het gedrag erg goed snappen... Je hondje op zo een moment gaan straffen en domineren vind ik geen goede aanpak, je hondje moet leren dat er geen dingen afgepakt worden en als er wel iets afgepakt wordt dat hij er iets voor terug krijgt, zo krijgt je hond vertrouwen in jou en zal het gedrag ook zeker afnemen.
En, snel naar de dierenwinkelen om ook van die lekkere bullenpezen te kopen, dan kan die daar lekker op het gemakje van smullen zonder dat het afgepakt moet worden
Hoe meer je hondje merkt dt er voldoende eten en lekkers is, hoe minder dit gedrag denk ik voor zal gaan komen..
Wat je pup doet is normaal gedrag. In de dierenwereld geldt dat wat je hebt je mag houden en dus verdedigen. Dit heeft helemaal niets te maken met dominantie. Als de vertrouwensrelatie met de mens goed is zullen de meeste honden in de regel niet zo moeilijke doen. Jij hebt een pup en bent nog druk bezig met het opbouwen van een vertrouwensrelatie. Nu heeft je pup wel heel iets lekkers/bijzonders en wil dat graag verdedigen.
Ik ga mee met landseer etc. Haal er de spanning bij vandaan. Laat je pup lekker rustig kauwen in z'n bench en maak er geen afpak strijd van, zo creëer je namelijk bezitsagressie. Je krijgt terecht het gevoel dat jij erop uit bent lekkers weg te nemen en gaat dit steeds feller verdedigen. Juist door het groeiende vertrouwen creëer je een hond die makkelijk afgeeft omdat er vertrouwen is dat jij er niet standaard op uit bent iets weg te nemen.
Als je pup in de bench ligt te kauwen en wil je gaan ruilen lok hem er dan eerst uit met iets lekker of een gekkigheid of speeltje. de bench is een veilige plek en daarin wil je geen hand die een botje komt afpakken.
En verder de focus loslaten, hoe meer ontspanning en rust de pup ervaart hoe minder spanning er op het moeten verdedigen komt te liggen en het vertrouwen kan groeien.
Een provocerende handeling als de pup/hond op de rug leggen is uit den boze. Je wilt graag een vertrouwensband opbouwen en dit helpt daar niet aan mee. Het is een voor de pup onbegrijpbare handeling.
je hond vindt het heel lekker en neemt het mee naar zijn bench, zijn eigen veilige plekje, en dan kom jij het ineens afpakken. ik zou het inderdaad ook niet zo prettig vinden als iedereen mijn chips komt afpakken o.i.d.
ga oefenen met het commando los, en leer hem inderdaad dat er altijd iets lekkerders komt als hij zijn lekkers afgeeft.
los leer je op de volgende manier aan. je geeft je hond een speeltje/lekkertje. als hij dat in zijn bek heeft hou je een stukje kaas voor zijn neus, en zeg je los. hij laat dan los om het stukje kaas te pakken. daarna geef je wat hij losgelaten had weer terug. dit kan je zo een keer of 5 doen. zo leert hij dat hij voor loslaten iets lekkers krijgt, en dat hij ook zijn eigen ding weer terug krijgt. als hij dit commando goed kent, hoef je het natuurlijk niet meer altijd terug te geven, maar voor het aanleren is het handiger van wel
Nog een paar artikelen over inzichten mbt dominantie
artikel voernijd >>> http://moniquebladder.com/2011/09/21/voerbak-verdedigen/
artikelen dominantie >>>
http://moniquebladder.com/2011/04/28/de-baas-of-de-leider-is-er-een-verschil/
http://kynoblog.com/artikelen/dominantie-theorie-om-het-gedrag-van-honden-te-verklaren-is-gepasseerd-station
http://www.hond-en-co.nl/hond-wolf-dominantie.html
Tja, ik ben daar misschien wat harder in dan menig HPer.
We bijten niet, we grommen niet, we trappen niet(paard) en krabben niet(kat). En als ik het eten wil, dan is het van mij.
Als je als dier je aan de bovenstaande punten houdt, dan kan je het heel leuk hebben bij mij
Bovenstaande dingen zijn dingen die ik als standaard beschouw als je een leider bent.
En heb er zelden problemen mee gehad.
