Vandaag hadden wij een erwtensoep als maaltijdsoep en daar hadden we een flinke schenkel in meegekookt. Ik riep meteen tegen mijn zus dat de honden de schenkel niet mochten, omdat gekookt bot spintert. Zij geloofde me niet meteen en zag vervolgens op internet het volgende staan:
Mag een hond melk?
Melkproducten zijn een bron van goed verteerbare eiwitten, vitaminen en mineralen en dus een zeer rijke voeding. In principe is melk daarom ook een prima voedingsbestandsdeel voor de hond. Er zijn echter honden die niet in staat zijn lactose (= melksuiker) af te breken en die daardoor diarree krijgen wanneer ze melk opnemen. Voor deze dieren is het gebruik van melk natuurlijk af te raden. Eventueel is te proberen of ze wel tegen karnemelk of yoghurt kunnen. Begin altijd met verdunde melkproducten en stop meteen als het dier er diarree van krijgt. Het is gewoon een kwestie van uitproberen.
Gekookt of rauw?
Mocht u uw hond eens een keer vlees, vis of eieren willen geven, geef deze producten dan altijd goed doorgekookt. Rauw vlees kan allerlei ziektekiemen bevatten, zoals bijv. het Aujeszky-virus in varkensvlees, dat in geval van infectie bij de hond en de kat een dodelijke ziekte kan veroorzaken. Deze ziektekiemen worden onschadelijk gemaakt door het vlees goed te koken. Rauwe vis en rauwe eieren bevatten stoffen die bepaalde B-vitaminen kunnen afbreken, waardoor op den duur tekorten hieraan zouden kunnen ontstaan. Ook deze stoffen worden door koken onwerkzaam gemaakt. Dit soort problemen voorkomt u natuurlijk wanneer u uw hond een uitgebalanceerde, kant-en-klare hondenvoeding geeft. Bij dit soort voedingen is het geven van vlees, vis of eieren, met alle risico's vandien, niet nodig.
Welk bot geef ik mijn hond?
Geef een hond NOOIT botjes van gevogelte en karbonades. Deze zijn scherp en kunnen versplinteren, waardoor ernstige verwondingen kunnen ontstaan. Zachte botten en kraakbeen kunnen ook beter zoveel mogelijk beperkt worden, aangezien deze verstoppingen kunnen veroorzaken. Het beste kunt u een groot bot, bijv. een goed doorgekookte schenkel of, makkelijker nog, een speciale kauwkluif geven. Dit is niet alleen lekker voor de hond, maar ook goed voor kaken en gebit, zeker wanneer u een kauwkluif geeft die het gebit reinigt.
Hoe zit het dan met beloningen
Op een goede hondenschool wordt er gezocht naar een beloning die voor de hond zo belangrijk si dat hij er graag iets voor over heeft. Meestal kom je dan, zeker in het begin, uit op iets lekkers. Op zich is dat geen enkel probleem. Er zijn heel goede hondensoepjes te koop die net zoals de voeding helemaal compleet zijn. Zo blijft datgene wat de hond dagelijks binnen krijgt gewoon in balans.
De website waar deze wijsheden op te vinden zijn is : http://www.kynotrain.nl/Extras.php
Behoorlijk verwarrend toch?
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Ra ra ... " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
OEI!
Dan zijn ik en de meeste op dit forum onze honden aan het uitmoorden
Echt raar dat dit allemaal gezegd wordt hoor...
Dit stond ook op de site
"Oproep
Van verschillende kanten krijgen wij al geruime tijd de vraag waarom wij op onze website niets vertellen over het voeden van honden met vers voer. Helaas zijn deze vragen bijna altijd op een nogal agressieve manier gesteld. Toch willen wij best aandacht geven aan verse voeding voor honden. Wat wij echter niet willen is een verhaal tegen fabrieksvoeding. Anders zouden we dat wel vragen. Wij zoeken iemand die een objectief verhaal kan leveren waarin zowel de voordelen als de nadelen van verse voeding staan vermeld, waar men aan moet denken als men verse voeding geeft en hoe men het beste verse voeding kan geven. Wat wel belangrijk is voor ons is dat het niet allemaal wetenschappelijk bewezen hoeft te zijn, maar dat er wel een gedegen theoretische achtergrond aanwezig moet zijn. Wij zijn niet echt geïnteresseerd in namen van personen en functies. Wij zijn geïnteresseerd in hun ideeën en waarop zij die ideeën baseren. Als iemand ons van deze informatie kan voorzien stuur hem naar [email protected] en als het verhaal voldoet aan onze eisen plaatsten wij het op onze website. "
Zover had ik het nog niet eens bekeken ...
Onze honden krijgen overigens Lotgering en rauwe botten, Ook wel eens kippennekjes, vleugeltjes, hartjes etc. maar ja ... volgens deze normen vermoord ik ze idd.
Haha, wat een onzinsite weer.
Ben wel benieuwd waar ze deze informatie vandaan hebben gehaald..
Zal ze is een mailtje sturen
Ik geef een maand kvv en ging deze avond voor de eerste maal een kippenvleugel geven... Zou ik het wel doen?
