Onze pup is nu 11 weken en gromt soms. Net was ik met mijn moeder in het park en hij pakte haar bij de mauw van haar jas en begon er aan te trekken, ik zei nee, wat hij al kent, maar hij ging steeds harder trekken en toen ik zijn mond er omheen weg wou doen begon hij te grommen en er zit een klein gaatje in mijn moeders jas. ..
Gisteren kwamen we van een plasje terug en we waren al in de garage, maar hij wou niet meekomen naar binnen. dus toen wou ik hem optillen maar toen gromde hij ook.
Waarom gromt hij en wat betekend dit, ik snap niet waarom hij dit doet.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Grommen" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
grote kans dat de hond overprikkeld is. Het beste in dit geval is negeren ja ook als hij in kleding hapt.. Als hij tegen je opspringt je bovenlijf wegdraaien. Voorlopig met een oud vest/jas gaan wandelen. Twister heeft ook zo'n periode. Inmiddels ben ik een paar maanden verder en doet hij het nooit meer. Ik kan dus weer mijn goede kleding aan
een interessante link voor je.
http://www.hondenpage.com/honden-encyclopedie/wid_458-Als-het-glas-van-je-hond-te-vol-raakt.-.php
In die eerste situatie denk ik dat er sprake is van speelagressie. Waarschijnlijk vond hij het een leuk spelletje om aan de jas van je moeder te trekken, en als jij er dan op reageert maakt het het voor hem alleen maar belangrijker en leuker. Misschien kan je hem de volgende keer beter afleiden met iets lekkers, met een leuk (piep)speeltje of hem compleet negeren (het ligt een beetje aan de pup wat het beste werkt). Maak jezelf leuker dan die jas. Dit is voor zover ik weet heel normaal puppygedrag, hier zal hij vanzelf overheengroeien. Geef je pup in elk geval voldoende rust, want van te weinig rust kunnen ze erg druk en overprikkeld raken.
In de tweede situatie is er volgens mij iets anders aan de hand. Hij gromt uit ongenoegen. Hij wilde niet mee naar binnen, hij weigerde te komen. Jij loopt naar hem toe en pakt hem op om hem toch mee te krijgen. Uiteraard is dat niet wat hij in gedachten had en uit hij zich door te grommen. Misschien voelde hij ook dat jij wat geïrriteerd was. Wat je dan in elk geval niet moet doen is laten merken dat je ervan schrikt en/of hem gauw weer netzetten op de grond. Dan geef je namelijk toe aan het bevel van je hond ('Hé, zet me neer!'). Straffen voor het grommen zou ik niet doen. Als hij zonder duidelijke reden echt uitvalt en naar je hapt mag je hem best even bij zijn wang/lip kort maar krachtig knijpen om hem te laten merken dat je daar niet van gediend bent. Wat je verder kan doen is veel oefenen met dit soort situaties. Zorg dat je lekkere hondensnoepjes hebt en ga hiermee aan de slag. Oppakken zonder grommen betekent iets lekkers krijgen. Beloon hem uitbundig als hij niet gromt. Als hij wel gromt, negeer je dit volkomen en wacht je tot hij rustig is en stopt met grommen. Dan zet je hem neer. Even later kan je het weer proberen. Bij ons heeft deze 'techniek' ontzettend goed geholpen. Onze vorige hond gromde als pup ook als we bijvoorbeeld naar zijn tandjes wilden kijken en zijn bekje wilden betasten (met name bij de dierenarts had hij hier geen zin in), of als we hem incidenteel eens oppakten. Door veel oefenen en geduld is het helemaal goedgekomen. Maak je in elk geval niet te veel zorgen.
FYSIEKE CORRECTIES/CORRIGERENDE HULPMIDDELEN
Hondenpage hecht belang aan verantwoord en positief opvoeden. Het promoten of adviseren van fysieke correcties en/of corrigerende hulpmiddelen of andere provocerende handelingen is daarom niet toegestaan. Behalve dat het beschadigend is voor de vertrouwensrelatie en stress veroorzaakt bij de hond kunnen ze ook een risico vormen voor de veiligheid en gezondheid van mens en dier. Deze reacties worden aangeduid met een rode pijl. Het adviseren en/of promoten van dergelijke adviezen kan leiden tot een waarschuwing en ban.
