Ceasar is genezen !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:d:d:d:d:d:d

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Naomi & de 'kids' ....Naomi & de 'kids' ....

honden foto van Naomi & de 'kids' ....

Yeeeeeeeeeeessssssssssssssss... er stond een bericht van de DA op de voicemail.. donderdag had ik ceasars bloed laten afnemen bij de DA om zijn nierwaarden te testen.. ENNNNNN Wonder boven wonder zijn ceasars nieren weer helemaal normaal!!!! :-D ze functioneren weer zoals het moet, terwijl ik op allerlei sites had gelezen dat dat niet kon, dan als het eenmaal niet meer naar behoren functioneerde dat dat ook niet meer zou gaan gebeuren.. dan het hetzelfde kon blijven met goede voeding of slechter kon worden, maar beter.. no way ..

Nu zit ceas ong. een half jaar op KVV, zijn nierwaarden waren bij het vaststellen van nierfalen:
- ureum: 12,2 mmol/L (normaal: 2,3 - 9,1 mmol/L)
- Kreatinine: 194 umol/L (normaal: 55 - 104 umol/L)

op zijn alk. Fostfatase en zijn GPT na was eigenlijk alles in het lijstje een stuk hoger dan normaal.. Nu zijn al die waarden gewoon binnen het normale..


Om een lang verhaal kort te maken: Ceasar is genezen van nierfalen!!!! :-D
Ik ben zooooooooooooooooo blij!!!!

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Ceasar is genezen !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:d:d:d:d:d:d" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel LaurenLauren 3 doggies

honden foto van Lauren

Waaaaaaah, wat geweldig! :-D:-D
Kan me voorstelen dat je nu ongelofelijk blij bent!

Echt geweldig! :-)

honden page profiel Naomi & de 'kids' ....Naomi & de 'kids' ....

honden foto van Naomi & de 'kids' ....

oooooooh echt wel, een pak van mn hart hoor .. jeetje

Ik sprong letterlijk de lucht in... en riep keihard: HAH!!!! Daar gaat zn hele theorie!!!! MIJN SCHAT IS GENEZEN VAN ZIJN NIERFALEN DOOR VERS VLEES! :-D Argue with that! O-) hahahahah


heb meteen mn beste vriend opgebeld en verteld enzo .. ik was zooooooooo blij, toen daarna meteen hier neergezet.. haha

honden page profiel LaurenLauren 3 doggies

honden foto van Lauren

Haha, zo zie je maar weer wat vers vlees kan doen! :-D
En dat terwijl DA's dan altijd "o zo speciale"/"goede" Royal Canin/Hills brokken voorschrijven..

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious 3 doggies

honden foto van Goldendelerious

Haha, super joh! Kan me voorstellen dat je enorm blij bent. :-D
Ben toevallig een heel stuk aan het schrijven over nierfalen en zal het herstellen van de waardes ook daarin beschrijven. Recent heeft mijn oudste hond met beginnend nier- en leverfalen dat 7 jaar geleden is vastgesteld ook weer een uitgebreide checkup gehad. Dit jaar zijn zijn waardes ver binnen het normale. Echt geweldig als je zulk nieuws hoort.

honden page profiel Naomi & de 'kids' ....Naomi & de 'kids' ....

honden foto van Naomi & de 'kids' ....

Jaaa, moet je nagaan he.. en dan terwijl mijn DA zei dat Ceas NOOIT meer vers vlees mocht hebben en nu is hij een half jaar na het beginnnen met kvv voeren gewoon volledig genezen ervan..

Alleen het aparte ervan vind ik, dat er overal op internet staat dat als je hond eenmaal nierfalen, er niet meer van kan genezen .. tuurlijk moet je alles wat op internet staat altijd met een korrel zout nemen, maar goed, dan nog vind ik het wonderbaarlijk.. want ceas zn nierwaarden waren best wel hoog, als je kijkt naar wat normaal is..

