Ok, we hebben onze lieve pup "Bolle" nu 1 dag en de eerste vragen komen nu op gang. Daarom graag jullie advies hierover a.u.b.
"Bolle" is een Franse Bulldog van net 8 weken oud en onze 1e hond. Elke keer na het slapen en na het eten, brengen we hem even naar buiten om zijn behoeftes te doen. Plassen doet hij bijna elke keer, maar aangezien hij onze 1e hond is vragen wij ons af hoe vaak een puppy van 8 weken per dag gemiddeld hoort te poepen? Hij heeft deze 1e 2 dagen ongeveer 90 gram puppyvoer gegeten.
Nu hebben wij ons zoveel mogelijk voorbereid op zijn komst door een aantal boekjes te lezen over het opvoeden van een puppy, dus we zijn niet geheel onvoorbereid. In 1 van die boekjes staat dat je met de pup na het doen van zijn behoefte even een korte "mini" wandeling moet maken als beloning. Dit is een algemeen begrip voor alle hondenrassen. Daarom mijn vraag:
Hoe lang is voor een Franse Bulldog van 8 weken een korte wandeling? Even het huizenblok op en neer, naar het eind van de straat en weer terug (+/- 200 meter).
En dan het volgende probleem bij het uitlaten. We hebben een klein (niet strak) licht tuigje voor Bolle en een lichte lijn voor hem. Nadat hij vlak voor de deur heeft geplast wil ik graag, al is het maar 50 meter, even met hem wandelen, maar meneer loopt dan een paar stapjes en gaat er dan rustig bij zitten. Lokken met wat lekker lukt af en toe wel, maar hij blijft dan om de 5 meter zitten. In de boekjes staat mooi omschreven hoe je een trekkende hond kunt leren aan de lijn te lopen, maar niet hoe je een weigerende pup kunt aansporen om wél te gaan lopen. Hem prijzen voor als hij wel loopt (die 5 meter) en lokken met lieve woordjes werkt dus (nog) niet echt.
Alvast bedankt voor jullie reacties
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Niet/weinig poepen, hoelang puppy uitlaten en leren aan de lijn meelopen." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Om met een pup te wandelen, zonder dat je de gewrichten beschadigt, kan je 5 minuten per maand, of 1 minuut per week wandelen achter elkaar. En dit heel vaak per dag.
Hoeveel je hond poept licht aan de voeding, als je een hond brok voert, poept hij veel meer, omdat daar veel toegevoegde stoffen in zitten die een hond helemaal niet nodig heeft.
Als je je hond vers vlees geeft, wordt er veel minder ontlast, omdat het compacte voeding is.
Het is ook heel normaal dat jonge pups nog niet mee willen lopen, maar dit komt met de tijd.
Wordt niet geirriteerd of boos, dat moet je pup nog leren.
Je zou met koekjes of kaas kunnen lokken, dat is veel vriendelijker dan gaan slepen, het is nog maar een baby he, vergeet dat niet.
Dat ken ik ook van hier.
Probeer aan te moedigen en alles te belonen.
Evt kan je hem een stukje tillen naar een leuk plekje en dan weer stukje proberen.
Dit is puppy eigen en word vanzelf minder.
Over poepen is heel groot verschil.
Een hond op brokken zal zoals Eefje al zei veel meer poepen, omdat er veel voedingsstoffen en granen in zitten waar een hond niks aan heeft.
Grof gezegt betaal je voor poep. als er bijv 40%granen inzitten poept hij die weer uit. dus 40% van de voeding heeft hij niks aan en komt er net zo hard weer uit.
Een hond die vlees eet verteerd veel meer, omdat een hond een vleeseter is en dus dat beter kan verdragen. De hond op vlees zal vaak stevigere drollen hebben en veel minder ontlasting.
Hier 3 honden die vlees eten, waarvan 2 vanaf pup af aan.
Allereerst gefeliciteerd met je pup!
En wat leuk dat je voor een Franse bulldog gekozen hebt.
Eefje & Yuna geeft al antwoord op je meeste vragen.
Maar wat ik deed toen Diablo nog pup was en niet wou lopen, is hem lokken met me sleutels, of geke geluiden maken.
Doe maar raar dan lopen ze wel hoor.
