Nooit (1) |
Dagelijks (2) |
Paar keer per week (12) |
Paar keer per maand (14) |
Paar keer per jaar (1) |
Alleen indien nodig (rui-periode bijv.) (6) |
Ik laat alles over aan de trimmer (0) |
Ik borstel / kam mijn hond:
Hallo,
Ik ben al geruime tijd aan het ontklitten, ontvilten en ontwollen geweest bij mijn Diva (waarschijnlijk kruising Chowchow en Samojeed).
Ik heb er ook een flink aantal kammen, borstels, shamppoo's ed. voor aangeschaft.
Tot mijn verbazing kom ik soms honden-eigenaren tegen met vergelijkbare honden/vachten, welke niet of nauwelijks hun hond borstelen e/o kammen.
Soms is dat goed zichtbaar en vind ik dat zonde, omdat die hond er mooier uit zou kunnen zien denk ik dan.
Maar soms ziet de hond er wel gewoon mooi uit... zònder vachtverzorging dus..
Ik ben daardoor eerlijk gezegd wel een beetje gaan twijfelen of ik me al die vachtverzorging (meerdere keren borstelen/kammen per week) eigenlijk kan besparen?...
Ben dan ook erg benieuwd naar jullie ervaringen / meningen.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Verzorging vd (dubbele) vacht van (pool-) honden?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Ik kam Doowey alleen als het nodig is, maar die heeft ook geen langharige vacht.
Ik denk dat het met een dubbele vacht zeer noodzakelijk is om te blijven ontwollen e.d.!!
De onderwol wordt vervangen dus laten die haren los en krult dat zich in de dekvacht, dit moet er met een borstel uitgehaald worden!
Anders vormt zich het resultaat dat je idd de plukken ziet zitten in de vacht!
Nogmaals, in het algemeen gezegd, vindt dat als met bewust kiest voor ras met een bepaalde vachtsoort hier ook de verantwoordelijk en zorg voor gedragen moet worden en dus veel tijd en energie gestoken moet worden in de vachtverzorging, zelf of door een trimster!
Ik weet nu al, dat het ras waar ik voor ga, ook een dubbele vacht heeft en hele fijne dekharen, deze gaan overal inzitten.
Ik ben daar van op de hoogte en weet nu al dat ik daar de nodige tijd in moet steken!
Nu moet ik dan wel eerlijk vermelden dat ik een trimsalon aan huis wil beginnen en dat ik de middelen dan bij de hand heb, dat is natuurlijk wel even anders!
Maar toch blijf ik bij het bovengenoemde!!
hier een met een zware dubbele vacht, en ja hoor, na het seizoen is het toch echt nodig om de ondervacht er uit te halen, doe je dat niet, dan verstikt de vacht.
als er geen rui tijd is, dan is een borstelbeurt een keer per week flink nodig. en hier wordt altijd geborsteld iedere dag als er gezwommen wordt, dan is de vacht doorluchtig, en klit dan niet als bamse zwemt.
toch is het voor iedere hond anders de vacht, bekijkt de ..inhoud..van de vacht, haal je vingers er doorheen, en kijk of er ergens toch geklit haar zit, vooral bij de broek onderbuik voorborst. daar klit het het eerst.
en de vacht helemaal ontwollen als er ruitijd is , echt je krijgt waar voor je werk, de volgende nieuwe vacht is echt een plaatje.
Isha, een hond met een dubbele vacht die goed verzorgd wordt, verhaart enkel en alleen in het ruiseizoen, daarbuiten niet. een hond met een kortharige hond verhaart vele malen meer.
dan is ook nog hoe houdt je de hond, mag die mooi op bed de bank of lekker bij de kachel, ja dan is er geen sprake meer van seizoengebonden rui, dan ruien ze het hele jaar door.
koele plek in de winter, heus dat is het beste resultaat voor een vacht.
en ook de voeding brengt daar bij, brok of vlees, maakt niet uit, mits het wel een goeie brok is natuurlijk, maar dat geld ook voor vers vlees.
Dank voor jullie reacties
Voor het geval dat ik me ongelukkig heb uitgedrukt in mn eerste bericht: ik ben gek op borstelen ed en heb Diva daar ook mede juist op uitgekozen!
Het is dus niet zo dat ik er geen zin in heb ofzo: integendeel!
Misschien had ik beter kunnen schrijven: "dat ik het vele borstelen DE HOND misschien een beetje kan besparen?"... haha
Hier dus een paar keer per maand. Als hij in de rui is wat vaker. Meestal zie ik aan zijn vacht wanneer het weer tijd is, dan word het wat warrig. Vaker was bij mijn vorige Golden en deze gewoon niet nodig.
