Hallo iedereen,
Ik heb hier al veel gelezen op het forum, maar ik zit met de volgende vraag... jullie zeggen wel hoe je moet vermijden dat een hond tegen je gromt, maar niet hoe je hem mag straffen als hij het wel doet.
Ik zal je mijn situatie uitleggen:
Ik heb sinds 2 weken een hond uit het asiel geadopteerd die wegmoest omdat hij mensen beet. Het is een maltezerXchihuahua en ik ben tot nu toe maar 2 maal gebeten, omdat ik te traag was, voorts altijd vlug genoeg om hem bij zn nekvel te nemen.
Ik neem hem dan bij zn nekvel en hef hem desnoods omhoog, maar steeds wordt het grommen dan erger en probeert hij mij te bijten. Hij stopt ook maar heel laat met grommen, precies alsof het hem niet deert en hij verstijft als ik hem met zn nekvel neem.
Hij doet dit grommen in volgende situaties:
- als ik zijn poep wil afkuisen (hij wil dit niet, maar ik doe het toch en dan gromt hij dus)
- als ik hem AF liggen wil leren en hem naar beneden duw als hij opstaat, ik zeg dan op strenge toon AF en dan gromt hij (hij wil dit commando niet volgen en het stoort hem duidelijk dat ik zo koppig ben en hem dwing van het te volgen)
- als ik hem uit de zetel wegjaag
- als ik hem bij mij neem als mijn vriend er is en hij niet bij ons wil komen zitten
Kortom: als ik hem dwing om te luisteren en het staat hem niet aan, dan gromt hij.
Nu, ik weet niet of het bij zn nekvel nemen de juiste tactiek is. Zo niet, hoe straf ik hem best?
Alvast bedankt...
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Hoe straffen wanneer hond gromt?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Hoi 10e,
Straffen doe ik niet aan want je bereikt het nl. het tegenovergestelde: een gefrustreerde, bange, uitvallende hond.
Stop dus meteen met straffen. Ga je hond begeleiden met veel dingen.
Bv de af aanleren doe je met een koekje op de grond en hij krijgt het koekje pas wannneer hij op de grond ligt. Een hond wil graag iets lekkers en omdat je het laag bij de grond houdt, gaat hij liggen.
Je moet nu ook je handen weer positief maken d.m.v. voer want het vertrouwen is weg van je hond.
Uit de zetel jagen kun je als volgt doen: roep je hond, leid hem af d.m.v. een speeltje en ga dan zelf zitten.
Ik zou een hondenschool gaan zoeken die op een positieve manier traint zodat de band tussen jou en je hond weer goed gaat komen.
Groetjes van esther
Ben het met Esther eens, met straffen raak je verder van huis..Goed afleiden met dingetjes die ie leuk vind en goed, misschien nu wat vaker, belonen!
Veel succes!
Ik denk dat er mensen zijn die het veel beter kunnen uitleggen allemaal. Maar ik zou beginnen met niet meer te straffen.
Uit de zetel kan je hem ook roepen en iets lekkers geven als beloning.
Als hij niet bij jullie komt zitten als je hem roept ,zou ik h em laten. Hij wil dan niet gezellig bij jullie liggen. Dat is natuurlijk wel jammer maar sommige honden, vooral volwassenen willen gewoon liever alleen liggen. Probeer het anders ook met iets lekkers. Lok hem met een gedroogd pensje bijv. En let op of hij graag geaaid wil worden. Sommige honden willen dat gewoon niet. Dan heb je meer kans dat hij bij jullie blijft liggen als je hem niet aait verder.
HEt is duidelijk een hond met een verleden,want hij bijt naar mensen. Dus hij heeft geen vertrouwen in mensen.
Vertrouwen moet je verdienen bij een hond. ALs je hem straft en al helemaal door lichamelijke straf ( de nekbeet) beschaam je voor hem elke keer dat vertrouwen.
Zijn verleden heeft hem hoe dan ook al geleerd dat mensen niet te vertrouwen zijn ,anders zou hij niet bijten. Dus moet je hem op allerlei rustige, lieve en belonende manieren duidelijk maken dat je te vertrouwen bent.
Dan helpt een loklekkernij om hem uit de zetel te krijgen positief maar zal een nekbeet of hem er uitpakken ( wat die dus niet fijn vind) hem weer negatief bevestigen.
En je moet ontzettend veel geduld hebben. Veel liefde,warmte en veiligheid bieden, en dus veel geduld.
Succes ermee en veel mooie tijden samen.
