Ik zit met een dilemma. Het gaat om mijn lieve Promise. Velen van jullie weten het, voor de anderen even kort:
Promise is een hond die weinig prikkels kan hebben. Ze kan niet doseren en daarom moet ik het voor haar doen. Krijgt ze toch teveel (stress)prikkels, wordt ze hyper en slecht handelbaar, ze weet met zichzelf dan geen raad. Zoals een klein kind dat teveel suiker op heeft.
Sinds kort zie ik dit pas helder en heb haar leven drastisch aangepakt. Ze zit met de dag beter in haar vel, ik ben hier zo blij mee!
Eén ding zit me nog dwars.. De uitlaatservice waar zij en Duuk sinds anderhalf jaar 2x per week mee meegaan. Het is een fantastisch iets, voor de honden die het kunnen handelen. Bij Promise echter twijfel ik hier steeds meer aan.
Het zit als volgt in elkaar daar: er wordt niet gewandeld, maar het is veld van enkele hectares waar de honden 2 uur onder deskundige begeleiding mogen vertoeven. Alles kan en mag, dus rennen, spelen, luieren, snuffelen, rondstruinen. Ook is er een omheinde zwemvijver, dus of er gezwommen gaat worden, kan de begeleidster zelf per keer bepalen.
In de begeleiding heb ik alle vertrouwen, dat is het punt niet. Maar doe ik Promise hier een plezier mee, dat speelt steeds vaker door mijn hoofd.
Je mag niet zelf gaan kijken, dit werkt ander gedrag in de hand. Logisch ook denk ik. Filmen zou ze misschien een keer voor me doen, maar voor nu moet ik afgaan op de info die ik van haar krijg en wat ik zelf zie als Promise opgehaald wordt.
Wat ik te horen krijg:
- Promise loopt voornamelijk alleen. Op haar gemak wordt gezegd. Ze trekt zich weinig tot niks van de andere honden aan en zoekt veel contact met de begeleidster.
- Doet ze wel iets met de anderen, dan is het met een teckel en een york. Hier speelt ze op een leuke manier mee, niet obsessief drijvend zoals ik haar vaker zie doen bij kleine hondjes.
- Is Duuk (haar 'broer') te druk/wild aan het spelen met zijn grote Labrador vriend, gaat ze hen al blaffend splitsen. 'Rustig aan jullie, niet zo druk, dat kan ik niet behappen'. Dit gedrag vertoont ze altijd bij (te) drukke honden.
Wat ik thuis zie bij ophalen:
- Ze begint net als Duuk te blaffen bij het horen van het busje. Beide rennen keihard naar de poort waar ze opgehaald worden. Bij het aanlijnen wordt Promise ineens vertwijfeld, loopt ook vaker even weg. Vaak komt ze bij me staan en vandaag zelfs tussen mijn benen. Ik zag dit al vaker, maar nu begin ik te denken 'wil ze wel mee?'
Duuk kijkt mij nog niet meer aan als hij opgehaald wordt. Over hem heb ik ook totaal geen twijfels, hij vindt het er tóp. En zo moet het ook
Nu zit ik te denken Promise een paar keer thuis te laten. Ik ga hier wel over in gesprek met de begeleidster, met wie ik het uitstekend kan vinden. Ik wil dat ook in de eerste instantie op proef doen, want ik wil (nog) niet dat Promise haar definitieve plekje in de groep kwijt raakt. De groep zit nu aan zijn max, zo lang er niemand stopt worden er ook geen nieuwe honden toegelaten.
Mijn collega met wie ik de mantrailing lessen geef (ook een gedragsdeskundige) ziet 2 opties voor het gedrag van Promise daar.
1) Ze vindt het prima, zoekt lekker haar eigen weg en voelt zich wel comfortabel met de situatie. Het is nou eenmaal een eigenheimer en vermaakt zich lekker alleen. De drukte hoeft van haar nou eenmaal niet zo.