Ik snap niet waarom Em een rode ijl krijgt,
dit vind ik echt een goede oplossing en ik zou er ook zeker even goed naar kijken!
Oh ja van het in de wang knijpen zou ik zelf niet doen, dan kan het escaleren naar bijten omdat je hond al zo gespannen is
Hoe lang gaan jullie met de pup naar het park, en hoe is de dagindeling van je pup?
Belangrijk is dat de pup voldoende rust krijgt om alle nieuwe indrukken te kunnen verwerken, ander raakt hij inderdaad overprikkeld.
Til de pup liever niet op maar laat haar gewoon lekker lopen, lok hem met een vriendelijk stemmetje, strooi een paar lekkertje, en hij wil vast wel naar binnen komen.
Hier nog een leuke link
http://kynoblog.com/artikelen/de-puppy-en-de-jonge-hond-over-opgroeien
Ik heb dat advies destijds gekregen van een ervaren gedragstherapeut die zeer zeker een manier van positief opvoeden aanhangt, opgeleid bij de Martin Gaus Academie en met de nodige ervaring. Ik ben geen voorstander van straffen, sterker nog ik promoot positief opvoeden, maar in sommige gevallen, met pittige pups, kan je niet elk gedrag negeren. Een pup moet weten dat hij te ver gaat, hij moet duidelijkheid krijgen. Één korte correctie tijdens een flinke knauw van hem was genoeg om het hem voor eens en altijd af te leren. Ik heb hem hiermee geen pijn gedaan. Hij heeft het hierna nooit meer gedaan, en het heeft niets in onze relatie afgedaan.
Bij onze pup was er overigens geen sprake van een waarschuwende ik-ga-bijna-bijten-grom, maar van een geïrriteerde ik-heb-er-geen-zin-in-grom.
Wie zegt dat dit een ''pittige pup'' is? Veel pups worden pittig door meerdere factoren, denk aan overprikkeling of als er grof over hun grenzen word gewalst.
Grommen is een duidelijk signaal, waar zeker naar geluisterd moet worden en welke niet afgestraft dient te worden (op wat voor manier dan ook, zowel fysiek als verbaal).
Jammer dat je hier blijkbaar je eigen mening/theorie niet mag uiten.
Ik geef mijn ervaring, met een advies wat ik eens gekregen heb en wat erg goed is uitgepakt.
Mij zullen jullie hier niet meer terugzien, de groeten.
@Em; je kan het ook wel erg persoonlijk opvatten he..Dit pupje kennen we niet, hebben we nog nooit gezien, we moeten af gaan op het verhaal van de TS. Om dan een fysieke correctie, al is het 'maar' een kneepje in de wang, te adviseren is dan niet zo verstandig. Stel TS doet dit terwijl de oorzaak van het grommen heel simpel op te lossen is (bijv. meer rust, meer duidelijkheid), dan is dat toch zonde?
Je eigen ervaringen delen is prima, maar het ook daadwerkelijk adviseren zou ik mee oppassen, zeker met fysieke correcties, hoe groot of klein die dan ook zijn.
Je mening geven is prima, en daar kan over gediscussieerd worden maar fysieke correcties adviseren is weer iets anders en staan we niet toe, ten eerste omdat dit de hond geen goed doet en ten tweede kan dit gevaarlijk zijn en we liever niet lezen dat ts gebeten is door haar hond .
In dit geval gaat het om een hondenbaby, hij wilde niet mee naar binnen en gromde toen hij opgepakt werd.
Door een creatievere oplossing te zoeken dan oppakken, was dus het grommen (misschien wel uit angst en helemaal niet uit pittigheid?) niet nodig geweest voor de pup en was hij blij naar binnen gestapt en had geleerd dat naar binnengaan iets leuks betekend.
