Agressie bij gezag (dominant)

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Petra,  *Lily Jane*   & JipPetra, *Lily Jane* & Jipgoedgekeurde fokker

honden foto van Petra,  *Lily Jane*   & Jip

@mke

Misschien vind je het leuk onderstaande link eens door te lezen en kun je er wat uit halen.

http://www.hondenpage.com/honden-encyclopedie/wid_442-Positieve-Opvoeding.php

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Agressie bij gezag (dominant)" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker

honden foto van Angela • Bodhi

Er zit nogal verschil tussen een hond/pup aan laten modderen en fysiek corrigeren. Positief opvoeden is niet aan laten modderen en werkt wel degelijk beter dan fysieke correcties. Zo blijkt ook uit wetenschappelijk onderzoek dat intelligente en sociale dieren gebaat zijn bij beloningen (in welke vorm dan ook - wat belonend werkt, is voor iedere hond anders); dit vergroot gewenst gedrag. En minder gebaat zijn bij correcties; dit kan gedrag versterken of ander ongewenst gedrag oproepen (angst bijvoorbeeld). Negeren is in wezen een correctie en wel de meest effectieve correctie als het gaat om uitdoven van ongewenst gedrag. Negeren= niets zeggen, niet aankijken, niet aanraken/aaien.

Het lijkt mij in deze situatie sowieso belangrijk om te kijken naar een balans tussen activiteit en rust. Een hond hoeft niet per se in de bench, als het buiten de bench kan rusten. Als het niet tot rust komt dan, dan is de bench een veilige en comfortabele plek om te slapen/rusten.
Daarnaast voldoende beweging bieden en vooral ook de hond aan het werk zetten; speurwerk, apporteerwerk. Daar zijn ze voor gemaakt. Te moe, te gestresst, te verveeld, onzekerheid en onduidelijkheid, gebrek aan leiderschap... Dat kan een hond overprikkeld/gespannen maken. Een lab reageert dan vaak met springen, blaffen en happen.

Misschien eens tijd voor een goede gedragstherapeut die je kan ondersteunen in deze situatie. Je leert dan tips om leiderschap te tonen (zonder geweld) en je hond beter te laten luisteren.

honden page profiel J. & T. van H & DJ. & T. van H & D

honden foto van J. & T. van H & D

Je hoeft een hond niet fysiek te corrigeren om hem op te voeden, de fysieke correcties komen voort uit ons gebrek aan kennis over de honden, wat vervolgens irritatie teweeg brengt met als gevolg een fysieke correctie. Wat nog een reden kan zijn is, dat wij mensen vaak veel teveel eisen van een hond omdat we bijna geen verschil meer zien tussen mensen en honden wat betreft het lerende aspect en hoe honden met elkaar omgaan.

Ik heb even eerder een voorbeeldje genomen van kinderen en ouders, eigenlijk is dit gewoon een reëel voorbeeld, waar gewoon, als het gaat om honden, te weinig over na gedacht wordt. Een pup komt bij zijn nieuwe baasjes, dit zijn totaal vreemden van elkaar, er is totaal geen enkele relatie met elkaar. Nu zijn wij mensen heel erg snel gewent aan onze nieuwe huisgenoot maar vervolgens verwachten wij hetzelfde van de hond, wat ook nog een dier is. Vraag jezelf eens af hoelang het ongeveer duurt voordat je van een kind kan zeggen 'nu ben ik zover dat mijn kind respect voor mij gaat tonen' en dan praat ik over een innerlijk respect, niet zomaar een beetje respect wat je aan de buitenkant kan zien...

Met honden gaat het ongeveer hetzelfde, honden laten heel gauw een bepaalde vorm van respect zien ten opzichte van ons, maar dit is enkel wat de hond aan de buitenkant laat zien en meer niet, het is in eerste instantie niets anders dan conflict vermijdend gedrag van de hond naar de mens toe. Voorbeeld: als ik mijn hond maar genoeg fysiek corrigeer dan toont de hond vrij snel, voor de buitenwereld, respect voor zijn baasje. Maar uiteindelijk is de hond alleen maar conflict vermijdend naar zijn baasje toe, van respect is absoluut geen sprake.

Als er van relatie nog niets tot weinig sprake is, laten ook honden zich niet zomaar iets vertellen door die 'vreemde', dus moet er eerst gewerkt worden aan de relatie onderling, hoelang duurt dit? zul je vragen, ja dat is verschillend, en de hond bepaald dit ook mede :-), je kan namelijk niet zeggen hoe lang dit duurt, dit is gewoon afhankelijk van veel aspecten. Dan krijgen we ook nog te maken met het verschil mens en hond(dier), gigantisch veel mensen proberen een relatie te krijgen met dieren in het wild, mens en wolf, mens en leeuw, mens en beer...noem maar op, en hoelang duurt het voordat er maar een sprankje relatie is? als je überhaupt van 'relatie' mag spreken(want het gaat ook vaak genoeg mis). Ook wij hebben dieren is huis hoor :-), deze dieren zijn overigens door domesticatie aardig sociaal en gericht op mensen geworden, maar het neemt niet weg dat dit nog steeds een dier is!

Het opbouwen van een relatie met een hond is niet zomaar even iets, wij kunnen namelijk niet communiceren met de hond zoals wij zouden doen met mensen, willen we communiceren met de hond dan zullen we ons moeten aanpassen aan het dier op zich, honden communiceren met elkaar op een bepaalde manier, hier kunnen we veel van leren, maar we moeten eerst weten wat de hondentaal betekend(wat honden er dus mee willen zeggen) voordat we het daadwerkelijk kunnen toepassen in de praktijk.

De hond van TS laat zich dus niet zomaar corrigeren(met ‘NEE’) dit hoeft helemaal niet raar te zijn, en dit hoeft al helemaal niet negatief te zijn. Want een relatie met een ander wezen is nooit vanzelfsprekend, hier moet energie in gestoken worden.

Op de hondenschool doet de hond alle kunstjes perfect, en is de beste van de klas, maar O WEE als we buiten de hondenschool zijn dat gaan de remmen er vanaf, en hij is niet meer te houden. De hond heeft oog voor alles om zich heen behalve voor mij!!Raaaaar :-)

Wat voor energie moeten we hier in steken? Bedenk eens waardoor je werkelijk respect krijgt van je hond…
Dat de hond van TS begint te springen en te bijten is niets anders dan een reactie op de correctie van TS, de hond doet iets in de tuin, VIND DE HOND OOK DAT DIT NIET MAG? VIND DE HOND DIT OOK NIET NORMAAL GEDRAG :-) ? , oké in onze ogen mag het niet, doet de hond dit omdat hij weet dat hier een reactie van zijn baasje uit voort komt?? Wil de hond daardoor de aandacht op zichzelf vestigen?? Probeert de hond iets duidelijk te krijgen tussen zijn baasje en hem?? :-D

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Agressie bij gezag (dominant)" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 2 van 2 12
^