In principe pak ik eten bijna nooit af, in een roedel krijgen de honden in lagere rang pas te eten als de leider uitgegeten is. Hij zal dit dan ook niet weer af pakken.
Maar als ik het wel nodig vind om af te pakken, dan hebben ze dit ook te accepteren.
Mijn teckelvriendin en boomer waren zo'n 2 jaar geleden in de tuin, en daar kregen ze hun eten.
Een lekker kippenboutje.
Teckellief had de bout de hele tuin door gesleept en zag zwart van het zand, ik wou hem pakken om af te spoelen en weer terug gegeven. Hier was zij echter niet van gediend en ging grommen. Nou hier was ik niet van gediend en heb dat HEEL duidelijk gemaakt.
Tot op de dag van vandaag wacht ze nog steeds altijd voordat ik weg loop voor ze begint met eten.
Honden onder elkaar zijn ook niet bepaald zachtzinnig tegen elkaar bij een correctie
Ik voer in principe zelden uit de hand, maar als ik uit de hand voer, dan gaat dit met beleid.
Dit oefen ik op de volgende manier:
Ik neem een snoepje/brokje in de hand en houdt dit met gesloten hand voor de neus. Willen ze het pakken, dan zeg ik streng nee. Dan pak ik vrij snel het brokje tussen de vingers en zeg: toe maar.
Dit breidt ik verder uit. 2 keer nee, dan toe maar. Snappen ze het, breidt ik het steeds verder uit en later met een open hand, en dan weer nee en toe maar.
Aantal keer oefenen en ze snappen het
Een toevoeging:
Ik snap dat er mensen zijn die mijn manier af keuren. Mijn menig is dat als je een hond/paard/kat direct duidelijk verteld wat je wel en niet pikt je problemen direct de kop in drukt.
Ik werk dagelijks met veel honden die een korte periode blijven, als je niet meteen duidelijk bent. Dan heb je chaos en mogelijk problemen. Wij willen honden een leuk verblijf geven, en dat geef je door regels, duidelijkheid en regelmaat.
Van de 180 honden die langs zijn geweest is er slechts 1 geweest die een poging tot bijten heeft gedaan. Maar ja, als je in je 7 jarige leven nog nooit wat anders hebt gezien dan je eigen erf, dan is dat ook niet zo raar.
Wij corrigeren direct en duidelijk.
Als je als dier je aan de bovenstaande punten houdt, dan kan je het heel leuk hebben bij mij
Bovenstaande dingen zijn dingen die ik als standaard beschouw als je een leider bent.
En heb er zelden problemen mee gehad.
Dus een dier moet maar tegen z'n natuur gaan omdat jij bepaalde regels gesteld hebt die het dier niet weet en die voor het dier ook niet logisch zijn??? Het is toch wat met de mens... altijd maar macht willen hebben ipv werken aan een vertrouwensrelatie.
Als je een goede vertrouwensrelatie creëert dan zul je geen problemen hebben met bovenstaande dan hoeft je hond niet uit angst voor straf z'n natuurlijk gedrag te vermijden, maar wordt er vertrouwensvol samengeleefd waarin heel veel mogelijk is doordat er vertrouwen en wederzijds respect is. Als je respect van een dier wil zul je ook het dier moeten respecteren. Behandel je dier zoals je zelf ook behandeld wilt worden. Met respect en vertrouwen en zonder onbegrijpelijk machtsvertoon.
Nee hoor.
We bijten niet, we grommen niet, we trappen niet(paard) en krabben niet(kat).
Allemaal dingen die in een roedel ook niet geaccepteerd worden. Tenzij correctie/spelen.
Als je roedel stabiel is, dan zullen ze dat gedrag ook niet vertonen.
Mijn boomer komt uit het asiel. Kende niks, geen socialisatie, geen roedel enz. niks.
Op cursus misdroeg hij zich zo ernstig dat hij mij 2 keer gebeten heeft. Meteen duidelijk gemaakt dat ik het niet accepteer.
Toen het duidelijk was dat ik te leider was, was het probleem klaar en kwam er een bepaalde rust over hem heen.
Mijn teckel heeft nog nooit gebeten, en zal dit ook zeker niet doen. Mijn paard heeft in die 9 jaar dat ik hem gehad heb nooit gebeten, nooit getrapt en tevens heeft hij nooit een poging gedaan om mij eraf te gooien. Dingen die hij bij zijn vorige zeer labiele eigenaar wel deed.
