Hoi,
onze hond probeert al een tijdje te domineren. Heeft er iemand oefeningetjes tegen dominantie.
zoals bijvoorbeeld over hen gaan staan als ze liggen, hun snuit aanraken,...
Ik vermoed dat er nog wel andere oefeningetjes zullen zijn.
groetjes
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "dominantie oefeningen" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Het lijkt me handiger dat je uitlegt wat je hond precies doet.
Er zijn maar weinig echt dominante honden. Dit is niets verkeerds het staat voor zelfverzekerdheid. Een zelfverzekerde (of dominante) hond moet je koesteren, niet tegengaan.
Maar om eerst eens zeker te weten of het wel zo is zou ik graag willen weten wat hij dan allemaal voor dingen doet.
Eens met Sammy, wat gebeurt er dan?
Hoe oud is je hond, hoe lang heb je hem al en wat doe je ermee?
Wat versta je onder dominantie? Veel mensen hebben daar nog steeds een verkeerd beeld over... Dominantie is altijd een verhouding van 1 op 1, dus hoe een dier (of mens) zich verhoudt ten opzichte van een ander dier (of mens).
Er bestaan geen oefeningen om dominantie tegen te gaan, toch niet in mijn ogen. Wanneer je hond jou begint uit te dagen, denk ik persoonlijk dat het beter is om duidelijker leiding te geven: waar is zijn plaats, basisgehoorzaamheid verbeteren, spelletjes wanneer jij er tijd voor hebt, ...
Ik geef aan klanten wel soms oefeningen mee om de relatie met hun hond te verbeteren en te kijken hoever ze staan in hun leiding geven. Misschien heb je hier wel iets aan?
(leiding geven aan een hond kan in mijn ogen ook zeker op een leuke, speelse manier gebeuren, zelfs met honden die graag proberen hoever ze kunnen gaan voor ze een grens overschrijden).
Voorbeelden van spelletjes:
- je hond op commando laten liggen op een handdoek (commando Lig moet voldoende gekend zijn) en dan cirkels om je hond heen lopen, die je telkens groter maakt. Je moet 3 cirkels kunnen lopen zonder dat je hond rechtstaat.
- Je hond tss je benen laten staan met de snoet naar voor gericht. Zo stap je samen een volledige lengte door de tuin of een veldje, waarbij je hond z'n achterhand niet verder mag komen dan je knieën.
Gaat wel niet zo makkelijk met een grote hond, want het is niet de bedoeling dat je op je hond gaat zitten
- Je hond aanlijnen, een lepel in je mond steken en daarop een knikker leggen. Je mag de lepel en de knikker niet aanraken en je moet een volledige ronde in de tuin of een veldje kunnen wandelen, met je hond naast je, zonder dat de knikker valt.
En zo zijn er zeker nog zaken te verzinnen hoor! Dit zijn geen echte dominerende houdingen, want enkel en alleen door over je hond heen te staan, z'n snoet vast te nemen, ... daarmee krijg je geen leiding over je hond. Wel door alles samen en door correct, maar vooral consequent met je hond om te gaan. (Waarmee ik niet wil zeggen, dat je nu niet correct of consequent bent, maar misschien heeft jouw hond gewoon nog een tikkeltje meer nodig )
Wat doet hij precies?
Hoe oud is hij?
Iets meer informatie zou makkelijker zijn.
15 maand en dus nog volop aan het puberen en uittesten.
Ik heb haar sinds pup, maar heb toen wat te veel toegelaten. Daardoor zijn er nu momenten dat ze probeert het leiderschap over te nemen.
Een voorbeeld (dit voorbeeld heeft ook wel te maken met haar uittesten als puber). ze moet als ze binnen zit om haar mat blijven. Vroeger deed ze dit zonder probleem, maar nu komt ze of probeert ze regelmatig de kamer toch binnen te komen. Ik weet dat ik niet achter haar aan moet zitten, want dat ziet ze als een spelletje. Dus lok haar altijd op andere manieren terug en bestraf haar dan. Maar het is nogal een slimme en die manieren geraken ook uitgeput. Ze weet heel goed dat ze het niet mag doen en komt dus ook niet als ik haar beveel terug op haar mat te gaan zitten. Bij mijn partner die van in het begin veel strenger is geweest, probeert ze dit helemaal niet te doen en als ze het toch doet, dan reageert ze snel wanneer ze erop berispt wordt.
