Hallo,
even voorstellen mijn naam is Syrah(gekozen door de leden van ,ben 7 weken oud. een zot hondje en ik speel het liefst met de vot die al de kleine behoeften van mijn broers en zus opkuist
ze is naar het schijnt een echte duvel
Syrah word morgen 7 weken oud. dus volgende week de 27 mag ze weg. nu ben ik aan het twijfelen of ik haar de 28ste(vrijdag) of de 29ste(zaterdag) smorgens zou gaan halen. de vrijdag kunnen we haar pas gaan halen rond 7 of 8 uur s'avonds. we gaan haar deze week eens laten kennis maken met rocky.
wat denken jullie? vrijdag? of zaterdag?
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Syrah stelt zich voor + vraagje" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Ik zou zaterdagochtend doen. Zo heeft ze de hele dag om te wennen aan een nieuwe omgeving en aan jullie voordat ze de nacht door moet brengen. Wat een schat trouwens!
Ik vind het lastig, zaterdag heb je de hele dag de tijd maar ook dus een lange drukke dag voor het hondje. Vrijdag is het snel bedtijd dus misschien biedt dat iets meer rust en heb je alsnog de hele zaterdag.
Ik zou voor vrijdagavond gaan
Wat een moppie! Gefeliciteerd
Ik zou haar lekker zaterdag gaan halen en als het goed is zal de fokker je dat ook adviseren. Dan heb je fijn de hele dag om haar rustig te laten wennen en te leren kennen. 'S avonds ophalen zou ik zelf nooit doen.
Wat een schatje
Wij hebben Koda destijds bewust 's-ochtends opgehaald zodat hij overdag al een beetje kon wennen.
ik zou zonder twijfel zaterdag doen...
je hond heeft dan langer tijd aan het huis en jullie te wennen, lijkt mij een prettiger idee dan zo snel al een enge eenzame nacht op de vrijdag.
en gefeliciteerd met je pupje, geniet ervan
Wat een knapperd! ik zou haar zaterdag halen, zoals al is gezegd. Lekker de tijd om te wennen
Lol duidelijk is zaterdag handiger. Voor mij is het lang geleden dat ik een pup heb gehaald, dus was het puur op gevoel.
Ikzelf zou voor vrijdag avond gaan. Ze zal al zo onder de indruk zijn van de reis naar huis, het nieuwe huis, alle nieuwe geurtjes etc dat ze super moe zal zijn.
Lekker bij haar gaan slapen en je hebt de eerste nacht erop zitten.
ze moet ook nog kennis maken met rocky .
ik had nog een bijkomend vraagje: men moeder belde daarjuist met men tante (mijn tante is geen fokker wou graag eens een nestje) en die zij dat Syrah bijt bij haar moeder. nu had gister wel gezien dat ze wou drinken maar haar moeder heeft dit niet meer zo graag dus zij springt naar de snuit van haar moeder. Is zij nu dominant?
ik hoop echt dat het goed gaat komen.
Nee ze is niet dominant.
Hier een leuk en lang stuk over het vroegere idee omtrent Dominantie en hoe je je hond tegenwoordig mag bekijken
-----------------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------
Goed leiderschap, door Raili HalmeIn een populatie van wolven in gevangenschap, waar individuele dieren van totaal verschillende roedels bijeen moeten leven in een beperkte ruimte, is er doorlopend sprake van spanningen die resulteren in een onnatuurlijke verandering van de sociale structuur. De wolven worden gedwongen om manieren te vinden hiermee om te gaan zonder constant in gevecht te zijn. Ze bouwen een hiërarchie op binnen de roedel waarin de sterkere leden domineren over zwakkere leden en deze leden aan zich onderwerpen. Vergelijkbare situaties ontstaan ook bij andere soorten, waaronder de mens - zoals pesten en treiteren op scholen, werkplekken en in gevangenissen. Honden onderling vormen dit type hiërarchie ook als er teveel individuen in een roedel zijn die binnen beperkte omstandigheden leven. Het moet echter worden opgemerkt dat dergelijk gedrag alleen voorkomt onder leden van dezelfde soort, en alleen dan wanneer er echt geen goed niveau van welzijn heerst in de roedel.
