Hallo allemaal,
Zoals sommige van jullie misschien wel weten hebben wij Denzel (kruising Mechelse herder) anderhalf jaar geleden geadopteerd. Hij was toen elf maanden oud en had nog nooit in een huis gewoond. Hij was erg opdringerig, stond stijf van de stress, heeft nooit regels en grenzen gehad, was erg onrustig, liep ons constant achterna, sliep nooit echt, vertoonde hypergedrag, was bijna overal bang voor en wilde overal achterna jagen. We konden hem geen halsband omdoen want dan liet hij zich vallen en rolde zich zo klein mogelijk op. Hij verdedigde zijn voer en ligplaats vol overgave tegenover onze andere hond Dixie. Nooit tegenover ons overigens.
Met heel veel geduld, duidelijke grenzen en regels, rust, regelmaat, keihard werken en liefde is hij de hond geworden die hij nu is. Een blije vrolijke hond die overdag in huis rustig is, wel 18 uur slaapt en ook regelmatig droomt. Hij luistert erg goed, kan loslopen, zwemt graag en draaft graag naast de fiets. Hij jaagt nergens meer achteraan (met katten en konijnen moeten we hem wel aanlijnen) is alleen nog angstig voor "vreemde" dingen maar vertrouwd ons als we hem laten zien dat er niets is om bang voor te zijn. Hij komt zich niet meer opdringen, kan goed alleen thuis blijven, leert graag nieuwe dingen, is erg slim en werkt graag voor ons. Hij wil het graag allemaal goed doen en is maf van een tennisbal die overigens van mij blijft..... Wel is het een hond die elke dag controleert of de regels van vandaag nog hetzelfde zijn als die van gisteren.......
Omdat we niets van de eerste elf maanden van zijn leven weten, alleen dat hij slecht is gesocialiseerd is met mensen, blijft hij een rugzakje houden. Hij kan niet tegen groepen met mensen, wordt erg onrustig van mee gaan op visite, heeft soms "ineens" een wantrouwen naar bepaalde vreemde mannen buiten en als we visite krijgen wordt hij happerig en brommerig als de mensen gaan lopen. Dit weten we en kunnen hierop inspelen.
Waar ik echter wel tegenaan loop is het volgende: toen we Denzel een half jaar hadden ben ik met hem naar de kynologen vereniging gegaan voor training. Echter elke keer als ik het volg commando gaf ging hij in mijn jas bijten, tegen me opspringen, piepen, hijgen en in mijn arm bijten. Pupillen groot en niet meer te bereiken. Later kon ik het veld niet meer opkomen of hij begon al met dit gedrag. Ook werd dit erger in de zin van steeds harder bijten. Op de kynologen vereniging adviseerde ze me om Denzel aan beide kanten van zijn nek vast te pakken, hem naar beneden te duwen en "nee" te schreeuwen.
Omdat ik bij deze aanpak geen goed gevoel had en ik de groepen te groot en te druk vond voor Denzel heb ik een andere hondenschool gezocht en gevonden. Hier trainen we in kleine groepjes en kreeg ik het advies om, elke keer als Denzel "door sloeg" hem bij zijn halsband onder zijn kin te pakken, niets te zeggen, rustig blijven, geen oogcontact te maken en als hij rustig was de halsband los te laten en door te gaan met de oefening. Dit heeft heel erg goed geholpen. Hij ging dit gedrag steeds minder vertonen.
Alleen het gaat niet helemaal over. Hij vindt het werken en trainen erg leuk, is super enthousiast maar soms slaat zijn meter van 0 "ineens" naar 10 en gaat hij weer tegen me aanspringen en in mij arm bijten. Met name als hij nieuwe oefeningen nog niet begrijpt, bij de tempo wisselingen tijdens het volgen. Ook tijdens de examens (ik denk door mijn spanning) doet hij dat. Ook loopt de spanning op tijdens het examen omdat ik hem dan niet mag belonen met een tennisbal terwijl hij die wel verwacht.