Dat van over je hond te gaan staan, heb ik trouwens uit een boek over honden opvoeden en dominant
Ik weet dat ik me nog meer correcter, consequenter moet opstellen en dat verandering van het gedrag van de hond niet op 1 2 3 gaat gaan. Maar het is effectief een hond die probeert te domineren. Ik oefen er regelmatig mee, ga naar de hondenschool,... en dan gaat alles goed. Ze moet mij nog meer als haar baasje zien, dan als kameraad.
Eh ik begrijp deze logica totaal niet en zit eerlijk gezegd met mijn mond open te lezen.
Bestraffen, domineren, leiderschap overnemen en dat alles voor een hond die even wegloopt van haar matje.
Wel eens aan gedacht dat deze hond veel liever bij jullie is dan afgezonderd op een matje?
Verder lees ik totaal niet wat jij ziet. Die hond zit al op het matje, klusje voor de baas is gedaan dus we gaan weer verder. Dominant? Leiderschap overnemen? Ik lees een brave hond.
Als ik jou was zou ik toch eens de andere kant van het verhaal gaan lezen namelijk positief opvoeden. Leiderschap is prima, dat heeft iedere hond nodig. Alleen dat krijg jij niet door het af te dwingen dat moet je verdienen.
Als jij in het dagelijks leven hebt bewezen geen goede leider te zijn dan kan je op je kop gaan staan, een wortel in je oor douwen en het geluid van een ezel nadoen je zal het niet krijgen. Rare oefeningen doen gaat dus echt niet helpen.
Maar nogmaals. Ga eens iets over de andere kant lezen.
ik geloof ook niet dat hier maar iets van "dominantie" aan de orde is
bij mij staat dominantie gelijk aan zelfverzekerdheid
als je dat woord in de plaats zet in jouw verhaaltje, blijft er niets van dominantie over
maar er is wel sprake van miscommunicatie
ze vindt bij jullie zijn prettiger, tuurlijk ze is een hond
waarom niet na even rust op die plek haar bij je roepen en in je buurt laten liggen
tis een gezelschapsdier !!
dan heb je ook "controle" (zover je dat al zou willen hoor) maar wel op een leuke manier
je zet haar terug en je bestraft haar?
kun je dat uitleggen, waarom straf je en waarom op dat moment als ze terug is op haar plaats
dat maakt die plaats tot een nare plaats met veel spanning.
bij een zelfverzekerde hond (ofwel een dominant aangelegde hond die grag de leiding neemt op een rustige bedaaarde maar zeer duidelijke wijze) kan je alleen leiding geven door zelf net zo te zijn, en dan nog wat meer, nooit door actieve strafmaatregelen, maar wel door rust, duidelijkheid, orde en normale regels waarbinnen een hond natuurlijk gewoon vrij mag bewegen, tis geen robot maar je hondenvriend
Een hond is geen robot, er zit geen afstandsbediening bij, al zou je dat op sommige momenten wel wensen
Je hond komt van het matje af waar ze op moet blijven zitten, dat is echt niet gelijk dramatisch dominant gedrag..Ik zou haar terug lokken naar het matje, en dan belonen.
Waarom straffen, ze luistert om weer terug te gaan naar het matje en krijgt de wind van voren, logisch dat ze de volgende keer niet meer naar je toe komt.
Ik zou even dat boek wegleggen, andere boeken gaan kopen, je verdiepen in hondentaal, want dit is in mijn ogen zeker geen dominant gedrag.
Ik weet echt niets over echt dominantie honden.
Maar wat ik lees bij jou dat je de hond eerst teruglokt en dan bestraft is echt niet de manier. Dan zeg je dus eigenlijk dat je de hond niet braaf vind als hij op zijn mat ligt.
Ik zou hem juist bijzonder goed en blij belonen als hij wel gekomen is op zijn mat.
ik heb junto nu bijna 6 weken.
Als wij eten mag hij niet bij de tafel. de eerste dag dat hij bij ons was heb ik hem aangegeven tot waar hij wel mag. ( dat is tot een duidelijke grens tussen stoel en kast.