2) Ze voelt zich doodongelukkig en trekt zich daarom terug.
Zo zie ik het ook, één van deze twee opties zal het geval zijn.
Wat is jullie visie hierop voor zover dat vanaf scherm beoordeeld kan worden natuurlijk?
Zou het fijn vinden wat feedback te krijgen, alles is welkom.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Uitlaatservice verstandig of niet? Graag jullie visie." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Ik zou het gewoon proberen en kijken hoe ze er onder is. Ik zou zelf denken een paar keer achter elkaar om te zien hoe dat uitpakt. Van wat je verteld is ze op zijn minst ambivalent over het erheen gaan. Maar ik wwet van mezelf dat het gaan doen erger kan zijn dan het doen zelf. Filmen is natuurlijk ook mooi om te zien hoe ze het daar doet, kan je met je mantrailjuf samen bekijken?(gratis consult!)
Ik denk dat jij dat zelf het beste weet.
Joya zou zich prima staande weten te houden. Yila en Daan zouden zich doodongelukkig voelen. Ik doe het voor mijn honden niet. Liever geen wandeling en lekker thuis chillen, dan zo'n wandeling. Hoe goed bedoeld uitlaatservices ook zijn. Ik zie ze veel lopen en zie maar een paar happy dogs , de anderen bungelen er wat bij en om heen.
Misschien kan je vragen of ze het eens wil filmen? Jij kan Promise het allerbeste lezen
Ik heb met Twister hetzelfde probleem. Toen ik hem net had begon hij zijn dag al met z'n koppie halfvol en kon er dus echt niets bij hebben. Door veel rust te trainen gaat dat beter maar nog blijft hij gevoelig voor prikkels en kan hij veel nieuwe dingen moeilijker handelen.
Ik zelf zou Twister niet meegeven met een uitlaatdienst. Hij weet dat ik hem die rust kan geven maar bij anderen kan hij die rust nog niet nemen en is hij dus heel snel over z'n toeren.
Ik denk dat je dan ook moet kijken of Promiss bij de begeleidster haar rust kan nemen/vinden. Zoja dan denk ik dat ze best mee kan. Zo nee, dan zou ik haar lekker thuis laten en haar gewoon lekker even 1-op-1 aandacht geven als Duuk weg is.
Dat je niet kan gaan kijken, dat snap ik. Veel honden reageren idd vaak geagiteerd naar andere honden als het baasje erbij komt.
Ik zou zeker vragen om Promise te filmen. Korte stukjes gedurende een dag. Dan kan je zelf aan haar zien, of ze idd op haar gemak is, of dat de stress voor haar te hoog is en dat ze zich daarom afzijdig houdt.
Hoeveel honden lopen er dan bij elkaar? Sommige honden hebben moeite met grote groepen en kunnen die druk niet zo goed aan, zeker als daar wisselende samenstellingen in zijn.
Ik heb zelf 14 eigen honden en vang ook honden op. Mijn honden leven allemaal samen (in huis), maar voor een nieuwe opvanger zorg ik voor een geleidelijke integratie in de groep. Duurt meestal wel enkele dagen vooraleer ze zich wat op hun gemak beginnen voelen in de groep en hebben kunnen aftasten wat hun verhouding is ten opzichte van de aanwezige honden. Voordeel hier is dat de groep constant is, en er weinig veranderingen zijn. Opvangers blijven gemiddeld tussen de 3 en 8 maand voor er een geschikt adoptiegezin gevonden is, dus in die periode komt de groep zeker tot stabiliteit.
Met een 'tijdelijke' roedel heb je minder stabiliteit, zeker als de groep te groot is.
Kunnen de groepen eventueel ook opgesplitst worden, in een grotere en een kleinere groep (de laatste voor de stress-gevoelige honden)? Dat zou voor Promise waarschijnlijk wel wat verbetering brengen. Zelfs al is je andere hond daar niet bij aanwezig.
