Ze zeggen dat het aan mij ligt?
Onze Toby wil soms niet luisteren, houdt geen aandacht voor me kortom hij doet
soms waar hij zelf zin an heeft. In de riem bijten bv. vanochtend stond ie met ontblote tanden naar me te grommen...omdat ik zei dat hij het niet mocht. Das toch nie goed?
Hoe los ik dit op, men heeft mij geadviseerd eens goed boos op hem te worden? Das nou net iets wat ik moeilijk vindt. Dat zit niet in mijn aard. Ik heb zelf het gevoel dat je met liefde & geduld ook erg ver kan komen? Toby is 10 maanden.
Heeft iemand een advies? Iets waar ik wat aan heb? Waar ik mee aan het werk kan?
Groetjesss
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Het ligt aan mij ..." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Misschien puppycurcus?
Ban al op cursus, doen nu de GHH gehoorzame huishond...
Mijn Cocker spaniel deed dit ook. Die hebben we helaas moeten herplaatsen.
We hadden een druk gezin met een kindje van twee jaar. Onze cocker Floortje beet ook de hele
tijd in de riem. We hadden toch iets niet goed gedaan maar wat?
Ik zelf denk dat we hem misschien te veel hebben gestraft. Zelfs in nekvel gegrepen, waarvan
ik tegenwoordig weet dat niet de juiste oplossing is. Je moet je hond misschien heel positief benaderen en niet straffen? Ik heb geen idee wat het anders is.
Succes!
Misschien moet je iets meer informatie geven zoals wat je met Toby doet op een dag, hoe vaak ga je wandelen, naar cursus, hoeveel rust krijgt hij, wat doet hij precies waar hij zelf zin in heeft behalve in de riem bijten, en hoe reageer jij dan?
Misschien gewoon weer helemaal overnieuw beginnen alsof hij nog van niets weet? Dus weer extra aandacht geven aan de aandachtsoefeningetjes zoals commando: Kijk, aan de lange lijn: Hier weer oefenen en uitbundig belonen wanneer dit goed gaat en vanuit daar weer opbouwen?
Misschien heb je toendertijd iets over het hoofd gezien wat je nu wel opmerkt?
Bovendien is je boef wel op een leeftijd dat hij puberd(kan gaan puberen). Mocht dit het geval zijn, rust en regelmaat vasthouden en erg veel geduld. Wees extra allert op wat je toegeeft en wat niet en houd je daar aan vast.
Nou Dobry weet nie of ik genoeg doe op een dag met hem maar zal het eens noteren...
8:00 uurtje wandelen, als we andere honden tegenkomen ook nog spelen.\
9:30 eten en rusten
12:00 weer uurtje naar buiten, oefeningen sta, zit, af en wandelen zonder trekken oefenen
als er hondjes buiten zijn ook nog ff spelen.
Daarna nog binnen oefenen en het commando LOS oefenen.
13:30 tot 17u rusten, evt knagen op zijn botten.
17:00 weer uurtje naar buiten, opt gemakkie, als er hondjes zijn om te spelen, lekker laten spelen.
18:45 eten, met de bal spelen, ff kroelen.
22:30 laatste rondje buiten en slapen
Soms komt hij naar mij toe om mij in mijn handen te bijten, zo maar als ik rustig op de bank zit, dan stuur ik em weg met strenge stem. Op cursus eet hij het hele grasveld op, geen aandacht voor mij en de lekkere snoepjes, dan wordt ik ongeduldig, wil het nl. wel goed doen allemaal daar opt veld. Trekken doet hij ook momenteel heel erg. En in de riem bijten... als ik dan los zeg dan kijkt hij al gelijk of hij een snoepje krijgt.. Alleen het mond meestal uit in een gevecht met mij, ik wordt dan beetje nijdig, miss is dat fout? Het LOS oefenen is mijn speciale opdracht van de cursus leiding. Toby maakt er een trek spelletje van, dus moet met hem ruilen. Commando LOS en snoepje er in.
Eigenlijk staat mijn hele dag in het teken van Toby! Weet nie of dat goed is? Hier boven stond herplaatsen alleen dat wil ik in geen geval! Wil dat het goed komt. Buiten luistert hij soms ook pas na drie keer...Alleen dan ben ik wel blij want hij komt toch? De bijles man zei dat ik dan naar hem toe moet lopen en boos moet zijn, daarna een oefening doen die hij goed kan en dan zou hij de volgende keer beter naar het commando luisteren die ik gaf.