Waarnemingen van wilde wolven die in vrijheid leven hebben aangetoond dat zij dit type roedelgedrag niet laten zien. De ouders dragen de verantwoordelijkheid voor de roedel en voor het welzijn van de leden van deze groep met tederheid en consequent gedrag. In het geval van een roedel wolven die in vrijheid leeft is er geen sprake van spanningen en daardoor ook geen behoefte om onderlinge conflicten aan te gaan. De roedel voelt zich goed en er is geen behoefte aan een dominante hiërarchie.
Een hond is een hond
Lange tijd werd gedacht dat de hond een nauw verwant familielid van de wolf was. Recente studies ondersteunen dit gegeven echter niet. Niemand is tot op heden in staat geweest om met enige zekerheid aan te tonen wie er nu werkelijk de voorvader van de hond is. Dit zou een type wolf kunnen zijn, of een coyote, een jakhals of iets anders. Twintig procent van het DNA van een hond is hetzelfde als dat van een wolf, wat inhoudt dat ze verre neven zijn. Het menselijk DNA is 90% gelijk aan dat van een aap, maar niemand bij zijn volle verstand beweert dat wij apen zijn. Waarom zouden wij dan in hemelsnaam een hond op dezelfde manier behandelen zoals wolven in gevangenschap elkaar behandelen als ze zich niet prettig voelen?
Aangezien we niet zeker kunnen weten wie de voorvader van de hond werkelijk is, is het de vraag waarom we ons blijven vasthouden aan het idee dat hij een wolf is. Laten we beginnen vast te stellen dat een hond een hond is, en proberen om hem zo goed als we kunnen te begrijpen. Er zijn ongelooflijk weinig overeenkomsten of verbanden tussen honden en wolven in gevangenschap. De honden van tegenwoordig vormen niet eens roedels. Het is voor hen niet nodig om dit te doen omdat ze niet meer op eten hoeven te jagen. Straathonden hebben de neiging om zich alleen op pad te gaan, of ze vormen paren en soms groepen van drie.
De hond als een dier
De hond is een allesetend roofdier - geen harig kind. Het feit dat hij een roofdier is betekent dat ook hij een jager is, die moet jagen. Daarnaast is hij echter een prooi voor andere dieren en dit maakt dat hij voorzichtig is. Hij moet weten wat er staat te gebeuren. Hij moet klaar zijn om zichzelf te verdedigen als de situatie dit noodzakelijk maakt, door te vechten of door aan te vallen. Een hond zal het gevecht alleen aangaan als een laatste redmiddel en zal nooit onverwacht vanuit het niets aanvallen. Treurig genoeg pikken we de waarschuwingen die onze hond uitzendt zelden op tijd op. We laten een situatie te lang doorgaan of we ontketenen deze zelf door ons eigen gedrag. Gelukkig begrijpen honden elkaar veel beter dan wij dit doen en kunnen een kwestie vaak oplossen met fantastische vaardigheid en stijl. Zij zijn erg beleefd naar elkaar toe, onder voorwaarde dat ze de gelegenheid krijgen om dit te zijn. Net als mensen hebben honden die ziek zijn, pijn voelen of anderszins stress ervaren de neiging tot een grotere mate van defensief gedrag. Ik ben ervan overtuigd dat zogenaamde agressieve honden helemaaI niet bestaan. Dit zijn alleen verlegen, defensieve honden die te ver zijn gepusht en wiens enige manier om hiermee om te kunnen gaan is zichzelf te beschermen. Deze reactie zien we ook bij leeuwen, olifanten, tijgers en andere dieren, niet alleen bij honden.
Hond en mensEen hond komt bij ons wonen als een lid van de familie. We kunnen echter niet in dezelfde roedel samenleven. Roedels worden alleen gevormd tussen leden van dezelfde soort. Honden en mensen kunnen zich niet samen voortplanten omdat ze niet tot dezelfde soort behoren. De hond ervaart en weet dit door interacties met zijn moeder en broers en zussen tijdens zijn puppytijd, door onze verschillende waarden, verschillend gedrag, door de afwijkende geur etc. En omdat we niet tot dezelfde roedel behoren kan er ook geen sprake zijn van kwesties betreffende het leiderschap van de roedel.