Ik ga maandag nog wel ff bellen met de DA, ff bedanken voor het bericht en ff zeggen dat hij nu inmiddels een ruim half jaar op kvv zit en dat dit het resultaat is.. natuurlijk om zijn ongelijk een beetje in te wrijven, maar daarnaast ook natuurlijk zodat hij in de toekomst meteen een goed advies kan geven...

ik had op internet gezocht vanaf welke nierwaarden een hond op dieetvoer moet, ik had het gevonden en toen ik dat ging vergelijken met ceas zijn nierwaarden van toen, bleek dus dat ceas nog LANG niet op dieetvoer had gehoeven en dat hij dus voor niks constant ziek was en zo mager was.. dit was misschien ewl uit voorzorg van de DA, maar toch ...

Ik ga echt nog ff bellen maandag.. :-D


Man, wat kan een mens blij zijn..haha

honden page profiel KitaKita 3 doggies

honden foto van Kita

oh dit is helemaal fantastich, echt super en dat door over te stappen op vers vlees. Ja ik blijf erbij versvlees is gewoon het beste punt.
Al is niet iedereen altijd even blij met mijn mening, maar goed daarom is het ook een mening.
Helemaal top

honden page profiel Naomi & de 'kids' ....Naomi & de 'kids' ....

honden foto van Naomi & de 'kids' ....

Nou kita, dat niet iedereen er even blij mee is, is hun probleem..
Ik heb nu gewoon mijn bewijs dat vers vlees ECHT het beste is voor je hond... ik bedoel.. mijn hond is er zojuist van genezen verklaard.. zijn nieren functioneren weer zoals het moet.. What more proof do you need.. Genezen van nierfalen lukt je ECHT niet met brokken hoor en ook niet met een nierdieet.. Dat is voor mij nu wel bewezen..

Ik wil graag iedereen bedanken die op mijn topics heeft gereageerd met mijn vragen over het kvv voor een nierpatient.. dit onder andere heeft mij er toendertijd toe gezet het te proberen en dankzij dit is Ceas er nu vanaf.. Dus bij deze: HARTSTIKKE BEDANKT! :-D

honden page profiel gorby2009gorby2009 3 doggies

honden foto van gorby2009

ik ben blij te lezen dat vers bij jouw hond ook zoveel goeds voor de nieren doet
wij hebben met 1 van onze vorige honden precies hetzelfde gehad
ging vreselijk drinken, getest en duidelijk beginnend nierfalen met fors verhoogde waardes

onze hond was toen 9 jaar en verder helemaal nog niet oud dus ik ben gaan zoeken, kwam op versvlees uit (ivm eiwitten die bij een hond passen) en in overleg en met steun !!!! van onze da de hond cold-turkey op vers gezet (een light versie van de carnibest, die had toen -en dit is jaren en jaren terug- met het laagste eiwitgehalte). binnen een paar dagen dronk hij weer normale hoeveelheden, 4 weken later waren de nierwaardes al gezakt naar aanvaardbaar, nog 4 weken later waren ze normaal

echter: nierfalen geneest nooit !!
wat kapot is aan niercapaciteit gaat niet meer terug komen
in die zin ben ik het dus niet met je eens, en zo mag je het ook niet stellen

alleen omdat je nu aanbiedt wat het lichaam veel beter verwerken kan, hebben de nieren het niet meer zo zwaar en tonen ze gezonde waarde's, maar op zichzelf zijn de nieren niet meer 100%, is onmogelijk.

je zal, en dat is dan mijn ervaring, ontzettend voorzichtig moeten zijn met wt je je hond laat eten, heel veel zoeken met zo min mogelijk eiwit er in (dus ook aan snoepjes) geen kauwbotten meer (niet de gangbare in ieder geval) en weet ik al niet wat, want "vanaf' is naar mijn inziens een verkeerde zegswijze, hoe ontzettend fijn het ook is.

en ik was ook blij hoor, ontzetend blij zelfs, maar de nieren zijn niet beter, de capaciteit die nog hebben wordt nu gezond benut.

maar evengoed: heeeeeel hartelijke gefeliciteerd dat het zo goed is aangeslagen.

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious 3 doggies

honden foto van Goldendelerious

" Jaaa, moet je nagaan he.. en dan terwijl mijn DA zei dat Ceas NOOIT meer vers vlees mocht hebben en nu is hij een half jaar na het beginnnen met kvv voeren gewoon volledig genezen ervan..