En een tuigje is inderdaad het beste voor een Franse bulldog, hun nek is zeer kwetsbaar en bij een tuigje blijft de nek meestal vrij.
Veel plezier met je pupje!
Wat is jou visie daarop?
Hier gaan alle honden direct bij binnenkomst op ons voer(mits de hond niet gezond is uiteraard)
sowie ga ik niet iets voeren waar ik niet achter sta.
En ten tweede dan gaat die pup zich overal aan wennen. nieuwe dingen. en als die eenmaal gewend is ga je ineens de voeding weer veranderen.
Ik zou even wachten totdat het beesie een beetje gesettled is. Verandering van voer (naar vlees) kan nogal ééns wat kakkederrie opleveren in het begin. Maak je dat nu mee dan weet je niet of het door het voer komt of een andere oorzaak heeft. Als je het beesie een beetje beter kent weet je ook of het makkelijk andere dingen eet.
Momenteel is er iemand in mijn omgeving met een jonge collie. Dit kereltje ging zwaar aan de dunne van een piezeltje kaas wat ik gebruikte als beloning, blijkt daar helemaal niet mee overweg te kunnen. De mensen zijn momenteel over aan het gaan op Carnibest. Hadden ze dat in de eerste weken gedaan dan hadden ze zijn kaasprobleem niet in de gaten gehad. Hij schijnt met wat nog meer voedsel niet zo makkelijk overweg te kunnen dus het bazinnetje is zeer kritisch over wat ze nu als beloning gebruikt.
Hallo Peter ,
gefeliciteerd met Bolle, en dat hij een gezond en lang leven bij jullie tegemoet gaat.
Wat een leukerd, doe een beetje gek met wandelen en dan gaat hij het vanzelf leuk vinden.
Qua lopen even een heel simpel dingetje waar veel mensen niet bij stilstaan.
Veel mensen gaan met hun lichaam richting de pup/hond staan en moedigen hem aan om mee te lopen.
In hondentaal staat een hond niet in de richting van de andere hond om hem mee te krijgen maar juist in de richting die ie op wil, en dan kijkt ie achterom naar het hondje wat moet volgen. Veel honden hebben geen idee wat je wil als je hun richting op blijft staan. Ga in de richting staan die je op wilt, kijk om en moedig je pup aan!
Maar, je hebt je beessie nog maar net, jullie moeten elkaar ook nog leren kennen, elkaars taal leren. Geduld is een schone zaak.
Veel succes en heel veel plezier!
Zoals Eefje al vertelde kan je dus elke maand die hij oud is vijf minuten lopen. hij is nu du twee maanden: 2 x 5 = 10 minuten. En over vier weken kan je 15 minuten. Maar hier moet je ook een beetje proberen te kijken wat goed voelt.
voor de rest zou ik gewoon doorzetten. Blijven lokken met wat lekkers en gewoon elke keer weer opnieuw proberen. Het is net als rekenen bij kinderen. Op een gegeven moment valt het kwartje en dan gaat het vanzelf.
Ik ben een voorstander voor vers vlees (kvv) te geven aan honden maar ik zou dat nu ook nog niet doen.
Laat je hondje maar eerst aan het huis, omgeving en jullie wennen dan kan je altijd nog als baas zijnde zelf beslissen om over te stappen.
Qua hoelang lopen heb je genoeg tips gehad echter lopen de meeste pups de eerste tijd voor geen meter aan het lijntje
Mijn buurman durft helaas zijn hond niet op een veilige plek los te laten lopen waardoor de hond nu met 14 weken nog steeds niet wil lopen behalve als ik meeloop met mijn honden.
Ga iedergeval niet lopen trekken aan de hond zijn lijntje.
En ga rustig aan stap voor stap.
Til de hond naar een bepaalde plek, leg desnoods de lijn op de grond zodat de hond hem met zich meesleept en loop een stukje richting huis.
Wel op een veilige plek uiteraard maar de kans dat je pup jou volgt is groot.
Dit kan wel even duren hoor sommige pups zijn lekker eigenwijs haha.
Zo leert de pup jou te volgen en tevens meteen los te lopen.
