Honden overleden door blauwalg DE HAUKES - Een hoge concentratie blauwalg in het Amstelmeer bij De Haukes (Noord-Holland) heeft aan vijf honden het leven gekost. Dit meldt het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier vrijdag.
De blauwalg is aangetroffen in het gebied rond het Lutjestrand. Het hoogheemraadschap heeft vrijdag een zwemverbod afgekondigd. Rond het strand staan waarschuwingsborden. Blauwalg kan bij mensen huid- en darmklachten veroorzaken. Voor dieren is een hoge concentratie levensgevaarlijk. De overleden honden hadden in het water gezwommen.
OPPASSEN DUS, al denken we dat de blauwalg er niet meer is, door het warme weer komt het toch weer terug in het water, eigenlijk is het nimmer verdwenen, het zit diep in de grond, en als het warm weer is, het water wordt warm dan komt het naar boven.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "nog steeds oppassen voor blauw alg." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Daar heb je gelijk in, oppassen met waar de honden gaan zwemmen.
Bij de stranden rondom het IJmeer overleden eerder dit jaar ook enkele honden nadat ze het water in waren gegaan. Daar gold anderhalve maand een zwemverbod wegens een zeer giftige variant van blauwalg in het water.
ja, helaas in ons bos ook 2 weken geleden blauwalg gekomen! ik dacht eindelijk een zomer zonder blauwalg, komt het nu nog ff opzetten :( vreselijk balen want het bos bestaat bijna elkel uit water ...
dat is dus echt oppassen geblazen en jayla aanlijnen op de plekken waar ze altijd het water in plonst
hoe herken je blauwe alg ? minder dan groene alg.
blauwe alg zit dieper, maar omdat de zon goed schijnt en het water flink opwarmt, komt de blauwe alg te voorschijn.
als het water te veel drab heeft, en stilstaand is, ga dan daar niet zwemmen, probeer een schoon water te vinden wat stroomt, dus geen stilstaande plas, zeker niet met dit warme weer.
je ziet ook echt een blauw/groene waas over het water.. ik vind het altijd heel erg herkenbaar
de groene alg, is altijd herkenbaar, maar ben toch bang dat de blauwe alg, de dodelijke variant, veel dieper zit, meestal in ondiep water, en niet zo gauw aan de oppervlakte komt.
maar maakt niet uit, groene alg is ook niet gezond. die zie je heel snel, het hoef maar een dag of twee warm te zijn, en daar is het al.
vaak zit het ook in ondiepe sloten, een en al bacterieen. en hoe vaak baggeren honden die niet door ? vaak.
Blauwe alg (Cyanobacteriën = Blauwwieren)
Blauwwieren zijn eigenlijk bacteriën die eruit zien als wier. Als ze gaaf zijn, hebben de meeste blauwwieren een blauw-groene kleur. Enkele zijn rood-bruin.
Drijvend aan het wateroppervlak vormen ze een laag die op olie lijkt. Als deze laag dikker wordt en het wier dichter op elkaar drijft, sterven de blauwwieren af en vormen een stinkende brei. Bij het afsterven produceren sommige blauwwieren giftige stoffen die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier.
In wateren zonder sterke stroming komen blauwalgen in te grote mate voor. Zeker in perioden waarin de temperatuur tussen de 20 en de 30 graden Celsius ligt. Blauwalgen (of blauwwieren) horen, anders dan hun naam doet vermoeden, tot de bacteriën.
Hoe is blauwalg te herkennen?
het water ziet eruit als groene soep
er is blauw schuim te zien
er heeft zich een drijflaag gevormd
in het water zijn veel zwevende algenbolletjes
het water stinkt
Giftig
Vergiftigingen door blauwwieren komen alleen via de mond tot stand. Het gif dringt niet door in de huid. Ernstige vergiftigingen doen zich bij mensen zelden voor, omdat zij niet veel water binnen krijgen bij het zwemmen. Kleine kinderen zijn kwetsbaarder, omdat zij meer water binnen krijgen en eerder ziek worden door vergiftiging. Binnen twaalf uur na het zwemmen in water met blauwwieren kunnen mensen last krijgen van de volgende verschijnselen.