Graag zou ik van jullie tips krijgen om deze "aanvallen" voor te zijn. Voor mijn gevoel zit hij in 0,000001 sec. op level 10 maar ik mis misschien de voortekenen? En weten jullie misschien hoe ik het beste kan handelen tijdens die "aanvallen" om hem weer rustig te krijgen? Komt het jullie bekend voor?
Sorry voor het lange verhaal maar ik wil een zo duidelijk mogelijk beeld geven van Denzel.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Denzel (kruising Mechelse herder) "slaat soms door" tijdens de trainingen. Wie heeft tips?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Het is allemaal veeeeel te stress vol.
Waarschijnlijk is een uur trainen voor jou hond te veel. Bouw dit op. Ook nieuwe oefeningen, bouw het op. Doe het 1 keer, dan nog eens en stop dan. Doe dan weer iets wat hij wel kan.
Zo hou je het stresslevel laag.
is een uur te lang, dan verminder je dit.
Geen enkele hond gaat van nul tot 10 in een paar seconden, hier zijn vele voorbodes van.
Nu de kunst deze te zien.
Als een examen zo spannend is, kun je dat dan niet weg laten? Waarom mag een bal als beloning niet bij het examen? Als hij dit verwacht, snap ik dat hij onrustig wordt als die niet komt. Bij zo'n bijzondere hond, met zo'n verleden, die het nu zo ontzettend goed doet, hoef je toch niet te verwachten dat hij aan de standaard eisen voldoet?
Overigens heb ik veel bewondering voor wat je hier neer zet. Goed dat je niet mee ging met dat nekvel verhaal van de eerste cursus. Denzel heeft het getroffen met jou, als ik dit zo lees!
Jammer dat je op zo'n hondenschool zit die jou verteld om zo om te gaan met de hond..
Dit gedrag gaat zo nooit over..
Neem contact op met een goede gedrags therapeut..
Die opvoeding op een geheel andere manier oppakt..
Wat je nu doet maakt de hond aleen maar onrustiger..
Die opwinding kan je niet terug in de doos doen door hen beet te pakken..!!
Met zo'n dier moet juist heel rustig gewerkt worden..
Opwinding bestraf je nu..
Je moet er just voor zorgen dat er meer zelfcontrole groeit in de hond dat de opwinding gedoseerd wordt..
Zelfcontrole is te trainen maar zeker NIET op deze manier..!
Sterre is een hond uit werklijnen een hond met ook de adrenaline in 2 seconden paraat..
Daar heb ik zelfcontrole oefeningen mee gedaan van pup af aan..
En nu nog steeds zijn we hier mee bezig..
Ik heb geen hond die piept niet dramt, niet trekt niet uitvalt, niet jaagt..
Maar hiet heb ik keihard aan gewerkt..
Met heel veel rust, denkwerk voor de hond, speurwerk voor de hond, er knopjes op getraind van actief en passief te zijn..
Sterre is mijn hulphond nu, zelf opgeleidt..
Apporteren is haar lust en haar leven we ruimen zelf het zwerfvuil buiten op..
Zij heeft een taak, die taak is hulphond zijn in de breedste zi van het woord..
Pak je dit type hond hard aan dan bereik je het tegenovergestelde..
Ben jij hard dan zal de hond ook har dzijn naar jou/jullie toe..
De stress die het dier heeft op de hondenschool heeft tot gevolg dat de hond zo springt en hapt..
De hond snapt niet wat jij verlangt of er is juit geen uitdaging genoeg..
Dit soort honden is zo slim dat deze slimheid tegen de mens ingezet wordt bij een verkeerde aanpak..
Sterre helpt mj met allerlei huishoudklusjes..
Het zijn vaak eenvoudige werkjes die de hond te vreden stellen om te mogen doen..