Alleen het aparte ervan vind ik, dat er overal op internet staat dat als je hond eenmaal nierfalen, er niet meer van kan genezen .. tuurlijk moet je alles wat op internet staat altijd met een korrel zout nemen, maar goed, dan nog vind ik het wonderbaarlijk.. want ceas zn nierwaarden waren best wel hoog, als je kijkt naar wat normaal is.. "


Dat ligt er geheel aan hoe exact is gediagnosticeerd. Veel nierfalen is onderliggend aan slechte voeding, bepaalde virussen, soms zijn hardnekkige bacteriën de veroorzaker en bij heel veel gevallen waarbij de term nierfalen wordt genoemd, worden de waardes besproken, een behandelplan ingezet en daar mag je het mee doen. Nieren hebben een groot zelfherstellend vermogen, zover is wel duidelijk. Pas wanneer 40-50% van de nierfunctie is beschadigd, zou het in theorie niet meer mogelijk zijn dat nieren zichzelf kunnen herstellen. En dan nog is het afhankelijk van invloeden van buitenaf en de diverse ondersteuningen die je nog kan benutten om de nierfunctie aan te sturen. Maar voeding is in deze niet onbelangrijk, hoor.

" Ik ga maandag nog wel ff bellen met de DA, ff bedanken voor het bericht en ff zeggen dat hij nu inmiddels een ruim half jaar op kvv zit en dat dit het resultaat is.. natuurlijk om zijn ongelijk een beetje in te wrijven, maar daarnaast ook natuurlijk zodat hij in de toekomst meteen een goed advies kan geven... "


Ik denk dat je DA het erg leuk zou vinden dat je hem bedankt. En het is fijn als je over dit soort belangrijke kwesties kunt communiceren.

" ik had op internet gezocht vanaf welke nierwaarden een hond op dieetvoer moet, ik had het gevonden en toen ik dat ging vergelijken met ceas zijn nierwaarden van toen, bleek dus dat ceas nog LANG niet op dieetvoer had gehoeven en dat hij dus voor niks constant ziek was en zo mager was.. dit was misschien ewl uit voorzorg van de DA, maar toch ... "


Er zijn inderdaad bepaalde waardes verbonden waarbij een eiwitbeperking noodzaak is.

Mary Straus van Dogaware heeft de waardes beschreven voor wanneer het nodig is een eiwit beperkt dieet te geven;
Als het BUN/UREA gehalte in het bloed hoger is dan 80 mg/dL (of tewel 28.6 mmol/L);
Bij een creatinine gehalte hoger dan 4.0 mg/dL (oftewel hoger dan 354 umol/L).


Bij alle waardes die hieronder zitten, is het niet nodig om een eiwitbeperkt dieet te geven en kun je volstaan met eventueel een aangepast rauw nierdieet. Eiwitbeperking wil niet zeggen dat je dierlijke eiwitten moet boycotten. Integendeel. De eiwitten moeten wel hoogwaardig zijn en een hoge biologische beschikbaarheid hebben.
De slechtste kwaliteit eiwitten zitten in commercieel hondenvoer. Het merendeel van de ‘hoogwaardige’ eiwitten in commercieel dieetvoer bestaat uit graan of soja. Daar kan een gezonde hond al weinig mee, laat staan een ziek dier.

honden page profiel gorby2009gorby2009 3 doggies

honden foto van gorby2009

wij zijn bij een internist geweest en hij zei botweg dat capaciteit die weg is, niet en ook nooit terugkomt, gelukkig is er (normaal gesproken) overcapaciteit, die kan worden aangesproken als de nieren weer evenwichtig worden belast, waardoor het lijkt alsof er herstel is.

zou je opnieuw "slecht" gaan voeren, gaat de hond onmiddelijk weer problemen krijgen, wat bewijst dat de nieren zich niet hersteld hebben, alleen de waarde's hebben zich hersteld.

en hij vond grote waakzaamheid en een verder dieet wat de nieren voorgoed ontziet van het grootste belang, evenals een halfjaarlijkse controle op de creatinine.