Groetjes Marianne
Zie dat Esther al had gereageerd. Toen zat ik nog te typen dus.
Wat zij zegt dus
Groetjes Marianne
Goh, bedankt voor jullie adviezen, maar hoe moet ik dan zijn poep schoonmaken? Moet ik dan niet reageren op zijn gegrom? Want dan wordt het alleen maar erger en gaat hij uiteindelijk toch bijten...
Af gaat hij overigens echt niet als ik hem niet dwing, zelfs niet met de lekkerste lekkernijen :/
Hij wil overigens niet bij ons komen liggen omdat hij mijn vriend niet moet, hij is er jaloers op, als ik alleen ben komt hij altijd bij me liggen. Ik ga akkoord met hem gewoon te laten doen, maar soms moet hij echt verzorgd worden hoor, ik kan de strontjes niet aan zijn poep laten hangen... hoe los ik die situatie op met de beloon-filosofie?
Ik zou in 1 hand voertjes doen en daaruit steeds belonen en met de andere hand rustig de poep eruit halen.
Misschien is het een idee om de "broek" in te korten zodat er geen poep meer in blijft hangen.
Is de poep ook dun? Wat krijgt hij voor merk voer?
Als hij je vriend niet moet zou ik eerst proberen dat hij een band krijgt met je vriend.
Malthezers zijn volgens mij ook behoorlijk aan 1 mens gericht soms. Tenminste als ik naar de onze kijk zie ik dat ook.
Laat hem gewoon niet bij jullie liggen dan als hij dat niet wil, toch oppakken zal de band niet beter maken tussen je vriend en hem,omdat hij dan een link legt tussen je vriend en iets naars, nl bij hem MOETEN liggen.
Laat je vriend hem eten geven, lekkers geven,spelen,uitlaten. Allemaal leuke dingen. Dan groeit die band.
Af moet je volgens mij even zo laten tot hij jullie helemaal vertrouwd.
Je hebt hem pas 2 weken dus je bent nog bezig een band met hem te krijgen.
Is die band er dan kan je met hem oefenen in af enzo,zoals Esther zegt.
Heeft hij dat vaak dan van die draden die je weg moet halen? Dat heb ik eigenlijk nog nooit gehad.
Grommen zou ik trouwens ook zo laten.
Bijten mag natuurlijk niet. Zou dan nee zeggen op iets zwaardere maar wel rustige toon en rustig door gaan met weghalen.
Groetjes Marianne
Nog even wat vergeten.
Met het schoonmaken kun je ook rustig tegen je hond spreken, dit is ook om je hond te kalmeren en dus rustig te laten worden. Een kalme, rustige baas is een kalme, rustige hond.
Ok, ik ga dit zeker proberen!
Wat de poep betreft: Er blijft niet vaak iets aanhangen, zo 2 keer in de week ofzo een klein beetje (maar ik wil dat er wel liefst af, anders wordt het op de duur een vies boeltje op de mat), maar ik controleer wel elke keer hij kaka heeft gedaan en zelfs als ik zijn staart omhoog hef, gromt hij. Vandaar het probleem.
Ik ga jullie tips zeker proberen hoor, ik laat jullie binnen een weekje ofzo weten hoe het gaat! Heel erg bedankt voor de raad en de snelle reactie!
Tot snel,
Tine
Wij hebben onze hond ook uit een asiel, vier maanden nu. Onze hond gromde ook soms in bepaalde situaties en beet ook. Allemaal angst en stress.
Wij vonden het belangrijk de hond eerst maar gewoon met rust te laten en elkaar eerst te leren kennen. Nog steeds kunnen we haar niet overal aanraken maar dat komt wel. We hebben alle tijd van de wereld.
Belangrijk is wat hierboven al gezegd werd. Niet straffen, en vooral rustig blijven, laat je niet teveel meeslepen om het allemaal al perfekt te hebben. Het heeft tijd nodig en met de adviezen die je hierboven gekregen hebt komt het allemaal echt wel goed. Heb vertrouwen in jezelf en het hondje.
Ok, ik heb me teveel laten leiden door hoe het met een puppy gedaan wordt denk ik. Ik heb thuis immers altijd geweten dat het hielp om de honden bij hun nekvel te nemen als ze gromden of beten (het waren Duitse herders). Maar het waren nooit honden uit een asiel, we hadden ze steeds als puppy en ze vertrouwden ons. Ik wist niet dat dat zo'n verschil maakte, ik ben dan ook blij dat ik hier op het forum gepost heb, bedankt ook om je verhaal te vertellen Dobry, het was fijn om dat te lezen en stak me een hart onder de riem!