Ik ga er af en toe door als ze vol zand hangen of niet, maar eigenlijk vind ik een malamute een heel makkelijke vacht hebben. Door het jaar hebben ze echt niet veel verzorging nodig (behalve als ze zijn gaan zwemmen, dan moet je het wel echt terug luchtig maken anders kan de vacht klitten. Maar normaal, ik noem hun altijd zelfreinigend. Het vuil valt er als het ware van af en in de regen bv, de vacht is zo dik dat het water niet doordringt en de vacht dus eigenlijk bijna niet nat is. Wat wel is natuurlijk met die dubbele vachten, in de ruiperiode, ja, dat is even afzien Maar vind het ook wel leuk, heb een hele andere hond nadien en moet de halsband plots terug 2 gaatjes kleiner maken als die onderwol eruit is. En inderdaad, dan komt hij extra mooi terug.
Kort samengevat, ik stop er alleen echt tijd in in de rui. Door het jaar is het eigenlijk echt verwaarloosbaar bij malamutes om ze gewoon heel even, een paar keer per maand, te borstelen. Vaak is het ook als ik bv de nagels knip ofzo, dat ik er ook even met de borstel doorga.
Veel blijven borstelen Maarten.
Zoals al gezegd zeker bij een samojeed zit er zoveel onderwol ,laat je dat zitten dan vervilt de boel.
Met allerlei vervelende gevolgen, lekker blijven borstelen.
K heb de husky's in de tuin en doe bijna niks aan hun vacht. Maar je merkt ook duidelijk het verschil tussen mijn hussen die buiten leven en andere hussen die binnen leven kwa vacht. Ik borstel dan ook alleen als ze ver in de rui periode zitten en je de plukken duidelijk ziet zitten dat je het zelfs eruit zou kunnen trekken. Ik had namelijk als tip gekregen om juist niet (ver al als ze buiten leven) veel te gaan borstelen want dan stimuleer je de haargroei en kan je blijven borstelen. De natuur regelt het hier zelf kan je zeggen. Ik heb gemerkt dat dit ook echt helpt. Bij een samojeed lijkt het me weer anders.. hun haren zijn toch wel wat meer ploffig om het zo te noemen. Hoe het daar dan mee zit, met dat soort type haar, durf ik niet te zeggen. Maar hier dus alleen in de rui periode
Poolhonden welke in een onverwarmde ruimte slapen, kun je beter in de winter NIET de onderwol verwijderen. In het voorjaar kun je ze wel ontdoen van de onderwol.
Maar het beste is dus GOED te ontwollen als de vacht écht los gaat zitten. In het voorjaar en voor huishonden ook in het najaar. Anders blijf je aan de gang.
nee SANNe nee natuurlijk wordt er in de winter niet ontwolt, ze hebben juist een ondervacht nodig om buiten te verblijven, zo is het hier ook met Bamse, alleen in de maand april maart wordt de onderwol er uit gehaald, zodat ze de zomer overleeft. maar swinters mag er nimmer aan een ondervacht getrokken worden.
Jups eens met Willemijn. Hier laten ze maar een klein beetje haar soms vallen in de winter tijd maar dat pluk je dr gewoon uit met je handen en daarna gaan ze juist meer onderwol aanmaken. De hele winter tijd doe ik niks met hun vacht. Bij Shado zag je dat in de zomer dat hij zijn haren niet goed los liet.. ik heb volgens mij ergens in juni pas kunnen borstelen bij hem aangezien zijn haren toen pas los gingen laten. Maargoed ieder hond heeft zijn eigen tijd en ik wacht altijd rustig af wanneer die tijd is aangebroken.
Ik borstel Hobbit iedere week, omdat ik anders gek wordt van alle haren.
Ik geef hem sinds een aantal weken zalmolie en hoop dat het daarmee op den duur wat beter wordt.
Ik wil hem niet te vaak borstelen, omdat ik het verharen volgens mij dan alleen maar in stand hou.
Ik borstel ze regelmatig.
En doe het ook nog met een kam om de onder haren er uit te halen.
Raar, ik had via de club (samojeden) antwoord gegeven, maar het staat hier niet, dus nog maar even dan:
Vroeger, toen wij 1 hond hadden, kamden wij hem elke dag. Je begrijpt nu we er vijf hadden, dat we het niet meer elke dag doen, hoewel het ook mee valt, we zijn per hond hooguit 10 minuten bezig.
Maar nu kammen we zo 1 keer in de 5 dagen en we krijgen nog dagelijks complimenten dat onze honden er zo mooi verzorgd uitzien.
Alleen als er honden in de verharing zijn, zoals Nuka nu, kam ik vaker.
Wij gebruiken overigens alleen 1 fijne kam, meer niet. Wassen doen we nooit, hiermee haal de natuurlijke vetlaag van de vacht en huid weg, waardoor deze niet meer water- en vuilafstotend is. Alleen als ze door de echte viezigheid (poep, rotte vis, etc.) hebben liggen rollen maak ik alleen de aangetaste plek schoon, met de eerste de beste shampoo die ik zo snel uit de douche kan pakken.