Maar goed, zoals ik schreef.
Dit is mijn manier, en manier waarvan ik vind dat het werkt.
Vind jij dat een andere manier werkt, dan is dat toch prima?
Zoveel mensen, zoveel manieren en zoveel meningen
Maar denk alsjeblieft wel na voordat je een antwoord geeft.
Ik doe niks met dwang. Ik behandel elke hond met respect en corrigeer waar nodig.
Ik kijk naar onderling gedrag en gebruik dat om op de juiste manier te corrigeren.
En ze zeggen echt geen foei tegen elkaar!
Nicole denk je dat in andere huishoudens het wel normaal is dat er gebeten en gegromd wordt?
Ook hier wordt dat niet gedaan, ook ik had een hond die mij en mijn vriend een keer gebeten heeft, ook zij gromde in bepaalde situaties.
Wij hebben toen ook duidelijk gemaakt dat dit niet hoeft, maar ik krijg de indruk dat onze manier heel anders was dan de jouwe. Wij hebben dat gedaan door de hond te begeleiden en vertrouwen te geven in ons en haar situatie.
Onder andere hebben wij dat bereikt door de hond gewoon met rust te laten als ze eet, zodat ze leerde dat wij mensen zijn die ze kan vertrouwen. Eerst konden we niet eens dichtbij haar etensbak komen, dan gromde ze al vervaarlijk. Nu heeft ze zoveel vertrouwen dat ze met een botje lekker aan mijn voeten komt liggen knabbelen.
Een hond aardgerecht en met respect behandelen is voor mij een eerste vereiste om met honden om te gaan, ik ga liever van de hond uit en wat goed is voor haar, dan krijg je een ontspannen relatie met je hond en gaat alles als vanzelf.
Hier wordt ook niet gegromd en gebeten, maar dat is vanuit een basis van vertrouwen en niet vanuit een basis van wantrouwen en angst voor afstraffen. Hoe meer je een hond provoceert hoe meer natuurlijk gedrag als grommen en bijten je van de hond uitlokt. Totdat je het dusdanig afstraft dat de hond z'n natuurlijke taal gewoon afleert. Niet mijn manier.
Ook hier een 2 honden, onbekende achtergrond, socialisatieproblemen. 1x een angsthap gehad en dit was geheel terecht. Door mijn hond te leren kennen en te leren zien waarom hij zich gedraagt zoals hij zich gedraagt kun je een wederzijdse vertrouwensrelatie opbouwen waarin er geen wantrouwen en angst is. Maar het gebrek van de mens is vaak dat het vanuit 1 richtingverkeer denkt en handelt, die vanuit hemzelf. Sommige gedragingen zijn namelijk heel logisch als je ze vanuit het perspectief van de hond bekijkt.
Goed leiderschap is gebaseerd op vertouwen, stabiliteit, rust en niet op overheersen, macht en eisen. Ik vind het heel triest om te lezen dat mensen dingen eisen van hun hond wat ze hun hond zelf ook niet geven. Goed voorbeeld doet volgen.
de hond heeft eigenlijk eten...ook al is het in jouw ogen snoep.
afpakken moet je niet doen, of het moet niet goed zijn voor je hond, maar dan ga je ..ruilen..bijvoorbeeld voor een kaasje of worstje, klinkt gek, maar is wel zo, dan kan je wat hij heeft gerust afpakken, zijn aandacht is dan voor dat kaasje of worstje, zo pak je iets af, niet afpakken als hij het al half verorberd heeft, of naar zijn bench sleept, het is van hem.
maar voor gevaar voor je hond, kan je dus gaan..ruilen..
de baas zijn ? de hond staat te wachten tot je weg gaat , en gaat dan eten ?
ik heb toch een hond van 70 kg, een en al vertrouwen in mij, geen geharrewar bij het eten, als ik het haar geef, begint ze gelijk met eten, niets geen wantrouwen of even wachten tot ik er bij vandaan ga. niets van dat alles.
een bot afpakken ? nimmer, maar moet ook wel eens weg, of ze heeft iets wat niet mag, RUILEN..probeer dat maar eens, heus je krijgt de beloning er voor terug, dat je hond zoveel vertrouwen in je krijgt, die gromt niet meer. ruilen is belonen. voor de hond, maar ook voor jou.