onze hond is er trouwens ruim 13 meer geworden.

honden page profiel gorby2009gorby2009 3 doggies

honden foto van gorby2009

ter aanvulling: ook de internist stond 100% achter vers voeren, in het stadium van nierfalen waarin dit nog mogelijk is, bovendien is onze hond op een medicijn gezet wat de bloeddruk regelde en zo de nieren ook ontzag, bij elkaar met zorgvuldig versvoeren, aangepaste "snoepjes", een slanke hond en regelmatige controle's, hebben de nieren nooit meer tot ernstige problemen geleidt

maar herstel van niercellen zelf , zo is ons vertelt, is niet mogelijk.

honden page profiel Naomi & de 'kids' ....Naomi & de 'kids' ....

honden foto van Naomi & de 'kids' ....

@ Gorby: Oke, ik dacht dat als de nieren normale waarden aangeven dat ze dan weer functioneren zoals het moet en dat de nieren dan gewoon gezond zijn.. maar niet dus.. jammer is dat..
Maar even goed; het is een zorg minder voor me, ik blijf gewoon alles doen zoals ik het het afgelopen half jaar gedaan heb, blijkbaar is dat het goede geweest.. dan wijk ik gewoon zo min mogelijk van dat pad af.. en dan eens in de zoveel tijd ff laten testen..

Hoe dan ook heb ik er goed aan gedaan mn gevoel te volgen...Dit is toch weer een stukje bewijs voor jezelf dat je het goed doet.. en ik moet zeggen dat ik dat wel erg prettig vind.. haha

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Angela • Bodhi

Geweldig nieuws, gefeliciteerd! :-D

honden page profiel Naomi & de 'kids' ....Naomi & de 'kids' ....

honden foto van Naomi & de 'kids' ....

Dank je! :-D

honden page profiel Annelies & Déru†, en de Puli,s Ixy en KwintAnnelies & Déru†, en de Puli,s Ixy en Kwintgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Annelies & Déru†, en de Puli,s Ixy en Kwint

Ten eerste kan ik me je blijdschap voorstellen, wat een opluchting zeg! Eeen hond die goed verzorgd weer de oude is! Goed gedaan!

Ik denk wel dat Gorby gelijk heeft en je inderdaad geregeld even moet checken, maar dit hoeft het probleem niet te zijn!

Dit vond ik nog op internet , en heb het even voor je gekopieerd!

Chronisch nierfalen
Als het nierweefsel is aangetast, valt een deel van de nierfilters met bijbehorende nierbuisjes uit. De overgebleven nierfilters gaan extra hard werken om de taken over te nemen.

Dit lukt in eerste instantie meestal goed. Pas als er te weinig gezond weefsel over is om de taken te vervullen, kunnen de nieren het niet meer bolwerken . Belangrijk is het om te weten dat uw huisdier pas verschijnselen gaat vertonen wanneer 2/3 van de nierfunctie onherstelbaar verloren is.

Wanneer de nieren de afvalstoffen niet goed meer uit het bloed kunnen filteren, hopen deze stoffen zich op in het bloed. Dit kan verschillende klachten veroorzaken, zoals een slechte eetlust, gewichtsverlies, veel dorst en braken. Ook kunnen de nieren de urine niet meer goed concentreren omdat de nierlubuli niet genoeg water kunnen heropnemen in het bloed, Dit leidt tot uitdroging en tot de productie van grote hoeveelheden sterk verdunde urine, waardoor het dier meer gaat drinken en veel en meer gaat plassen (ook 's nachts).



Uw dierenarts kan via een bloedonderzoek de nierfunctie controleren door de hoeveelheid afvalstoffen (met name ureum en creatinine) in het bloed te meten. G enezing van het nierfalen is niet mogelijk, maar het juiste dieet kan de nieren helpen efficiënter te werken, de klachten helpen verminderen en de voortgang van de ziekte helpen vertragen.








Misschien verduidelijkt dit de zaak! Ben blij voor je! :-D

honden page profiel DoberkikiDoberkiki 3 doggies

honden foto van Doberkiki

Toch enorm leuk nieuws!
Houen zo!

honden page profiel WijnaWijna 3 doggies

honden foto van Wijna

Gefeliciteerd super :-D

honden page profiel Naomi & de 'kids' ....Naomi & de 'kids' ....

honden foto van Naomi & de 'kids' ....