Kwam hij daar overheen als wij zaten te eten dan liep ik rustig naar hem toe en zei: nee junto terug en ging voor hem staan. begeleide hem rustig tot waar hij wel mocht. Daar bleef ik staan tot Junto naar achter ging. ging zitten of wegliep. Dan zei ik 'braaf'en liep weg.
Zo vaak hij achter mij aankwam, zo vaak herhaalde ik dit. Rustig, kalm en zonder strak of stemverheffing. maar wel duidelijk belonen als hij bleef waar hij mocht zijn.
Dit moest 2 dagen heel consequent. toen had hij het in de gaten. Als hij nu weleens 'probeert' hoef ik maar met mijn vinger te knippen, of 'nee junto'te zeggen en hij gaat terug. vaak gaat hij zelfs rustig tijdens het eten op zijn eigen plek liggen. terwijl dat van mij niet eens hoeft. hij mag gewoon rondlopen maar neit bij de tafel.
Misschien is alleen een mat voor jou hond een beetje weinig ruimte binnen. maar dat bepaal jij zelf. Je zult wel geduld moeten hebben om hem dat te leren, want een hond van 15 maanden heeft nog veel begeleiding nodig, en misschien nog wat extra geduld van jou omdat je in het begin de touwtjes wat minder strak hebt gehouden.
Ik ben ook absoluut voor een positieve benadering en opvoeding. Dat is iets anders dan alles maar toelaten. Zo is zeggen wat hij niet mag ook iets anders dan bestraffen. met welke methode je ook opvoed bij aangeven wat niet mag, hoort in mijn ogen ook altijd aangeven wat wel mag en dat belonen!
ik denk dat ik het verkeerd verwoord. want blijkbaar wordt is misbegrepen in mijn bedoeling.
Ik wil ook dat die gewoon los loopt binnen, dat deed mijn vorige ook. Maar dit is een compromis tussen mij en mijn partner. Anders zou de hond helemaal niet binnen mogen.
Dus eigenlijk vindt jij het een tikkie onzin dat ie daar moet blijven?
Wanneer je hond al van zijn plek af is ben je al te laat. Het eraf gaan is wat ie niet mag. Dus dat moet je zien te verhinderen, een hekje of een bench zou kunnen helpen.
Ik begrijp dat jij en en je partner verschillende ideeen hebben over wat de hond mag en waar ie moet zijn?
Dat is iets tussen jullie, dat maakt jullie hond niet dominant.
De oefeningetjes die je in je OP noemde zou ik maar laten zitten.
Ook al is het een afspraak tussen jullie, ik vind het raar.
De hond moet op zijn mat en mag niet in de kamer komen?
Of heb ik het nu verkeerd begrepen?
Geldt dat altijd als ie binnen is?
Of is ie maar kort binnen op een dag?
Ik begrijp er niks van
Zo vind ik het dus ook hoor.
Ik denk toch echt dat je een 15 maand oude hond/puber niet de hele tijd op een matje kunt laten liggen hoor...... de hond wil bij jullie zijn en wil ook zijn ledematen bewegen.
Waarom laat je de hond anders niet buiten waar ie zich wel bewegen kan/mag????
Ik vind het heel sneu voor de hond dat hij zich binnen het hol niet vrij mag en kan bewegen. Realiseer je ook dat dit stressverhogend kan werken omdat het voor de hond heel onnatuurlijk is om op die wijze gedomineerd te worden en beperkt te worden in zijn bewegingsvrijheid. Mijn honden moeten ook wel eens een tijdje op hun plaats, maar verder zijn ze vrij om zich te bewegen zoals ze willen in het nest. Volgens mij kun je er in dat geval beter voor kiezen om de hond gewoon buiten te laten waar hij zich frank en vrij kan bewegen.
Wat betreft dominatie is een en ander nogal achterhaald. Er zijn geen dominantietrucjes om de hond 'te laten voelen' dat jij de baas bent. Een hond heeft baat bij liefdevol, consequent, en betrouwbare begeleiding. De zogenaamde dominantieregeltjes blijken geen invloed te hebben op de rangrelatie en fysieke overheersende methodes doen meer kwaad dan goed aan de onderlinge vertrouwensrelatie.
Onderstaand wat artikelen waarvan ik hoop dat je de moeite wilt nemen om ze te lezen.