Je ziet met hoeveel plezier Sterre dit doet..
Zet je hond aan het denken..
Werrken met een klicker kan fantastisch werken bij jouw hond..
Hiet zie je hoe Sterre de egel OP de paal moet leggen..
Ik geef haar hier geen aanweizingen en laat haatr ZELF denken hoe dit moet..
Wil je meer info. of dat ik je verer kan helpen een curus die beter aansluit bij de hond - dan mag je mij altijd een pb sturen..
De egel..
Oké, even voor de duidelijkheid, ik pak Denzel zeker niet hard aan tijdens die "aanvallen". Dat was op de eerste hondenschool waar ik weg ben gegaan omdat ik me niet kan vinden in deze aanpak. Trouwens, als ik op die momenten de "strijd" aanga met Denzel wordt het gedrag alleen maar erger naar mijn mening.
Zijn gedrag is met de aanpak van de tweede hondenschool, al voor 200 % verbetert alleen niet helemaal weg. Soms vertoont hij het weken niet en dan weer wel. Vooral met volgen tijdens tempo wisselingen (als ik ga rennen) en nieuwe oefeningen die hij nog niet snapt. Misschien iid een stapje terug doen met het aanleren van nieuwe oefeningen.
Ik heb Denzel opgevoed met positieve training, beloning en negeren van sommig ongewenst gedrag. Echter wel met duidelijke regels en grenzen die hij zeker nodig heeft. Ook is hij zeer stem gevoelig. Nog nooit heb ik hem fysiek gestraft laat dit wel duidelijk zijn
Zoek spelletjes en apporteren is hij dol op en doen we dan ook dagelijks. Ik heb hem niet als pup gekregen dus heb ik niet vanaf het begin kunnen trainen aan zelfbeheersing. Ik ken verder zijn verleden niet maar ook hij heeft nooit geleerd dit te controleren. Belonen met voer werkt ook niet bij Denzel, ook daar raakt hij te opgewonden van en te veel op voer gericht. Hij heeft vroeger nl moeten vechten voor zijn eten.
Tijdens het examen mag je alleen belonen met stem en niet met een voertje of een speeltje. Ik heb al aangegeven het hier niet mee
eens te zijn en heb Denzel toch af en toe zijn bal gegeven als ik de spanning zag stijgen. Misschien is het inderdaad beter geen
examen te doen, ook beter voor mijn spanning......
Behendigheid bijvoorbeeld zou ook teveel spanning bij hem opleveren terwijl speuren weer wel iets voor hem zou zijn denk ik. Hij vindt de training echt heel leuk en voert alles met plezier uit alleen soms gaat het nog mis en graag zou ik willen weten hoe ik dan het beste kan handelen.
Maar nog steeds geen hondenschool waar ik mee door één deur kan....
Wat is het nu belangrijker ?? - een ontspannen, een leuk controleerbare hond of een examen met flippende hond..??
Waarom niet met voer werken op een examen wat is er zo belangrijk aan zo'n papiertje..??
Dit heeft alleen maar stress voor de baas tot gevolg en een flippende hond.,.,
Ook dit gedrag met voer is er uit te krijgen..
Er kunnen div. redenen zijn waarom de hond zo is met voer..
Is de hond ook zo als er geen honden in de buurt zijn..?
Is het voer wel voldoende voedzaam wat hij krijgt..
Misschien moet je vaker kleine beetjes geven..
Er is ook met klassieke homeopathie heel veel te sturen OOK aan gedrag..
Het werken aan zelfcontrole is nog steeds aan te leren ..
Zelfs tot op de dag dat de hond de ogen sluit...
alle honden leren altijd als jij het maar op de juiste manier aanbied..
Je kent het wel van de schooltijd..
De ene juf leerde je meer en makkelijker van dan van de ander..
Dit hangt van de manier van de lesstof aanbieden.
Knip een oefening in stukken als je ziet dat de hond zich niet kan cooncentreren...
