Doortje wordt as vrijdagmiddag gestereliseerd dmv endoscopie.In de eerste instantie waren wij dat nooit van plan, maar omdat ze een aantal weken nog al behoorlijk schijnzwanger is geweest en daar nogal wat last van had hebben wij dit toch maar besloten.Wij laten dit doen bij ons in Arnhem bij een kliniek voor endoscopie. dierenarts van der Meulen is hier in gespecialiseerd. ze krijgt dan 2 kleine gaatjes van een half tot 1 cm groot en ze hoeft dan geen hechtingen. Ook een lichtere gasnarcose en veel minder last naderhand.We vinden het wel heel spannend hoor.Maar we gunnen onze Doorje niet nog eens zo'n nare schijnzwangerschap, ze was daardoor ook nog eens afgevallen.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Sterelisatie dmv Endoscopie." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Mijn Lina is ook op deze wijze gesteriliseerd. Was er zeer tevreden over! Ze kwam een uurtje na de ingreep zelf naar buiten gewandeld en mocht de volgende dag alweer alles (behalve zwemmen). Ze ging ook als vanouds haar gang de andere dag. Zou het nooit meer op de ouderwetse manier laten doen nu ik gezien heb hoe snel de hond ervan hersteld.
Er zijn ook enkele nadelen aan deze manier.
Er kan nog altijd een baarmoeder ontsteking ontstaan en de kans op melkklier tumoren neemt minder af als bij de ouderwetse manier.
een baarmoeder ontsteking is op deze manier nihiel, door dat de eierstokken verwijderd worden vallen de hormonen weg, de baarmoeder verschrompelt tot bijna niets.
de kans op baarmoeder kanker of ontsteking is zo klein dat er geen risico is dat alleen de eierstokken worden verwijderd, is het zo dat bij de kijk operatie de baarmoeder niet helemaal naar wens is dan wordt nog de baarmoeder op de gewone weg weggehaald.
dus eierstokken alleen weghalen, geweldig, geen hormonen meer, de baarmoeder verschrompelt, nihiel dat er nog een baarmoeder onsteking optreed of baarmoeder kanker.
een aangezien de hormonen wegvallen is er bijna geen risico dat er tumoren ontstaan.
Misschien waren de eierstokken niet volledig weggehaald bij dat geval. Dan is de operatie dus niet geluk. Het lijkt mij dat na een geslaagde laparoscopische ovariëctomie de gunstige effecten gewoon bereikt worden.
ik heb mijn teefje op de normale manier laten catreren.
En alleen de eierstokken laten verwijderen en zou het de volgende keer weer zo doen
Ze had met de gewone ingreep namelijk maar een heel klein sneetje en was een paar uur na de ingreep alweer zichzelf en na 10 dagen liep ze alweer voor de kar/step.
Dus ik zelf zie niet echt de voordelen van de laprascopie aangezien de meeste de grootte van de wond als voordeel zien, maar die was hier vrijwel hetzelfde als bij een laprascopie
Beide methoden zijn prima te doen, als de chirurg maar competent is. Ik heb zelf geen duidelijke voorkeur. Ik let vooral op of er op een moderne nette manier gewerkt wordt, bijvoorbeeld met gasanesthesie en enige vorm van monitoring.
er kan altijd wat mis gaan, de ingreep wordt voldoende uitgevoerd, maar dan is er toch nog altijd 20 % waar het mis mee gaat, dat is bij iedere operatie, en ik hoor wel eens meer dat er toch wat mis is gegaan bij sterilisatie of castratie, daar ontkom je niet aan.
en een kijk operatie is altijd minder heftig dan dat de hele buik wordt opengemaakt. ook bij ons is dat.
als alleen de eierstokken worden verwijderd moet de baarmoeder gezond zijn, is dat niet het geval , dat zien ze , dan wordt er overgegaan op de oude methode.
en als de baarmoeder gezond is, verschrompelt tie omdat er geen hormonen meer opspelen, de baarmoeder heeft dan geen functie meer. ontsteking van de baarmoeder of kanker, is dan echt nihiel.
en kanker komt overal voor in het lichaam, niet alleen daar natuurlijk.
de kans op tumoren blijven altijd groot als de hond op latere leeftijd wordt gecastreerd. of gesteriliseerd. na een eerste loopsheid , dat is de mooiste tijd. wat tumoren risico is. hoe meer de loopsheid geweest is, hoe groter toch de kans van tumoren.
de kans blijft er altijd.