Ik merk wel dat showtypes een totaal andere vacht hebben, omdat ik ook nog de vacht van de sam (gesteriliseerd showtype, dus enorme probleemvacht) van een vriend onderhoud. Als het regent wordt zij echt door en door nat, dus dat is al anders in vergelijking met onze honden. Bovendien heb ik bij haar ook nog een borstel, een harkje en een grove kam nodig. Haar vacht vervilt ook vele malen sneller.
Ik kam Cooper maximum 1keer per week.
Soms kam ik hem ook eens een weekje niet.
Hangt er ook een beetje vanaf.
Nu is het grootste gedeelte van de wol er ook uit, dus hoef ik ook niet zo vaak te kammen.
Houd er ook rekening mee dat het wel scheelt of je een reu of een teef hebt. En of die gecastreerd is of niet.)
Een samojedenreu ruit met de seizoenen mee en heeft dus in de winter een dikkere vacht. Een teefje ruit hormonaal, wat wil zeggen dat drie maanden na de loopsheid de hele ondervacht (en een deel van de bovenvacht) eruit gaat. (Of je nou borstelt of niet, het gaat eruit.)
Ik heb hier geregeld teefjes die in februari half kaal zijn.
Dus het niet teveel kammen in de winter gaat niet op, als de vacht los zit moet hij er gewoon af. Door te kammen is de oude vacht eerder er af zit de nieuwe er ook weer eerder op.
Gesteriliseerde of gecastreerde teefjes ruien veel minder, omdat de hormonale vachtwissel verstoord is. (Als fokker raden wij ook absoluut af de teef te steriliseren als er geen medische oorzaak is.)
Een gesteriliseerde teef (maar ook een gecastreerde reu) krijgen een vacht waar bijna niet meer doorheen te komen is (anders van structuur en veel dikker en langer.). Tel daarbij op dat ze veel minder verharen en dan is het logisch dat je veel meer aan vachtonderhoud moet doen, voor het gaat klitten.
Ik borstel mijn sheltie 1 keer per week uit. Mochten ik echt grote klitten tussendoor vinden, of dat hij heel vies is geworden, dan doe ik dat er ook even uitkammen tussendoor.
Tijdens de rui kam ik Sunny zo'n 3 x per week.
Buiten de rui om verhaart Sunny ook, maar goddank niet zo erg als de rui.
Dan kam ik hem meestal niet. Als ik hem wel zou kammen, dan verhaart hij
nog meer, dus dat doe ik dan ook niet meer.
Ik heb eindelijk de ideale kammen- en borstel- wijze van Diva gevonden!!
Eerst haal ik alle klitten weg met deze borstel (met name de broek, kraag en oksels):
http://www.championpetfoods.com/">
Dan kam ik de vacht (overal) tot op de huid goed los met deze kam:
Dan kam ik de losse onderwol overal weg met deze:
Als alles dan goed los gekamt is, dan ga ik er - met name bij de broek, kraag en oksels nog even doorheen met deze (de grote /grove):
En ten slotte doe ik het hoofd, oren en poten (plekken met korte haren) met deze:
(En soms in dien nodig haal ik (tussen) de voetzooltjes de overbeharing weg met een tondeuze)
Ben helemaal blij met deze kammen en borstel-wijze!!
En diva ook... da's ook wel zo fijn..
eerste plaatje ging niet goed, dus alsnog:
Zeker tijdens de rui gebruik ik een furminator. Geweldige ding! Uitvinding van de eeuw.
Na het stofzuigen neem ik de hond ook even mee, vindt hij nog lekker ook! Bekledingmondje erop en zuigen maar
Volgens mij kun jij een triomsalon beginnen Maarten!
hier een dubbele vacht, verzorging naar de dag.
de winter heeft de wintervacht altijd na het zwemmen volop verzorging nodig, zomers haal ik de ondervacht eruit. die groeit dan weer gestaag tot en met de winter, vind zelf dat dubbele vachten veel onderhoud wensen, anders krijg je vilt vachten, daar ben jij niet van gediend maar ook de hond niet, parasieten of wat dan ook gaan zich in de vervilte vacht nestelen.
sorry, zie dat het een oud topic is. maar dan nog, voor anderen weer leuk om dit weer even te weten.
inderdaad de verharing heeft zeker te maken met temperaturen, vaak zie ik kortharige honden veel meer verharen dan langharigen. maar zeker ligt dat aan de voeding.
en ja een langharige hond met een giga vacht die liggen zelden bij de kachel, kortharige komt dat meer voor, vandaar dat die dan het hele jaar verharen.
Hier word alleen geborsteld tijdens de ruiperiode.
Als ik dat niet doe dan ontploft er een ware sneeuwstorm van haren hier in huis...
Gelukkig zijn het alleen de twee ruiperiodes waar we even stevig door moeten kammen.
Voor de rest valt het altijd erg mee en merk ik er vaak nauwelijks wat van.
Gr, Marijn
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Verzorging vd (dubbele) vacht van (pool-) honden?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?