Of -wat ik al schreef - misschien is het te eentonig voor hem, verveeld hij zich en loopt hij daarom te klooien..
Dat zou de hondenjuf moeten kunnen zien waar het probleem zit..!!
Daar zal je toch écht meer know how voor moeten te weten komen als ze je dit niet aanreiken op die hondenschool..
Het klopt dat als je opwinding van de hond met opwinding bestrijd - de hond gaat flippen..
Hoe meer rust de baas uitstraalt des te beter de hond zal reageren..
Zie je dat de hond gaat reageren met hardlopen dat is er dus al te veel opwinding voor het dier..
Het lontje moet langer worden..!
Word de hond opgewonden bij het aanleren van een nieuwe oefening dan is de omgeving te druk, vraag je te veel, beweeg je te druk, praat je te veel tegen de hond, trek je aan de lijn druk in de nek...
Alleen dit al is héél belangrijk..
Jouw interactie, jouw bewegingen, je stembebruik, intonatie van je stem, zeg je vaak nee, brul je tegen de hond, trek aan hem ..Wapperen kleding, rammelende kettingen, blaffende honden in de omgeving, een te hol geluid in de trainingshal..
Er kunnen zo veel factoren zijn waarom je hond daar zo is..!!
TIP die zeker niet over het hoofd gezien mag worden..
Ik mag hopen dat de met een normale halsband om heeft en ook er mee traint..
Met een wurgketting zal de hond nooit tot 'normaal' gedrag komen..
Ik blijf erbij; zoek een goede gedragsthertapeut daar leer je in twee uurtjes meer van dan in 10 lessen op de hondenschool..
Je zit 15 jaar aan de hond vast; haal er uit wat er in zit bouw aan een band en heb respact voor je dier dan zal hij het ook voor jou hebben..
Mijn mening; zo kom je er niet in elk geval met wat ik lees..
De hond is nu nog jong hij is nog niet uitgekristaliseerd er komen nog genoeg problemen op je pad qua gedrag/hond als hij ouder wordt..
Eén keer en slechte ervaring met een andere hond en je hebt een mega probleem met dit typetje..
Als hij niet goed stuurbaar is en zo vol ongecontroleerbare adrenaline zit loop je straks met een tijdbom..
Ik spreek uit ervaring hé..
Sterre is een jaar geleden gegrepen door een aso buurhond een hond die alleen een erf kent, niet gesosialiseerd was...
Gelukkig had Sterre al een langer lont en hield zij op met knokken op mijn stem..
Sterre vloog echter erna - iedere hond - aan die zij tegenkwam, niet kende..
Haar reactie was; 'de eerste klap is een daalder waard'..!!
Nu heb ik een halfjaar verder en met behulp van klassieke homeopathie - en heel veel training met zelfcontrole oefeningen - gaat Sterre nu heel goed vooruit, is haar vertrouwen weer terug in de soortgenoten en speelt weer met andere honden..
Als je wilt kan ik je goede adressen aanreiken...
Maar nog steeds geen hondenschool waar ik mee door één deur kan....
Sorry hoor Ilja, maar de wereld draait niet om jou,
Het doet er niet toe JIJ het geen goede hondenschool vind of er niet mee door een deur kan.
Het gaat om dat GREETJE er mee door een deur kan.
Je ontzettende dwingende reacties slaan dan ook nergens op.
Greetje,
Gewoon doen wat goed is voor je hond, leuk zo'n examen, maar alleen als jou hond er klaar voor is. En anders jammer dan. Je hebt het nergens voor nodig verder, mits je verder wil met cursussen. Maar als ik het zo lees, is het niet echt geschikt voor jou hond.
Ga lekker thuis wat doen met hem. Zo kan hij ook werken, maar dan zonder al die stress.
Het is toch niet onmogelijk dat deze hondenschool alsnog teveel stress oplevert voor je hond?