Hier ook via laprascopie, en zijn der zeer tevreden over
www.pijnlozesterilisatie.nl
ik heb honden via beide methodes laten helpen... en mijn voorkeur gaat toch echt uit naar laparoscopie (mits door een zeer ervaren arts uitgevoerd)....
Via de normale manier hadden de honden er simpel gesteld veel langer last van.... bij laparoscopie zijn ze eigenlijk de volgende dag weer helemaal opgeknapt.... en de hond hoeft ook veel minder "verplichte" rust nodig wat wel handig is als je een actief beestje hebt....
alleen is het wel zo dat er maar een paar DA's zijn die echt heel ervaren zijn...de kans is klein dat de DA om de hoek de nodige apparatuur heeft om het te doen.... dus deze zal niet snel een voorstander zijn
waarom zou een laprascopie pijnloos zijn?
Ze doen in weze het zelfde hoor
een sneetje en de eierstokken eruit.
En bij een snee van 1cm hoe maken ze dat dicht als ze geen hechtingen gebruiken?
en dus de hond hoeft geen kap op(heeft mijne ook niet gehad)
maar bij de kijkoperatie mogen ze dus de hele dag aan de wond likken? dat kan geen kwaad?
Mijn hond is via de normale operatie gecastreerd en was een aantal uur later al de oude.
heb helemaal geen verschil gemerkt bij haar qua gedrag. Ze had totaal geen last van de wond(was ook maar een sneetje van 1 a 2cm denk. echt heel klein)
en mocht eigenlijk alles, alleen nog niet volledig sporten de eerste dagen.
maar dat is logisch na een operatie
Een laparoscopie is zeker niet pijnloos.
Het is wel minder pijnlijk, maar pijnloos zeker niet.
Een groot verschil is inderdaad de wond. Maar ook deze moeten gewoon schoon blijven hoor.
Dus daar zou ik zeker niet de hele dag aan laten likken.
Het herstel is bij de laparoscopie vaak een suk sneller. Je hebt alleen van die bikken die bij de
open procedure ook al snel weer rondhuppelen.
Ik zou alleen een laparoscopie laten doen door iemand die heel veel ervaring heeft want het is niet zo makkelijk als dat sommige mensen denken.
Een vriendin van me heeft dit nagevraagd bij een dierenarts die beide doet, er zit geen verschil in herstel na operatie. Ze gaat nog vragen of er verschil in narcosetijd is. Ze is zelf laparoscopisch van haar blinde darm verlost en op controle vertelde de chirurg, een ander dan die haar geopereerd had, dat een ouderwetse operatie een half uur korter geduurd zou hebben. Zij heeft ook veel last gehad van het opblazen en het gas wat in de buik achterblijft.
denk toch dat er wel degelijk een verschil in zit.
de ouderwetse. tussen aanhalingstekens natuurlijk, gaat de buik open, dat is altijd een risico. bij alleen de eierstokken weghalen wordt een kijk operatie gedaan, dan gaat de buik in het geheel niet open, dat is het verschil, als beiden operaties het zelfde zouden zijn, dan waarom een kijkoperatie ? vandaar dat de meesten nog de zelfde dag opgeknapt zijn, een buikoperatie is altijd wat zwaarder, ook bij ons.
Een open procedure is vaak sneller. Je hebt immer de handen die je normaal kan gebruiken en een makkelijker overzicht.