Symptomen
hoofdpijn
huiduitslag op armen of benen
maagkramp
misselijkheid
braken
diarree
koorts
een pijnlijke of rode keel
oorpijn
oogirritaties
lopende neus of gezwollen lippen
Deze verschijnselen houden ongeveer vijf dagen aan en verdwijnen vanzelf. Blauwwieren hoeven niet altijd de oorzaak te zijn van bovengenoemde ziekteverschijnselen. Ook andere bacteriën en virussen zijn een mogelijke oorzaak; de klachten zijn vaak hetzelfde. Raadpleeg in deze gevallen daarom altijd uw huisarts.
JUDITH , heb het toch even opgezocht, ook voor mij is blauwe alg altijd een raadsel, vandaar dat ik het even opgezocht heb , hoe te herkennen.
ja, ik herken het heel duidelijk.. vroeger altijd aquariums gehad en daarbij vaak last van blauwalg gehad.. vreselijk was dat.. daar gingen alle vissen ook dood aan.. en dan zag je dus ook altijd een waas op het water datzelfde zie ik hier ook in de plassen
judith, ik was verleden week in nijkerk, het hondenstrand, dag twee was er groene alg, schrok me dood, de dag daarvoor niets te zien, in een dag , groene alg, en gelukkig is bamse en ook de anderen honden die er waren niet ziek geweest, en ja honden drinken altijd zo veel van water.
vandaar dat ik het even opgezocht heb, hoe het te herkennen is, dat was daar ook een groene drab. brrr. vies gewoon.
ja dat is eng ja! heb ook een hekel aan die alg.. dan kan je beeter groene alg hebben.. minder giftig dan de blauwe variant
Bij ons in de buurt mogen de honden niet meer het water in, er staan overal borden
wij zijn er zondag.. heb ff gegoogled.. maar daar staat bij de resultaten van 27 september dat het water goedgekeurd is als zwemwater.. dus dan zal het wel goed zitten toch?!
ja als het goed gekeurd is, maar oppassen, juist met deze warmte kan het zo gebeurd zijn.
a.s. zondag ga ik naar BUSSLOO met een hoop hondenvriendjes, daar mag je met de hond loslopen en ook het water in, maar ook ik heb alle hondenvriendjes al gewaarschuwd, groene bagger ? weg blijven daar dan.
ik ben er als eerste en ik ga direkt kijken of er wel gezwommen kan worden, want wees eerlijk de laatste dagen is het snikheet.
ook in de blauwe stad zag ik in de hoeken groene bagger, daar ben ik vandaag dus ook niet geweest, heb bamse opgepakt en weg gegaan, doodeng.
juist omdat bamse het vreselijk warm heeft, drinkt ze er van.
ja die van mij drinken er ook van.. volgens mij staan er op het erkemederstrand ook wel borden als er wel blauwalg is, maar we zullen zelf zondag ook extra uitkijken.. als er toch blauwalg is wordt het op de dijk lopen denk ik
dat zou echt jammer zijn, ik weet dat het hondenstrand daar bij nijkerk, fantastisch is. een leuk restaurant waar de honden welkom zijn, de dijk is ook mooi, maar veel te warm , er is praktisch geen schaduw, dus wordt drinken mee nemen dan .
en als er echt blauwalg is geconstateerd, waar ze heel alert op zijn, wordt dat aangegeven.
maar ook groene alg, die er nu is, is ook niet aangenaam voor de honden, ze drinken ervan, dus diaree kan opkomen, en jeuk , want de alg gaat in de vachten zitten, eer dat uitgespoeld is ben je uren verder. dus oppassen daar.
Weet ieman of er nog een verbod is bij muidenberg en almerestrand?
als er een verbod is geweest, dan zijn de borden weg gehaald als het opgeheven is.
je kan even daar de gemeente bellen, die weten dat zeker.
en let op de verschijnselen van het water, groene drab, weg blijven daar met je honden.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "nog steeds oppassen voor blauw alg." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?