Hier even een omeschrijving die ik via google heb "gestolen" over MDR1
Bij de normale gezonde hond worden het hersenweefsel en het centrale zenuwstelsel beschermd tegen de hoge concentraties van giftige stoffen (zoals geneesmiddelen) die in de bloedbaan circuleren. Het "Multidrug Resistance gen 1" (het MDR1 gen) heeft een belangrijke functie in de barrière tussen de bloedvaten en het hersenweefsel. Het codeert het eiwit P-glycoproteïne dat een onderdeel is van het membraan in de bloed-hersen-barriëre. P-glycoproteïne zorgt ervoor dat allerlei giftige stoffen (onder andere geneesmiddelen zoals Ivermectine) vanuit de hersencellen worden teruggevoerd in het bloed.
Het verschijnsel "Ivermectine-overgevoeligheid bij Collies en Collie-achtigen" werd voor het eerst beschreven in 1983. Ivermectine (een middel tegen parasieten) veroorzaakt vergiftigingsverschijnselen in de hersenen bij een deel van de Collies. Dat gebeurt al bij doseringen die één-tweehonderste deel zijn van de doseringen die bij andere honden tot schade leiden. De dieren die het treft gaan vaak overmatig speekselen, ze gaan braken, krijgen epileptiforme aanvallen, ze krijgen spijsverterings- en ademhalingsstoornissen en kunnen in coma raken en zelfs overlijden.
Honden die aan overgevoeligheid voor Ivermectine lijden, blijken overgevoelig te zijn voor een reeks van geneesmiddelen.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Primatour Wagenziek pillen. Een hele of Halve?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Op vakantie sprak ik iemand die ze aan een hond van 10 maanden gaf.
Heel of half weet ik niet.
En ik had even mijn twijfels over Primatour geven aan een pup.
Net als bij mensen, dat kinderen onder de zoveel jaar niet altijd ogen hebben wat wij slikken of toegediend krijgen.
Maargoed, je hebt het al gegeven, en aan de reacties te zien zal het geen kwaad kunnen.
Ik heb zelf 1 keer primatour gebruikt en werd er doodziek van. Ik zou er maar mee oppassen. Er zijn hele goede homeopathische middelen tegen wagenziekte. Die moet je wel voor laten schrijven door een goede homeopaat, maar dan is je hond er op den duur ook vanaf. Bij middelen als primatour of andere chemische medicatie, onderdruk je het probleem alleen maar. Bij een homeopathische behandeling is je hond op den duur niet meer wagenziek.
Om onduidelijk te verhelpen:
Je kan een hond of mens niet genezen van wagenziekte door de tabletjes te gebruiken. Het is dus niet zo dat je na 4 keer gebruiken en het in een later stadium niet meer nodig hebben het genezen hebben. Honden groeien er vaak overeen.
Als BC eigenaar moet je eigenlijk wel op de hoogte zijn van het MRD1 gen defect, anders heeft de fokker daar een steek laten vallen (en jij ook?)
Vaak helpt raampje open, rustig rijden en zorgen dat de hond naar buiten kan kijken al voldoende.
Je kan zeker wagenziek worden in de ene auto en niet in de andere. Echter zal rijstijl er ook iets mee te maken hebben.
Een dierenarts hoeft niet dom te zijn als hij nog nooit van een merknaam heeft gehoord. Meestal leren ze werkzame stoffen, die merknamen komen en gaan. Ik vind het een vrij gemene opmerking die je niet kan maken zonder de man te kennen. Erg jammer.
Mdr1 gen zorgt ervoor (doordat het codeert voor een eiwit in de celwand) dat bepaalde medicijnen niet in de hersenen terecht kunnen komen. Onderdeel van de bloedhersenbarriere. Bij collie achtige honden kan er een mutatie voorkomen in dit gen, de stoffen die normaal gesproken tegengehouden worden door de bloed-hersenbarriere kunnen wel in de hersenen terecht komen. Bekend voorbeeld is collies die van ivermectine neurologische verschijselen krijgen of van een antidiarreemiddel(loperamide) dagen in coma kunnen raken.
In de encyclopedie staat een stukje over mdr1.
Om onduidelijk te verhelpen:
Je kan een hond of mens niet genezen van wagenziekte door de tabletjes te gebruiken. Het is dus niet zo dat je na 4 keer gebruiken en het in een later stadium niet meer nodig hebben het genezen hebben. Honden groeien er vaak overeen.
quote]
toch kan dat wel!! masha was heel erg wagenziek.. doordat ze wagenziek was en dus elke keer misselijk in de auto wilde ze de auto niet meer in.. doordat ze de auto zo erg vond werd het alleen maar erger en begon ze zelfs al over te geven voordat we weg reden!!!!
door die pilletjes werd ze niet meer misselijk.. gevolg: masha werd minder bang in de auto.. gevolg.. ook minder misselijk doordat de stress ook verminderd was.. het hielp bij haar om de cirkel te doorbreken!!
Natuurlijk kan je niet alle menselijke medicijnen aan honden geven, maar deze kunnen wel, anders zou de DA die nooit voorschrijven (ze hebben er zelf ook geen financiele meerwaarde aan, dan hadden ze wel een eigen product voorgeschreven)
Nogmaals, het verhelpt wagenziekte niet. In dit geval was het nare eraf bij de hond, waardoor de hond niet meer in de stress schoot. Echter kun je echt no way wagenziekte met primatour genezen, je onderdrukt alleen de verschijnselen.
Hoe weet je trouwens zeker waarom ze niet meer misselijk werd? Vaak gaat het namelijk vanzelf over. Het is invulling geven aan iets waar we geen weet van hebben.
Bedenkt goed dat alles wat je geeft een hele andere werking kan hebben dan de bedoeling is. Denk bijvoorbeeld aan een allergische reactie. Van Primatour kun je trouwens aardig van de kaart raken.
ja.. hoe weet je dat ze er overheen gegroeid is..
ze heeft in ieder geval niet meer overgegeven in de auto nadat we het gaven.. en ook toen we ermee stopten niet meer.. terwijl het daarvoor gelijk in de auto raak was..
het maakt mij ook niet uit.. ze is er nu vanaf en ik ben blij dat ik die pilletjes toen gegeven heb..
een allergische reactie kan net zo goed met een middel van de dierenarts.
ik gaf trouwens geen primatour maar een ander middel speciaal voor kinderen
@Nienke & de roedel, Met homeopathie kun je er ook niet vanuit gaan dat je hond 'er op den duur' vanaf is.
Want ik heb hier nog steeds een hond die hardstikke wagenziek is!
Ik heb twee hondjes die al vanaf we ze gingen halen met dik 8 weken vreselijk wagenziek zijn.
Mij is op dit forum geleerd absoluut geen primatour te gebruiken.
Ik heb homeopatisch geprobeerd, niet veel resultaat.
Laatst heb ik bij de dierenarts een speciaal middel gehaald voor honden, was aardig aan de prijs.
We gingen nl. voor het eerst met ze op vakantie (dik 2 uur rijden).
Bij de één hielp het wel, bij de ander niet.
Ik probeer nu zo min mogelijk met ze in de auto te gaan.
Ze worden overigens ook al ziek in de fietsmand op een hobbelige/bochtige we.
Toch maar primatour proberen?
Blijft lastig, maar het is ook niet leuk als ze nooit mee kunnen in de auto.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Primatour Wagenziek pillen. Een hele of Halve?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?