Dat heeft Yoshi ook bij mij gedaan, de eerste keer dat ik hem een pensstaafje gaf. Ik was daar ook erg van geschrokken, maar na wat navraag en logisch nadenken ben ik tot de conclusie gekomen dat dat heel normaal gedrag is. Hij wilde gewoon zijn lekkers beschermen en heeft nog niet het vertrouwen dat je niks van hem afpakt. Dat vertrouwen moet nog groeien. En dat doe je niet door hem op zijn rug te leggen, ben ik bang. Wat ik gedaan heb, is hem met rust laten als ik hem iets lekkers te kauwen geef en later van een afstandje wat tegen hem zeggen, zoals: lekker hè jongen? De volgende keer wat dichterbij. En zo langzaam opbouwen. En dan gaan ruilen inderdaad, zoals hierboven ook staat. Nu komt hij vaak met een botje naar me toe als hij het niet meer goed kan vasthouden, zodat ik het voor hem vast hou terwijl hij lekker kan kauwen...
Wow, wat een reacties, super bedankt allemaal! Echt een heel goed idee, van dat ruilen. Dat ik daar zelf niet aan gedacht heb Bedankt voor het meedenken! Ik ga er vanavond mee aan de slag. Ik had niet gedacht dat ik zulke heftige discussies zou losmaken haha. Nog even voor de duidelijkheid: ik word nooit boos op hem! Heb hem dan ook nog nooit gestraft, enkel gecorrigeerd,
De reden dat ik het wil kunnen 'afpakken' is dat ik niet wil dat hij zijn eten waanzinnig verdedigt. Ik schrok er die eerste keer van, en toen moest ik het ook afpakken want het was niet zijn bullepees. En de reden dat ik dat wil kunnen is dat ik binnen nu en een paar jaar kinderen wil, en ik weet dat je daar heel specifiek mee om moet gaan, maar dan vind ik het dus prettiger als zijn snoepgoed geen 'probleemgebied' is zeg maar.
Van die vertrouwensband is wel een goede. Ik merk dat hij dat op alle vlakken met me heeft (spelen/speeltjes, buiten, andere mensen/honden begroeten etc.), behalve dus hiermee. Gisteren had hij weer een lekker snoepje en toen heb ik het niet geprobeerd af te pakken omdat ik jullie reactie af wilde wachten. Ik liet het hem bij mij opeten en aaide hem af en toe. Ik zag dat als ik hem ging aaien, dat hij dan mij HEEL goed in de gaten hield en zijn snoep even extra goed vast hield. Dus ik denk dat jullie de spijker op de kop slaan met de vertrouwensband! Ik denk wel dat dat van gister al heeft geholpen, want ik heb het dus niet afgepakt dus hij zal daar ook al wel van hebben geleerd dat ik OOK lief voor hem ben als hij iets lekkers eet. Ik ben toen extra lief voor hem geweest en heb hem laten zien dat het heel goed is dat hij lekker van dat snoepje zat te smullen.
En 'los' kan hij al best goed! Dus dat zal ook wel helpen met de ruil-oefening. Hij kan dat zeker bij speeltjes heel goed en ook al bijna helemaal bij dingen die hij buiten op straat ziet die hij in zijn mond doet.
Nou, ik ga lekker aan de slag met mijn lieve pupje Bedankt!
Met het ruilen zou ik wachten totdat hij tot rust gekomen is en weet dat er niets van hem afgepakt wordt en de situatie dus niet meer gespannen is.
Zeker niet zo maar afpakken. Die fout heb ik met één van mijn vorige honden gehad (20 jaar geleden, wist ik veel). Ik ging de voerbak wegtrekken, had ik gehoord dat ik dat moest kunnen doen... De hond heeft heel lang baknijd gehad (nooit gebeten, wel grommen). Je kunt wel oefenen met ruilen, zodat de hond zich geen zorgen hoeft te maken dat zijn lekkers afgepakt wordt. Ik heb het mijn huidige honden van pups af aan geleerd en wat ze ook in hun mond hebben, als ik "Los" zeg laten ze het meteen los en kan ik het pakken... Handig als mijn jongste weer eens een kattendrol heeft gevonden ( en die pak ik natuurlijk niet op )
Zoiets zou ik nooit zomaar afnemen ! Het lijkt soms wel of dit abnormaal hondengedrag is, maar dat is absoluut niet zo, integendeel ! Het is wel gedrag dat wij niet op prijs stellen.