Kan je hier iets mee?
probeer het eens met een klicker .
het gaat als volgt je roept zijn naam klickt komt hij naar je toe heel goed belonen met iets wat hij normaal niet krijgt.
Heel uitbundig ga hier eens mee beginnen.
Later als hij luisterd kun je hier ook eens mee verder bij oefeningen.
Altijd heel uitbundig zijn en goed belonen als hij naar je toe komt.
michssien ook iets meer laten rusten misschien over prikkelt je gaat lang naar buiten.
Wat meer samen spelen ook dan belonen als hij het speeltje terug brengt.
Belonen= luisteren.
wens je veel sucses
Gisteren heb ik een pupje(Nja, hij was 7 maanden oud) uit het asiel uitgelaten, kende geen een commando. Was een kruising tussen een Beagle en een Jack Russel. In ieder geval, ze had duidelijk Beagle instincten. Ze nam de hele tijd zo'n "jachthouding" aan, haar voorpoot in de lucht, en gebogen, haar neus in de lucht, spanning in dat lijfje en zo'n rechte staart. In het begin had ze 0,0 aandacht voor me, en zat ze de hele tijd op en neer te rennen(Ik had de langste lijn meegenomen). Ik ben toen enorm hard weggerend, ze volgde me(Vanwege haar jachtinstinct waarschijnlijk) en ik beloonde haar met 1/8 mini frolic. Dat herhaalde ik een paar keer. Toen rende ik niet weg, maar draaide ik alleen om. Ook toen volgde ze, dus ik beloonde weer. Ik deed steeds minder terwijl zij steeds meer moest doen. Vervolgens liep ze naast me en wierp af en toe een blik op me. Aandacht is het belangrijkste van een goede opvoeding!
Hoi Linda,
Wat je zegt is juist, de baasjes doen het soms verkeerd.
Op cursus leer je absoluut een heleboel maar wat ik mis op cursus is dat je niet echt leert hoe iemand zichzelf leuk en interessant maakt voor de hond, kortom een intensieve band krijgt.
Consequintie is zoals Claudia al schrijft heel belangrijk. Duidelijk zijn wat jij van hem wil of juist niet wil.
Wat je wel kunt gaan doen is aandacht oefeningen doen. Dat kan zijn doormiddel van voer iets wat Toby enorm lekker vindt of een speeltje bijvoorbeeld een bal aan een touw. Bijvoorbeeld je laat je hond voor je zitten en jij zegt 'let op of kijk eens' heeft Toby aandacht voor je beloon je hem met het lekkere voertje of met jou speeltje. Wat hij enkel en alleen krijgt als beloning. Dat beteken dus ook dat je hem gek moet gaan maken op dat speeltje wat van jou is. Zo ga je telkens een stapje verder om de aandacht van Toby vast te houden, enthousiast zijn als het nodig is, gek doen speel met je stem. De andere kant is juist rustig doen als Toby wat drukker is.
Zo zijn er heel wat leuke aandachts oefeningen die je met Toby kunt oefenen en die jou relatie met Toby kan verbeteren.
Kan jij beschrijven wat jij deed toen Toby naar je stond te grommen. Was jij onzeker, hoe was jou houding.
Zelfvertrouwen is zeker van belang, ben jij onzeker dan breng jij dat op Toby over met het gevolg dat hij gaat grommen op jou.
Nog een ding, Laat hem voor hij zijn eten krijgt altijd iets doen. Even een zit of een af. Ook kan jij het eten uit jou hand gaan voeren. Toby leert dan afhankelijk van jou te zijn.
Ook hiermee maak jij jezelf belangrijk voor Toby.
Waarom laat je de hond bij elke uitlaat ronde spelen met andere honden?
Sommige honden worden hier juist hyper van.
Een keer is prima maar toch niet bij elke uitlaat.....Dan wordt jij niet meer interessant maar alleen het spelen met andere honden.
Bij mij gaan alarmbellen rinkelen! Ik wil je waarschuwen en adviseren om een goed gedragskundig consult af te spreken. Ik schat de situatie in als potentieel gevaarlijk. Ik zeg erbij dat ik alleen af kan gaan op wat ik hier lees en niet heb kunnen observeren. Maar het dreigende gedrag is een rode vlag voor mij.