Dank je voor de info Annelies :-) Ik dacht dat het heel anders was joh.. maar wat mij van ceas nog niet duidelijk is, is of een deel van de dieren helemaal niet meer functioneerde, of dat een deel gewoon minder goed functioneerde.. dat moet ik de DA nog ff vragen .. de enige tekenen die hij had was veel drinken en daardoor veel plassen, maar de urine was wel redelijk geconcentreerd nog.. en de DA zei toen dat wij er heeeeeeel vroeg bij waren en dat zijn nieren nog niet zo slecht waren.. de da hing toen een heel verhaal er omheen op, dat ik niet zo goed er uit kon halen of de nieren nou deels NIET meer functioneerde of deels VERMINDERD functioneerde..
Ik had namelijk in een of ander blad gelezen dat je soms ook bv. 1 of 2 symptomen kan zien, niet heel ernstig, maar gewoon wat ceas bv. had, meer drinken dan normaal is, maar dat de nieren dan minder functioneren of deels minder functioneren, maar dat het niet meteen hoeft te betekenen dat het deels NIET meer werkt.. en dat je dat kan zien aan de nierwaarden ofzo .. was iets van als het boven de zoveel zit functioneerd een deel NIET meer en zit de waarde tussen de zoveel en de zoveel dan is het functioneren alleen verminderd... ik weet het niet meer precies, maar het was in die trand wat er stond..

honden page profiel sorayasoraya 3 doggies

honden foto van soraya

Lekker hoor,je kan weer opgelucht adem halen :-D

Zeker je Da inlichten idd,ben erg benieuwd tot hoever zijn mond open valt als hij dit hoort en wat de reactie zal zijn.

honden page profiel Naomi & de 'kids' ....Naomi & de 'kids' ....

honden foto van Naomi & de 'kids' ....

Haha, ik denk dat hij eigenwijs gaat zijn en zeggen dat dat toeval is, soraya. Net als mensendokters weten dierenartsen het altijd beter.. Ik laat nog wel weten wat hij zei... O-)

honden page profiel *M*A*C* en K*Y*L*I*E*†*M*A*C* en K*Y*L*I*E*† 3 doggies

honden foto van *M*A*C* en K*Y*L*I*E*†

Wat fijn om dit te lezen !! :-) Een mooie afsluiter van het weekend ;-) Echt leuk nieuws en

honden page profiel Celina en Max Celina en Max 3 doggies

honden foto van Celina en Max

Altijd mooi om zoiets te lezen. Ik ben heel blij voor CeASer en jou. Waarschijnlijk beginnend nierfalen en omdat je het zo snel hebt opgemerkt kan dat nauwelijks / geen kwaad. Mja op zich maakt het niet uit zolang het niet terug komt en hij maar gezond blijft!

honden page profiel Naomi & de 'kids' ....Naomi & de 'kids' ....

honden foto van Naomi & de 'kids' ....

@Celine: als het beginnend nierfalen was, is er dan een vermindering van de nierfunctie of stopt er dan gewoon een deel van een of beide nieren? Ik snap het falen wel, maar je hebt falen als in het minder goed werken van iets en je hebt falen als in het volledig stoppen met werken van iets..

honden page profiel Celina en Max Celina en Max 3 doggies

honden foto van Celina en Max

Ik heb even gegoogled zodat ik het zeker weet. Ik denk dat het hetzelfde werkt als bij mensen. Op hondenplaza heb ik de definitie voor nierfalen gevonden namelijk: als de nieren niet meer in staat zijn de normale functies uit te voeren. in deze link staat nog meer informatie: http://www.hondenplaza.nl/nierfalen_hond . Nieren kunnen niet meer herstellen als ze eenmaal beschadigd zijn. Wel kun je ontgiften (dialyse), maar of dat ook bij honden kan weet ik niet) of speciaal dieet volgen. Ik denk dat door het zo snel te hebben opgemerkt er ernstig nierfalen is voorkomen. Een mens heeft 2 nieren en heeft er maar 1 nodig (en volgens mij niet eens voor 100% maar dat weet ik niet zeker), misschien dat het bij honden ook zo is.