De dingen die je noemt, het opspringen in je mouw hangen, dat zijn allemaal stress signalen van je hond. Hij vind het daar NIET leuk. Het kan best zijn dat jij gaarg met hem gaat trainen, maar hij niet.
Waarom ga je naar de trainingen? Wil je met hem een doel berijken in de hondensport? Of is het voor hem?
In het laatste geval zou ik er mee stoppen f nog verder gaan zoeken naar een andere hondenschool.
Een waar en NIET met correcties wordt gewerkt, (ook bij de halsband pakken is een correctie) en waar er veel minder honden zijn.
Ik zou toch nog eens kritisch naar zijn gedrag kijken.. Ik ben er niet bij en ik ken je hond niet, maar ik denk echt wel aan stress.
Als hij op de andere hondenschool al zo'n slechte ervaringen heeft gehad, is het niet ondenkbaar dat dat nog steeds in dat koppie zit toch?
@ gerdine, ze geeft alleen haar mening en advies. Is aan Greetje wat ze hier mee doet. Kan me niet voorstellen dat ze haar mening op wil dringen en het niet goed bedoeld. Jou reactie daar in tegen....
Maar weer even on topic,ik herken het gedrag een beetje bij sita. Ze gaat wel niet bijten maar wordt helemaal hyper. En gebeurd inderdaad altijd op momenten waarbij er spanning ontstaat, zelfs al bij het krijgen van een brokje. ( krijgt ze pas als ze rustig is) maar ook hier moet inderdaad gewerkt worden aan wat zelfbeheersing. Misschien dat jij dit ook kunt doen in combinatie met de hondenschoon als je aangeeft dat ze het dr hier helemaal naar dr zin heb?
Een kennis van ons heeft dat met haar Terveurense herder.
Ze loopt tegenwoordig met een extra trui onder haar jas, want als mevrouw de herder het even niet meer snapt, úúh, snept , moet ze het even ontgelden.
Verder een schat van een hond, tikkie zenuwachtig/energiebom maar dat weet wist ze al.
Vorige week heeft ze agility wedstrijd gelopen, en hebben wij eens gefilmt wat er nu presies gebeurt.
De hondenschool waar ze nu traint had gelijk, zodra de kennis even een foutje maakt, bv beweging met de armen die lijkt op een commando (wat op dat moment niet van toepassing is is het BAM!.
Kennis is te traag en soms onduidelijk naar de herder.
Bv het stratschot, en ze moesten terug.
Herder wilde z'n oefening doen, maar werdt dus terug geroepen, BAM!.
Nou hadden we op onze honden school een kelpie die het zelfde reageerde.
Als de eigenaar zag dat er iets fout ging, gooide hij gelijk het commando "rondje" erin.
Hond moest dan rondjes lopen om hem heen.
Sloeg in eerste instantie nergens op toen ik het zag..
Maar (zoals vaak )zodra hij het uitlegde begreep ik wat hij bedoelde.
De hond was veel sneller dan het baasje, dus met het rondje had de baas even de tijd om zich te herpakken.en daarna de oefening direct door te zetten.
Rondje, zit voor,evt. beloning, en direct weer verder met de obediance wedstrijd.
Bij hem werkte het echt geweldig.
Wie weet werkt het bij jullie ook .
Kan je geen raad geven maar mijn complimenten voor de manier dat je Denzel in huis hebt genomen en er zo veel tijd en energie in steekt! Dolfine
Ik heb vorige week een les gehad bij Nelis Verhoeven over Agility.
Hij liet instructie filmpjes zien van honden die agility doen, en als je daarbij let op de stress signalen die een hond afgeeft weet je haast niet meer wat je ziet. Alleen al de snelheid die erin zit zorgt bij honden voor die opgewondenheid, dus komt er adrenaline vrij, dus is er ook stress.