Probeer in elk geval altijd kalm en zelfverzekerd te blijven, met boosheid en onzekerheid (gaan vaak samen) sta je zwak. Logisch, maar makkelijker gezegd dan gedaan. Ik zou hier zeker hulp bij adviseren voordat het verder uit de hand loopt.
Ik denk dat je teveel doet
Misschien even het spelen met andere honden achterwege laten of heel sterk beperken en in plaats daarvan ergens op een rustig plekje zonder afleiding met hem kleine zoekspelletjes gaan doen? Dat brengt rust in de hond en bovendien werk je dan aan een band met hem.
Het bijten in de riem is meestal een teken van overprikkeling.
Als hij op de cursus geen aandacht heeft zou ik op afstand van de anderen gaan oefenen, misschien ook korter oefenen, of een pauze inlassen.
Als jij op de bank zit en hij komt naar je toe, zou ik juist met zachte vrolijke stem zoiets zeggen als: heeey wat gezellig daar is Toby, hem even onder zijn kin kriebelen en dan pas wegsturen of hem bij je voeten laten liggen met een kluifje oid.
Ken je Turid Rugaas haar manier om aandacht te vragen? Ik heb zelf veel gehad aan haar boekje Help mijn hond trekt, een stimulans om zelf je eigen weg te vinden om contacht met je hond te maken en zorgen dat hij aandacht voor jou krijgt.
Sleutelwoorden zijn rust, regelmaat en duidelijkheid.
Ook belangrijk is te letten op de lichaamstaal die Toby aangeeft, goed naar je hond kijken en je daaraan aanpassen.
http://kynoblog.com/artikelen/kalmerende-signalen-de-kunst-van-het-overleven
Lees goed wat Sjoerd advideert.
Waarschijnlijk kun je ook hulp vragen van diegene waar je de cursus volgd.
Leuk dat je met je hond cursussen doet, maar hij hoeft geen kunstjes te leren (zit/af/etc)
je hond MOET gehoorzamen. Onderdanig zijn aan jou.
Komen deze termen niet voor in het vocabulair van je hondetrainer, zoek een betere.
Wacht er niet te lang mee, anders zit je hond straks op de bank, en mag jij misschien in de mand liggen.
Voor Ron (en wie het nog meer wil lezen )
http://moniquebladder.com/2011/04/28/de-baas-of-de-leider-is-er-een-verschil/
Dobry en Cia hebben het al geadviseerd. Laat andere honden eens achterwege dat gaat van Toby en jou kostbare tijd af en dat is eeuwig zonde. Toby leert inderdaad dat andere honden leuker zijn als zijn baasje, terwijl jij als baasje juist met hem bezig moet zijn om een band te krijgen me je hond.
Ik ben het zeker ook eens met Sjoerd, grommen mag je niet zomaar gaan negeren. Dan is het ook nog de manier hoe en op welke manier Toby tegen jou gromt. Ik heb door de jaren heen wel de verschillen geleerd hoe, wanneer en met welke intentie een hond gromt. Dat is voor jou op dit moment moeilijk in te schatten. Mocht hij nog eens tegen je gaan grommen vindt ik het zeker verstandig om daar een goede GT bij te halen!!
@ Dobry : Had die artikelen gelezen vóór ik dit Topic startte! Zit wel wat in. Dat boekje Help mijnhond trekt hebben ze niet in de bieb, zal nog eens goed zoeken.
@ Wilma : Jaaaa dat bedoel ik, kan gek gaan staan doen, alleen dan kijkt hij mij aan alsof ik raar ben. Hij wordt er niet warm of koud van.
moet wel eerlijk zeggen dat de bijles man, mij ook heeft gezegd dat ik em moet roepen idd KIJKES of LET OP
en dan een beloning moet geven, alleen hij reageert niet op KIJKES of LET OP... Miss nog iets meer doen? Hij stond te grommen en ik had zo iets van JA WAAG HET EENS... en ik stond stil. En zei paar keer NEE op strenge toon. Toen hij gekalmeerd was weer gaan lopen.
@Cia Hier ontkom je bijna niet aan een rondje zonder spelen, er is altijd wel iemand buiten met hond. Maar ga minder laten spelen.