Er zit zeker wel verschil in hestel ! Dat is al in genoeg onderzoeken aangetoond.
Ik vind het heel vreemd dat een chirurg zo'n opmerking maakt op controle. De snelheid waarmee een laparoscopische operatie gedaan kan worden is in zeer sterke mate afhankelijk van de kundigheid van de chirurg. Die chirurg heeft ook wel lekker praten, wie weet was het toevallig een moeilijke anatomie. Overigens worden ook de inwendigde geslachtsorganen bij de vrouw goed bekeken, problemen hiermee geven nog wel eens de klachten van een appendicitits. Dit nakijken kost ook even tijd.
Er blijft overigens vrij weinig gas in de buik (mits goed gedaan). Je blijft echter wel spierpijn houden van het oprekken en de positie waarin je gelegd wordt.
Het is nogal logisch dat als een ingreep langer of korter is, dat de narcose dat ook is. Een laparoscopische ingreep is wel minder pijnlijk en behoeft minder veel sterke pijnstiller dan een open prodecedure.
Nu zijn er ook wel ingrepen waarbij het laparoscopische misschien een beetje overdreven is. Kijk maar eens naar het CTS (carpaal tunnel syndroom). Er is geen aantoonbaar verschil in revalidatie, echter wel een grotere kans op recidief en complicaties. Het voordeel was dat de postoperatieve pijn wel lager was. Bij zulke ingrepen zou ik zelf niet voor laparoscoisch gaan.
Een sterilisatie is een laparoscopisch een vrij makkelijk ingreep (mits voldoende kennis,kunde en ervaring). Ik zou daar zeker voor de laparoscopische optie gaan. Ik vraag me echter af of er wel dierenartsen zijn die daar kundig genoeg voor zijn. Maarja, volgens mij weet de helft van de dierenartsen ook niet wat steriel werken is. En dan hebben we het nog niet eens over het veilig geven van narcose.
Nu mijn reactie weer, het is prima verlopen, Doortje is om 14.15uur naar de ok gegaan en we konden haar om 1700uur weer ophalen. Ze kwam er blij en vrolijk aangelopen en ze heeft maar twee hele kleine gaatjes. Ze mocht ook alweer wat eten en dat heeft ze ook al gedaan. We merken niet dat zo ook maar iets pijn heeft. We zijn wel bij een heel ervaren endoscopie dierenarts geweest.( er zijn er wat hier die schrijven laparoscopie) woensdag nog even voor de nacontrole.
@ Willemijn
De buik open is alleen bij een castratie waarbij de baarmoeder verwijderd word
Bij een laprascopische castratie of gewone castratie heb je beide maar een klein sneetje.
en niet de hele buik open. En worden beide alleen de eierstokken verwijderd
Het uiteindelijke effect moet niet uitmaken op welke manier de eierstokjes worden verwijderd.
Bij endoscopie heb je wel een litteken, onderhuids en maar 3 kleine sneetjes.
Wij zijn er nog niet over uit, onze hond is nu voor het eerst loops. Twijfelen of we laten steriliseren. Wij hebben een klein hondje, een cairntje, en heb het litteken gezien bij een shi-tzu en vond het heel erg meevallen.
Speelt mee dat ik liever hond achterlaat bij de eigen dierenarts dan hier in Naaldwijk in de steriliatiefabriek...
dat gaf ik al aan, Huskywoman. de kijk operatie is meestal alleen de eierstokken, bij een gehele castratie gaat de buik open om de baarmoeder eruit te halen, bij een kijk operatie waar alleen de eierstokken worden verwijderd is dan toch de baarmoeder aangetast dan gaat alsnog de oude procedure in werking om de baarmoeder er ook uit te halen, is het zo dat de baarmoeder gezond is, laten ze deze zitten. en deze verschrompelt omdat er geen hormonen meer zijn.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Sterelisatie dmv Endoscopie." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?