Wij hebben ons hondje nu een week in huis en sinds 2 dagen begint hij echt wat beter mee te lopen, maar ook niet elke wandeling.. ik loop een stuk door en roep hem met hoge stem om te bemoedigen soms ga ik even door de knieen om hem te roepen en dan komt hij, zo gaat het zo nu en dan stukje voor stukje. Ik merk dat ik nu ik een paar keer dezelfde route heb gelopen hij die veel makkelijker mee loopt. Vandaag liep hij voor het eerst zelfs een beetje voor mij aan!
Met wat geduld komt het wel. Hij plast en poept nu nog bij ons achter huis, daar is het veilig en de nieuwigheid is eraf... hij heeft al 1 keertje tijdens een wandeling geplast dus dat gaat vast ook goed komen.
veel plezier met jullie puppy!
Dag 3: Niet/weinig poepen, hoelang puppy uitlaten en leren aan de lijn meelopen
Het is nu Zondag en het gaat nu al stukken beter. Hij eet nog geen grote hoeveelheden, maar hij eet wel en evenredig daaraan poept hij ook. Gelukkig ook lekker stevig en geen natte drap meer zoals op de eerste dag. Vannacht heeft hij stukken minder gepiept toen we naar bed gingen. Om half vier (half uurtje later dan gisteren) is hij weer even uit geweest en deed hij een plasje. Daarna weer lekker gaan slapen met heel even piepen. Om 7 uur weer uit geweest en toen zag ik dat hij een ongelukje had gehad in de bench (poepje). Niet gemopperd en gewoon opgeruimd en schoon gemaakt. Hij had het wel netjes op een apart doekje gedaan (nestdoekje), dus het was snel schoongemaakt. Even in de gaten houden of hij dit vaker gaat doen.
Bedankt voor de tips over de tijd van uitlaten. Als het erg koud is wil hij graag na zijn plasje meteen naar binnen, maar als het zonnetje schijnt (zoals nu) dan blijft hij wat langer rond snuffelen met nu dus een maximum van 10 minuten.
Qua meelopen aan de lijn laat ik nog even achterwege, dat is iets voor de puppycursus denk ik. Zonder lijn loopt hij namelijk perfect achter ons aan, met soms een kleine aanmoediging. Het in de richting staan waar je naar toe wilt en achterom kijken waar hij blijft werkt trouwens erg goed. Dat deed ik al zonder de tip gelezen te hebben. Tip voor andere dus. Het werkt. Als het te lang duurt ga ik op de hurken zitten en moedig ik hem aan met lieve woordjes en eventueel met een snoepje.
Als hij weet dat we naar huis gaan loopt hij graag voor me uit, wat ik niet toesta. Ik stop dan met lopen en roep hem terug. Als hij dan bij me staat zeg ik op lieve toon "hier" om hem daar aan te laten wennen en geef hem een aai als beloning of een snoepje. Als hij dan weer bij me staat loop ik weer verder en herhaal dit ritueel zolang het nodig is. Hij pikt het erg snel op gelukkig. Wanneer hij gewend is goed mee te lopen, ga ik hem zijn tuigje om doen als we 'uit' gaan om hem daar aan te laten wennen. Wanneer ook dat goed gaat, doe ik het lijntje er ook aan vast, maar hou hem nog niet vast en laat hem mee slepen. En wanneer ook dat goed gaat, zal ik de lijn voor korte stukje vast gaan houden. Stap voor stap komen we vast wel vooruit. Ook bedankt voor jullie tips hierover en vooral fijn om te lezen dat de meeste puppies niet goed meelopen aan de lijn.
Een langere lijn wil nog wel eens helpen.
Volgens mij gaat het helemaal goed komen.
Je hebt je goed ingelezen over hoe een pup op te voeden en je doet het perfect.
Ga zo door !!
Oeps, 'Arjen Karel,' moet Jacqueline, Jackie en Joy' zijn. Bedankt voor je compliment
Maar waar laat je je pup los lopen dan? Niet op straat hoop ik?
@ Eefje & Yuna
We lopen gewoon op de stoep door onze eigen straat. Hij loopt dicht langs de huizen en tuintjes (ver van de stoeprand) en vlak bij ons. En uiteraard houd ik er rekening mee dat hij eventueel in een gekke bui de straat op kan rennen wanneer hij ergens van schrikt. Bij die vrouw met rollator liep hij bijvoorbeeld wel weg, maar netjes langs de tuintjes en huizen en ik kon hem makkelijk bij houden en oppakken voor hij echt gekke dingen ging doen. Maar ik snap je punt, beter het zekere voor het onzekere.