Lastig is dat. Mijn hond is ook een hyperactieveling. Ik vergelijk m met een ADHD kind. Hij krijgt heel veel prikkels, zoekt ze ook op, maar kan er eigenlijk niet mee om gaan.
Dan moet je prikkels proberen te verlagen.
Ik weet zeker, dat Bruce rennen met andere honden bij een uitlaatservice, geweldig zou vinden, mits het geen bazige honden zijn. Zijn honden direct heel aanwezig, dan is Bruce bang.
Maar ik weet ook, dat het vervoer er naar toe, afschuwelijk is voor hem. Allemaal honden, in een hokje, in een vreemde auto, met vreemde mensen. Niks voor hem.
Hij zou er enorm gestressed van worden. De hondenschool was ook een enorme stressfactor voor hem. Ben ik daarom ook mee gestopt.
Als jij denkt, dat de uitlaatservice hem stress bezorgt, en geen meerwaarde levert, zou ik hem thuishouden. Probeer het gewoon een keer uit.
Hoi allemaal,
Eerstens: bedankt voor jullie reacties
Wendy; dat is ook mijn idee. Haar een paar keer thuis laten en dan kijken hoe ze hierop reageert. Ik hoop idd echt op een filmpje, dat zou veel duidelijkheid verschaffen. Met 'mijn juf' werk ik zelf intensief samen, ik geef ook les. Ik heb dus al meer dan eens gratis 'consulten' gehad, erg makkelijk
Marit; klopt, ik ken haar, en tegelijkertijd daarom twijfel ik ook zo. Ooit is dit begonnen om mijn honden een plezier te doen als ik overdag werk. Maar het moet dan ook een plezier zijn. Voor Duuk is het dat, zonder enige twijfel. Maar die gekke Prom.. mwah mwah. Ik ga me nog eens over deze kwestie buigen, proberen haar een paar keer níet mee te geven en dan mijn conclusies trekken.
Lisette; ik neig ook meer en meer naar niet meer meegeven. Maar dat wil ik wel eerst even testen zoals ik hierboven ook schrijf. Ze is nu zo tot rust aan het komen, vind het gewoon heerlijk voor haar en ben daar zo blij mee. Eén op één aandacht krijgen ze hier al heel veel. 's Winters (nu dus) begin ik later met werken en kan ik nog iets met haar doen voor ik ga. 's Zomers moet ik al beginnen met werken vóórdat ze opgehaald worden. Maar dat duurt nog even, daar zou iets op te verzinnen zijn. Bijvoorbeeld vroeger opstaan om eerst een wandeling met haar te maken. Nu wandel ik nooit voordat ze gehaald worden, dat is niet nodig.
Ine; het is wel een vaste groep, een roedel. Er komen maar zelden nieuwkomers en die komen dan in plaats van een vertrekkende hond. Of dat gaat, wordt voorzichtig en uitvoerig getest. Wat dat betreft zit het prima in elkaar daar. De groep bestaat uit 6 honden, meer gaat dat ook niet worden.
Er is ook mogelijkheid tot apart zetten op een kleiner stuk, en ik heb begrepen dat dat ook regelmatig gebeurt.
Bruce Boxer; ik moet het ook echt gaat proberen. Dat ben ik aan mijn meisje verplicht.
6 honden is helemaal niet veel, neen, dat valt zeker goed mee!
Kan je haar niet eens zelf brengen? Misschien vindt ze het wel leuk om te gaan en te spelen, maar houdt ze niet van de rit in het busje. Ik kan me voorstellen dat sommige honden met die rit wel problemen hebben...
Ik denk dat je qua opties gelijk hebt. Of ze vind het wel leuk, of niet. Ik denk dat je met alléén thuishouden het niet gaat zien. Misschien een paar keer thuishouden en dan weer mee laten gaan? Kijken hoe ze dan reageert op dat ophalen?
Irritant hè, dat gedrag wat meerdere dingen kan betekenen. Dan denk je "ZEG HET DAN!", maar dat kunnen honden helaas niet.