Af leren moet je niet doen door middel van straf. Af is natuurlijk een belangrijk commando en het is belangrijk dat je hond zich prettig en niet bedreigd daarbij voelt. Probeer het hem te leren met iets wat hij niet kan weerstaan. Kaas of stukje worst (stukje brood met pindakaas werkt ook goed hier).
Als hij in jouw stoel zit of waar dan ook en het bevalt je niet til hem dan gewoon simpelweg er vanaf. Als Kody hier op de bank of op het bed gaat en wij willen dat niet dan tillen we hem er vanaf of als hij er nog niet opzit dan duwen we hem rustig weg met woorden als LAAG of NEE. Herhaal dat zeer consequent.
Als er iemand anders is en je hond wilt niet bij je komen zitten dan kun je hem beter met rust laten denk ik. Misschien vertrouwt hij die ander nog niet zo. Probeer hem dan juist te lokken of laat je vriend hem lokken. Straf hem niet als hij niet wilt. Zo wordt bezoek nooit leuk voor hem.
Wij zijn hier niet in alle gevallen tegen straffen. Er zijn gevallen waarin wij straffen, maar dat is vrij weinig. En ik moet zeggen het wordt ook steeds minder en minder. Het meeste kunnen we hier oplossen met een verbale correctie of door zijn vervelende gedrag te negeren.
Als wij straffen dan is het even kort in het nekvel pakken en desnoods even plat tegen de grond aandrukken totdat hij gekalmeerd is.
Ik zou echter in jouw geval even stoppen met straffen. Ik denk niet dat het een goede werking heeft op jouw hond. Elke hond reageert natuurlijk anders. Hij komt uit het asiel en heeft al andere mensen gebeten. Des te meer reden om voorzichtig met hem te zijn. Probeer nu juist zijn vertrouwen te winnen. Doe spelletjes met hem en leer hem commando's en beloon hem daar veel voor. Praat op een belonende manier tegen hem als hij braaf is. Even niets forceren lijkt mij. Het kan natuurlijk even duren voordat het ongewenste gedrag helemaal voorbij is.
Succes
Dobry,
Kan je me ook even zeggen op welke gebieden je beterschap merkt en in welke tijdsspanne? Dan weet ik ongeveer hoe het bij jou gegaan is en heb ik een idee van wat ik wel of niet kan verwachten. (ook al is dat bij elke hond natuurlijk anders wss)
Wat ik ook nog wilde vragen... is het voor deze 'training' echt nodig dat hij niet op de zetel mag bij mij?
Het is uiteindelijk wel maar een klein hondje, ik moet hem al veel negeren, leren alleen te zijn (hij heeft verlatingsangst), eerst zelf eten, altijd eerst door de deur gaan, hij slaapt beneden in een bench in plaats van in bed, maar hij heeft toch ook nog wat liefde nodig??
Ik besef dat ik me moet laten gelden als hogere in rang, maar hij ligt zo graag bij mij in de zetel om dan samen een dutje te doen... is het echt nodig dat hij op de grond ligt?
Of gaat dat niet helpen bij het grommen afleren?
Wat je daar allemaal zegt ,daar zijn de meningen dus ook erg over verdeelt.
ER is hier ergens een mooi stuk over dominatie en rangorde. Weet jammer genoeg niet meer waar.Zal zo eens kijken of misschien herinnerd iemand anders zich nog waar.
Maar je mag hem best op je stoel ,juist wel lijkt me. Zoals je zegt, hij moet juist liefde krijgen en zich veilig voelen bij je. Door bij je te zitten zeg je echt niet tegen hem dat hij hoger is in rangorde.
Zelf zou ik hem zeker als hij dat wil op schoot nemen. En die kleine van ons slaapt ook bij mij op bed.
Je geeft hem eten, je laat hem uit ,en zo zijn er zoveel dingen waarbij hij al lang weet dat jij in rang hoger bent.
Dat breek je echt niet af door hem bij je te laten liggen en te laten voelen hoe heerlijk het is om bij je te zijn.
Mijn persoonlijke mening is dat je juist door die dingen zijn vertrouwen wint. En het niets uitmaakt , alleen ten goede waarschijnlijk, dat die gaat grommen.