Wat zijn dan deze zogeheten leiderschapsproblemen? We horen vaak over grommen om een bot, trekken aan de riem en opspringen tegen mensen. Deze problemen zijn in werkelijkheid problemen met betrekking tot communicatie of hulpmiddelen, geen leiderschapskwesties. Als een hond gromt vanwege een bot is het zijn eigendom aan het beschermen. Als de hond tegen iemand opspringt denkt het arme dier dat hij het goed doet, want deze persoon heeft hem onbewust geleerd dit te doen. Het knelpunt ligt in de communicatie. Het trekken aan de riem kan verschillende oorzaken hebben - de hond kan proberen te ontsnappen aan de pijn van de halsband die wordt veroorzaakt door te trekken, hij kan geleerd hebben om te trekken, het kan een ontlading van stress zijn, of iets anders, maar het is geen leiderschapskwestie!
Goed leiderschap is ouderschap
De hond is een verlegen, buitengewoon beleefd en sociaal dier dat conflicten wil vermijden tot het bittere einde. Om deze reden kan een goed leven samen met een hond niet worden bereikt door middel van traditionele leiderschapsmethoden. Onderdrukking en straf leiden alleen maar tot een hond die zichzelf gaat verdedigen. Een vertrouwensband kan niet worden opgebouwd vanuit angst, dit geldt voor mensen en ook voor honden.
Het is tijd met onze honden om te gaan zoals we met onze kinderen omgaan - door te leren met ze samen te leven. We moeten leren om een goede ouder te zijn; een ouder die verantwoordelijkheid draagt. We moeten proberen zaken te benaderen vanuit de conceptie van de hond, op een positieve manier en met de beste bedoelingen voor de hond. Als we dit gaan doen, creëren we een levenslange relatie van vertrouwen en een magnifieke band. En als dit gebeurt wordt de training - waarop velen van ons zich richten - gemakkelijk en uitermate lonend.
Het principe van deze redenering is dat we de verantwoordelijkheid dragen voor onze honden, van hen houden en hen respecteren.
Verantwoordelijkheid dragen betekent het zo goed mogelijk zorgen voor onze hond. We voorzien hem van al zijn basisbehoeften (voldoende eten, water en warmte, een plek om te slapen, op tijd naar de dierenarts etc.). We verzekeren dat hij genoeg te doen heeft en voldoende stimulatie en verrijking krijgt. We geven hem beweging, in zijn eigen tempo en volgens zijn eigen behoeftenpatroon. Het betekent ook dat we ons consequent gedragen. Een hond begrijpt niet waarom hij de ene dag wel op de bank mag slapen en de volgende dag niet. Consequent zijn maakt het leven van de hond gemakkelijker en vermindert zijn stressniveau.
Onvoorwaardelijke liefde die uitgaat van de behoeften van de hond is de fundering van een goede relatie en van een diep vertrouwen. We moeten ons voornemen geen situaties te creëren die onze honden als negatief zullen ervaren. Elke negatieve ervaring brokkelt een stukje van de fundering van het vertrouwen af - primaire voorbeelden hiervan zijn een bars commando, afwijzing of geschreeuw. De hond begrijpt deze zaken niet en ze zullen leiden tot problemen. Liefde betekent ook bescherming. We moeten onze honden beschermen voor, bijvoorbeeld, angstige ervaringen. We moeten voorzichtig zijn om ze niet in bovenmatig moeilijke situaties te trekken of om teveel van ze te vragen. Een hond moet op een geleidelijke manier, in zijn eigen tempo gesocialiseerd worden. Dit versterkt de relatie en verdiept het vertrouwen.