honden page profiel caro en de teckelscaro en de teckels 3 doggies

honden foto van caro en de teckels

Super zeg :-D
gefeliciteerd :-D

honden page profiel Sam,Saltarin,Muis,Zara,Terra+en Paco Sam,Saltarin,Muis,Zara,Terra+en Paco 3 doggies

honden foto van Sam,Saltarin,Muis,Zara,Terra+en Paco

Dat is goed nieuws zeg :-D

honden page profiel Annelies & Déru†, en de Puli,s Ixy en KwintAnnelies & Déru†, en de Puli,s Ixy en Kwintgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Annelies & Déru†, en de Puli,s Ixy en Kwint

Michaja, misschien heb je iets aan het boek: Voer voor carnivoren! .
Het is geschreven door Tannetje Konings en is een handleiding voor diegene die vers willen gaan voeren. Zij is een dierenarts en heeft zich voornamelijk toegelegd op de alternatieve geneeswijzen. In haar boek beschrijft ze waarom vers voeren voor honden en katten gezond, de voordelen ervan, wat te doen met oa. nierproblemen, allergieën, blaasproblemen enz.
Ik heb zelf het boekje , heel makkelijk leesbaar , in een ruk uitgelezen en kwam erachter dat ik het zo slecht niet deed wat voeding betreft.
Het geeft baasjes even een leidraad over hoe en wat ze kunnen voeren. Aan te raden voor elke beginneling en twijfelaar.
Ik zet de link hier neer van haar website en onder boek staat hoe je het kunt bestellen!
http://www.centrumoase.nl/

honden page profiel gorby2009gorby2009 3 doggies

honden foto van gorby2009

ik bedoelde het ook niet negatief hoor
want ik ken het gevoel van blijdschap en opluchting als de nierwaarde's weer normaal of vrijwel normaal zijn, nieren zijn zo'n kritiek onderdeel van het lichaam van ieder levend wezen en je kan een hond nu eenmaal niet aan de dyalyse leggen (of willen leggen)

pas goed op met voeding, lees je inderdaad nog verder in, want het is echt belangrijk de capaciteit die het nu gewoon goed redt "te koesteren"

onze hond mocht bv wel cerea-kluiven maar ik weet niet eens meer hoe het precies zat
volgens mij zitten daar nauwelijks eiwitten in, want het zit in die voor de hond zo moeilijk verteerbare eiwitten, die helaas vaak wel veel in fabrieksbrok zit, en bv in bufffelhuidenkluiven, dat is echt heel erg, en mag de hond dus ook niet meer hebben.

en controleer regelmatig ff de kreatinine, onze da kan het zelf en zo wisten we ook dat toen het weer ietsje opliep dat het tijd was er een medicatie bij te geven die zorgt dat de druk op de nieren wat verminderd.

onze hond is er 13jaar mee geworden (ruimschoots zelfs) en is niet overleden aan nierfalen, hoewel zijn bloedbeeld allerbelabst was op het einde (te wening rood en te weinig witte cellen) waren zijn nierwaarde's "normaal" voor zo'n oude hond.

onze da stond helemaal achter het vers, want bij ons was het echt een experiment, maar hij kon heel goed meekomen in de gedachte voeding aan te bieden wat past bij hoe een hond in elkaar zit, wat bij zijn natuur past, en het bewees zichzelf.

honden page profiel Machtel, Romeo en Luca +Machtel, Romeo en Luca + 3 doggies

honden foto van Machtel, Romeo en Luca +

Wat geweldig !! Ben zo blij voor je, omdat nierfalen toch altijd ernstig is.
In veel voer zit veel zout en vaak krijgen honden pas na jaren last van de nieren.
Dat merk je niet meteen.
Ik hoor van dierenartsen meestal dat er niets aan te doen valt.
Jij hebt anders bewezen.
Ik vind het geweldig nieuws, kan niet anders melden !!!

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Ceasar is genezen !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:d:d:d:d:d:d" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 1 van 2 12
^