Ik zie hoe goed Baco het erop doet en hoor hier veel positieve verhalen voorbijkomen. Misschien voelt er zich iemand geroepen om zijn 'idee' over kvv naar hen te mailen?
jammer dat dit zo op internet staat, en ja wie is degene die dit er neer gezet heeft ?
rauw vlees van het varken, inderdaad dat is uit den boze, ondanks dat de ziekte van aujesky bijna niet meer voorkomt, wel in belgie is het laatst nog geconstateerd, varkensvlees is dus uit den boze.
vlees van gevogelte, is rijk aan calcium, daarom is het bot zacht en scherp, wij zeggen dan ook vaak, slaat er even met een hamer op als de hond het niet goed kauwt, dan kan het geen kwaad.
eieren vlees en rauwe vis, inderdaad die kunnen vitamine b afbreken, maar dan moet de hond er zoveel van eten, bergen op een dag, gewoon mooi blijven geven, het afbreken kan je opzoeken dat dat niet helemaal waar is, kijk daarvoor op google.
en harde botten zijn niet goed, zeker geen gekookte, die kunnen versplinteren, en zijn veel te hard, kost je hond zijn kiezen en tanden.
vandaar , waar komt het vandaan ?
Erg verwarren inderdaad.
Vind de site ook niet erg betrouwbaar...
@Lauren, ik ben benieuwd of je een mailtje terug krijgt.
Hahah ja ik lees het wel vaker en denk er 100% anders over.
Dat gevogeltebot scherp is is waar. Het is alleen wel zo dat het niet via de maag direct naar de darmen gaat ofzo. Eerst verteren.
Daarbij zijn dragende botten niet zozeer gevaarlijk alleen vaak veel te hard en dus schadelijk voor het gebit. Krijgen ze van die tandstompjes van.
Maar daarbij moet iedereen gewoon denken en vinden wat hij of zij wilt. Ik geloof in rauw voeren maar heb absoluut niets tegen goede brokken. Sterker nog, ik vind dat vaak zelfs aan te raden want met rauw voeren moet je wel goed weten waar je mee bezig bent en niet maar wat aanmodderen.
Nou, ik heb vandaag een mailtje terug gehad.
Zie hier:
'De informatie hebben wij van voedingsdeskundigen en is gebaseerd op wetenschappelijke info. Ik heb zelf echt te weinig verstand hiervan en om eerlijk te zijn wil ik dat ook liever niet. Ik weet dat de meningen zijn veranderd van omnivoor richting carnivoor. Ik vind je benaming van semi-carnivoor echt geweldig. Ik ga de mensen die mij hierover info aanleveren vragen om nieuwe aan de huidige inzichten aangepaste info. Hier zal ik wel op moeten wachten maar ik wil je ook bedanken voor je e-mail.
Verder wil ik even kwijt dat ik hierover meer e-mails heb ontvangen en die waren allemaal nogal vijandig. Jouw e-mail is hier een postitieve uitzondering op.
Groet,
... ...'
Vind het dus alleszins een nette mail terug.
Al word je er natuurlijk niet meteen veel wijzer van: 'voedingsdeskundigen' en 'wetenschappelijk info'. Ja.. dat zal wel inderdaad, maar welke voedingsdeskundigen (of dat niet eens perse, in ieder geval: vanwaar, hoe opgeleid etc.) en waar is die zgn wetenschappelijke informatie vandaan?
Hij zegt in ieder geval dat hij gaat vragen om nieuwe informatie, maar als het van dezelfde voedingsdeskundigen komt, lijkt het me toch weer minder nuttig. Misschien dat het beter zou zijn om zoiets van 2 kanten te zien, een pro-vers voedingsdeskundige en een die zogezegd "anti" is..
Persoonlijk zou ik alleen een stuk van de 1e op mijn site zetten, maar goed, dat zou in ieder geval objectief gezien beter zijn, dan zo'n verhaal van 1 kant.
Ga in ieder geval nog een mailtje terugsturen met mijn gedachten en nog wat mooie (nuttige) termen
Ik ben het niet eens met alleen info van een voedingsdeskundige die pro vers is, en ook niet met een voedingsdeskundige die anti vers is.
Als je echt neutrale info ... nuttige info wil leveren, dan ga je dus alles met een open en eerlijke blik bekijken. Alle wetenschappelijke onderzoeken lezen die er zijn, en vooral zelf veel lezen en leren betreffende de hond en zijn darmstelsel, spijsverteringsstelsel en zijn leefpatronen. En daar bij er vanuit gaan dat we het hier over gedomesticeerde honden hebben ... Kort gezegd ... om een hond van goede voeding te voorzien dien je denk ik eigenlijk de hond van binnen en buiten te kunnen dromen en weten hoe alles werkt. Niet alleen anticiperen op 'ik heb van horen zeggen', maar echt met harde bewijzen en feiten zal je dan moeten komen. Dat is in mijn ogen de enige manier om echt te praten over wat het beste is ... en daarvoor weet ik te weinig en zoek ik het zelf wel uit en op.
Ik neem dus niets zomaar even aan ... van niemand.
Daar heb je dan weer gelijk in.
Doch lijkt het me eerlijker dan enkel een reactie van iemand die roept dat er zeker geen vers vlees mag worden gegeven, en dat zónder die harde feiten/bewijzen waar jij het ook over hebt..
Naar mijn weten is er sowieso zeer weinig wetenschappelijk onderzoek over verse voeding.. Daar ligt natuurlijk nog wel een punt, aangezien er wel heel veel onderzoek is verricht over brokken/andere commerciële voeding..
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Ra ra ... " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?