Bijkomend bij iedere stress komt er ook cortisol vrij, dat is een ander stresshormoon, en die blijft 6 dagen actief! Dat is dus heel lang! Tegen de tijd dat die stress weer is afgebouwd, is het weer zaterdag en begint de training weer.
Als ik Nelis moet geloven moet je dus al helemaal geen agility willen doen met een hond. Iedere hond raakt ervan in de stress. Sommigen kunnen daar wel mee omgaan, maar lang niet alle honden kunnen dat. Dus ook die tervurense herder niet in het voorbeeld van Landseer.
Iets waar ze juist rustig van worden is speurwerk. Alles waar geen snelheid in zit, en met weinig honden is beter. Bijna iedere hondenschool heeft meer dan 4 honden in de groep, of ophet veld, dat is al iets waar honden niet goed mee om kunnen gaan.
"
En wilde ik volgende week net zelf mee gaan doen met onze landseer!!!,
Maar je hebt gelijk, het stress nivo is bij veel honden daar mega hoog.
(anders wel bij de baasjes)
Met dat rondje commando blijft de hond waarschijnlijk net onder de rode grens , maar bij kleine schommelingen schiet ze erover heen.
Volgens mij is er ook nog iets van positieve stress Ik kan niet alleen maar van negatieve stress spreken, ik zie veel en veel meer stress op hondenshows als op agility wedstrijden!!
Greetje je hebt PB
@Wilma; wat is er dan positief aan die stress?
En shows zijn net zo erg voor honden, dus denk niet dat ik dat zou doen.
Maar als je hond verder geen tekenen geeft van negatieve stress, niks aan de hand. Maar deze hond geeft toch duidelijk tekenen dat hij er niet mee om kan gaan?
In een ander topic had ik al geschreven dat je volgens de echte kalmerende signalen niet verder gaat dan de basics. Dus geen commando's, geen hondensporten. Ik sport wel met mijn honden en ja, ze laten stress zien. Ze fokken zich behoorlijk op als ze schapen zien of een behendigheids baan.. Voor mij is de kunst om mijn honden relaxed te houden, rust in de hond. Natuurlijk mogen ze knallen maar het gaat mij om beheersing, dat ze het kunnen kanaliseren. En de ene hond kand at beter dan de ander . Yila kan er slecht tegen, die is nog dagen van slag eer haar stress zakt. Met haar moeten we ook oppassen bij bijv andere honden dan, dan kan het makkelijk klappen.. Joya, die kan druk aan. Ook wel stress misschien, maar voor en na een rondje haar even laten snuffelen, even rustig laten uitlopen en ze is weer op 0. Is weer kalm. Daar heb ik geen moeite mee.
Maar het voorbeeld van de kelpie. Die zo hoog zit dat hij weer een commando'opdracht moet krijgen omdat hij anders klapt... Dat zou ik niet tolereren. Veel meer rust inbouwen in zo'n hond. En nee, niet iedere hond is geschikt voor zulke dingen, kunnen zo makkelijk met stress omgaan, hun stress laten zakken.
Dan moet je je afvragen wat je wi. Voor jezelf toch op niveau wedstrijden lopen en trainen. Of kijken naar je hond, wat die aankan en beslissen een tandje rustiger aan te doen.
Ik zoek honden die druk aankunnen, die kunnen knallen, die elke dag kunnen werken zonder dagen van slag te raken. En ik heb er zo 1 gevonden, Joya
inderdaad niet alle stress is negatief.
kinderen krijgen ook stress voor hun verjaardag, of bijv. sinterklaas, betekent dat dan dat ze sinterklaas niet leuk vinden, en we sinterklaas af moeten schaffen?
ik krijg ook stress als ik een examen of wedstrijd heb met mijn honden, maar ik vind het heel leuk om te doen.
ik krijg ook stress van mijn diergeneeskunde studie, en kinderen en jongeren krijgen ook stress van hun toetsen. moeten we dan het hele schoolsysteem maar afschaffen?
