Goedenavond iedereen.
mijn hond Twirre is voor het eerst loops geweest, ze is nu 11 mnd oud. We zitten eraan te denken om haar te laten steriliseren omdat we geen nestje bij haar willen.
Ik hoor toch veel nadelen van deze ingreep, de voornaamste zijn:
- incontinentie problemen
- gewichtstoename
- karakter verandering ( met name pinniger, minder lief)
Wie kan mij hier iets over vertellen.
ook wilden wij een laprascopie behandeling maar waarschijnlijk is Twirre hier te licht voor, je moet wel 15 kg wegen voordat ze dat kunnen doen.
groet, Janet
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "sterilisatie teef" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Incontinentie komt echt maar heel weinig voor, dat zou voor mij geen reden zijn om niet te laten steriliseren Gewichtstoename ook niet, dat heb je (meestal) zelf in de hand. Gedragsverandering is voor mij ook een reden dat ik Jamie nog niet heb laten helpen en omdat operaties altijd risico met zich meebrengen.
Wij hebben ong. een maand gelede onzo hond laten steriliseren.
Ze heeft er geen last van gehad en is niet veranderd van karakter.
En sterilistie heeft ook wel zijn voordelen natuurlijk.
Ik ken een teckel die een laprascopie behandeling heeft gehad en die woog geen 15 kilo! Neeltje is gesterriliseerd en heeft verder nergens last van, ze is nog steeds dezelfde Neeltje. En dat gewichtstoename kan je zelf in de hand houden.
Wij hebben altijd onze teefjes laten steriliseren en nooit veranderingen gemerkt.
Hier nog een loops teefje. Yuna is voor het eerst loops, ze is 16 maanden, echt laat. Het weekeind was ze al constant aan het likken en rook ze anders. En ja hoor, klein beetje waterige bloeddruppeltjes. Kan er nog niet veel van zeggen, maar ze is superaanhankelijk en hangerig.
Hier ook in tweestrijd of we laten steriliseren. Alle voor- en nadelen heel goed bekeken en ook dan komen we er niet uit. Onze da is heel meedenkend en ook uitgelegd dat wij zelf goed moeten afwegen wat we doen.
Feit is dat vorming van melkkliertumoortjes afneemt en baarmoederontstekingen.
Gedragsverandering heb ik tot nu toe van geen enkele eigenaar gehoord. En daar zegt ook iedereen iets anders over. Gedrag dat ze tussen de loopsheden in laat zien, zo schijnt ze te blijven.
Een ander zei weer dat een onderdanig teefje, wat pittiger kan worden.
Qua vacht zit ik wel te overwegen. Cairns hebben een plukvacht en die schijnt wat voller en krulliger te kunnen worden. Maar ook via de rasvereniging verscheide mensen gesproken waarvan de hondjes gewoon dezelfde vacht hebben gehouden.
Een laparoscopische sterilisatie kan bij elk hondje is mij verteld. Ook daarover twijfelen we. Zo erg is het litteken ook niet, en met een laparoscopie heb je ook onderhuids hechtingen, maar de ingreep schijnt minder belastend te zijn. Het is wel duurder en we hebben een goede aband met onze dierenarts/assistente en ook wel fijn als je hondje daar in een voor ons vertrouwde omgeving is, mocht je wat meer nazorg nodig hebben.
Jij ook succes met beslissen
Alle drie mijn teven zijn gesteriliseerd. De laatste ook met laprascopie. Hier geen problemen met gewichtstoename: Gewoon gelijk 10 % minder gaan voeren. Van karakterverandering heb ik ook niets gemerkt hier.
Bij de oude vorm waarbij ook de baarmoeder werd weggenomen was een grotere kans op incontinentie als de teef ouder werd. Maar met de moderne methode (waar de baarmoeder gewoon blijft zitten) is er veel minder kans op deze problemen hoor.
Mira is pas twee weken 'geholpen'. Ze was overigens nog niet loops geweest. Onze DA gaf aan dat als je toch wilt laten steriliseren je dit beter voor de eerste keer loops kan doen.
Omdat het nog maar zo kort geleden is kan ik nog niets van eventuele veranderingen merken. Mira heeft weinig last van de operatie gehad geloof ik. Ze was een dag later alweer net zo levendig als voorheen. Wij zijn wel gelijk wat minder gaan voeren om eventuele gewichtstoename voor te blijven.
Als je geen nestje wilt met je teef dan zou ik sterilisatie zeker overwegen! Gezien allerlei ontstekingen en vormen van kanker waar ze dan veel minder kans op hebben om te krijgen.
Wat veel reacties, bedankt daarvoor. Gelijk minder gaan voeren klinkt niet moeilijk. Twirre krijgt farmfood en in het weekend vers vlees, maar van de farmfood hoef je maar heel weinig te voeren, dan krijgt ze helemaal weinig, zoals mijn vader altijd zei "daar heeft een muis nog geen maaltijd aan".
Ik heb nu het dierenziekenhuis in Drachten gebeld en deze doet geen laprascopie onder de 15 kg. Misschien moet ik Leeuwarden nog eens bellen. Maar als je het goed bekijkt wordt er met een laprascopie 3 sneetjes gemaakt en dat is vergelijkbaar met snee van een gewone sterillisatie. Wat denken jullie hiervan.
Groet Janet
Hoi,
Dat is wat onze dierenarts ook zegt. Bij een hondje onder de 15 kg. is het niet echt "nodig" om het alleen vanwege het litteken te doen. Grote honden kunnen met een gewone operatie een aardige snee overhouden en daar scheelt het giga bij, dat je dan maar 3 sneetjes hebt natuurlijk.
Daarbij blijft het een ingreep. Raadpleeg de diverse sites maar eens erover.
Bij gewone sterilsatie lopen de hondjes ook in de middag alweer rond met beetje rust. BIj lapar. moet je ook rustigaan doen.
Voor mijn gevoel ben ik liever in de vertrouwde omgeving, de da-assistente heb ik goed contact mee, past ook op ons hondje. Waar laparoscopie gedaan wordt hier in Naaldwijk, hoef je niet eens meer voor nacontrole, alleen als er iets is.
Bij de da, kom je hoe dan ook nog een keertje terug om alles te controleren en te bespreken. vind ik echt beter gevoel
Bij mij zijn de beide dames gesteriliseerd.
Wat betreft jou vragen:
- incontinentie problemen: (nog) geen probleem
- gewichtstoename: geen probleem, in het begin minder gevoerd, maar zitten nu beide weer op de oude hoeveelheid. Ze zijn net zo actief gebleven en niet dikker geworden.
- karakter verandering ( met name pinniger, minder lief): ik zie/merk geen veranderingen.. Het zijn allebei schatten van dames!
Luca en Noa zijn allebei op de 'normale' manier gesteriliseerd en dat ging hartstikke goed. De eerste dag wat suffig van de narcose, maar de dag erna al weer hartstikke fit en actief.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "sterilisatie teef" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?