@ Sjoerd Hoe veel kalmer kan je zijn als je stil staat? Dacht wel WAAG HET EENS. Is dat verkeerd? En zei paar keer NEE op strenge toon. Wat kan een gedragstherapeut doen? Die geeft toch alleen theoretisch advies? Ik wil graag praktisch advies. Kalm en zelfverzekerd, vaag begrip HOE DOE JE DAT?
Tnx dat jullie zo reageren op mijn topic.
@Cia Hier ontkom je bijna niet aan een rondje zonder spelen, er is altijd wel iemand buiten met hond. Maar ga minder laten spelen.
Jawel, dit is je eigen keus. Gewoon doorlopen...
Succes.
Je denkt "ja waag het eens" als je hond al gromt? Voor mij is dat al over de grens. Maar goed ik vind dat ik verder niet kan adviseren omdat ik 1) geen gedragsexpert ben en 2) vind dat gedrag niet beoordeeld kan worden via een stukje tekst op een forum. Ik kan je verder alleen succes wensen
Ik geef in deze geen advies, maar raad je aan een gedrgasdeskundige in de arm te nemen.
Ik ken wel een casus van een Rotweiller die dit gedrag nog een stukje erger vertoonde en ook echt aanviel.
Degedragsdeskundigen die ik ken hebben dit samen opgelost door de hond vast te leggen , de hond de rug toe te keren en zodra de hond naar een van de gedragsdeskundigen keek, kon de ander een seintje geven en liet deze een iniemini stukje leverworst vallen.
Na een poosje zocht de hond steeds meer contact.
Uiteindelijk na heel veel sessies is het helemaal in orde gekomen met deze hond.
Je komt er natuurlijk niet met alleen maar leverworst op de grond gooien.
Het gaat om de juiste timing, het juis interperteren van de signalen die de hond geeft, en je hebt een extra paar ogen nodig.
Dus doe dit niet zomaar zelf.
Mocht je interesse hebben in de naam van deze gedragsdeskundigen, of contact met ze op willen nemen, mag je me een PB sturen.
Denk dat het tijd wordt om een GT op te zoeken.
Mijn man zal het er niet mee eens zijn. Alleen ik weet niet, wat ik precies verkeerd doe en hoe ik mijzelf kan veranderen. Die man op de club ( van de bijles) zei dat ik te lief ben, de fokker zegt dat ook en heb een te zachte stem?!
Morgen ga ik weer naar cursus en leg hun uit wat er is gebeurd. Miss is er een GT op de kynologenclub Dordrecht actief?
Heb daarnet al het adres gekregen van Nelis Verhoeven ( die had ik al in mijn favorieten staan ) en heb er ooit nog eens het adres van een man gekregen uit Klundert.
Eerst eens kijken wat ze morgen op school zeggen.
Zoek wel een gedragstherapeut die bij Alpha is aangesloten.
http://www.alphagedragstherapeuten.nl/
Je kan de gedragstherapeut uit Klundert ook even nazoeken, of hij hier bij aangesloten is.
Ik wil je adviseren om contact op te nemen met http://hondenschool.biz/index.html Zij is ook bezig met kalmerende signalen.
Als je hond iets niet mag en je kijkt hem aan dan ben je te bedreigend bezig en dit kan niet de bedoeling zijn.
In je beginpost opper je het al je bent niet duidelijk "Hoe los ik dit op, men heeft mij geadviseerd eens goed boos op hem te worden? Das nou net iets wat ik moeilijk vindt. Dat zit niet in mijn aard. Ik heb zelf het gevoel dat je met liefde & geduld ook erg ver kan komen? Toby is 10 maanden."
Kortom je houding en stem en innerlijk komt niet overeen. Coaching van jezelf kan daarbij helpen. Daarom het advies neem contact op met bovenstaande link.
Ik snap ook wel waar het vandaan komt.
ik heb met Fedor ook altijd dat advies gehad "hem eens flink aan te pakken"
Ik vond dat ook niet bij mij passen, en daarbij, ook niet bij Fedor.
Daardoor is er altijd een discrapantie tussen je gevoel en je daden. Klopt niet.
Lekker blijven doorzoeken naar een manier die bij en je hond past. Welke GT het wordt zal misschien ook met de plaats te maken hebben, maar als ik jou zo hoor zou ik er inderdaad een zoeken die met kalmerende signalen werkt.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Het ligt aan mij ..." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?