honden krijgen bij vrijwel elk soort training een vorm van stress of frustratie. wat denk je van de positieve clickertraining? levert dat geen stress of frustratie op als ze hun koekje niet meteen krijgen, maar eerst na moeten denken? jazeker wel, bij elke vorm van moeten presteren, en leren treedt er een vorm van stress op.
een van onze pups van waka's laatste nest, werd heel erg hyper als er bezoek kwam bij zijn nieuwe eigenaren. dit kwam omdat hij het zo leuk vond, en hij daardoor dus spanning en stress opbouwde. mogen zij dan maar geen bezoek meer uitnodigen?
stress kan zowel positief als negatief zijn, het is dus niet de bedoeling om koste wat kost alle stress te vermijden (dat zou trouwens ook stress op leveren! ) maar om te kijken welke typen stress echt slecht zijn voor je hond, en hoe je met de meer positieve types stress het beste kan omgaan.
elke zaterdag ben ik van half 12 tot 5 op het hondentrainingsveld, ik heb in die tijd in totaal 4 trainingen met 2 honden. dat levert de honden heus wel stress op, en is ook vermoeiend, maar dat kunnen ze prima aan, zolang ik niet s'ochtends nog 3 uur ga wandelen/trainen/fietsen, o.i.d. dus op zaterdags doen we verder bijna niks. verder kunnen ze doordeweeks ook weer uitrusten van de drukke weekenden, want doordeweeks zijn wij weer drukker
mag ik vragen in welk gedeelte van het land je woont?
Jan
Tijdens een leerproces ontstaat toch altijd stress of vergis ik me nu? Alleen teveel stress zorgt ervoor dat er niets meer geleerd kan worden?
Nogmaals, ik train omdat Denzel het echt leuk vind. Ik weet niet hoe ik jullie dat duidelijk moet maken en voel me een beetje machteloos........ Ik hoef echt geen wedstrijden te lopen. Trouwens dat zou niet worden want daar zijn veel te veel mensen en drukte voor Denzel.....
Hij vindt het echt leuk. Geloof me, ik slaap soms ook liever uit op zondagochtend en sta soms echt niet voor MIJN lol in de stromende regen, striemende wind of sneeuw. Als ik ook maar enigszins de indruk heb dat Denzel het niet leuk vindt was ik allang gestopt. We zitten inmiddels op GG2 niveau (bij onze hondenschool heet het anders maar de oefeningen zijn hetzelfde) en ik denk als Denzel het echt niet leuk vindt we nooit zo ver waren gekomen. Hij heeft in alle examens ook steeds de hoogste punten van de groep.......
Alleen kan hij op sommige momenten niet goed omgaan met zijn stress. Of is het zo dat IK niet goed kan omgaat met ZIJN gedrag op die momenten...........
Ergens gelezen, kan de link niet meer vinden, dat als je hond gaat staken, oefeningen niet meer goed doet, gaat lopen kloten etc. je hond teveel te verwerken heeft/moe is en dat het helpt om even pauze te nemen. Ik loop vaak even het veld af om hem te laten snuffelen, plassen, drinken. Het mooiste is als je dat een naam geeft "even pauze" of zo, dan kan je hond even alles verwerken en ontspannen. Hoeft maar een paar minuten.
En misschien helpt deze link een beetje, is niet helemaal hetzelfde maar wie weet
http://www.clickertraining.com/node/1721 en op mijn profiel een uitleg over klikkertraining en de gebruikte termen
Dat moet zjn op mijn profiel een link over klikkertraining.
Greetje, wil je dat ik ooit kom observeren kan dat hoor. Ik woon in Barendrecht
is makkelijker dan over het forum. Of ander Margje, die woont in papendrecht.
Waarom woon je precies?
Of belangrijker, waar train je?
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Denzel (kruising Mechelse herder) "slaat soms door" tijdens de trainingen. Wie heeft tips?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?