Om ervoor te zorgen dat mijn honden niet tuttebollog zijn als iemand anders ermee loopt laat ik ze dan meestal afhalen als ik niet thuis ben. Dan worden ze "bevrijd" en gaan ze enthousiast mee. Terwijl het nog wel eens moeilijker is wanneer ik thuis ben en ze worden dan gehaald of ik ze wegbreng en ze ergens achter laat.
Ine, dat zou ook een keer te overwegen zijn.
Wilma, ik zou soms idd zooooo graag willen dat ze konden praten. Maar dan niet te vaak, volgens mij zou Promise me de oren van het hoofd kletsen
Wendy, ze worden ook vaker opgehaald als ik niet thuis ben. Nu ben ik voorlopig meestal wel thuis. Wat ik wel zou kunnen doen is niet meelopen naar de poort misschien.
Konden ze maar praten he
als ze tussen je benen gaat staan vraag ik me ook af of ze wel zo graag mee gaat. In elk geval vindt ze het heel spannend, misschien wel te spannend.
Ik zou haar ook eens gewoon thuishouden en kijken hoe dat gaat.
Ik zou vragen of ze filmpjes van haar kunnen maken op verschillende momenten van de dag.
De begeleiding kan wel vertellen hoe het gaat en hoe promise zich gedraagt, je kunt zoveel meer zien aan de lichaamstaal van de hond.
Als een hond zich terug trekt tijdens het ophalen is dit meestal geen goed teken, is mijn ervaring.
Bij een of meerdere keren thuis laten kun je niet veel van zeggen, hond kan zich anders gaan gedragen omdat een roedel lid weg is.
Persoonlijk zou ik gaan voor het filmen en nog liever zelf gaan kijken.
Bestaat er geen mogelijkheid dat je van een afstandje kunt kijken wat je hond uitspookt zonder dat ze je zien?
Lastig, want ze kan ook heel goed aan jou voelen dat jij het er moeilijk mee hebt en twijfelt of je haar mee zal geven en of je haar daar een plezier mee doet en dat ze daarom tussen je benen gaat staan...
Honden zitten qua emoties veel simpeler in elkaar dan wij. Ze reageren op wat op dat moment aan de hand is, daar spelen vroegere ervaringen wel een rol bij, maar minder dan bij ons mensen. (als de basis goed is, dus een goede socialisatie gehad)
Zo te lezen is er veel ruimte en niet teveel honden bij elkaar plus een deskundige begeleiding. Honden leven graag tussen andere soortgenoten, als ze voldoende ruimte hebben en de groep stabiel is. Dus geen oververtegenwoordiging in pittige types of juist angstige/terug getrokken typjes.
Als de groep in balans is, gaat ieder zo zijn eigen weg en een speelt meer dan de ander. Maar je ziet ontspannen honden.
Ik zou vragen of ze een keer wil filmen en verder vertrouwen op haar oordeel. Ze kan de plek zo kwijt, dus voor het geld hoeft ze je niet in de maling te nemen. Dus als je haar vertrouwd, zou ik ook op haar oordeel vertrouwen, maar wel even vragen om te filmen of zelf vanaf een afstand met verrekijker ofzo kijken. Als bevestiging voor jezelf.
Petra, uit ervaring vertelde de begeleidster dat gaan kijken geen optie is. Of je bent te ver weg om iets te zien, of de honden zien/horen/ruiken je. Het was in het verleden al vaker voorgekomen dat baasjes wilden gaan kijken en steeds lukte dat niet ongemerkt.
Filmen, ja, dat lijkt me ook het beste.
Margje, in wat jij schrijft, zie ik ook veel waarheid. Toch komt weer die film boven drijven, ik denk toch echt dat dit idd iets heel waardevols is om mijn oordeel te kunnen geven.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Uitlaatservice verstandig of niet? Graag jullie visie." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?