Groetjes MArianne
Ok, bedankt Marianne Ik weet de tekst staan hoor, je hoeft hem niet te gaan opzoeken voor mij. Hij staat bij de 10 geboden:
2) De hond ligt niet op de bank en slaapt niet in bed
De ranghogere heeft altijd de beschikking over de beste en de hoogste plaatsen; de bank en het bed dus. Hij accepteert daar geen ranglagere roedelgenoten.
Vandaar dat ik me een beetje zorgen maakte, aangezien Snowy nog niet helemaal geaccepteerd heeft dat ik hoger in rang ben. Hij luistert dan ook beter naarmate ik koeler tegen hem doe. Maar hem niet bij mij in de zetel laten liggen vind ik echt wel erg.
Hi Tine,
Ja denk ook dat het bij elke hond weer anders is hoor.
Hangt er natuurlijk ook van af wat de hond meegemaakt heeft en van allerlei andere situaties ook.
Lola hebben we uit Polen, ze is vier jaar en heeft bijna haar hele leven in een asiel aan een ketting gezeten, ze kende dus niets, ze wist niet goed hoe zich te gedragen en was bang voor zo'n beetje alles.
In het asiel was ze aardig voor de verzorster, maarja die kende ze goed. Hier was ze heel achterdochtig, eerst als je haar wilde aaien dook ze weg, gromde ook, alles moest met beleid gedaan worden. Toch kon ze soms ook ineens met twee poten tegelijk op je schoot springen en leek ze best wel brutaal. Dan stond ik gewoon op en zei iets met neutrale stem en ging iets anders doen. (Soms was ik stiekem weleens bang voor haar)
Later konden we onder haar kin wel aaien, haar poten ook, maar bijv. niet in haar buik dan snapt ze. Ook was ze heel onrustig als ik me maar bewoog sprong ze ook op en liep me overal achterna.
Buiten was het eerst ook een ramp, bang voor autos, andere honden, mannen...etc.
Wij kregen de tip dat we haar zelf moesten laten komen en vooral vriendelijk en rustig tegen haar praten. Haar angst zoveel mogelijk negeren. Lastig was dat ze niets onbekends at dus haar paaien met lekkers ging eerst ook niet.
Nu vier maanden later:
De hond is veel rustiger, gaat ook weleens alleen de tuin in, en loopt ook niet meer altijd achter me aan.
Nog altijd moeten onze bewegingen niet te onverwacht zijn dan schrikt ze en kan ze nog altijd snappen.
Ook buiten gaat het prima. Auto s zijn nog wel eng maar ze springt niet meer weg en loopt gewoon verder. Ze loopt op plaatsen waar het kan los mee en komt als ze geroepen wordt.
Ze heeft geleerd wat kaasjes en worstjes zijn om te belonen, dus dat maakt het ook al makkelijker.
Het zal wel nooit een perfekte zit/plaats/af hond worden maar dat hoeft van ons niet. We zijn gewoon blij dat ze nu gewoon hond kan zijn. Het was zo mooi om te zien hoe ze voor de eerste keer rolde in het gras, ze had nog nooit gras gezien en je zag haar genieten!! Daar doen we het voor.
Prettig vond ik dat ze meteen zindelijk was en nooit wat kapot gemaakt heeft en geen probleem heeft met alleen zijn.
Het is gewoon een ontzettend lieve hond en je merkt dat ze zo graag alles goed wil doen en geaccepteerd wil worden.
Opvallend vind ik het gevoel dat ik bij haar heb: dat is dat het een hond is die trots is en voor zichzelf op wil komen. Een hond waarvoor je respect kan hebben. Een hond met personality.
http://www.hondenpage.com/hondenforum/7699/intressant.....php
Dit is het artikel waar Marianne naar verwijst
Dat stuk bedoel ik dus niet. Wat ik bedoel spreekt het juist tegen.
Daar staat dat die dingen helemaal niet zo belangrijk zijn.Een hond ziet jou niet als hond.Dus op de bank liggen is een persoonlijke keuze van jou.
Dat hij je niet volledig vertrouwd dat komt doordat hij een verleden heeft en je hem nog maar 2 weken hebt. Dat is heel normaal. Dat kost toch tijd.
Groetjes Marianne
Ja die bedoelde ik Esther
Dat artikeltje over dominantie heeft mij persoonlijk heel erg aangesproken.
Ik moet mijn hond leren begrijpen en zij mij. Zo kunnen we een band opbouwen gebaseerd op respect en vertrouwen.
Ik zie mijn hond liever als een maatje en niet iemand waar ik boven sta.