Ik denk inderdaad dat hij wel eens overprikkeld kon wezen vanmiddag, in het park is er pas gemaaid en hij was nog al gek aan het doen met het gemaaide gras. Toen ik het te gek vond worden deed ik hem aan de riem en wou naar huis gaan. en toen halverwege begon hij. We wonen zo goed als aan het park en zijn er al verschillende keren geweest voor een plasje. verder was hij vandaag alleen op het grasveldje voor huis geweest. Op de instucteur van de cursus zegt wel dat hij een hondje is die een eigen willetje heeft.
Ik snap Em wel een beetje hoor... Natuurlijk voelt ze zich aangevallen. Ze geeft een advies en krijgt meteen een rode pijl. Ik zal zelf nooit "aanzetten tot fysieke straffen bij honden" want ik weet dat het niet mag. Maar eerlijk gezegd vind ik het onzin. Ieder wezen hier op de wereld leert zowel op een positieve manier als op een negatieve manier. Nee, ik ben niet zomaar voor het pijn doen van je hond. Slaan/schoppen/knijpen e.d. vind ik absoluut niet kunnen. Maar zullen we alsjeblieft niet doen of honden perfecte wezentjes zijn die allemaal lief en geweldig zijn als we ze heel de dag belonen om de dingen die ze goed doen? Want helaas werkt het niet zo.
De tser zou ik idd adviseren om de hond meer rust te geven. Maar die rode pijl, het verwijderen van het bericht en iemand het idee geven dat hij dus iets ontzettend fout heeft gedaan?? Nee, dat vind ik een beetje overdreven.
Jawel!! Dat vind ik ook!! Ik snap ook wel dat hierop gereageerd word... Ik zeg ook niet dat we met zijn allen pups fysiek moeten gaan straffen. Tuurlijk niet. Maar misschien is deze manier, in dit geval wat heftig. Ik denk dat Em zich behoorlijk aangevallen heeft gevoeld, en ik kan me daar iets bij voorstellen. Thats all
Daar komt bij dat ze nu dus echt weg is hier, en dat vind ik superjammer want ik vond haar hond echt the bomb
even back on topic.
Lindsey in mijn ervaring wordt een hond die heel intelligent is en tegelijk snel overprikkeld raakt al heel snel bestempeld als eigenwijs (eigen willetje). De kunst is om de dingen te scheiden en gepaste training toe te passen. Zo heb ik met Twister -een hond die de dag al begon met z'n glas halfvol en tegen de avond dus echt niets meer kon hebben- heel bewust getraind op rust. Hij heeft eerst geleerd zich te ontspannen. Een oefening deed ik totdat ik zag dat hij bijna op het overstuur punt (duurde meestal niet langer dan 1 a 2 minuten) raakte en ging hem daarna laten ontspannen. De eerste weken ging ik naar cursus met een Kong met moeilijke vulling. Vlak voordat hij over de grens ging haalde ik hem uit de oefening en kreeg hij de kong. Als hij weer voldoende ontspannen was ging ik dan weer verder met een oefening.
In mijn ervaring hebben heel veel mensen de neiging om te lang door te gaan. Hierdoor raakt de pup overstuur waardoor het baasje weer overstuur raakt en je uiteindelijk met een vervelend gevoel stopt.
Wat betreft het naar binnengaan. Ze hebben bij mij allemaal wel zo'n periode gehad. Als ze niet naar binnen wilde legde ik een spoor van koekjes neer naar binnen om ze dan vervolgens binnen te belonen en een heel lekker koekje of stukje worst te geven. Het spoor kan je steeds iets verder uit elkaar leggen. Dus eerst een brokje bij iedere stap, daarna 2 stappen etc. totdat de hond vanzelf al naar binnen rent voor de superbeloning. Omdat mijn honden dus altijd beloond worden als ze binnenkomen rennen mijn honden dus direct naar binnen als ik ze roep. Immers naar binnen komen is KOEKJE.
Ik heb gemerkt dat blijven roepen eigenlijk weinig zin heeft en dat het met de brokjes veel beter werkt.
Succes met trainen.
Wow mijn eigen tekst staat ertussen, ging niet helemaal goed
Maar in wat je schrijft zie ik echt onze Bodhi, het is een erg slim hondje. hij heeft dingen zo door en leert erg snel. Dank je wel voor je reactie. Heb er echt wat aan.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Grommen" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?