Ik ben benieuwd wat je dan allemaal leert tijdens de training, en of elke (jacht)hond mee mag doen.
Op een site van een vereniging in de buurt zag ik dat je alleen mee mocht doen met een hond waarmee je bij dezelfde school de puppycursus had gedaan. Is dat overal zo? En moet je overal met echt wild trainen of mag je het ook bij dummy's houden?
Kun je ook gewoon recreatief op jachttraining gaan met een (bijna)volwassen hond?
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Wie doet er aan jachthondentraining?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Dat je bij hen cursus gedaan moet hebben is een financiele kwestie lijkt me. Dat je hond minstens de basisgehoorzaamheid beheerst lijkt me logisch.
Er is ook apporteersport voor alle rassen. Hierbij wordt alleen met dummies gewerkt.
http://www.hondenplaza.nl/apporteersport
Je kan zeker ook voor de fun naar jachttraining gaan. En je kan er zelf voor kiezen alleen dummie's te gebruiken als je wild niet fijn vind.
Het lijkt me een hele leuke sport, helaas kan/kon ik hier in de buurt geen jachthondenschool vinden die dierwaardig met de honden omgaat. Ik denk dat dit wel een aandachtspuntje is, op sommige jachthondenscholen trainen ze nog heel ouderwets, dan is er geen lol aan voor jou én je hond.
Gewoon goed zoeken dus!!
Ik ben ook op jachttraining geweest. Mijn hond is geen echte jachthond en ik mocht dan ook bij hoge uitzondering meedoen. Het verschil de jachtpassie van mijn hond en de echte jachthonden, zoals Duitse Staanders enz., was heel erg duidelijk. Ik moest er echt meer moeite voor doen om mijn hond enthousiast te maken voor de dummy.
Naast apporteren op land en in water, dummy zoeken in struikgewas werd er veel gewerkt aan 'steadiness'. Dit betekent dat de hond pas in actie komt als jij daar opdracht toe geeft. Een voorbeeld hiervan: De hond moet naast je zitten als iemand anders de dummy weggooit. Vervolgens mag de hond op jouw commando de dummy gaan halen. Hij moet dan met de dummy in de bek naar jou terugkomen en de dummy pas uit z'n bek laten vallen als jij daarvoor het commando geeft.
Gaandeweg de cursus werd ook bij de verschillende oefening een schot gelost. De bedoeling is dat de hond zich daar niet door laat afleiden, maar gewoon doet wat hem wordt opgedragen.
Naast een dummy werd er ook gewerkt met 'koud wild'. Dode konijnen, eenden e.d.. Mijn hond moest daar niets van hebben, maar de echte jachthonden vonden het geen probleem.
De jachthondentraining die ik heb gevolgd, was echt bedoeld voor mensen die ook echt hun hond gingen inzetten bij het jagen. Er zijn volgens mij ook trainingen die meer 'voor de fun' zijn.
Dat je alleen mee mag doen als je daar ook de puppycursus hebt gevolgd, vind ik begrijpelijk maar onnodig. Het gaat ze er natuurlijk om dat ze weten wat 'voor vlees ze in de kuip hebben'. Volgens mij kunnen ze dit bij de eerste de beste les zien.
Ik doe aan jachttraining met mijn jongste labrador.
Het lijkt me verstandig als je met een hond aan jachttraining wilt gaan doen gewoon eens met google aan de gang te gaan en erover te lezen.
Ik doe de trainingen bij een jachthondenschool. Ben ermee begonnen toen Lina 7 maanden was. Ze heeft leren apporteren, eerst dummies en later ook koud wild, eend, konijn, kraai en duif. Soms een gans en 1 keer een fazant.
Ze leren hun neus gebruiken bij het verloren zoeken uit het bos en hun ogen bij een markeer apport. Ze leren om uit het water te apporteren en ook om water over te zwemmen om aan de overkant het apport op te halen.
Een onderdeel waar je bijna niemand over hoort vertellen is de gehoorzaamheid; af en blijf met de baas uit zicht. Volgens met en zonder lijn. Terugkomen op bevel etc. etc.
Zonder een bepaalde basis gehoorzaamheid is het doen van jachtoefeningen onbegonnen werk denk ik. Dus het is belangrijk dat je eerst een gewone cursus doet. Al zijn er ook jachttrainers waar je al met pups terecht kunt, die doen dat de gewone gehoorzaamheid en de jachtoefeningen spelerderwijs combineren.
Met een getrainde hond kun je werkproeven van je rasvereniging doen, maar ook jachtproeven van de KNJV. Op hun site vind je ook informatie over de zelfopleiding van jachthonden. Je kunt daar alleen bij terecht met honden die op de jachthondenlijst staan.
Mijn man traint ook met onze Jack Hussell, hij kan geen jachtproeven doen, maar dus wel trainen. Ik doe wel jachtproeven met Lina. Ze heeft de afgelopen zomer een KNJV B gelopen. Nu werken we aan de afwerking, zodat we hogere punten kunnen halen en over een jaar of 2 misschien eens een gooi naar een A diploma kunnen doen.
@missy: bij de fhn hebben ze dus apporteersport, voor alle al dan niet rassen. Mochten je man en jack hussel wedstrijdaspiraties hebben.
Ik weet ook van iemand die met haar whippet jachttrainig doet, alleen met dummies.
Hiervan zouden de nekharen van mijn jachttrainers omhoog schieten.........
Aan wild wordt niet gesjord en zal je andere manieren moeten verzinnen om de hond goed af te laten geven. Maar wel een grappige foto.
Ook hier jachthondentraining via de KNJV en trainingsgroepjes die bij elkaar komen om extra te trainen op bv. speuren en zweetwerk. Je hoeft van tevoren geen pupcursus bij dezelfde school te hebben gedaan. Het trainen met wild is geen verplichting. Het is al moeilijk genoeg om de hond een dummy te laten afgeven of opsporen tijdens de diverse oefeningen. Als hij dat goed beheerst, wordt er met wild getraind en ook dat is niet verplicht.
Wij trainen zelf de honden waarmee gejaagd wordt.
Mijn man heeft echter wel veel ervaring en trainde al jarenlang Europese veldwedstrijd kampioenen. (hij geeft ook praktijk-workshops)
Basis gehoorzaamheid is echter heel belangrijk. (Hoewel je ook al aardig wat kan trainen, zonder dat je hond perfect luisterd)
Verder is van belang welke vorm van jacht je wil gaan doen en hier ook je training op aanpast. Er bestaan dus verschillende vormen van jachttraining.
Bedenk je ook dat een goede wedstrijd hond, niet automatisch een goede praktijkhond is. Indien je dus je hond echt in wil zetten als werkhond, moet je ook hier rekening mee houden, en bv niet op 'wedstrijdsnelheid' trainen, maar op 'praktijkrust'.
Als wij jachttraining zouden gaan doen zou het puur voor het plezier zijn, om Bo iets te laten doen waar ze goed in is en om haar jachtdrift onder controle te houden. Echt gaan jagen of aan wedstrijden meedoen vind ik zelf helemaal niet interessant.
Apporteersport ziet er leuk uit! Wel ook met wedstrijden als je verder wilt komen geloof ik...
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Wie doet er aan jachthondentraining?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?