Wow, wat een boterham om te lezen! Ik wist niet dat het dominantiemodel in twijfel kon getrokken worden, ik heb thesissen vol gelezen waarin dat rangorde-gedoe uitgebreid stond verteld! Ik ben alleszins blij dat ik ook de andere kant eens gelezen heb. En ik ben ook blij dat dit betekent dat Snowy bij mij op de zetel mag slapen
Het klinkt misschien raar maar ik kijk er al naar uit om te proberen morgen hoe hij gaat reageren als ik zijn staart ophef met voer in mijn hand en lieve woordjes!
@ Dobry, bedankt voor je verhaal. Ik herken hier veel van Snowy in, die is ook bang van vanalles en nog wat.
Ok, met al jullie bagage in mijn koffer ga ik aan de slag met Snowy! Bedankt mensen!
wat marianne bedoelt, vind ik zelf een geweldig stuk, ik heb er ook over gelezen, en bij mezelf gedacht, hee zo doe ik het toch ook. die tien geboden , nee die spraken me echt niet aan. dat andere stuk waar marianne op doelt, geweldig. en wat jammer dat ik ook niet meer weet waar het staat, wie weet wil iemand dat nog eens naar boven halen, had er zo,n goed gevoel over.
dat zou ik graag willen printen.
en 10de. ik vind het geweldig van je dat je een asiel hondje hebt genomen, lief van je, heel veel geduld
eshter bedankt, gelijk uitprenten, voel ik me goed bij.
willemijn.
eshter, hihi gelijk gauw mijn vriend gebeld, en ja hoor hij zou het uitprinten voor me, heb ik graag. vind het een geweldig stuk.
en 10, voor jou ook heerlijk dat je toch lekker je hondje op de bank kan nemen, dus niets mis mee. zelf heb ik een te grote hond, Bamse, maar goed dat is nu een ander verhaal, en loop niet te hard van stapel, je hebt je hondje pas een paar dagen, jij en je hondje en je vriend, allemaal aan elkaar wennen, en dan is geduld op zijn plaats.
veel plezier met je hondje. en nogmaals heel knap dat je hem uit het asiel hebt gehaald.
gr. willemijn.
Dankjewel voor het compliment Willemijn, al mijn dieren komen uit het asiel, met allen heb ik reeds zééééér veel geduld gehad (parkiet, gerbils, duiven, ik kan je niet zeggen hoeveel uren, dagen, maanden ik ermee bezig geweest ben tot ze weer een mens vertrouwden) maar allen zijn nu fantastische maatjes en zijn opengebloeid, daar doe ik het voor.
Ik beleef zeker al veel plezier aan Snowy hoor, want ik probeer vooral te focussen op alle dingen die hij wél al goed doet. Ik hou me half en half aan die 10 geboden, door bijvoorbeeld te winnen in het spel en eerst door de deur te gaan en ik zal ook eerst gaan eten en dergelijke, om Snowy duidelijk de structuur aan te geven dat ik nu zijn baasje ben. Maar ik ben zooooo blij dat hij bij mij op de zetel mag! Hij geniet er zo van, hij lijkt dan wel een babytje.
Ikzelf was heel erg geschrokken van die 10 geboden, maar ik dacht van: als het Snowy helpt, zal ik dat doen. Dus wat ik me afvroeg... staat die andere tekst eigenlijk ook in de encyclopedie? Allicht gaan vele nieuwelingen eerst daar kijken ipv hier op het forum, misschien een goed idee om hem er bij te zetten?
Ik ben zo blij dat in dat artikeltje staat dat die 10 geboden achterhaald zijn. Ik was altijd maar zo bezig om fanatiek als eerste de deur uit te gaan hahaha dat was altijd echt grappig, terwijl de hond dus alleen maar graag wil gaan wandelen en ze niet ineens hoger staat als ik als zij toevallig als eerste de deur uitgaat.
Ja ik ben ook blij dat ik niet moet panikeren als ik niet eens de eerste door de deur ben
Ik vind het wel raar dat dit onderzoek zo onbekend is... overal lees je over de klassieke roedel-rang-verhalen, dat is erg misleidend als je als hulpzoekende informatie opzoekt!
Het onderzoek is niet bekend omdat wij als mensen kuddedieren zijn en luisteren naar de mensen die het hardste schreeuwen.
Ik ben sinds een jaar bekend met deze methode maar ook vele hebben hier afgehaakt omdat wij als mens willen overheersen en dat kan met deze methode niet.
Vanmiddag ga ik weer met deze methode aan de slag en ik vind het geweldig.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Hoe straffen wanneer hond gromt?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?