En ruilen vind ik dus een prima idee !! Ik ken wel meer lieve honden die nooit een probleem maken als hun etensbak wordt weggenomen, maar wel als een kauwbot wordt afgenomen, dat is echt hun prooi als het ware ! Mijn Labrador vroeger was een gouden hond ,nooit iets gedaan, altijd even lief, maar als hij een kauwbot had moest je hem met rust laten of anders ruilen met iets.
Er is goed op te oefenen, niet zo'n goed probleem dus
Veel succes met de ruiloefeningen !!
En je hebt trouwens een heel mooie hond !!!!
Als je bepaalde acties/correcties toepast op je hond die inmiddels allang niet meer nodig zijn, is het misschien toch geen slecht idee om op puppycursus te gaan. Dat bedoel ik niet beledigend, maar ik denk dat dat heel leerzam voor je zal zijn.
Meer leren over hondengedrag (waarom doet een hond iets?), leren over lichaamstaal van de hond (kalmeringssignalen), en vooral; Hoe ga ik hiermee om?
Een hond domineren middels fysiek contact is helemaal nergens voor nodig, en zéker niet bij een puppy die pas net bij je is, waarmee je nog een vertrouwensband op moet bouwen, respect van beide kanten. Stel je eens voor dat iemand jou op de grond houd totdat je rustig bent, hoe zou je je dan voelen?
Daarnaast heb ik nog een heel mooi voorbeeld over baknijd of agressie bij snoep/botjes en welke methode daarvoor geschikt is.
Bijou had flink baknijd, dat hield in dat als ik in een straal van 2 meter om haar heen liep, zij direct verstijfde, tanden liet zien, ogen naar mij gericht en als ik in de buurt kwam kon ik een beet verwachten. Ik schrok mij (net zoals jij) te pletter, en mensen (waarvan ik dacht dat zij véél van honden af wisten) raden mij aan haar op zo'n moment even flink aan te pakken, in de zin om op haar af te lopen en heel boos te worden. Nou is dat mij bijna nooit gelukt, dat kon ik niet, maar zo'n persoon deed het dan even voor.
Ik kan je vertellen dat het gedrag daardoor nog erger werd. Op het moment dat ik dit geweldige leerzame forum leerde kennen, kwam ik er achter dat wat mij was geadviseerd helemaal achterhaald was en Bijou alleen maar angstiger maakte.
Vanaf dat moment was het zo dat als zij eten kreeg, er niemand in haar buurt kwam, maar gewoon op de bank bleef zitten. Zo kon zij rustig eten, ze at dan in de keuken. Op ten duur kon ik gewoon wat rommelen in de keuken, zonder enige grom of reactie. Als ze wel gromde dan deed ik niets, niet boos worden of naar haar kijken, gewoon rustig weer weg lopen.
Na een aantal dagen/weken was dit gedrag helemaal voorbij, en kon ik vlak naast haar bakje staan als ik dat wilde, en bleef ze rustig door eten.
De conclusie van dit verhaal; Zij wist nu dat ik niets van haar eten wilde, ik niets af zou pakken, dus was het veilig om in mijn buurt gewoon rustig te kunnen eten.
Wat ik ook wel eens gehorod heb op de hondenschool, en waar ik ook wel een erg grappig beeld bij kreeg was "overkill".
Een border die z'n balletje vreselijk verdedigde.
Geen kaasje, geen schaap, niks kon z'n aandacht wegnemen van die bal.
Grommen als iemand die bal pakte.
Hup, nog een bal erbij, weer grommen als hij die nieuwe bal had.
Nog een bal, en nog een bal, en na 10 ballen stond hij alleen nog maar naar het baasje te kijken of er niet stiekem nog meer ballen uit die jaszak kwamen gerold.
Alle ballen konden netjes worden opgeruimt.
Het was teveel voor hem geworden.
(mischien typisch voor deze 1ne hond, maar wel een leuke manier om hem compleet te overvoeren met wat hij zo graag verdedigt als een soort uniek ding)
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Puppy bezitterig om bepaalde snoepjes; gromt! " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?