Door het begrijpen van en leren over de hondenmanier van communiceren maken we het leven van de hond veel eenvoudiger. Ook wij vinden het gemakkelijker om te gaan met mensen van verschillende delen van de wereld wanneer we elkaar kunnen begrijpen. Net zoals wij andere talen moeten leren moeten we ook de taal van de hond leren - in het bijzonder de kalmerende signalen - zodat we er zeker van kunnen zijn dat de hond zich niet bedreigd voelt in onze aanwezigheid. Onbedoeld doen we vaak dingen die een hond als bedreigend ervaart: zoals ons over hem heenbuigen, naar hem staren of recht op hem aflopen. Zodra we de kalmerende signalen kennen en begrijpen hoe deze een hond beïnvloeden kunnen we ons eigen gedrag aanpassen, met als gevolg dat hij zich veel veiliger voelt in onze aanwezigheid. Naast het leren van de hondentaal moeten we hem leren wat we van hem verwachten, met betrekking tot hoe hij moet zijn en wat hij moet doen. Een hond kan onmogelijk begrijpen wat we van hem verlangen tenzij we hem dit leren. Hij kan niet beter gedachten lezen dan dat wij kunnen raden wat andere mensen denken. Laten we onze honden daarom leren wat we van ze willen, vanuit hun eigen oogpunt.
We zouden moeten proberen te handelen zoals een moederhond dat doet met haar pups. Dit betekent het geven van heel veel liefde, en leiden met zachtheid en geduld. Daarnaast kunnen we ons lichaam gebruiken om met onze honden te communiceren. Honden begrijpen lichaamstaal immers veel beter dan gesproken taal. Mensentaal is hen vreemd, maar fysieke signalen zijn dat niet.
Laten we ons best doen om het leven van onze honden zo te begeleiden dat ze durven om hun eigen, geweldige en lieve zelf te zijn. Laten we ervoor zorgen dat zij niet gedwongen worden om zich te verdedigen, maar in plaats daarvan vol van vertrouwen zijn naar ons toe, en dat ze gelukkig en vreedzaam naast en bij ons kunnen leven.
De toekomst van de relatie met onze hond ligt in onze handen.
HANDLEIDING VOOR EEN GOED LEVEN VOOR EEN HOND
Doe niets naar de hond toe waarvan jij niet zou willen dat iemand het bij jou zou doen
- Een hond voelt pijn, net zoals mensen
Beloon het goede; negeer het slechte
- Een hond leert van beloning
- Een hond leert niet van straffen en verbieden
- Vaak leren we een hond slechte gewoonten aan door ons eigen gedrag
Vergeet verbieden
- Voorspel situaties, beloon goed gedrag
- Een hond raakt gefrustreerd en ervaart stress wanneer hij constant verboden wordt dingen te doen
- Verbieden kan door de hond worden ervaren als belonen
- Verbieden maakt mensen agressief
Dwing de hond nooit
- Introduceer nieuwe dingen op een langzame en positieve manier
- Als je je hond eenmaal hebt gedwongen, zul je hem in de toekomst ook moeten dwingen
Spreek altijd met een prettige stem tegen je hond
- De relatie verbetert
- De hond hoort je beter
Raak je hond niet constant aan
- Denk aan de kalmerende signalen
- Dat waarvan jij geniet is niet noodzakelijkerwijs hetgeen waarvan je hond geniet
Een hond is een allesetend roofdier
- Denk eraan om tegemoet te komen aan de specifieke behoeften van de soort.
Als je deze eenvoudige richtlijnen aanhoudt, is je hond GELUKKIG EN IN BALANS!
En als je hond gelukkig is, ben jij dat ook.
vertaald door Nelis Verhoeven
ik vind het nogal een boeiende maar ingewikkelde tekst
maar ben blij dat u zegt dat ze niet dominant is.
onze rocky is redelijk onderdanig alle op de hondenschool tog, en ook zijn er hier al veel honden geweest
en rocky kon met iedereen overweg.
Mooie tekst Soraya!
Leukie hoor jullie Syrah
Ik zou voor de zaterdag gaan
Groetjes Chicka
als fokker laat ik pupjes altijd overdag vertrekken, zodat ze nog lekker een beetje kunnen spelen en verkennen, en niet meteen een donkere nacht in moeten in een omgeving die ze niet kennen en helemaal zonder mama en broers/zussen...
waarschijnlijk zal het zaterdag worden. nog 9 dagen wachten dus.....
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Syrah stelt zich voor + vraagje" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?