Dominantietheorie achterhaald;
http://moniquebladder.com/2011/04/28/de-baas-of-de-leider-is-er-een-verschil/
http://kynoblog.com/artikelen/dominantie-theorie-om-het-gedrag-van-honden-te-verklaren-is-gepasseerd-station
http://www.hond-en-co.nl/hond-wolf-dominantie.html
Opvoeden;
http://kynoblog.com/artikelen/de-puppy-en-de-jonge-hond-over-opgroeien
http://www.hondenpage.com/honden-encyclopedie/wid_442-Positieve-Opvoeding.php
Eerst op 1 lijn zien te komen met vriend...
Duidelijkheid.
Mocht het op lijn komen met vriend lukken, dan heb je de grootste horde genomen denk ik.
Dan kunnen "jullie" je concentreren op het bijsturen van "probleem" gedrag (naar mijn bescheide mening).
En euhh...15 maanden..., dus nog tijd genoeg om haar te leren hoe het moet.
Doe je iets aan bestraffen?
Bijv. op de rug/zij leggen en/of in de nek pakken??
Verder zijn idd maar weinig honden dominant.
Een pup/puber eigenlijk nooit.
Ze is je lekker aan het uitproberen, hoe ver ze kan gaan. Pépé doet dit ook, een grom als je wat wilt afnemen (ruilen) en een blaf naar een andere hond. Laatst is hij flink op zijn plek gezet door een hond naar wie hij dit deed. Hij was los, die ander hond ook. Pépé gaf een luide, beetje grommerige blaf, de andere hond stormde erop af. Pépé schrok en rolde op zijn rug, de andere hond stond er met een luide grauw en grom boven. Pépé mocht weer overeind, gaf een lik tegen zijn bek, en het was weer goed. Niks aan de hand, zijn goede vrienden en hebben daarna nog heerlijk gespeeld.
Hij doet het nog heel af en toe, maar nu alleen nog aan de lijn om uit te proberen. Dit negeer ik gewoon. Als hij los is, blaft hij om te spelen...
Hij is aan het uitproberen. Gelukkig niet dominant. Niks aan de hand dus
xx Hannah
Ik vind het een vreemde zaak dat de hond van je partner niet mag binnenkomen, je noemt het een compromis tussen jullie dat de hond nu op de mat mag. Ik vind het eerlijk gezegd een beetje de baas spelen door je partner. Jullie hebben beide voor de hond gekozen, want als hij er mee akkoord is gegaan terwijl die er eigenlijk niet van houdt, dan heeft hij er toch voor gekozen vind ik. Anders hadden jullie er gewoon niet aan moeten beginnen. Ik zou voet bij stuk houden en zorgen dat hij binnenkomt. Stel dat jullie in de toekomst kinderen willen en jouw partner is er bijvoorbeeld voor om ze te slaan, en het gaat totaal in tegen hoe jij erover denkt. Wat doe je dan? Zeg je dan bijvoorbeeld oke je mag ze wel op de kont een tik geven, maar niet op hun hoofd? Ik denk het niet, dan zou je zorgen dat hij gewoon zijn handen thuis laat (neem ik aan). Dus, maar dat ben ik nu eenmaal, ik zou nu al zorgen dat ik gewoon mijn zin zou krijgen.
Ik snap niet zo goed wat je bedoeld?
Je hond mag binnen, maar moet dan op zijn mat blijven?
Is je hond dan de hele dag buiten, en bv, s'nachts binnen, maar dan op z'n mat?
Hoelang moet je hond ong. op een mat blijven?
Ligt die mat gewoon in de woonkamer, of ligt die mat een beetje afgezonderd?
Ik denk dat de hond er graag bij betrokken wil worden
"dominantie" oefeningen, zou ik zeker niet doen!
Mijn oudste is maanden bang geweest, omdat iemand 1 "dominantie" oefening wou voordoen!!
Ik wist er nog niet zoveel van, anders had ik dit NOOIT toegelaten..
Over je hond heen staan? Ik wist niet dat dit een "dominantie oefening was..
Zodra ik mijn benen een beetje uit elkaar zet, springt de jongste van mij er gelijk tussen, om te spelen
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "dominantie oefeningen" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?