Ik vind het inderdaad nogal risky.
Wat nou als hij bijvoorbeeld schrikt van een kat die uit een voortuin springt, en je pup rent de straat op en er komt een fietser/brommer/auto aan. En zo toevallig hoeft dat niet te zijn, ik zou het risico niet lopen.
Ze zijn zo klein en zo snel die pak je echt niet even als ze snel weg springen.
Ah joh maakt niet uit namen lijken op elkaar
Ik heb ze hier ook op straat los gelaten maar er rijd hier dan ook bijna niemand en zodra ik wat hoorde riep ik ze bij me en beloonde ze goed.
Weet niet of je het al doet maar je pup is zwart van kleur dus savonds moeilijk te zien, je kan dan het best iets lichtgevends ofzo omdoen zodat hij beter in het zicht is (ook voorjezelf )
@ Eefje & Yuna
Ik ben het 100% met je eens, echt waar. Maar aan de lijn lopen ging echt nog niet en in de 2 dagen dat ik nu zonder lijn heb gelopen heb ik zijn vertrouwen proberen te winnen en heb ik heb bescherming geboden als hij ergens bang voor was. Hij loopt daarom nu al beter mee als vrijdag en zaterdag toen ik hem net had. Hier heb ik vandaag gebruik van gemaakt.
Ik heb jou (en mijn) zorgen gecombineerd met de tip van Wendy om de lange lijn te proberen. Ik kan je nu dan ook met een gerust hart vertellen dat hij nu aan de lijn loopt, de lange lijn van 5 meter wel te verstaan. De 1e paar keer ging hij om de 10 meter protesterend zitten, maar met wat aanmoedigingen en liefde liep hij al snel genoeg vlak naast mijn voeten mee.
Het was dus gewoon even een kwestie van vertrouwen tussen hem en mij. Bedankt voor je zorgen en advies
@ Wendy
Zoals je hierboven leest heb ik inderdaad met Bolle aan de lange lijn gelopen en het werkt inderdaad! Bedankt voor de goede tip.
Er is wel een andere vraag in me opgekomen, waarvoor ik een nieuw topic aan zal maken (als ik niet al een bestaande discussie daarover kan vinden).
De link naar mijn nieuwe vraag over kleertjes voor de hond in de winter. Graag in dat topic reageren om "on-topic" te blijven.
http://www.hondenpage.com/hondenforum/94501/hond/puppy-jasje-aan-doen-of-niet?.php
Loslopende puppies van die leeftijd hoef je echt nog niet bang te zijn dat ze weglopen.
Pups lopen op zo'n jonge leeftijd (8/9 weken) van nature achter je aan, ze missen namelijk hun mama en broertjes en zusjes en jij bent diegene die veilig is.
Hoe langer je wacht met loslopen, hoe moeilijker het wordt om het loslopen aan te leren. Omdat je zo jong al los laat lopen, ga je ook veel eerder het commando "hier" leren. Ook leert de hond dan dat ze niet continue vast zitten. Zodra ze na altijd aangelijnd gezeten te hebben ineens los gaan, denken ze joehoe en gaan ze er dus wel vandoor.
Wel zou ik af en toe halsband/tuig en lijn om doen, omdat pups het een raar gevoel vinden. Grote kans dat tijdens de wandeling 100x gekrabt gaat worden aan de halsband omdat er iets vreemds om de hals zit.
Als pupje niet wilt lopen (van huis af), til het dan een paar meter verder en zet het weer neer.
Het is namelijk voor pups nogal eng om van huis te lopen (is namelijk veilig).
En nee, het is geen probleem om in het begin te tillen, als ze wat ouder zijn willen ze zelf de wereld ontdekken en hebben ze totaal geen interesse om getild te worden.
Ik heb zelf nu een pup van 4,5 maand en heb het gedaan zoals ik geschreven heb, hij loopt nu iedere dag los in het losloop gebied en hij is nog geen een keer weggelopen, hele hoop koekjes erbij en heel veel oefenen op "hier".
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Niet/weinig poepen, hoelang puppy uitlaten en leren aan de lijn meelopen." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?